Ülkeler uluslararası sistemde kendine birlikte kazanacağı stratejik ortak seçer. Böylece mesafeleri süreleri kısaltarak koymuş oldukları hedeflere daha tutarlı ve çabuk ulaşırlar.
Ülkemizin bulunduğu coğrafya maalesef ki çok sıkıntılı.
Avrupa Birliği
Rusya
Amerika
İsrail
İran
Arap Ülkeleri
İngiltere
Yakın coğrafyamızda çeşitli sebeplerle sürekli dirsek temasında olduğumuz ülkeler. Elbette Hindistan-Çin-Türk Cumhuriyetleri de var.
Ben Amerika-Rusya ile çıkar çatışmalarımızı çok fazla görüyorum ve uzun vadeli stratejik ortak görmüyorum. PKK, Esad, Petrol savaşları ve aşırı güçlü iki devletle pazarlık yapmanın olanaksızlıkları gibi çok güçlü sebepler var.
Arap ülkelerine ve İrana asla güvenmiyorum.
Avrupa Birliğiyle hemen hemen aynı ürün ve servisleri ürettiğimiz için bir sinerji yaratamadığımızı düşünüyorum.
Bu yüzden İngiltere ile Ortadoğu üzerine bir stratejik ortaklığın uzun vadede başarı getireceğine inanıyorum. İngiltere bölgeyi hem Amerikadan hem Rusyadan iyi biliyor. Ortadoğu petrollerini Amerikan hegomonyasından geri almak istiyor. PKK, Hizbullah, Esad takıntısı da yok. Tamamen ticari bakıyor. Avrupadan da çıktı. Yeni partner arıyor. Petrol çıkarmamıza da yardımcı olabilir. Kıbrıs-Antakya-Maraş-Mersin dörtgeninde doğalgaz ve petrol çıkarmamız için en uygun ülke olduğunu düşünüyorum.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer