Selamlar herkese..
Şahsen beklediğim bir karardı. Ancak ilk kim olacak diye merak ediyordum. Rusya' ya uyguladığı tüm yaptırımları kaldırma kararı alan ilk AB ülkesi Hollanda oldu. Bence sıradaki ülke Almanya..
Ya sence?
#funda
Selamlar herkese..
Şahsen beklediğim bir karardı. Ancak ilk kim olacak diye merak ediyordum. Rusya' ya uyguladığı tüm yaptırımları kaldırma kararı alan ilk AB ülkesi Hollanda oldu. Bence sıradaki ülke Almanya..
Ya sence?
#funda
Merhaba, Hollanda'nın bu kararını Avrupa'nın ilk geri adımı olarak düşünebiliriz. Sizin de yazdığınız gibi Hollanda'nın bu kararı büyük bir ihtimalle bir domino etkisi yaratacak ve başta Almanya olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri tarafından bu karar izlenecektir. Rusya'ya uygulanan yaptırımlarda Hollanda tarafından geri adım atılması çok önemli bir dönüm noktasıdır. Kendisine uygulanan yaptırımlar sonrası doğal gaz kozunu kullanan Rusya, Avrupa'da elektrik ve doğal gaz fiyatlarının yüzde 500 zamlanmasına neden oldu. Yaklaşan kara kışla birlikte Hollanda sürpriz olmayan bir şekilde geri adım attı. Ambargolar ve yaptırımlar sonrası geri adım atmayan Rusya, doğal gaz kozunu kullanarak Avrupa'ya geri adım attırdı. Avrupa'ya doğal gaz akışının kesilmesi ile başlayan süreçte Avrupa'da fiyatların artışı, enflasyon probleminin hortlamasına neden oldu. Her gün gazetelerde Avrupa'da yönetimlerin halka dönük tasarruf çağrılarını okuduk. Ama Avrupa'nın önemli bir özelliği de Avrupa ülkelerindeki kamuoyu baskısının ülkeyi yönetenler üzerinde çok etkili olmasıdır. Dolayısıyla, artan fiyatlar ve bunun neden olduğu protestolar diğer Avrupa ülkelerine de geri adım attıracaktır. Bunlar arasında ilk sıranın Almanya olması da şaşırtıcı olmaz. Bekleyip göreceğiz. Hollanda'nın bu kararının bu bağlamda çok önemli bir dönüm noktası olduğu düşüncesindeyim.
Rica ederim, ben de teşekkür ederim :)
Yaptırım uygulamak çok saçma bir şey , dönüp dolaşıp onu uygulayan kişiye oluyur , Rusya’ya yapılan yaptırımlar , Rusya’nın uyguladığı yaptırımlar doğrudan olmasa da dolaylı yoldan bizi de etkiliyor , Benim sektörüm etkileniyor. 10-12 yıldır bu işin içindeyim ilk defa böyle bi kriz gördüm
Cevap
44Cevap
Aslında bu çok önemli bir haber. Çünkü domino taşı etkisi olursa ortalık karışır. Avrupa Birliği bile sorgulanabilir hale gelebilir. Avrupa Birliği üyesi ülkeler içinde Hollanda, Rusya’ya uyguladığı yaptırımları kaldıran ilk ülke oldu. Devamı da gelebilir, diğer Avrupa Birliği ülkelerinden de bu kararı izleyenler olabilir. Sizin de yazdığınız gibi ilk ülkenin Hollanda olması şaşırtmadı ve sıradaki ülke Almanya olursa bu da kimseyi şaşırtmamalı.
Sonunda Putin ne derse hepsi o yola girecek. Enerji ilk alandır. Enerji olmadan hiçbir şey olamaz. Sanayi olamaz, ev ısınamaz, tarım modernlikten çıkar eski intansif tarıma döner. Kışı geçiremezler bu imkansız. Donarak can verirler, canları donar. Yemedi yapamazlar. Enerjisiz her ülke büyük sorun yaşar. Türkiye'nin en büyük cari açığını enerji oluşturuyor mesela. Enerji ile oluşuyor her şey. Evrenin kendisi enerji. Enerji yoksa hiçbir şey yok. Her şey Karanlık Çağ...
Çok teşekkürler 😊
Her ne kadar düşük ihtimal olarak gözükse de dozu gittikçe artan Nükleer Tehdit ve Doğalgaz hamlelerinin ardından çözünme başladı gibi. Bir değişiklik olmazsa evet. Ama önemli olan, bu bilek güreşinde kimin daha erken pes edeceği. Hangi taraf erken pes ederse ona göre şekillenecek işler. Sürpriz adımlar, sürpriz destekler, ekonomik ya da askeri adımlar, belki de parayı elinde tutanlar yönlendirecek gibi gözüküyor aslına bakılırsa.
Gerçeklere bakınca rusyanın elindeki gaz kartı kış gelmeye başladığı için daha aktif kullanıyor yani bu durumda diğer avrupa ülkeleri de bu durumda aynı tepkiyi verebilir çünkü ısınma ciddi bir sorun..
Velhasıl bu durumda ukrayna en sonunda şartlara boyun eğecek gibi duruyor..
cok hassas durum bu konuda yapilicak yorumlar yanlis algilanabiliyor
zelinski ulkesini savasa soktu tas ustunde tas birakmadi inatla butun orta dogu teroristlerini parali asker diye sozde ozgurluk adina ulkesine dahil etti hepsinide amerikanin goygoyu ile yapti
rusya ise sizi natoya sokmam avrupa karismasin gaz tahil vs dedi ve sonuclar yavas yavas ortaya cikiyor :)
iste guclu devlet yapisi uretirsen tum dunya da dusmanin olsa kazanirsin.
