Merhaba, Bugün tarihi bir olayla sizlerleyim 📚. 104 yıl önce bugün; 34. Osmanlı Padişahı Sultan 2. Abdülhamid, Beylerbeyi Sarayında vefat etti. 30 Mayıs 1876 tarihinde gerçekleşen darbe ile tahttan indirilen Sultan Abdülaziz'in yerine tahta çıkarılan V. Murad, ruhsal çöküntü geçirince yerini Sultan II. Abdülhamid'e bırakmak zorunda kaldı. Tahta çıkışından sonraki 2 yılda etkin bir meclis yönetimi altında kalan Abdülhamid, meclisin aldığı kararları doğru bulmayarak meclisi kapattı. Bu tarihten sonra devleti savaşa sokmamak için büyük tavizler veren sultan, devleti iyice kambur bir hale soktu. Git gide de halkının ve devlet görevlilerinin nefretini kazanan Sultan,4 Aralık 1908'de meclisi yeniden açmak zorunda kaldı. 27 Nisan 1909 tarihine kadar ülkeyi bu şekilde yöneten Sultan, amcası ile aynı kaderi paylaştı ve tahttan indirilerek sürgün edildi. 9 yıl boyunca çok zorlu bir sürgün hayatı yaşayan Sultan, adeta 33 sene boyunca ayakta tutmaya çalıştığı devletin dağılışını izledi. Defalarca esir düşme ve suikast tehlikeleri yaşamasına rağmen asla geri adım atmayan Sultan, 10 Şubat 1918 tarihinde hastalığı sonucu hayatını kaybetti. Böylelikle Osmanlı ve Osmanlı'nın son mutlak padişahı tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı.Sultandan bir portreŞehzade AbdülhamidAbdülhamid cuma selamlığındaCenazeden bir kareAbdülhamid#TarihçiMario #Mario #Mario45
10 Şubat 2022 Perşembe 19.35
Evet başarılı bir padişahtı, tüm olumsuzluklara rağmen devleti ayakta tuttu.
Ortalama bir padişahtı, yanlış ve doğru kararları vardı
Hayır başarısız bir padişahtı, korkak bir yönetim sergiledi
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Tarihte bugün: Sultan 2. Abdülhamid vefat etti! Sizce Sultan 2. Abdülhamid başarılı mıydı?
osmanlı imparatorluğunun 34. padişahı olan sultan ikinci abdülhamid'in tahtta kaldığı 33 yıl boyunca ülkenin başına gelmeyen kalmamış, ülke dört bir yandan işgale uğramış ve bir çok yerde toprak kaybedilmiştir. bosna hersek ve yenipazar'ın avusturya tarafından işgali (1878) kıbrıs'ın birleşik krallık tarafından işgali (1878) tunus'un fransa tarafından işgali (1881) yunanistan'ın teselya'yı ilhakı (1881) mısır'ın birleşik krallık tarafından işgali (1882) somali'nin birleşik krallık tarafından işgali (1884
Bu adamla ilgili en büyük palavra, devleti ayakta tutmaya çalıştı, 30 yıl çabaladı palavrasıdır.
Dönemi de Osmanlı'nın tartışmasız en başarısız dönemidir. Orduyla , donanmayla herkesle inatlaşmış, tahtına ve saltanatına gölge düşmesin diye Tanzimat'ın devletin idaresi ile ilgili olan kısmına karışmış, anayasal monarşinin Osmanlı'da oturmasının önünde durmuş ve yıkılışın baş mimarlarından olmuştur.
Padişahın devletin merkezinden kopmasına o kadar direnmeseydi de, Vahdettin ve ailesi ülkeden kaçmak zorunda kalmayabilirdi
Toprak kaybetme rekortmeni, bu adamın devrinde Ruslar Yeşilköy'e kadar gelip mangal yaptılar ordularıyla İngilizler olmasaydı Trakya muhtemelen tamamen Bulgaristan'a falan kalacaktı
Ne başarılısı? Tamamen dinci, islamcı Atatürk düşmanlarının devrim karşıtı biri imajı ile hakkında yalan bir tarih ürettiği bir adam.
Bu adam İngilizce mecmualardan hall (salon) kelimesini ''hâl'' yani tahttan indirmeyi andırıyor diye sansürleyecek kadar tırsak bir padişahtı. Kendisinden önce oluşturulmuş donanmayı bahriyeliler bana darbe yaparlar diye sabote etti, Meclis-i Mebusan belki devletin gayrımüslimleri idare altında tutup büyük kaoslar olmadan geçiş dönemi yaşatmasını sağlayabilecekken ket vurup ''Bana ne lan ben padişahım'' diye ortaya kendini attığı için sonrasında bugün hepimizin hala zararını gördüğümüz kaos ve kargaşalara ön ayak oldu.
Tekrar ediyorum, cumhuriyet düşmanlarının arzu nesnesi. Başka bir şey değil.
Öncelikle görüşünüz için teşekkürler :) Çok güzel bilgiler vermişsiniz ancak donanma konusunda eksiğiniz var. Donanmanın zincirlenme sebebi ekonomi ile alakalıydı
Kızına düğün yapmaya geldi mi para bulan Osmanlı hanedanı. Saray yapmayaydılar da para bulaydılar hiç mikimde değil.
Bu adamın bugün dincilerce bu kadar tutulmasının bir diğer sebebi de Panİslamizmi denemesiydi. Bu herif normalde opera dinleyen, Sherlock Holmes okuyan, bizzat torununun dediğine göre rom içen biriyken bizdeki İslamcılar herifi İslam'ın yılmaz bekçisi olarak lanse etmeye uğraşıyorlar
Osmanlı'da çöküşün simgesi olamaz ama aktördür şanssız döneme denk geldi yıkık devleti kaldırmayı başaramadı sadece kalp masajı ile stabil tuttu bu da onu yüksek hedef yapıyor. Kendine göre başarısı olabilir ama doğruları götürüyor devlet elden gittikten sonra.
En çok sevdiğim Osmanlı padişahlarından biri tüm olumsuzluklara rağmen devleti ayakta tutmaya çalıştı favori kişim oğlum olursa Abdülhamit koyacağım😍..
Osmanlı imparatorluğunun padişahları, dünya tarihinde hatırı sayılacak liderlerdendi. Abdülhamit paşayı fazla araştırmadım ama bu milletin sefasını isteyecek biri olduğunu düşünen biriyim.
başarısız bulduğum bir padişahtır. zira iç karışıkların büyük kısmı inatçılığından kaynaklanmıştır. ülke içindeki kutuplaşmanın zirve yaptığı dönemlerden biridir
Nerden aldın bu saçma yazıyı da kopyaladın buraya, Ahmet şimşirgil hocayı dinlenme ya da kitaplarını oku ondan öğren bence, Abdülhamit han gidince kaç bin km toprak kaybettik, bu yazdıklarının hepsi safsata bence
Öncelikle yazıyı ben yazdım ve bu yazdıklarımın hepsini İlber Ortaylı bizzat kendisi söylüyor. Asıl sen araştır da öyle gel. Seviyesiz yorumlarını da al git buradan, benim tepemi attırma.
Atsa ne olacak saçma sapan yazmış buraya bşr şeyden anlıyormuş gibi git de biraz tarih oku yahudilerin yazdıklarını yazıp milletin kafasını bulandırma, islam düşmanları
Tarafla alakası yok 33 senede kaybetmediği toprağı ongidince kaç senede kaybettiler bence sen bi Ahmet şimşirgil etakılmiyşce öğren Cennet Mekan ABDÜLHAMİT HANI