Saatler sonra enkazdan çıkarılan depremzedeleri görünce, ilk günden hızlı ve koordineli bir müdahale ile çok fazla insan kurtarılabilirmiş diyorum, siz ne düşünüyorsunuz?

Saatler sonra enkazdan çıkarılan depremzedeleri görünce, ilk günden hızlı ve koordineli bir müdahale ile çok fazla insan kurtarılabilirmiş diyorum, siz ne düşünüyorsunuz?

Boyle bir durumu yönetmek kolay degil. Evet muteahhitlere, imar izni vermeye falan bir seyler diyebiliriz, elestirebiliriz ama hemen ilk mudahaleyi yapma konusunda hakli degiliz bence. Boyle buyuk bir durumu en gelişmiş ulkelerde mudahale edemezdi. Yikim buyuk, ayni anda ve bircok noktada. Biz vatandaslarda dahil olmak uzere devlette ilk basta depremin yasandigi yerde merkezde oldugunu sandı. Cunku bugune kadar deprem olan yerler hep merkez ussuydu, depremin oldugu yerlerdi. Ama bu sefer bircok noktaya etki etti ve arkasindan tekrar yikim oldu. Gun aydinlanana kadar kimse durumun bu kadar ciddi oldugunu göremedi.
Gordukten sonra da bir sey yapılamadı cunku bircok yardim ve tır ulaşamadı cunku yollarda hasar almıştı. Havadan destek vermek istediler ama hava sartlari da kötüydü. Bu gibi durumlari gözden cikaramayiz.
Ha eksikler var mi? Elbette var. Insanoglunda eksikler hep var. Asker, jandarma falan daha erken saha da olabilirdi. Ama bilgiler geldikce, vatandaslar sosyal medyada yazdikca, haber kanalları yayin yaptıkça, siyasiler deprem bolgelerine gittikce ne kadar buyuk bir deprem oldugu anlasildi. Tarihin, dunyanin tarihine gecen bir olay oldu bu.
Yani tek başımıza altindan kalkabilecegimiz bir sey degildi.(hicbir ulke bu kadar buyuk bir olayda tek basina yetemezdi) dunyaya alarm verdigimizde onlarda gec geldi. 2. 3. gunu destege daha yeni yeni gelen ulkeler oldu. Deprem tek bir bolgede olsa ve bu elestiriler olsa haklısınız derim ama bu kadar buyuk bir olayi yönetmek kolay degil.
Bu kadar buyuk bir alanda ilk 48 saatte her yere, koylere kadar yetişmek, gitmek imkansiz gibi bir sey. Ilki zaten cok buyuktu, ikinci de olunca yikilmayan yerlerde yikilinca iş tamamen sarpa sardı.
Bu ikiz depremin peşpeşe olmasi, soguk havada olmasi, yollarin hasar gormesi, iklimin uçuşlara dahi uygun olmamasi, hicbir yere dogru duzgun kar yagmazken tam bu sirada birden kar bastirmasi bunlar tamamen takdiri ilahi. Ha beseri olarak ihmallerimiz elbette var yok demiyorum. Ama beseri olarakta her yere yetisecek gücümüz acikcasi yoktu bu kadar buyuk bir alanda. Ilk saatlerde mumkun degildi.
Vay be ne emekle yazılmış bir cevap ☺️
İlk 48 saatte maalesef hiç bir şey doğru düzgün yapılamadı çünkü tek bir yer değildi ve bütün yollar aynı yoldan geçiyordu.
O yollar yıkılınca asla ulaşmak mümkün olmadı ilk ulaşılan ile müdahale edildi hali ile.
Ters istikametlerden örneğin adana nurdağı tarafından değilde Malatya tarafından ulaşmak isteyenler bu defa da oradaki ilk il ilçeye ulaştılar ama bu ulaşma için
Hava şartları da çok kötüydü 3 gün kar tipi vakit gece olunca o hengamede kaçışan insanlar ve yakınını merak edip yollara düşen trafiği aksatanlar yüzünden de ulaşım sıkıntıya girdi.
Depremlerin olduğu illerde ise var olan sınırlı kepçeler filan zaten yıkılan enkazlardan geçemedi artı zarar gördüler.
