İstihbaratı politika anlayışı ve ileri görüşü çok sağlam bir devlet adamıydı. Hatta öyle ki onu tahttan indiren Enver Paşa bile bu yaptığı için pişman olmuştur. Peki sizler Abdülhamit Han hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sultan 2. Abdülhamit Han hakkında ne düşünüyorsunuz?
Murat Bardakçı hoca bir söyleşide “ Ben paşa torunuyum bizim ailede ve camiada Abdulhamid’den bahsedilirken ne iyi ne kötü kendi halinde bir adam diye bahsedilirdi. Onu kızıl sultanda yapan ulu hakanda yapan siyasetçilerdir ‘ diye bahseder dönemin siyasi anlayışından kaynaklı bu sorun
1
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
onu kızıl sultan yapan dış ülkelerdi ingiltere rusya gibi ülkeler kendi milletine onu bir canı olarak gösterip yıldırmaya çalışıyorlardı ama darbeyi içerden yedi en güvendiği adamlardan.
şu an elimde olan makalede baskıcı yönetimi yüzünden taraftar bulamadıgı üzerine tahttan indirildiği üzerine yazılmış tarafsız bakmak lazım birazda olsa haklı bir makale yayın yasağı baskı bunları doğurur
yayın yasağı yapmasının haklı yönleri vardı ama. çünkü milleti galeyana getirmek için yazılan bir ton yazılar vardı eğer yayın yasağı yapmamış olsaydı halk daha kolay galeyana gelirdi. mesela şu an en basit örneği sözde bir kaç ağaç için gezi parkı eylemi yapmadılar mı yaptılar. orada amaç herkes biliyordu ki bir kaç ağaç değildi. gezi olayları bastırılamasaydı eğer hükümeti düşüreceklerdi amaç oydu. abdülhamit eğer o yayın yasağını getiemeseydi halk galeyana gelecekti ve bir kaç kişi ölecekti sonra vay efendim hükümet insanları öldürüyor değişsin deyip kolayca abdülmahiti tahttan indirebileceklerdi
Yani kısacası normal bir osmanlı padişahıydı öyle büyütülecek bir kişi değildi tabiki başarılı olduğu konular vardı ama başarısız olduğu yerlerde vardı
abdülhamit tahta oturduğu zaman toprakların zaten bir kısmı gitmişti kardeş abisi murat paşa sağolsun... o elde kalan topraklarını genişletiyordu petrol madenleri bularak daha sonra onu tahttan indirdiklerinde topraklar yavaş yavaş gitti
2 gün önce bir kitaba başladım kitapta bir kısım hoşuma gitmedi attım hatta yakmayı düşünüyorum kitabı. çünkü sultan abdülhamite cephe almış olan ittihaf ve terraki'yi iyi bir cemiyetmiş gibi gösteriyor
En İyi Cevaplar