Yanında oğlu ya da kocası yoksa, yalnız başına 90 kilometreden fazla seyahat etmesinin caiz olmadığını söylemiş. Ne diyorsunuz?

Yanında oğlu ya da kocası yoksa, yalnız başına 90 kilometreden fazla seyahat etmesinin caiz olmadığını söylemiş. Ne diyorsunuz?

Ben "90 km." sonucuna nasıl varıldığını anlamadım? Yani neden 89 veya 91 değil de 90? Hangi verilere göre bu mesafe çıkıyor?
Benim bildiğim hadiste "üç günlük mesafe" diye geçer. Bu ifadeyi nasıl 90 km.'ye dönüştürebiliyoruz? Hesabı bilen biri açıklayabilirse memnun olurum.
Ayrıca buna göre örneğin uçakla tek başına seyahat ihtimali kadınlar için ortadan kalkmış oluyor. Buna göre İstanbul - Ankara arası yaklaşık 440 kilometre. Yani bahsedilen fetva sınırının üstünde bir mesafe. Bu mesafeyi uçakla almak yaklaşık 1 saat. Yine birisi bana bir kadının bu yolculuğu yani İstanbul - Ankara arasındaki uçak yolcuğunu tek başına gerçekleştirmenin ne tür bir sakıncası olabileceğini anlatabilir mi?
Ama anlatmaya başlamadan önce dikkat edin! İstanbul - Ankara uçak yolculuğunu "şu, şu, şu, şu gerekçelerle yapamaz" diye sayacağınız her şey, bir kadının evden çıkıp örneğin pazara veya alışveriş merkezine gittiğinde de karşılaşabileceği "gerekçeler" ( riskler ) olacaktır...
Acaba kadınları gerçekten korumak mı istiyoruz yoksa koruma adı altında eve kapatmak mı?
Oysa hadislerde ve genel içtihatta vurgu yapılan esas tema "güvenlik" noktasıdır. Bence konuyu daha çok bu açıdan değerlendirmek gerekir.
şahsen ben agnostiğim :))
daha önce okuduğum bir mevzu olduğu için yazdım.
zaten genel olarak açıklanacak şeyleri belirtmişsiniz , ben dini mantıklı bulmam :))
@KadınDiyorKi Ben Müslümanım. Ama benim okuduğum, öğrendiğim, anladığım İslam bu değil.
Deveyle üç günlük mesafe 90 km işte. Deve sırtında günde 30 km yol alınabilmesi mümkün. Tabii ki sıradan bir insan evladı olan Muhammed peygamberin 1400 yıl sonra arabaların, uçakların kullanılacağına dair bir öngörüsü, malumatı olmaması çok normal.
Açıkçası bu anlamakla alakalı değil.
İslamiyetin belli kuralları var.
Tabiki bugün çarpıtılan çok fazla şey var ama genel anlamda istesenizde istemesenizde kurallar mevcut.
@KadınDiyorKi Aslında bir çok şey bence gayet anlamakla alakalı. Doğru kaynaklardan, doğru bilgi edinildiği sürece, mantığını da içeriğini de anlıyorsunuz. Hatta ve hatta aksi kabul edilemez çünkü İslam inancına göre bir insanın "sorumlu" tutulabilmesi için ilk şart "aklının başında olması"dır.
Aklın başında olmasını ilk şart olarak koyan bir inancın, bu aklın kullanılmasını istememesi herhalde düşünülemez?
Hee, birileri "aklımızı kullanmayalım da, ağzımızı açıp koyun gibi kendilerini dinleyelim ve sürü gibi peşlerinden gidelim" diye uğraşıyor olabilir. Maalesef birileri de hakikaten öyle yapıyor da olabilir.
El Cevab: Çok beklerler. En azından bir sürü Müslüman'ın gözü artık açık. Okuyup araştırmayı ve aklını kullanmayı biliyor.
dini tartışmaya girmem.
herkesin kendi fikri , çok ilgilenmiyorum.
sadece bazı şeyler nettir din içerisinde bunu biliyorum.
konu ne olursa olsun, herkes inandığı şeyi savunacak kadar bilmeli.
@KadınDiyorKi "herkesin kendi fikri , çok ilgilenmiyorum.
sadece bazı şeyler nettir din içerisinde bunu biliyorum.
konu ne olursa olsun, herkes inandığı şeyi savunacak kadar bilmeli"
İmza: BeyazMamba :-)
:)
@KadınDiyorKi Keşke din üzerine her karşılıklı konuşma böyle seviyeli olsa, ama maalesef olamıyor ve bazılarının nefret dili baskın geliyor...
@Banker_Bilo ben bunun genel sebebinin, kişinin kendi bilgisinden/inancıdan şüpheye düşme korkusu olduğunu düşünüyorum.
insanlar başkalarının yaptıklarının kendilerini bağlamadığını bir gün öğrenir umarım :)
@KadınDiyorKi Evet, din birtakım oyunu değil ve başkasının hatasından dolayı sevap points kaybetmiyorsun.
Nefret dilinin temelinde yatanın, kendi inancından şüpheye düşme korkusu olabileceğini hiç düşünmemiştim. Teşekkürler...
@KadınDiyorKi Bir aydınlanma yaşadım sayende...
@KadınDiyorKi 'Ne kadar az bilirseniz, o kadar şiddetle savunursunuz.' - Bertrand Russell
Bu arada Bi'Bot, bu yorumu seçtiğine pişman olacak korkarım :-D
@Banker_Bilo insanların çoğu şeyi korkudan yaparlar, bunu her şeyin temeline oturtabilirsin düşünürsen. ufakta olsa bir düşüncene sebebiyet verdiysem mutluluk duyarım :))
bu biraz Bi'Bot'un sorunu gibi :))
Russhell'in çok haklı olduğu bir söz
90 km hangi hesapla çıktı bilmiyorum çünkü dinin geldiği dönem yani peygamberimiz bu hadisleri söylerken öyle km algısı yoktu.
O dönem bu son derece geçerli bir şeydi çünkü etraf asla tekin değildi, kadınlar aşağılanıp hor görülüyordu ve kaba tabirle sahipsiz görünen kadınlar zorla köle pazarına götürülüp satılıyordu. Yani tabikide o dönem kimse yanında mahremi olmadan dışarı çıkamıyordu. Ama ona rağmen hadis bir gün diyor. Yani o devirde o tehlikelere rağmen bir günlük seyahate çıkması normal karşılanıyordu. Ayrıca hadiste ismini hatırlamadığım bir bey askere gitmek istediğini fakat eşinin hacca gitmek istediğini söylüyor ve peygamberimiz ona eşinle git diyor. Yani hadis kadın bir yere gitmek istediği zaman mahremi ona eşlik etmeli diyor. Kadın bir yere gitmek istediğini dediğinde mahremi eşlik etmek zorunda. Lütfen bunu düzgünce anlatsınlar.
Ve yine caizlik söz konusu yani yapılınca haram olmuyor, sadece yapılmaması tavsiye ediliyor.
Yani herkes kendi ölçüp tartmalı, nereye nasıl ve kiminle gidilir diye. Bu hadis kısıtlamak değil korumak için var. Din de her sene güncellenmiyor, hadisler aynı kalıyor devir değişiyor. Ona göre insan bu öğutleri günümüz yaşamına uyarlamalı. Zaten bu hadisi şiddetle hayır olarak bir mezhep almış, diğerleri günümüz güvenlik koşullarına göre yani duruma seyahate göre değerlendirilmeli diyor.
Doğru. Müslüman olan insanlar , bu bilgileri bilmiyor veya bilmesine rağmen uygulamıyor diye bu kuralların İslam da olmadığı anlamına gelmiyor. Sadece Umre ve Hac için değil, bütün uzak şehirler ve ülkeler için geçerli. Bu konu ile ilgili Rasulullah'ın (s. a. v) hadisi şerifleri var. Bir tanesi şöyle ki ;
Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Allah’a ve âhiret gününe inanmış bir kadının, yanında, kendisiyle evlenmesi haram olan bir yakını bulunmadan bir gün - bir gecelik yolculuğa çıkması helâl değildir.” (Buhârî, Taksîr 4, Mescidu Mekke 6, Sayd 26, Savm 67; Müslim, Hac 423; Ebû Dâvûd, Menâsik 2; Tirmizî, Rada’ 10; İbni Mâce, Menâsik 7)
annelerimiz "kızım tek başına o kadar yol çekme, dünyanın binbir türlü halı var. Biri sana eşlik etsin (genelde bu kişi baba ya da abi olurdu)" derdi.