Biz ellerle maket bıçakları, çekiçle pense o an ne bulduysak herkes o yağmur karda 2 gün her yerimizden sular aka aka dona üşüye kurtarma yaptık o anlarda bir alet bulmak bile zordu.
Kısaca geç kalınma nedenleri sıralanır çünkü sayfalara sığmaz çok fazla il ilçe köy olunca iki büyük aynı derece yükseklikte deprem aynı gün hiç bir ekip ulaşmadan meydana gelince sonuçlar ortada.
Kim ne kadar geç kaldı diye suçlamak yerine o binaları zamanında depreme dayanıklı diye cennetten köşe her şeyi içerisinde diye yapıp.
Haddinden fazla kat çıkmaya izin verip dünyanın parasına satanlar utansın ki yakalanıp tutuklansalarda utanmadan tutuksuz yargılanmak talep ediyorlar utanacak yüzleri bile yok utanmak diyorum ama o kelimeler yerine insanlar neler neler diyor onlara.
olaylara tanık olan yakınını ailesini kaybeden, ağıtları duyan cenazeleri görüp saçını kolunu gördüğümüz ama çaresizce parçalamadan onların bedenlerinin çıkarılması için günlerdir sokakta bekleyenler olarak
Bu psikolojileri nasıl atlatacağız bilmiyorum kendi adıma gözümü kapatınca o anları yaşayıp duruyorum kolon düşmüş bir kadının bedenine dokunmak canını kaybetmiş olsada sağlam çıkarabilmek için bile çekiçle bıçakla ellerimizi kese kese o anları yaşayıp duruyorum.
Arkadaşımın annesi belki kızım kurtulur diye üstüne atlamış üst üste bulundular tüm ailesini kaybetti. Bunları asla unutmayacak ve zor düzelecek psikolojimiz.
Dediğim gibi çok hikayeler çok ibretlik anlar ne acılar ne hikayeler çıktı çıkacak
Dileriz bundan kötü başka acılar yaşamasın hiç bir başta bizim ülkemiz olmak üzere hiç bir ülke. Deprem kaderimiz artık bundan sonra yapılacak her bina umarım malzemeden çalınmadan yapılır.
Söylenecek çok şey varda söylenmiyor böyle bir günde, ilk gün valiliğe gönüllü olmak için başvuru yapanlar reddedildi. Oysa depremin olduğu gün yurt dışı kaynakları ölümlerin 16 bin üzerinde olabileceği yönünde ön raporlar çıkardı. Peki biz ilk 24 saat ne yaptık. İlk 24 saat içinde eş zamanlı olarak her enkazın kaldırılmasına başlanmalıydı. Kimse bana uzman ekip falan demesin, bir uzman personel 10-15 tane amatör insanı yönlendirebilir. Bu minigimiz kurtuldu ama kimbilir kaç minigimiz can verdi biz saçma sapan işlerle uğraşırken, gönüllü almadılar ilk 48 saat, yıkımın boyutunu bilmiyorlardı sanırım, yabancılar bunu Almanya dan saatler içerisinde anlayabiliyorken biz anlayamadık herhalde.
Her konuda olduğu gibi bunda da saldım çayıra mevlam kayıra gidildi, deprem olursa kurtarma için neler belli hepimiz biliyoruz, bunların hepsi önceden kayıt altına alınabilirdi, nerede kaç tane vinç var, en yakın nereden kaç saatte gelebilir, hangi binalar yıkılabilir, kaç çadır kaç konteyner gerekir, bunlar kaç günde hazır hale getirilebilir vs. AFAD afet zamanı dışında ne ile uğraşıyor acaba? Tüm yetkilerin toplandığı bu kurum bu organizasyonu yapmaktan, yapılacakları öngörmekten ne kadar aciz farkında mısınız?
Cevap
20Cevap
Bence de çok daha fazla kişi kurtarılabilirdi
Merhaba, belki de insanlar ile iletişimi kötü olabilir. ya da belki de doğru kişi daha karşısına çıkmamıştır mesela benim hayatım boyunca hiç sevgilim olmadı bende 22 yaşındayım. ama bunun bir çok nedeni var kendimce. yani çirkin olduğum için olabilir ya da param olmadığı için olabilir. bence öz güvenini yüksek tutmalısın her zaman için. zamanla doğru kişi çıkacaktır. ya da belki de sosyalleşmeyi denemelisiniz.
Hala ekiplerin ulaşamadığı, bölgelerden sesler geliyormuş. Çoğuda yardım dileye dileye ölmüş. Bunu bir tanıdık dedi. Allah yardımcıları olsun🤦🏻♀️
Rönesans apartmanının altında Sadece 700 kişi var. Ve kurtarma ekipleri onlara ulaşmamış bir ay alır demiş.
Ya medyada hep yalan haber var ölen kişi sayısı en az 100 bin var. Harici haber kanalı acil yıkılacak binaları analiz edip sonucu paylaşmış Koskoca Adanaya 1 tane yazmış arkadaşıma dedim tek yıkılacak apartman sizin heralde diye. Her sözleri yalan yatacak yerleri yok
Bu çok büyük vebal.. kurtarma ekipleri ilk yardım ekipleri bu binalara imza verenler mütehitler hepsi sınıfta kaldı. İnsanlar toprak altında inleye inleye ölüyor. Satılmış basın bir buçuk saaatt aaaa mucize depremden bilmem kaç saat sonra kurtarıldı diye yalandan kahramanlık haberleri pompalıyor. Bu depremde bende en az 100 bin kişi öldüğünü düşünüyorum ama akp nin gerçekleri açıklama oranına bakarsak ne açıklarlarsa onla çarpmamız lazım.
Boş yapma kardeş. 10 il yıkıldı 10. Size oturduğunuz yerden kolay geliyor söylemesi. Hatay in antebin yollarını gördünüz mü? Hava yüzünden uçak inemedi pist yarıldı. Sıcak evlerinizden onca çabalayan insanı eleştirmek kolay.
Enkazlara hızlı müdahale edilebilseydi elbette daha fazla kişi kurtarılabilirdi fakat bazı ulaşım zorluklarını göz önünde bulundurmamız gerekir
Bir tane video var katılır mısınız bilmiyorum
https://youtu. be/XpjXhtab59Q
Orası öyle ama 10 il den bahsediyoruz 1 tane değil ben 3 gündür hataydaydim ilk gün kayseride hava şartları makinelerin gelmesi falan bunlar ha diyince birden olmuyor maalesef
Bizim burada enkaz 6 dinlemesi yapılıyor eğer bir ses alamazsalar bırakıp gidiyorlar enkaz altındaki kişi yaşıyorsa da ölüyor tabii soğuktan bir açlıktan
Yaşıyor olabilir belki de baygındır belki de bağıramıyordur konuşamıyordur bu ihtimaller hiç düşünülmüyor Allah yardımcımız olsun diyecek bir şey yok maalesef
Bu hükümet yönetemiyor artık bu ülkeyi benim annem 2 gün enkazda kaldı 3. gün geldiler hala çıkaralamadı bugün 6. gün hepsine yazıklar olsun ve hakkımıda helal etmiyorım bu ülkeyi yönetenlere
Şunu diyorum; AKP'ye oy verenler olmasaydı, bu kadar insan canını, malını kaybetmezdi. Bu durum, çok basit bir sebep sonuç ilişkisidir. Anlamayana da diyecek lafım yok.
Amca CHP ciyiz alkışlar alkışlar ama yine değişen bir şey olmayacak ayrı konu
@Okan_Akarsu1992 Ben CHP ciyim, o gelirse her şey değişecek mi dedim?
Sen bunu söyleyerek akp ye oy verenleri bu durumdan sıyırıp avukatlık yapıyorsun.
Hesabımı iyi takip et. Yarın iktidar olursa CHP yi de en sert şekilde eleştirdiğimi göreceksin. Bir akp linin kişiye veya partiye biat etmeden, fikri ve vicdanı hür şekilde doğruları savunma potansiyeli var mı, bence yok.
Adamlar koloni kurmuş kanki ben hiçbir misyon yüklenmek istemiyorum sandığa gidince herkes hür saygı duyarım sana ama en ufak bir karışıklık çıksın alırım silahımı Kürdü suriyelisi ABD lisi ukraynalısı demem çatlatırım kafalarına büyük bir zevkle güzel Türkiye 🇹🇷 mi dış güçlere gülünecek konuma düşürtmem bu da benim şahsi fikrim
Eee Allah yaşatıyor işte vakti zamanı gelenler ölürken zamanı gelmeyenler yaşayacak olanlar yaşıyor her şey Allahtandır o istemedikçe hic bir sey olmaz
Deprem bölgesini yakından gördün mü veya böyle bir depremi bizzat yaşadın mı? Ben yaşadım Gölcük'te. Yol yoktu. Yani koordinasyon olsa ne nasıl gidilecek ki?
Çok yavaş hareket ettiler organize yok ilk günden itibaren hızlı çalışma olsaydı ölü sayısı çok az olurdu zaten Cumhurbaşkanımız bile 2 gün geldi bölgeye yavaş olduğu buradan belli
Arkadaşlar tamam Allah tan bu ve depremler milyom yıldır var
Bakın Japonya da da deprem oluyorr ama orayı koruyan Allah değil ya
Japonya anayasası kanunları
Burayı anlayalımm artıkk anlaaa
Konuşulacak o kadar çok şey var ki.. ihmal de var yetersizlik de var... Onca bina onca il, ilçe insanlar elleriyle kazarak bir kişi için 20 saat uğraştıları oldu o kadar zor ki😔
Demi 😞😞
Ekranda sadece bir kaç kamera nin görüntüsü geliyor ama olay öyle değil kameraların görmediği on binler çıktı enkazdan
Aynı fikirdeyiz ama sistem yavaş ve akıl tutulması yaşanıyor, durum böyle oluca her kafadan ses çıkıyor sonuç ortada🤷🏻
Sen yolların, havaalanların, her yerin yerlebir olduğunu unutmuşsun galiba gösteren olmamış sana buradaki ekipler bile zor ulaştılar ilk günde
İnsan canına önem verilmiyor, adamlar enkazı bırakmış bankaların kasalarını çıkarıyorlar vinçle yazıklar olsun lanet olsun size.
Aynı şeyi ben de diyorum ve bunu düşünmek çok üzüyor
Öyle zatenn. Berbat bir ülkeyiz kimse kusura bakmasın
Kurtarilabilirdi tabiki. Sistemsizlikten değil. Kızılay ve afad in yandaş kişilerle doldurulması yüzünden geç kalındı. Yazık oldu insanlara. Göz göre göre ölüme terkettiler onları.
He canım benim hızlı davransınlar da yaşayan insan da enkazdan sağ çıkamasın
İlk günler tabiki hemen ulaşılmak istensede bu pek mümkün değildi. Tek bir bölge olsa belki ama
Maalesef çok fazla bina yıkımı olduğu için her yere aynı anda yetişmek mümkün değil
Müdahale edilseydi çok kişi kurtulurdu, ama iktidar buna izin vermedi
Ölenler yardımin geç gitmesinden öldü iste bu kader değil o üzüyor
Evet tek deprem oldu bitti dediler müdahale etmediler hani kayıp azdır hasar yoktur kafasıyla ama iki deprem olunca iş işten geçti tabi.
Hızlı müdahale eden edildi zaten daha ne bekliyorsunuz herkes elinden gelenin fazlasını yaptı
Böyle konuşma
İlk günü bırak taha duymaz in olduğu enkaza bugün başlandı
hizli müdahile etmleri lazim dagilmalari lazim ozmn kurtarilirlar malsef kac gün oldz cogun ölebilir
Bence ekipler yetersizdi en azından daha fazla şey yapılabilirdi belki.
Yıkım çok çok büyük bir alanda gerçekleşti bu kadar büyük bir yıkım beklemiyordu kimse
herkes bekliyordu ama mağarada yaşayınca böyle oluyor.
Akut yetersizdi demek
Kader dedi ya büyüklerimiz aaaaaa
Ohoo biz neler neler düşünüyoruz da.
Evet çok yetersizdi çok
İçim karardı yeterrrrr 😭😭😭😭
Haklısın. Yetersiz kaldık çok yetersiz
Ben de öyle düşünüyorum ama olmadı
Kesinlikle öyle.
buna da şükür
Bence de öyle
genede mümkün değil
Bende öyle düşünüyorum.