Bana kalırsa rusyanin savaşı uzatma sebebi de bu zaten yoksa ukrayna kim ki bu kadar dayanabilsin ama Rusya bi ayda işi halletseydi bu sefer diğer ülkeler gardlarini alırdı rusyaya karşı ve bu savaşı buyutebilirdi ama iş saçma bi şekilde kuşatma savaşına döndü ve kuşatma altında kaynaksız kalan taraf tüm Avrupa oldu
Avrupa ciddi bir dar boğazdan geçiyor özellikle enerji alanında ciddi sıkıntıları var bu süreçte Rusya gibi bir enerji dediğine çok fazla direnemezler zaten genel beklenti Rusya'nın u süresi İstediğini elde edeceği yönünde O yüzden hiç kimse Rusya ile kötü olmak istemeyecektir
Hepsi teker teker yola gelecek.
Abd ye güvenip, artistlik yapmayacak.
Bunu alelade bir şekilde söylemiyorum, çünkü onların yaptığı dümdüz faşizmdi.
Siyasi çekişme tamam, insan hakları tamam.. peki, rus sanatçıların, sporcuların vb, insanların sınır dışı edilmesi, ayrımcılık yapılması neyin nesi oluyor?
İşte bu yüzden yola gelecekler dedim.
Kimsenin gücü Rusya'ya yetmez. Ukrayna'nin yalan haberlerine inanarak verdiler silahları ama gene de etki etmedi. 💪
Teşekkürler 😊
En çok Almanya sıkıştı, sonra Fransa mağazalara klima açıkken kapıyı açık tutanlara hiç acımadı. Bilmiyorum sanki sırada Almanya var gibi ama Avusturya da olabilir. Aslında İtalya covidde çok yalnız bırakıldı ama en ılıman iklim onlarda.
Hollanda Almanya Avusturya İtalya İsviçre gibi ülkelerin hepsi doğalgazda Rusya’ya bağımlıdır ve hepsi bir şekilde o ambargoları kaldıracaktır zaten
muhtemelen izleyecek ve onlarda yaptırımı kaldıracaklar... abd nin peşine takılmanın cezasını çektiler...
Almanya'nın geri adım atması zor biraz çünkü NATO içinde çözeltiye sebep olur bu da ABD nin işine gelmez.
Almanya hemen kaldırmaz önce hollanda gibi daha küçük diğer ülkeler sırayla kaldırırlar en sonda fransa ve almanya kaldırır kış geliyor
Almanya takip edecek sırayı. Çünkü çok kötü sıkıştılar. Biz bu savaşın nesi oluyoruz diyor Avrupa'daki vatandaş.
İzleyecek, yemedi çünkü. Enerji Avrupa'nın vazgeçilmezi. Sanayi zaten en büyük etken. Alternatif falan aradılar ama bulunamadı. Biliydim böyle olacağını.
putin dünyaya meydan okuyor tatlım tam bir dünya lideri büyük ihtimal izleyecek
Ve bunu sadece gaz tehdidiyle başarıyor çok ilginç
Türkiye ye de yaptırımlar kalksa ne güzel olcak dolar 10 tl ye gerilese mesela
Kış geliyor mecbur izleyecekler. Rus doğalgazına bütün Avrupa muhtaç çünkü.
Her ülke kaldıracak kapana sıkışan fare gibiler şuanda;
daha bunlar bişe değil. Yakında tüm avrupa birleşip ukraynaya savaş aççak
Güçlü olan haklıdır. Dünyanın gerçeği bu. Hepsi uçları kendilerine dokundukça hepsi kaldıracak.
ABD kuyruğunda kene olan bütün AB ülkeleri böyle yola gelecek. Yok öyle Ukrayna'da nazi köpeklerini silahlandırmak.
Şimdi yapmur çamur sezonu Ukrayna'da. Kış gelsin, toprak bi donsun, Rusya haritadan silecek bu yapay devleti.
Enerji dünyanın ortak problemi. Mecburen herkes boyun eğmek zorunda
Evet bence almanyada yaptırımları kaldırabilir ve bir çok Avrupa ülkesi rusyaya karşı yaptırımları kaldırabilir
Kış geldi soğuğa mertlik olmaz demiş atalar seve seve kaldıracaklar
Rusya doğal kaynakları zengin olduğu için Avrupaya çok rahat diz çöktürecek
kış geldi yalarım abi yapacaklar tabi rusyanın kozları çok güçlü aslında
Rusyanın kaynakları lazım olacak ve endüstriyel pazarı büyük bir ülke. Avrupa hep gtnün rahatına alıştığı için hayat mücadelesi vs. rusya çin ya da türkiye gibi değil. bence boyun eğmeleri biraz enflasyon ve tatile çıkamama korkusuyla yapacaklardır
Diğerlerinin de kaldıracağını tahmin ediyorum
Uzlaşma sağlanırsa kaldırılmalı zaten.
Kaldıracaktır biliyordum
Evet yavaş yavaş hepsi kaldıracak
Çıkar sokaktada mahalledede değişmez.
Bence izleyebilir. önemli bir haber
Doğalgaz dan mı korktular
çıkarı için yaparlar her şeyi
Başka alternatif var mı mecbur kaldıracak
Koyunlara söyleyin lider görsün
Kış geldi herkes geri adım atacak
Yaşayıp göreceğiz.