İslamiyetin hükmü tam olarak bu. Dünya emniyetli bir yer haline gelip, tek başına seyahette hiçbir sıkıntı olmayınca zaten hüküm de iptal olur.
Burada ilginç olan, bu fetvaya tepki gösterenlerin aslında dini hükümleri hiç önemsememesi. Yahu sizlik bir durum yok ki. İslam'ı hassasiyeti olan, hayatını İslam'a göre şekillendiren müslümanlara yönelik bir fetva bu.
annemin islam hassasiyeti var. kadının elinden kuran eksik olmaz. ama kocası da yok, oğlu da. ee?
Kocası olur, amcası olur, dayısı olur, dedesi olur, süt kardeşi olur. Özetle emniyetli, güvenilir bir akrabası olur.
Buradaki fetvanin amacı kişinin emniyetini sağlamak, ona sıkıntı vermek değil.
Yok banane hükümden, İslamiyet de kurallar da benim umrumda değil dese, ne diyeyim cehenneme kadar yolu var.
Cevap
103Cevap
şimdi her şey uçakla arabayla. bahsedilen 90 km at veya deve sırtında 1000 ıldan fazla zaman önce konulmuş bir durum
Bunlar o kadar cahil ki gülüyorum sadece
Doğrudur bir sey diyemeyecegim buna ama mesela ablamla eniştem ayrilar. Ikiside öğretmen farkli sehirdeler. Bazen enistem gidiyor yanina. Bazen ablam arabaya atlayıp gidiyor. Yani bu durumda ne olacak simdi?
Bende iki gun sonra atanacagim belki. Ailemden uzak olacagim. Yeri gelecek bir kadin olarak annem yanima gelecek. Yeri gelecek ben tek basima gideceğim.
Bir de çalışmasan bile mesela bazi erkek eşler haniminin kolundan tutupta ailesini görsün diye götürmüyor baska sehirlerde yasiyorlarsa. Kadin ne yapsin bu durumda? Kocasinin götürmesini beklese ailesini göremeyecek baktigin zaman. Kadinda kendisi atlayip gidiyor haliyle.
Ya da sen git diyen kocalar oluyor. Kimi erkekler saatlerce çalışıyor, yani yaşamsal olarakta bu tarz seylere erkegin vakti yetmeyebilir. Erkek hanımına biliyorsun ben cok calisiyorum, beni bekleme sen otobuse atla aileni ziyarete git diyebilir. Yani bu durumlar var ve bunlara açıklık getirmek lazim. Bazen böyle seyehatlare cikmak zorunlu olabiliyor.
Diyanet işkembe-i kübra dan sallamıyor bunları.
İslam dininin hükmüdür bu. İslam dininin hükmüdür bu.
Bu kural müslüman hanımlar için geçerlidir. Kendini sorumlu hisseden kadınlar için. Müslüman değilseniz neden üzerinize alınıyorsunuz ki?
Herkes din konusunda allame-i cihan maşallah. Hükmü uygulamaya gelince kör, sağır, dilsiz ama kalbi temiz.😏
Tirmizi ve müslim rivayet etmiş böyle bir hadis var ama insanlar dinin zorluklarını görünce o yalan bu yalan diyerek inkar ediyorlar
Bunu anlayacak kapasite lazım insana. İşine gelmiyorsa inanmadığını söyle olsun bitsin. Her söylenene bir eleştiri, onlar bu okumayla bilmiyor burdakiler yargılıyor hiç okumadan
arkadaşa sordum size de sorayım
Annem tek yaşıyor. Ben farklı ildeyim. 400 kilometre yol geldi yanıma. Noldu şimdi günahkar mı oldu? Ne yapacaktım 70 yaşında, kocası ölmüş kadını evlendirip tekrar çocuk doğutturup onla mı getirtecektim yanıma gelsin diye?
burada yargı dağıtan sözde islam alimleri (!) -ki her şeyin en iyisini bilirler hatta din adamlarından, büyük alimlerimizden de daha iyi bilirler çünkü vahiy direkt onlara inmiş -haşa ve kella-
Kur'an da geçen, kesin hükmü olan, kesinkes emredilen hükümlerin kaçta kaçını uyguluyorlar ki mevzu 90 km hususuna geldi?
Zinayı aşk zanneden insanlara 90 km nin açıklamasını yapmayacağım elbette.
Çünkü onlar nasılsa en iyisini (!) biliyorlar zaten.
En iyisini keşke sadece kendince bilselerde bizlerin inandıkları şeylere saldırmasalar
soruma cevap?
Sorunuza cevap.
Bu konuda kesin hüküm kadınların 90 dışına yanında mahrem olmadan çıkamayacağıdır.
Lakin zaruri sebepler vardır. Kalbinizde ne kadar iman var ben bilemem. ALLAH ile sizin aranızda. Bu zaruri hükümlerin gerçekten zaruri olup olmadığını kalbinizdeki imana sorun.
Her neyse bu zaruri mevzular bazen farz olan ya da kesinlikle yasaklanan hükümleri sadece o an için serbest kılar.
Annenizin yanınıza gelmesi zaruri idiyse elbette bunda bir beis yoktur.
Ama şunu unutmayın, farz olan hac bile, hanımların yanında mahremi yoksa, farz olmaktan çıktığını bildiriyor alimler.
En doğrusunu ALLAH bilir.
Sizin inandığınız size, bizimki bize.
@cyclamenn Sana sonuna kadar katılıyorum ❤️
Soru soran arkadaşa cevap: burada günah demiyor, caiz değil diyor. Yaşlı annenin yanına gelmesi günah denemez. Olayı bugünün sartlarina göre de düşünmek lazım. Diğer ibadetleri yapın, büyük günah izlemeyin yeter. Buna tanımanıza gerek yok
Hahaha 🤣
Günün trajikomik olayını da gördük tamamdır 😂
Nedense önce bunu paylaşasım geldi
https://www.youtube.com/embed/05GVlrNg4EwKadın, kadın, kadın...
Bir rahat bırakamadılar, bir huzur vermediler, bir nefes aldırmıyorlar...
90 kilometreye kadar zina veya iffetsizlik yapmıyorlar 91. kilometreye girdikleri anda bütün libido falan ne varsa coşuyor, zina da dahil oek çok şeyi bir anda yapıyorlar, tabi ki caiz değil (!)
Kadınlar kendileri için bir şey yapmadıkça, kendi aralarında birlik olamadıkça, onları yönelendirmek isteyenler olmaya devam edecek...
annelerimiz "kızım tek başına o kadar yol çekme, dünyanın binbir türlü halı var. Biri sana eşlik etsin (genelde bu kişi baba ya da abi olurdu)" derdi.
İslamiyetin hükmü tam olarak bu. Dünya emniyetli bir yer haline gelip, tek başına seyahette hiçbir sıkıntı olmayınca zaten hüküm de iptal olur.
Burada ilginç olan, bu fetvaya tepki gösterenlerin aslında dini hükümleri hiç önemsememesi. Yahu sizlik bir durum yok ki. İslam'ı hassasiyeti olan, hayatını İslam'a göre şekillendiren müslümanlara yönelik bir fetva bu.
Güzel yazdın da bu karı da çok kendini teşhir ediyor. Her şeyi seks üzerinden teşhir üzerinden pazarlıyor. Bu kadar da açıklık bana tuhaf geliyor.
@Manererdogan Türkiye'nin maaşlı bürokratları böyle saçma sapan şeyler söyleyemez bu bir.
İkincisi, devletin işi herkesin güvenliğini sağlamak, gidip kadınlara 90km yol gidemezsiniz demek değil.
