Anayasa mahkemesi boşanma aşamasındaki bir kişinin delillerin casus yazilimla alındığını belirterek şikayetçi olmasina, özel hayata saygı ve kişisel verilerin korunmasini isteme hakkı gerekçesiyle hak ihlali olarak kabul etti.Soru daha önce soruldu mu göremedim sizler ne düşünüyorsunuz?
Eşinin telefonuna casus yazılım yükleyen kadın haksız bulundu, ne diyorsunuz?
Sonuçta yani delil bulunmuş. O ya da bu şekilde... delile değilde o delilin elde edilme şekline odaklanmak yanlış bence. Hem öyle olmasa ne değişecekki. Yalancının mumu yatsıya kadar yani.
Adam her konuda dürüst ve açık olsaydı kadın da böyle hileyle , gizli kapaklı işlerle uğraşmazdı.
İyi olmuş her ne olursa olsun eşin dahi olsa özel hayata girer çıkıp özelini karıştıramazsın. Günümüzde var böyle tipler eşinin telefonuna parmak izini kaydedip kafası estiği zaman eline alıp kurcalayan bir şey görünce direkt sorguya çekip kavga çıkaranlar.
İzinsiz kayıt, görüntü gibi şeyler yasak. Kanıt olursa eğer ciddi manada bir suç yok ise (cinayet gibi) aldırış etmezler. Hatta kişi izinsiz takibim oldu diye karşı tarafı dava edebilir
Aslında evlilere bu tarz şeyler serbest olmalı. Aldatıldığına dair yüksek şüphesi varsa kanıt amaçlı bunu yapma hakkı olmalı. Sonuçta eşler birbirinin telefonunu istediği gibi kurcalayalabiliyor bu niye suç değil o zaman.. özel hayat denilen şey karı koca arasında bir set olamaz ki. Yine ataerkil bir karar olmuş.
Konuya birde surdan bakmak lazım adam ilgisiz gözü dışarda kadıni boşamiyor oda bıraksın diye kanıt arıyor evlide olunsa tabiki özel olan şeyler vardır sürekli birbirinin telefonunu kurcalayan bir evlilik baştan yanlış bence ama kadın bir şeylerden şüphe ediyorsa araştırır arkadaş ki genelde de şüphelerinde haklı çıkarlar bunun yasal olmaması doğru bence bu sadece eşle alakalı bır durum değil cnku telefonu her hangi biri ele gecirsede bunları yapabiliyor ama istisnalar olmalı diye düşünüyorum bu konuda
Mahkeme bu olayları farklı değerlendirir. Bir kişinin başka bir kişinin telefonuna casus yazılım yüklemesi ayrı bir konudur. Evlilik ile alakalı bir husus değildir ve kişilik haklarına saldırıdır. Evli bir kişinin aldatması veya ayrılmak istemesi de ayrı bir karardır. Aldatmayı ispat etti ise kendi aralarında uzlaşıp ayrılsınlar. Bunu da şiddetli geçimsizlik olarak belirtebilirler. Eğer olay nafaka veya tazminat ise zaten bu konu başbaşka bir yere gider... Bence mahkemenin kararı doğru
eş olabilir lakin kişinin özel alanı vardır ihlal etmemelidir birde hukuk mahkemesine baş vuruyor delil olarak sayılmamalıdır ağır ceza mahkemesinde delil olarak her türlü durum kabul görür hakim yanlış karar vermiş telefon kayıtları delil sayılmaz kişilik haklarını ihlalden dolayı ret etmeliydi lakin olay baya büyümüş durumda
Haberleşme gizliliğini ihlal suçu işlenmiştir, bu şekilde elde edilen deliller, hukuki yoldan elde edilmediği için boşanmada aleyhte delil olarak kullanılamaz. Ayrıca kadın için suç duyurusunda bulunulur, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası vardır.
Mahkeme dışında kullanılmaması ceza muafiyeti getirmez. Özel konuşma ve yazışmaları sadece ele geçirmiş olmanın cezası zaten 1-3 yıl hapis. Üçüncü şahıslarla paylaşılırsa cezası daha fazla, medya veya internet yoluyla yayılırsa daha da fazla.
O sürelerden yargılanır ama cezası daha az olur diye düşünüyorum. Hukukçu değilim tabi ama sonuçta aldatma hukuka aykırı da olsa ispat edilmiş, kadın durduk yere yazılım yüklemiyor yani şüpheleri var haksız tahrik var😋
Casus yazılımla elde edilen delillerin kabul edilmesi için yazılımın sadece ve sadece aldatmayı ispatlamak için kullanılmış olması gerektiğine dair Yargıtay kararları var. Ama buna rağmen bu delillerin kabul edilmemesi gerektiği yönünde de Yargıtay kararları var. Oldukça hassas bir konu.
kurpagiribanzarşi nedense beni engellemiş. Diğer görüşün yorumlarına yazamıyorum. Buradan yazayım. Beyefendinin avukatı olmaktan değil. Aldatmanın delili hukuka uygun yoldan elde edilmemişse mahkeme aldatmayı kabul etmeyip boşanma kararını başka nedenlere dayandırabilir. Bir katilin bile telefonu yasadışı dinlense ve telefonda cinayeti itiraf etse, cinayeti katile bağlayan başka delil yoksa mahkum edilemez.
