Yıllarca bize “Türk bayrağı şehitlerimizin kanını temsil eder, savaşta dere kan içinde kalmış gece olunca da ay ve yıldız yansımış bugünki Türk bayrağı oluşmuş” diye bir hikaye anlattılar. Yani niye böyle bir yalana başvurdular halka bu şekilde anlattılar anlamış değilim. Türk bayrağının kökeni Bizansa dayanır deseydiler ne olurdu sanki. Fatih İstanbul’u fethedince bayrağı da aynen kullanmaya devam etmiştir, zaten Osmanlı kendini doğu romanın devamı olarak görüyordu. Aksine bu gurur verici bir şey, dünyanın en büyük medeniyetinin devamıyız ve onun bayrağını kullanıyoruz. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz, sizce neden bunu bizden sakladılar?
Türk bayrağının aslında Bizans bayrağı olması hakkında ne düşünüyorsunuz?
Osmanlı kendini doğu romanın devamı olarak mı görüyordu? Bunu bana kanıtlarıyla atar mısın? Çok yüksekten sallamışsın zira. Bizans’ı çok sevdiği için yüzyıllarca savaşmış yani. Büyük aşklar nefretle başlar falan mı :)
* Bizans filmini çok izlemeyi bırakıp Halil İnalcık, İlber Ortaylı gibi tarihçileri dinleyebilirsin : )) Zira Fatih bile kendine Kayzer-i Rum demiştir araştırın
O filmi hiç izlemedim. Türk filmlerini izlemem. Hakkında bilgi sahibi olmadığın kişilerin bilgi birikimi hakkında bu kadar önyargılı olma derim. İlber Ortaylı’nın her dediğine inanmıyorum. Tarafsız bakmıyor tarihe. Ben bir çok tarihçiyi zamanım oldukça dinliyorum zaten. Fatih Sultan Mehmet in o ünvânı aldığı doğru ancak sebebi , Bizans hayranı oldupu için değildir. Bu kadar basit nasıl düşünebiliyorsunuz? Aldığı topraklardaki maddi manevi her şeye artık sahip olduğunu gösterir mahiyette bir davranıştır bu.
Tabi haklısınız, kusura bakmayın sizi tanımıyorum ve bilgi birikiminizi küçümsemek gibi bir derdim yok. Ben de İlber hoca için kısmen aynısını düşünüyorum fakat Halil İnalcığın fikirlerine güveniyorum. Fatih hakkında dediğiniz de doğru fakat tarihçiler Osmanlı’yı doğu romanın devamı olarak görüyor
Halil İnalcık ın tarih bilgisine ben de güveniyorum. Hatta bir çok kitabı var bende. Murat bardakçı yı da dinlerim çoğu zaman. Yakın tarihle ilgili kimsenin cesaret edip de söyleyemediği gerçekleri söylüyor. Tarihe ilgili bir insanım ancak gerçek tarihe, özellikle yakın tarihteki çoğu olayın ve kişilerin birer abartı ve yalan olduğunu düşünüyorum. Osmanlı hakkında ise her tarihçiye güvenmem çünkü Osmanlı’yı hazmedemeyen çok tarihçi var ecdadın islamcı kimliğinden dolayı. Fatih sultan Mehmet gibi çağ açıp çağ kapatan , zekasıyla , ilmiyle , donanımıyla zirvede olan birini, Bizans gibi bir milletin devamı gibi düşünmek zaten aklı başında olan birinin düşüneceği bir şey değildir.
peygambere de saldırıyorlardı yaşadıgı dönemin müşrikleri aynı böyle. çünkü işlerine gelmiyordu gerçekler. şeytan onları kullanıyordu çünkü iblis bir itirafında en sevmediğim kişi sensin demişti peygambere. çünkü rahatları bozulacaktı. o peygamber öyle delikanlıydı ki geri vites yapmadı topunu indirdi kudursalar da saldırsalar da kaybettiler. Bak sana bişey diyim yaşadıgımız ahir zamanda diyelim yeni bir peygamber gönderilme kararı alınsaydı emin ol en çok müslümanım diyenlerin çoğu ona saldırırdı. :D ben bu tayfayı gördükçe peygamberlerin neler çektiğini daha da iyi anlayabiliyorum. boşuna peygamber sabrı versin diye bi deyim üretilmedi.
Sikkedeki simge güneş değil yıldız. Yani ay ve yıldız var. Tarih kitaplarında adı Selçuklu Devleti olan devletin resmi adı Rum Sultanlığı'dır. Selçuklu da Osmanlı da (Onun da resmi adı Devlet-i Aliyye) kendini Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu'nun devamı olarak görmüşlerdir. Doğu Roma imparatorlarının ünvanı Kaiser'dir. Fatih Sultan Mehmet'de İstanbul'u fetih ettikten sonra bu ünvanı (Kaiser-i İklim-i Rum) ünvanını kullanmıştır.