Üçüncüsü, 90 km yol günümüzde 40 dakikada kat edilebilen bir mesafe, Kuran ilk ortaya çıktığında bu mesafeyi almak 5 gün sürüyordu
Dördüncüsü, 21. yüzyılda böyle fikirleri savunmak gericilik ve yobazlıktan başka bir şey değil. Dayanağı ne olursa olsun
@NickSevmeyenlerden Kadın görsel olarak şov yapıyor, yaptığı işin parçası bu. Şu ''Teşhir etmek'' mikini kim çıkardıysa cidden bu milletin ağzına sakız oldu.
Kadın günlük hayatında böyle gezmiyor, sahne kostümü olarak giyiyor. Şu Gülşen'i hiç sevemem ama yıllardır aynı bu hatun, inatla neresini açtığına takılan insanlar var.
@Ragnar_Lodbrok Ben zaten bu kadının şarkılarını sevmiyorum. Hiç konserine de gitmedim. İzmir'de yılbaşında konsere çıkacak yüzde 99 yine gitmeyeceğim. Yüzde%1 de evde pineklemekten sıkırlırsam gidersem giderim. Ama sanmıyorum yine de. Kadının giyimine karışmıyorum ama bunu sadece vücut sergisi haline getridi. Sadece o da yapmıyor Hadise de yapıyor bunu. Dünyada başka şarkıcılar da yapıyor. Sadece bunun üstünden gitmesi bana fazla geliyor. Diğer taraftan hükümetten, bir kısım siyasetçinin din adamının bu kadını konuşması onun daha da ekmeğine yağ sürüyor. Onlara muhalif olan kesimden prim alıyor. Çoğu insan da sevdiğinden değil de ideolojik bir tercih olarak tavır alarak dinliyor destekliyor. Bu yanlış bir algı yönetimi. Yine bu siyasetçi, din adamı tayfası bu kadın üzerinden herkesin yaşam tarzına salça oldukları için de bu kadını savunmak, değer haline getirmek falan yaşam tarzını savunuculuğunun sembolü haline getiriyor o kadını. Ama Gülşen'in şeyinde değil bence.
@NickSevmeyenlerden Kadın bunun üstünden gitmiyor ki sadece, o kadar dans falan ediliyor, bir sürü şov dönüyor. Sen sadece kadının dötüne kilitleniyorsun.
Gülşen bir çeşit sembol oldu doğru, ama prim yiyor diye eleştirilecek noktayı geçtik kadın hapse girdi çıktı bu yobazlık yüzünden.
@Ragnar_Lodbrok Yani istemedikleri şeyleri kahramanlaştırıyorlar. İdolleştiriyorlar. İtibarsızlaştıracaksan eğer bunu dinle yaşam biçimi olarak yapma kadının sanatının eksikliği, sesinin yorumunun iyi olmaması üzerine yap.
@NickSevmeyenlerden Kimsenin Gülşen'den yüksek bir sanat beklediği falan yok kadın popçu. Haliyle işini kendine göre çok iyi yapıyor. Türkiye'de zaten müzik zevki, estetik hiçbir konuda hiçbir talep yok kadın da hiç zorlamıyor o konuları.
Ki dünya çapında bu işler böyle zaten. İnsanlar konseere çok iyi müzik dinlemeye değil bu kadının bilindik şarkılarıyla dans edip eğlenmeye gidiyor.
Kim niye Gülşen şarkısı ile eğlenir o ayrı bir tartışma konusu ancak, bu işin de trendi bu. Madonna 80 ve 90'larda açtı bu kapıyı, sonradan pop müzik sektörü biraz hümanizma dönemindeki gibi erkeğin de kadının da görsel olarak idealize bir halde sunulduğu bir anlayışı benimsedi
@Ragnar_Lodbrok
"Gülşen bir çeşit sembol oldu doğru, ama prim yiyor diye eleştirilecek noktayı geçtik kadın hapse girdi çıktı bu yobazlık yüzünden." Buna katılıyorum.
"Kadın bunun üstünden gitmiyor ki sadece, o kadar dans falan ediliyor, bir sürü şov dönüyor. Sen sadece kadının dötüne kilitleniyorsun." Buna katılmıyorum onun istediği şey zaten dötüne kilitlenilmesi. Ya çıplaklık üzerinden yapıyor bunu işte. Mesela Adele var. Adele neden çıplaklık üzerinden sanat yapmıyor? Sezen Aksu, Sertep Erener, Işın Karaca niye yapmadılar? Daha mı kötü sesleri vardı? Hayır değil.
@NickSevmeyenlerden Adele, çıplaklık üzerinden sanat yapamaz zaten ki Adele bir ses sanatçısı. Pop şovmeni değil.
Sezen Aksu da keza. Gülşen modeli insanlar bu saydıklarınla aynı tarza ve anlayışa sahip değiller.
Ayrıca Sezen Aksu çok mu değerli? Bu milletin canına ot tıkayan Yetmez ama Evetçilerin bayraktarlarından biri. İsterse piyano konçertosu yazsın nazarımda Gülşen'in sol memesi etmez.
@Ragnar_Lodbrok Evet ben de onu diyorum ya zaten Gülşen sanatçı değil ama aldığı bu siyasi tepkiyle "Sanat Güneşi" gibi bir tepki aldı. Demin de dedim ya yanlış algı yönetimi yaptılar. Daha da idolleştirdiler. Yaptığı şarkılar icra ettiği iş de ucuz. Tamam sahnede hiç seksi durmasın demiyorum. Bugün spikerler bile seçilirken güzel kadın ve erkeklerden seçiliyor. Acı ama gerçek kimse kabul etmek istemez belki ama insanlar güzel kadın ve erkek görmek istiyor. Fakat benim kızdığım şey bu "Güzel kadın" çok fazla dekolteyle, çıplaklıkla kendini bilinçli teşhir ederek ucuzlaştırıyor aslında. Dolaylı olarak bu kadınlar diğer kadınların da ucuzlaştırılmasını sağlıyorlar. Sorsak feminizmden dem vurur ama bedenini metalaştırarak para kazanıyor. Prim elde ediyor. Çıplaklığın "SÖZDE" yasak olduğu memlekette ilgi çekiyor. Eleştirdiği şeyin ekmeğini yiyor aslında bunu demek istiyorum.
@Ragnar_Lodbrok Sezen Aksu "Yetmez ama evet"çilerdendi kendisi bunu açıkladı. Onu da kandırmışlar ama o gerçek kandırılanlardanmış. Devlet desteklediği için kabul etmiş. "Yetmez ama evet" zamanlarında Gülşen bu kadar revaçta değildi. Sezen Aksu, Orhan Gencebay, Kadir İnanır gibi isimler eskilerden beri var olan sanatçılar ve halkın her kesiminden her yaştan sevenleri var. İdealize sanatçılık değeri görüyorlar toplumda. E hükümet de kanaat önderi olarak onları seçecekler. Mesela Teoman da çok eski sanatçı. Neden Teoman'a gitmediler. Teomanla akpyi yan yana düşününce gülmek geldi. :D :D :D Sezen Aksu falan böyle olacağını bilseydi girmezdi bence. Kanaat önderleri arasında Ajda Pekkan var mıydı bilemiyorum.
@Ragnar_Lodbrok sizin gibi düşünen bu mesafenin eskiden 3 günde alındığından o yüzden fetvadaki kastın 3 gün olduğunu söyleyen hadis alimleri var. Buradaki fetvanin amacı kişiyi sıkıntıya sokmak değil aksini emniyetini temin etmektir.
Bu fikirleri her müslüman savunur ve elinden geldiğince uymaya çalışır. Zaten İslamin hükümleri çağ dışı demek kişinin gayri müslim olduğuna işaret eder. İnanmıyorsan da saygı göstermen lazım gelir. Neticede herkes seninle aynı fikirde olmak zorunda değil.
@Manererdogan Daha önce de dedim, yine söylüyorum, saygı adı altında saçma sapan bir tefekkürü bize kimse dayatamaz, İslam'ı çağ dışı buluyorsam bunu söylerim, siz evvela herkese ''Şunu diyemezsin, bunu diyemezsin'' diye otosansür dayatacağınıza saygı duymayı öğrenin.
Apaçık saçma bu kaide, bugün hiçbir anlamı ve karşılığı olmadığı gibi, ultra yobazlar dışında kimse böyle bir şeyi uygulayamaz. Düşünsene, kadın bir sigorta firması için çalışıyor, gemicilik işindeler, denizde 10 günlük bir yolculuğa çıkıyor ama o da ne: ''Siz kadın olduğunuz için dinen böyle bir uygulama caiz değil, bu işte çalışamazsınız'' diyorlar
Ne olur sence? Ben söyleyeyim firma bir sürü davayla boğuşur başına iş açılır.
Arkadaşlar, İslâmı yeniden mi keşfediyorsunuz? İslâm yenilenmiyor ki?
1400 yıllık hükümler bunlar.. Sizin haberiniz yoksa bu sizin cahilliğiniz..
Bugün bir İslâm ülkesine (Pakistan, Endonezya vs) gidip de bundan haberiniz yok gibi davransanız sizinle alay ederler, dalga geçerler..
Demek ki "ben müslümanım" demekle müslüman olunmuyormuş.. Size bunları öğretmeyenlerin, bunu öğrenmenize engel olanların yatacak yerleri yok..
Müslüman bir hanımın bilmesi gereken temel bir hükümdür oysa ki bu.. Müslüman bir hanım, yanında mahremi (eşi, babası, erkek kardeşi) olmadan seyahate gitmesi caiz değildir. (Haram denmiyor dikkat)
Zaruri durumlarda riski kabul etmiş sayılır. Ama keyfi olarak, babası, eşi, erkek kardeşi hayattalar ve sağlıklı iseler gidemezler.. Umre bile buna dahildir..
Eğer "ben müslüman bir hanımım" diyorsanız, bu hükümleri kabul etmiş oluyorsunuz..
Şimdiki dönemle eski dönemler bir değil arkadaşlar bunu kafanıza sokun
eskiden savaş dönemi vardı insanlar birbirine o kadar saygılı ve bağlı idi ki komşuluk ilişkileri olsun evde pişen yemeğin kokusu bile komsuya gitmezdi peygamberler döneminde
ama şimdi olayı hapsetmek istiyorlar kadını köle olarak görüyorlar mantığını kafanızdan atın
eskiden savaş vardı erkek nüfusu azdı denildi ki 4 kadınla evlenin neden çünkü erkeğe ihtiyaç var günümüzde napıyor uçkur mensubu erkekler bunu fırsata çevirip benim 4 tane kadın alma hakkım var diyip kendilerine fırsat yaratıyorlar aslında böyle bir şeyin
günümüzde mümkün olmayacağını onlar da biliyorlar Allah c. c bunun hesabını sorar
o zamanın şartları ile bu zamanın şartları arasında uçurum var aklınızı kullanın
Dini saptırıyorlar. Peygamberimiz döneminde yasak vardı çünkü develerle gidiliyor, yırtıcı hayvanlar da elbette yollar olmadığından her yerdeydi. Kadınlara olduğu gibi bu yasak bi dönem 2 erkek gidilsin seklinde erkeklere de vardı. Bu kısıtlama değil aksine korumaya yönelikti. Daha sonrasında kalktı şimdi arabalaramız var kitliyoruz kapılarımızı veya şehir içi güvenlik uçus vs hepsi var. Ve daha sonra "bir kadının Allahtan başka kimseden korkmadan gidip geldiğini göreceksin" diyerek müjdeyi verdi. Tamamen günah yasak gidemez değil güvenliğe bağlı bir şey peygamberin müjdesinden hadisinden bahsetmiyorlar neden? din onlar için kadınları kendilerine esir etmek.
Kuran’da “ aklınızı kullanmaz mısınız “ diye bir çok ayet. Bu diyanetin başı ne yazık ki çağa uyum sağlayamamış. Bana kalırsa bilerek ve isteyerek bunu yapıyor. Ülkede onca adaletsizlikler varken kafasını kuma gömen zihniyet, günümüz şartlarında geçerliliği olmayan hadisi ortaya atıp ortalığı bulandırıp, kötü şeylerin önünü kapatmaya çalışıyor diye düşünüyorum.
Kalpleri Allah bilir elbet ama bu diyanetin niyetinin temiz olduğuna hiç inanmıyorum. Hatta bana kalırsa bunlar kuzu postuna bürünmüş kurt değil olsa olsa çakal olurlar.
Herkes bir şeyler demiş ben de naçizane yorumumu bırakayım. Ben de bu Diyanet İşleri Başkanını pek sevmem ama demek istediğini ya tam anlatamamış ya da buraya eksik yazılmış. Burada kadının elbette acizliğinden dolayı bir mesafe söz konusu değildir. Öyle olsaydı, "o zaman toplu taşımaya da binmeleri yasaktır!" gibi bir anlam çıkardı. Anlatılmak istenen olay; babası, kardeşi veya eşiyle birlikte seyahat esanasında, dışarıdan gelebilecek olaylara karşı erkek gücüyle kalkan oluşturmasıdır. Bu ülkede maalesef en çok taciz ve tecavüze uğrayanın kadın olduğunu da düşünürsek aslında mantıklı bir yorum olarak görülebilir düşüncesindeyim.
Arabasını her yıl son model arabayla yenilemeyi biliyor ama bu tarz dini kuralların çağa göre yenilendiğini bilmiyor sanırım başkanımız. Eski dönemde atlarla günlerce yol gitsek dediği mantıklıydı ama şimdi her kadın evinin önünden binip gideceği yerin önünde iniyor. Yani bu kural günümüzde geçerli değil.
Eksik bilgi oğlu kocası erkek kardeşi babası olacaktı.
Bunu kafanızda anlamlandıramıyorsanız çok dert edip kafa yormanıza gerek yok boş verin bu kural sadece müslümanlar için geçerli Allah ve Peygamberinden daha iyisini bildiğini düşünenler için değil...
birincisi, öyle denildi ise vardır bir sebebi.
ikincisi, müslüman zihtiyetine sahip olan zaten araştırıp net olarak öğrenir.
üçüncüsü, Müslümanım diyip yasamayanlara denmemistir.
donduncusu, boşu boşuna laf yapmak sizin en büyük goreviniz 😅
5. cisi diyanet güvenilir olabilir ya da olmayabilir size göre farketmiyor zaten.
YANİ SİZİN UMRUNUZDA OLMAMASİ GEREKEN BİRSEYİ BOS YERE NEDEN BUYUTUYORSUNUZ?
siz?
anlayan anladı.
hasbam, laf soktu aklınca. aferin
terbiyeni takinsan iyi olur be.
haddini asicak şekilde ifadeler kullanma olur mu.
senin seviyene inmicem bunu bil.
onu gevtim tanıyıp etmeden laf söyleyecek kdr basit isen.
bana konuşma bosuna
Ben 1 km bile çok diyorum. Her eğitim sisteminde, her ülkede, her ceza sisteminde suçlular var. Kadınların yönettiği ve eğitim sisteminde birinci Finlandiya cinsel suçların başkenti. Doğru dürüst ceza bile yok.
Özge Can 90 km gitmemişti. Yanında ağabeyi, sevgilisi, kocası olsaydı yaşayacaktı. Kadınların baba ve koca otoritesinden muaf olmasını, teşhircilik yapmasını, özgür olmasını destekleyen erkeklerin hepsi aslında kadınları kullanmak isteyen erkekler. Ama kadınlar tam tersini düşünüyor.
atmış sallamış ya tutarsa demiş.
hadi bakalım kimi kimsesi yok yaşam şartları zor napıcak kaldıgı şehirde yapamıyor daha rahat yaşamını sürdürecegi yere gidicek bırak 90km kıta degiştirir kimene.
1. Kuranda boyle bir ayet nerde neden buzamana kadar yazılmadı?
2. Kuranda boyle bir acıklamada hiçbir kadın 90km fazla yol gidemez demez
3. Alimlerin kafası neye çalısıyor boyle aptalca kendi keyiflerine göre yazıp çiziyolar.
4. Kuranda kadınla erkek eşitliginden bahseder kimsenin kimseye üstünlügü yoktur. ne zencinin beyaza nede beyazın zenciye üstünlügü üstünlük takvadadır der. burada cınsıyetten bahsedılmemıstır. Allah kulları arasında ayrımını takva ile yapar.
her şey bitti şimdi bunumu söylüyor mafya gibi zırhlı araca binen bir musluman kişi önce israfın yoksullara yardım etmenin sonra hiç hava gidemeyen fakir insanlara yardım yaparak hava gondemesi için fetva versin her cuma toplanan cami yardımıyla bitmek bilmeyen cami inşaatına toplanan paralar için fetva versin ve Müslüman ülkede olduğumuz için kuranı Kerim parayla satılamaz diye fetva versin sonra bu işlere yonelsin bence sorsan muslumandir
Diyanet artık aklını, fikrini ve zikrini; kadınlardan, genç kızlardan ve kız çocuklarından çeksin!
Kafa yorulması gereken milyon tane sorun varken, sabah akşam sürekli kadına kıza şöyle olsun, böyle olsun demek cidden budalalıktır. İşleri güçleri kadının ve kadınlığın peşinde olan bu rezil eril kafanın yeryüzünden silinmesi gerekir.
Bu fetva günümüz için geçerliliğini yitirmiş bir fetva aslında. Eski dönemlerde ulaşım çok zahmetli ve zormuş. Ayrıca ıssız ortamlar falan.. kadının tek başına yolculuk yapması tehlikeli olduğu için bu istenmiş. Ama günümüzde ulaşım şartları kolay ve güvenli artık geçerli degil. Kur'an'ın her dönem için geçerli olduğunu ve buna göre çeşitli ayetlerin olduğunu unutuyor sayın hocalarımız
islamda kadına her şey yasaktır kadın sadece evde oturacak ama türk geleneğinde kadın baş tacıdır hangisini tercih ediyorsan ona göre yaşa dib başkanına soralım 6 yaşındaki kız çocuğuyla evlenmek caiz mi? caiz der çünkü islamda bu var peygamber hz. aişe ile 6 yaşında evlenmiştir hz aişenin kendi sözleri de belgedir
Bunun diyanetle alakası yok. Kadın tek başına olursa tacize tecavüze uğrama ihtimali yüksek. Tacize uğradığınız halde niye anlamakta ısrar edip sanki geri kafalılıkmis gibi göstermeye çalışıyorsunuz! Amaç kadını korumak ama gel gör ki kadın bunu yobazlik gibi gösterme derdinde demek ki hak ediyorsunuz başınıza geleni
Büyük günah işleyenler buna mi takılmış mk! Beyninizi...
Doğru evet müslim ve tirmizi hadislerinde geçer bundan rahatsız olan varsa istemiyorsa islamiyete inanmayabilir ama olan bu yani müslim hacc 421 , tirmizi radâ 14
Ya alla alla o zamanın şartlarına göre.. bir yerden başka bi yere günler haftalarca develerin üstünde yol gidiliyormus. şimdi bu zamanla o devri nasıl kıyaslayıp bizi İslamiyet'e inanmamakla birde zan altinda bırakırsın.
Annem tek yaşıyor. Ben farklı ildeyim. 400 kilometre yol geldi yanıma. Noldu şimdi günahkar mı oldu? Ne yapacaktım 70 yaşında, kocası ölmüş kadını evlendirip tekrar çocuk doğutturup onla mı getirtecektim yanıma gelsin diye?
O zamanla bu zaman arasında bir fark yok 1 günde deveyle ne kadar gidebileceği hesaplanıp km çıkartmışlar ilerki zamanlarda belki saatte 2000 km hızla yolculuk edeceğiz kurallar değişemez islamın hükğmleri yıllar geçince güncellenemez
Arkadaşlar bana niye kzııyorsunuz bu hadis yani inanıp inanmamak size kalmış ben demedim hz muhammed böyle demiş
Sanki kuralları ben koydum
tamam buna inanıyorsunuz ya ben de size yol yordam soruyorum. nasıl gelecek kadın?
Bilmiyorum benim bilgim yetmiyor onu cevaplamaya, kocası yaşasaydı kocası izin veriyorsa gidebilir derdim
Ya arkadaşım yaşadığın koşullara göre tabiki sünnete uygun yaşarsın. o zamanın şartlarına göre neden bunu algilayamiyorsun. kadinlari korumak için uzun yolculuklarda. şimdi öyle mi can guvenliginde otobüse uçağa binebiliyosun
Siz öyle düşünüyorsanız öyle kabul edin ona bir şey diyemem ama ben buna inanıyorum 🤷🏻♂️
Hala inanmak diyorsun ya bizi inanmiyorsunuz diyerek zan altında birakamazsin.
İnanmıyorsunuz demedimki istemeyen inanmaz dedim
İnanmayabilirsiniz dedim
İnanmıyorlar demedim
Bu hadistir. Inanan inanir inanmayan inanmaz. O dönem 90 km muhtemelen bugunkü 1 2 günlük yola denk geliyor. Eskiya ivir zivira karsi bi guvenlik onlemi gibi bise olarak dusunuyorum ben. Baglayin kadini dursun degil.
İslamiyetin geldiği, kuran’ın indirildiği dönem için mantıklı bir emir olsada günümüzde sebeplerini anlamak o kadarda kolay değil. Nihayetinde o zamanlar 90km yol belki 3-4 günde gidiliyordu. Şimdi ise 4 günde dünyayı 4 defa turlarsın.
Bunlar dinde olan şeyler hanefi mezhebinde ve diğer mezhep imamlarının söylediği fıkhi meseleler. Diyanet sonradan vermiyor bu fetvaları zaten önceden verilmiş. Bizim insanımız inandığı dini bilmiyor, tepki gösteriyor sadece.
Bence erkekleri toplasınlar evlere bak o zaman sorun kalıyor mu.. :D Kadınların seyahat etmesi değil, kadınların bazı insan bozması ahlaksız abazanın olduğu bir ortamda yaşaması zor olan.. Keyifli akşamlar..

Şu diyanet işleri başkanlığı ne gereksiz insanlarla dolu oksijen israfı. Eskidenmiş o ayrıca 90km değil 3 günlük mesafedir atla deveyle hesaba göre
Niye Allah kapsama alanı dışında çekmiyor mu? :D :D :D :D :D :D :D :D
@SHADows01 Aynen
Neden inançlara saygı duymuyorsunuz? Biz sizin inançsızlığınıza saldırmıyoruz!
@son_şeytan_bükücü Sen benim tümden inançsız olduğumu nereden biliyorsun? Kaldı ki şüpheleri olan biriyim. Olaylara objektif baktığımda kendisini dindarlıkla ön plana çıkaranlar farklı inançlara daha fazla hakaret ediyor. Ha, sen şahsen etmiyor olabilirsin ama genel böyle.