Bence 1 yıldan 3 yıla hapis cezası olsa da mahkeme kadının daha önce suç işlememiş olmasını ve bu eylemi ard niyet taşıyarak değil ispat amacıyla yaptığını göz önüne alarak hagb'a karar verir diye düşünüyorum.
@Bizamaninmeleki O da mümkün tabii, eğer hakim sadece aldatmanın ispatlanması için yapıldığına kanaat getirirse, aldatmanın ispatı başka türlü mümkün değilse ceza almaması da mümkün.
Bana göre ben zaten bir insandan kuşku duymaya başlamışsam ve güvenimi kaybetmişsem o ilişki zaten bitmiş demektir.. Program falan indirmeye gerek yok ki.. Insan hisseder.. Keyifli geceler..
Hukuka uygun olmayan yoldan elde edilmiş delil mahkemece kabul edilmez ise, aldatmanın olmadığı kabul edilir. Dolayısıyla boşanma nedeni aldatma olmaz, aldatmadan dolayı da tazminata hükmedilmez.
Aldatmanın boşanma nedeni sayılması için delil sunulması şarttır, şüphe yeterli değildir. Ancak sunulan delillerin hukuka uygun şekilde elde edilmiş olması gerekir.
Ona da açıklık getireyim, taraflardan biri boşanmak istiyor, diğeri istemiyorsa, boşanmayı isteyen taraf genel ve/veya özel boşanma nedenlerini ileri sürerken bunları delillendiremiyorsa (geçimsizlik, ekonomik şiddet, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, söz l şiddet, evlilik birliğinin temelden sarsılması, aldatma gibi) yine de boşanma kararı verilmeyebilir.
O yüzden iPhone kullanmak gerek. Dışardan direkt uygulama yüklenememe gibi bir güzelliğe sahip. Androidte ise geliştirici modunu açtığın anda içine istediğini yükle. Ha mahkemenin kararına gelince de doğru bri karar vermiş ve o adam şimdi bu kadına dava açsa anasını bile beller.
aynen öyle.. bu bir suç.. ama onun whatsapp konuşmalarını ya da skypdeki başka kadınlarla konuşmasını da delil olarak kabul ediyor aynı anayasa mahkemesi :)
Sanırım her boşanma davası kendi içinde içtihat barındırıyor :)
Çok doğru bi karar. Nefret ediyorum böyle şeylerden özel hayatın ihlali resmen
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Zaten eşinden her şeyin açık olmalı al işte sonra öyle oluyor. Bir kişi olmayan becerememişler. Kadın haklı bu arada evliliktr özel hayat demek saçmalık sadece
Ne özel hayatmış o zaman evlenmesinler. Bu kadına yazık değil mi adam aldatıyor mesela nasıl açıklayacak? Ayrıca eşi yani sevdiği birisi ihanet ediyor duygu durumu ne olacak?
Öğrenmesinde sorun yok ben de ikilemde kaliyorum burada yani yoğun şüphesi varsa öğrensin sonra hukuka uygun delil arar davasını da açabilir hakkıdır. Durduk yere yazılım falan yüklemek açık aramak güvensizlik ve takintili ruh hali işareti olur.
Kanunlar bu işyerinde kamera kaydı yapılmaktadır yazısı olmayan işyerlerindeki hırsızlık olaylarında bile işyerini suçluyor. Kişisel verilerin korunmadı hususu önemli. O kadın haksız
Kanunsuz yollarla delil elde edildiği için suç sayılabilir, kim olursa olsun birisinin özel alanına bu tarz casus yazilimlarla müdahalede bulunmak; hukuka aykırı delilin oluşması için yeterlidir.
Evde eşler arasında mahremiyet olmaz ancak kişinin iç dünyası veya sosyal ortamlarda kişilik haklarına riayet edilmelidir. Evlenen insan kişilik haklarından feragat etmez neticede.
ses kaydı veya casus yazılımlar yasak haklı iken haksız duruma düşürür adamı
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Eski sevgilimin annesi de yüklemişti kızının telefonuna biz buluşucaz diye seviniyoruz çıktı geldi mekana bizi yakaladı 😀😀 haberi vardı aslında sevgili olduğumuzdan ayrılmamızı istiyordu
Kesinlikle öyle, çiftler arasında sır olmaması ayrı, bilgi paylaşımı ve erişimi ayrı. Bi de buna rıza olmadan erişmek hepten kabul edilebilir bi durum değil. Bu ig şifreni paylaşmak gibi bişey değil, kişisel alana ihlal bu direkt. Ortada bi ihanet olsa dahi bu normalleştirilmemeli
Eşler arasında da özel hayat olabilir ayrıldıktan sonra el kızı el oğlu oluyorsunuz herkes ayrı birer bireydir o zaman işlenen suçlar da eşlerin özel hayatı olamaz diyip ikisine de ceza mı verelim. Herkes kendine yapıyor bu hayatta
Özel hayat deyince nedense o akla geliyor elbette yapmamalı ama kanunen suç değil yaparsa boşanma gerekçesi. Aslinda görüşünüze saygi duyarım ama karşilikli güven ve sevgi kalmadıysa zaten bu gibi yollara tenezzül etmek bence doğru değil.