Sözde değil özde inancı olan bir müslüman Allah ile alay etmez 🤷♂️ sırf şüphen olduğu için Rabbin ile ilgili cümle kurarken mizahi olsa da, dalga geçme hakkını vermez sana, içinden Allaha küfredebilirsin, ya da senin gibi aynı düşüncelere sahip kişilerle kendi aranızda Allah ile dalga geçebilirsiniz, Rabbim sizi affeder mi yoksa cezalandırır mı bilemem, ancak ulu orta başka müslümanların olduğu yerde Allah ile alay etmen doğru değil 🤦♂️
Eğer şüphe içindeysen, inancını yitirmişsin demektir, şüphe imanın katilidir, şüphe etmeksizin (koşulsuz bir inanç ile) her türlü sorgulama yapılabilir, insan her şeyi sorgulama hakkına sahip, körü körüne inancı olan bir müslüman olmak yerine; sorgulayarak, irdeleyerek ve araştırarak her şeyi daha derin öğrenen bir müslüman daha kıymetlidir Rabbimiz nezdinde, yeter ki imanını şüphe ile kirletmesin (şüphelerini gidermek için sana "yardımcı" olmaya çalışırım)
Dindarlıkta ön planda olanlar, Allah katında da ön planda olan örnek kullar olduğu anlamına gelmez, gerçek müslümanlar peygamberimizin üstün ahlaki değerleriyle donanımlı olmaya çalışır, ki öyle bir müslüman hayvanlara ve doğaya bile derin bir saygı içindeyken, sırf aynı inanca sahip değil diye aynı türden olan diğer insanlara karşı saygısız, kaba, saldırgan ve çirkef olması mümkün olamaz…
@son_şeytan_bükücü bu cümle nasıl bir cümle? Cümlenin başındaki yargıyla sonundaki yargı birbiriyle taban tabana zıt ve çelişiyor. Demişsin ki:
“Eğer şüphe içindeysen, inancını yitirmişsin demektir, şüphe imanın katilidir, şüphe etmeksizin (koşulsuz bir inanç ile) her türlü sorgulama yapılabilir, insan her şeyi sorgulama hakkına sahip, körü körüne inancı olan bir müslüman olmak yerine; sorgulayarak, irdeleyerek ve araştırarak her şeyi daha derin öğrenen bir müslüman daha kıymetlidir Rabbimiz nezdinde, yeter ki imanını şüphe ile kirletmesin ”
İnsan dini sorguluyorsa sorgulamanın temelinde olan şey şüphedir. Şüphesi olmayan insan sorgulamaz. Sorgulayıp da inanan kıymetlidir diyorsun ondan önce de şüpheyle inancını kirletmekten bahsediyorsun. Şüphe olmadan sorgu olmaz.
Hem ayrıca doğaya hayvanlara saygılı değil. Kertenkele öldürmeyi sevap sayan bir din nasıl doğaya hayvana saygısı olabilir? Ha, diyelim ki bana diyeceksin ki Peygamberimiz zamanında kertenkeleler çok artmıştı. İnsanlara zarar verecek boyuta gelmiştir bu durum peygamber de böyle bir fetva çıkarttı. Tamam bu da kabulüm ama bugün bunu niye gündemde tutuyorsun? Kurandaki birçok hüküm bugün geçerliliğini yitirmesine rağmen niye hala Hz. Muhammet’in yaşadığı zamanda onun dünyasında yaşıyormuş gibi devam ettirmeye çalışıyorsun? Bu her şeyde böyle mesela 4 karılı evlilik, kapanma, cariye, hür kadın anlayışı bir sürü örnek verilebilir.
Öncelikle, bana mı öyle geliyor yoksa sen tartışırken çok mu gergin ve hırçın oluyorsun acaba 🙄 benimle tartışmak zorunda değilsin elbette yani söylemen yeterli, anında susarım rahatsız etmem, eğer daha sakin ve ılımlı tartışırsak (hatta sadece istişare edersek) daha verimli olur diye düşünüyorum 🤔
Yargılarım arasında taban tabana zıt ve çelişki olduğunu iddia etmeden önce, asıl püf nokta olan "şüphe ve sorgulama" kelimelerinin aynı manayı kapsadığı yönündeki iddianı gramer olarak temellendirseydin keşke 🤷♂️
Eğer bu iki kelimenin manalarıyla ilgili mutabık olabilirsek, daha sağlıklı yol alabiliriz, "bence" şüphe ve sorgulamak aynı manaları içermiyor, kendi görüşlerimi söylersem itibar etmeyebilirsin, bu nedenle aşağıdaki linkte yapılan yorumları incelemeni rica ediyorum, senin gibi düşünenler de var elbette ama yorumların büyük çoğunluğu farklı manalardan bahsediyor:
m.facebook.com/.../1844308589018849?locale2=tr_TR
Kertenkele, 4 kadınla evlilik, kapanma, cariye, hür kadın konuları ve çok daha fazlası, Kurandaki bazı konular tabii ki asırlar öncesi zamanları kapsıyor, ancak bazı hususlar kıyamete kadar güncelliğini devam ettirir! İslamda gaip olmayan her konunun açıklaması vardır, alimler arasında bile ihtilafları olan konulara takılman gayet normal ama araştırıp asıl doğru olanı bulmaya çalışmak yerine yaygın olan fetvaları kabullenmen yanlış 🤷♂️ bahsettiğin tüm konuları açıklardım ama epeyce uzun olacağı için sıkılırsın, bu nedenle en çok yoğunlaştığın konu olan kertenkele ile ilgili bildiğimi paylaşmış olayım; islam dininde hiçbir hayvan için gördüğünüz yerde öldürün diye bir hüküm mevcut değil, Kurandaki hiçbir ayette böyle emir yok, hayvanlar sadece "insanlara veya insanlığa" ölümcül zarar vereceği durumlarda öldürülmesi gerekir, aksi halde onları sevmek, korumak, yardım etmek ve beslemek dinimizce sevaptır…
Dipnot: Dinimizde o kadar çok yalan rivayetler, uydurma hikayeler, gerçek dışı sünnet ve hadisler var ki; maalesef islamın ve müslümanın yanlış tanınmasına sebep oluyor, Allah bize akıl ve analiz yeteneği vermiş, bu bağlamda araştırıp doğruyu bulmakla yükümlüyüz!
@son_şeytan_bükücü ben seninle tartışırken sinirli değildim. Şimdi de sinirli değilim. O zaman sa değildim. Sorgulamak dediğin şey sana anlatılan şeylerden tatmin olmayıp, sana sunulan gerçeklikten şüphe duyarak kendin gerçeği bulmak adına yaptığın eylemlerdir. Şüphe olmadığı zaman sorgulama olmaz. Dinle ilgili yapılacak her türlü sorgulama çıkış noktası şüphe olduğu için ve o şüphe duyulan da tanrının, meleklerin, şeytanın varlığı, hayatın var olma şekli falan olduğu için tüm dinler tarafından reddedilen bir şeydir. Yine dinler bu sadece İslam için geçerli değil. Yahudilik, Hristiyanlık, budizm, maniheizm, şintoizm vs... için de geçerli çağlar öncesine ait oldukları için o zamanın insanının sahip olduğu teknolojinin ve dünyasının ihtiyaçlarına yanıt vermekteydi.
@son_şeytan_bükücü
Günümüzdeki birçok şeyin karşılığı hiçbir dinde yoktur. Mesela bugün tıbbi yazıcılarda falan insanın kök hücresinden, domuz gibi insan genomuna benzerliği olan hayvanların kök hücrelerinden çeşitli vücut parçaları yapılıyor ve insanlara takıyorlar. Bunu 3 dine de sorsan caiz midir değil midir diye sana hiçbir şekilde bir şey söyleyemezler. Çünkü caiz mi değil mi? Dine uygun mu değil mi sorularını cevaplarken dikkate aldıkları şey kutsal kitap, sahih olduğundan emin oldukları hadisler, kıssalar bunlara bakıyorlar. Bu 3 dinin indiği dönemde, peygamberlerinin yaşadığı dönemde böylesi bir şey asla yoktu.
@son_şeytan_bükücü
Yine bilim insanları artan insan nüfusunun kıtlık yaşamaması için laboratuvar ortamında kök hücreden yapay et üretiyor. Yapay demelerinin yanı hayvanın ilgili vücut bölgesindeki dokunun kök hücresini alıp onu laboratuvar ortamında uygun sıcaklık ve nemde besleyerek o hücreleri çoğaltarak canlı dokular yapması. Et bildiğin gibi kas ve yağ dokusudur. Bunu üretiyorlar. Şimdi bu yaygınlaşsa ve maliyeti ucuz olsa Türkiyeye gelse Diyanet fetva vererek neye göre helal veya haram diyecek? Peygamber zamanında var mıydı? Bununla ilgili inmiş bir hadis ayet var mı? Sünnet var mı? Yok. Haram da diyemezler helal de diyemezler. Yine zina meselesi var. Dinlerin indiği dönemde zina olabilmesi için birbirine dinen haram olan kadın ve erkeğin aynı ortamda mekanda zamanda bir arada olup bildiğimiz manada et ete değerek seks yapmaları lazım. Bugün sen bir kadınla zina yapabilmek için o kadının yüzünü sesini görmeden duymadan sırf yazışarak bile seks yapıp o kadından zevk alabilirsin. Ya da nude fotoğraflarla yine seks yaparsın. Seks anlayışımız bile değişti. Hele şu giyilebilir teknoloji daha da gelişsin ve yaygınlaşsın. Metaverse gelişsin sen o zaman gör. Robotlarla seks yapacağımız zamanlar gelecek. Din bunların günahlığıyla ilgili dini yargıyı neye göre verecek?
@son_şeytan_bükücü dinlere göre söylenen bütün yaratılış teorisi yüzyıllar önce çökertildi. Mesela dünyanın 7 günde yaratıldığını söylüyorlardı. Dünya ın yaşının 6 milyar olduğu, evrenin yaşının 13,5 milyar olduğunu öğrendik. Yağmurun yağma sebebinin Allahın rahmet vermesi ya da Zeusun öfkelenmesi olmadığı, şimşeğin çakmasının, yanardağların patlama nedeninin tanrıların kızması olmadığı ortaya çıktı. Bak dikkat edersen modern bilim yapılmaya başlandığından beri hiç peygamber çıkmıyor. Hiç tanrı mucizesi de yok. Neden acaba? Dinler ilk çıktığında kendi zamanlarında bile inanmayan insanlar vardı. Ve bunlar da genelde astronomiyle, kimyayla matematikle ilgilenen kişilerdi. Bugün hiç kimseyi güneşin ne zaman kararacağını bilerek, ayı bir gece yok ederek kandıramazsın. Ya da bugün bildiğin bilgiyle geçmişe gittiğinde sen de peygamber veya tanrı olabilirdin.
@son_şeytan_bükücü ha, dine karşı mıyım? Hayır. Çünkü din insanın içindeki vicdan yapısını ayakta tutuyor. Din/ ahlak insanda süperego evrimleşmeye başladığındam itibaren ortaya çıktı.
O halde bazı cümlelerin "hiddetli olduğuna" dair yanlış bir algı oluşturmuş bende 🤷♂️
Şüphe temelde yanlış bir düşünce biçimi değil (durumsal farkındalık kuramı) örneğin; bir ateist için şüphe etmek zaten doğal olarak sakıncası olmaz, çünkü şüphe ile zarar görecek imanı yok, şüphe ile kaybedebileceği inancı yok, şüphe ile araştırarak bir ihtimal müslüman olma ihtimali bile var, bu durumda onun için şüphenin sakıncası değil, bilakis faydası olabilir..
İslam dininde "normalde" haram-günah olan bazı hususlar "zaruri" durumlarda helalleşir..
Bakara Suresi 173. Ayet: Allah size yalnızca murdar (leş) eti, kanı, domuz etini ve Allah’tan başkasının adına kesilmiş olanı haram kıldı. Ancak biri zor (açlıktan ölecek) durumda kalırsa, haksızlığa sapmadıkça, sınırı aşmadıkça onları yemesinde kendisine günah yoktur. Biliniz ki Allah bağışlayan ve esirgeyendir.
Bu ayetten yola çıkarak, insan sağlığı için ZARURİ olan ve başka alternatifi olmayan durumlarda tabii ki kullanım kısıtı olmaz
Laboratuvar ortamında üretilen bir gıda eğer sağlık için ciddi bir sakıncası yoksa elbette yenebilir, ancak ciddi bir sağlık sorunu olacak zararları varsa, sırf daha ucuz olacak diye helal kabul edilemez, tıpkı domuz etinin ülkemizde çok ucuza veya bedava verilecek olsa yemek helal olamayacağı gibi..
Mesela alkol haram ama yaraların enfeksiyonu için alkol kullanabiliriz
Ancak, bira içmek böbrek taşlarını düşürür ama başka birçok yöntemler olduğu için bira içilmesi helal olmaz (zaruri değil ve başka alternatifler var)
Mesela bir kadının ciddi bir cilt hastalığı için domuzdan elde edilen bir kremi kullanması helal olur
Ancak, bir kadın yüzünün sıradan bakımı için domuzdan elde edilen bir kremi kullanması helal olamaz (zaruri değil ve başka alternatifler var)
Ameller niyetlere göredir diye bir duymuşsundur, bu sözün derinliği çok büyük, varsayalım bir kadın tesettürlü ama yegane amacı sadece dindar olan patronun gözüne girmek, terfi etmek, daha fazla maaş almak ise, o tesettürün Rabbimiz katında hiçbir değeri olmaz! Cinsellik konularında da ister ten tene dokunsun, ister ses sese dokunsun, ister göz göze dokunsun, bunların hepsinin arasındaki fark sadece günah katsayısının değişkenliğidir, püf nokta; eğer iki kişi arasında şehvet/tatmin/orgazm gibi fizyolojik etkileşimler olmasına bağlıdır!
Zaman geçtikçe bazı bilimsel gerçeklerin öncekileri çürütmesini "bir yaratıcının olmadığı veya ilahın kusuru olarak değerlendirmek" yerine, neden insanların kendi aralarında birbirlerinin tezleri ve iddialarını çürütmeleri olarak düşünmeyi denemiyorsun?
Bu belgeseli izlemeni öneriyorum:
https://youtu.be/uninv2FzkTg
Şüpheleri olan müslüman mısın? Ateist misin yoksa deist misin emin olamadım, açıkça söylersen bari dolambaçlı yollarda vakit kaybetmek yerine daha net bir şekilde hedefe odaklı devam edebiliriz 🤔 sen dinleri gelenek veya görenek gibi sadece manevi gereklilik, insani değerlerin gelişmesi, toplumsal düzenin sağlanması için önemli bir vicdan dürtüsü olarak düşünüyorsun galiba 🧐
@son_şeytan_bükücü kesinlikle evet tam olarak böyle düşünüyorum :
" sen dinleri gelenek veya görenek gibi sadece manevi gereklilik, insani değerlerin gelişmesi, toplumsal düzenin sağlanması için önemli bir vicdan dürtüsü olarak düşünüyorsun galiba "
Demin söylediğin insanın faydası esasına dayanırma düşünce şeklini beğendim. Dinen de aklen de olması gereken bu zaten. Yani insan faydasına zararı yoksa yapay ete, domuz, fare, at gibi hayvanların genomunun insana benzerliği sayesinde kök hücreden bazı vücut parçalarının üretilmesi falan İNSAN YARARI olduğu için günah olmamalı. Ama din denilen şeyi yayanlar böyle yaymıyorlar. Böyle anlatmıyorlar. Sana sorsak şimdi 6 yaşındaki kızın cinsel ilişkiye girmesine, evlendirilmesine karşı inanılmaz nefret duyuyorsun ama bunu dini yayanlar, Kuranı okuyanlar, Kurandan başka köklü dini kitapları okuduğunu söyleyenler bunu dine dayandırarak yapıyor. Yine Ortadoğu'da Kuranı anadillerinden okuyan ülkelerde toplumlarda da bu uygulamaların dinen normal karşılandığı için uygulandığını görüyoruz. Ben edebiyat öğretmeniyim. Halk edebiyatı derslerinde dini tasavvufi halk edebiyatı ve islam öncesi Türk edebiyatını Göktengriciliği, şamanizmi falan işlediğimizde bizim ülkemizde yaşanan İslamın Ortadoğu, Afrika gibi ülkelerin yaşadığı İslamdan farklı olduğunu görüyordum. Anlayış olarak, dinin algılama yorumlama olarak onlardan çok farklıyız. Zaten onlar da bizi bu yüzden Müslümandan saymıyorlar.
Seni çok iyi anlıyorum ve "bazı" konularda haklı buluyorum, hayatım boyunca din konularında hep araştırmalar yaptım: Diğer dinler, dinsizler, bilim, evrim, cinler, mucizeler, ahiret, mezhepler, Allah bizi neden yarattı, neden bu dünyadayız, cennet ve cehennem, doğumdan öncesi ve ölümden sonrası, mutlak kader ve irade özgürlüğü gibi aklıma ne geldiyse ve birilerinden ne duyduysam ciddi araştırmalar yaptım, kitaplar okudum, videolar izledim, söyleşiler-tartışmalar-istişareler takip ettim ama en çok Kuran ayetlerini inceledim, farklı alimlere ait meal ve tefsirleri sentezledim, uydurulmuş veya tahrif edilmiş hadis ve sünnetleri irdeledim..
Sonuç olarak, anladım ki; şu anda bizim ülke ve şeriat uygulanan ülkeler dahil, hiçbir ülkede gerçek islam tam anlamıyla yaşanmıyor, gelenekler/görenekler/örf/adetler hayatımıza öyle derin entegre olmuş ki yani islami kaidelerden daha fazla bizi tahakküm altına almış, sözde değil özde müslümanlar çok az (kendimi tenzih etmiyorum) yani ben de Rabbime layık bir kul olmaya çalışıyorum ve ne kadar başarılı olduğumu bilmiyorum 🤷♂️ dinimizde o kadar çok hurafelik var ki, o kadar çok uydurma hadis ve sünnet çıkmış ki, bir alimin verdiği fetvayı başka alim tenkit ediyor, alimler arasında ihtilaflar çok fazla, diyanet işleri başkanlığına bile güvenemiyoruz…
Bu bilgi kirliliği sadece islamda oluyor sanma, tüm dinlerde mevcut, kimi bu karmaşanın içinde kayboluyor, kimi dinden çıkıyor, kimi sadece Allahı kabul edip ibadetlerden kendini soyutluyor! Bence pes etmek yerine, Rabbimizin verdiği irade özgürlüğünü, düşünebilme yeteneğini, araştırma kabiliyetini kullanıp doğrulara ulaşmaya çalışmaktan asla vazgeçmemek gerekir (o belgeseli izledikten sonra görüşlerini çok merak ediyorum)
Doğru demiş.. Zorunuza gitmesin, gerçek İslam bu. Müslüman olmak, sözde müslümanların zannettikleri şekilde Rio karnavalı gibi eğlenceli bir şey değil.
Kadınların tepkisi
Peki neden 90 km?
Yere düşen bir şeyi 3 sn bekleyen mikroorganizmalar gibi sapıklar, hırsızlar ve diğer tehlikeler de 90 kmlik menzil mi oluşturuyor?
Bari yuvarlak hesap 100 km olaydı
Müslüman olanları bağlar bu ifadeler. Gavurlar değil... Kendini Müslüman zanneden dalllamalaaari da değil. Sadece müslümanları bağlar. O yüzden herkes işine baksın...
Taliban loading
Hayır sizi 90 km de durduran ne oldu onu merak ediyorum 😂
Bayılıyorum bu dine gelen güncellemelere. Beta sürüm ama bu sanırım 😂
Peygamber efendimiz zamanında olsaydık karar doğruydu. o zaman deve üstünde yolculuk yapılırdı. şimdi durum farklı , 1000 km yolu uçaklan 50 dakikaya gidıyorsun
90 km sonrası seferi sayıldığını biliyorum da bunu ilk defa duydum ne alaka? Hacca da sanki tek gidilmiyordu ama tam olarak bilmiyorum yanlış bir şey demiş olmuyum.
hemen işe gidiş geliş yolumu hesapladım. oh dedim şükürler olsun 90 km yok! dinden filan çıkarız diye korkmuş olmalı diyanet, aman fazla uzaklaşmayalım!
Belki 1000 yıl önce hadi zorlasan 300 400 yıl önce güvenlik açısından belkii ama şimdi herkes her şeye kolayca ulaşabilir güvenlik güçleri her yerde , kişi kendini koruyabiliyor
Acaba yazının neresini sadece alıp paylaştın yazının tamamına bakmamışsındır baksan da anlamamışsındır sırf konuşuyum da nasıl konuşursam konuşuyum hesabı yapıyorsunuz
90 km de 90.000 şakirtin abdestini bozar da ondan
https://www.youtube.com/embed/ilk1jvvTfSgKadının can güvenliği için bu sınırlama vardır inanmayanlar İslamı araştırsın okusun boş saçma sapan yorumlarda bulunmasın hele ki inanmayanlar hiç boş yorumlar yapmasın
cumhuriyetin 100. yılı gelmis Ataturk un kurdugu diyanet bizi seriatla yonetiliyoruz saniyor :)))) diyanet yapmiyor muhtesem ! hukumetimiz birde tarikatlara nasil destek olacagini sasiriyor :)
Dinin kuralları var ve müslümanlar buna uyar dinsizseniz zaten sizi ilgilendiren bir konu değil neden bununla bağlı yorum yapıyorsunuz?
Verdikleri fetva yanlış ola bilir tabi araştırmak lazım ve kilo metre belirlemekte doğru değil ama bunun için dine sallamak ne kadar canım olduğunuzu gösterir
aynen he
Neyse ki ben bunların İslam dediği şeye zerre inanmıyorum. İnanlara vah ki vah...
Dinen caiz değil. Bu fetva dini hassasiyeti olanlar için. Olmayana zaten diyecek bişey yok. İstediğini yapabilir
Kardeş bunu diyanet söylemiyo. Dinin kurallarını koyan güç bildiriyor
nerde yazıyor 90 kilometre diye, var mı ayetin
belli evet, değil mi?
Ya o zamanın şartlarına göre evet doğru zaten. ama o devirde aylarca yol gidiliyomus şimdi ulaşım öyle mi çok hızlı ve kolay. tehlike yok
Bende bunları dinlemenin caiz olmadığını hatta büyük günah olduğunu söylüyorum. Üstelik Kur'ani bilgimle söylüyorum bunu. Kur'an a göre bunları dinlemek bunların yolundan gitmek günahtır, şirktir
Taliban loading... >>> %70 >>> S. Arabistan'da da vardı aynı fetva.
90 kilometreyi geçince cinler musallat oluyormuş, evinden, sahibinden yeteri kadar uzaklaştığı için
90km seyahat ettikten sonra, kaç dakika beklemek gerekiyor sıfırlanması için. Bunu söylememişler herhalde.
Böyle saçma bir dine iyi ki inanmiyorum. Acıyorum Müslüman kadınlarına yarın öbür gün nefes de almaya yasak derler dkkd
Bırakın şu sarlatanlari artık yahu milleti dindende soguttular dinsizde ettiler herşeyi bunlar biliyor.
Üfff dini bu kadar da kullanmayın ya. Her işe dahil ediyorlar :D hadi bismillah dersin anlarım da, kafana göre din yorumlamak nedir?
Kadınları bi rahat bırakmadılar ezelden her şey erkeğe serbestte kadına niye yasak. Saçmalık başlı başına.
Bu diyanet yüzünden islam alay konusu oldu inanmayın şu satılmışlara ya mutlaka vardır akla mantığa yatar bi açıklaması bu şekilde değildir bu
Diyanet kadınlara seyahat yasağı koyacağına 6 yaşındaki çocuklarla evlenilmez fetvas verse ya? Şerefsiz haysiyetsizler
Bunu kabe yani mekke 🕋 ye gidildiğinde bir kadının tek değilde yanında erkek eşliğinde gitmeli diye biliyorum.
Ona bakarsan zina eden evli insanların da taşlanarak öldürülmesi gerekir şeriatte. Allah hüküm koyarken sizin rızanızı gözetmek zorunda mı?
Şu zamanda hala böyle saçma şeylerin konuşuluyor olması ne kadar acınası halde olduğumuzun kanıtıdır.
Adamın bunu söylemesi değil de söyleyebilmesi yani inananı olması tuhaf 21. yüzyıılda
ne düşünelim dinde yeri varsa bunda bi doğruluk vardır gereksiz yere cıkıp fetva verecek deyiller ya
Diyanet sapık kafalarla dolu yarın eşcinsel evliliğe bile izin verirler bu yobazlar
:D diyanetin torbacısını merak ediyorum ben sadece
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?