Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Belirlenmesi Araştırma Komisyonu’na katılarak sunum yaptı. Bakan Yanık, pandemi döneminde kadına şidet olaylarındaki artışın “tolere edilebilir (hoşgörülebilir, tahammül edilebilir)” düzeyde olduğunu söyledi.Çiçeği burnunda bakanın bu gafını nasıl yorumuyorsunuz?
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık: Pandemi döneminde kadına şiddet "hoş görülebilir" dedi. Ne düşünüyorsunuz?
TBMM Araştırma Komisyon'nda Perşembe günü sunum yapan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, kadına şiddete yönelik verileri paylaşırken yaptığı açıklamaların çarpıtılması üzerine sosyal medya hesabından yeni bir açıklama yaptı.
"İFADELERİM, ART NİYETLE BAĞLAMINDAN KOPARILDI" Sözlerinin bağlamından koparıldığını belirten Yanık, şu ifadeleri paylaştı:
"Meclis Araştırma Komisyonu’nda Perşembe (20.05.2021) günü yaptığım sunumda 2020 yılı Kadına Yönelik Şiddet verilerini paylaşırken kullandığım ifadeler bağlamından kopartılarak, art niyetli şekilde sosyal medyada gündeme getirilmekte."
"SALGININ BAŞINDA ŞOK EDİCİ BİR YÜKSELİŞ YOK" "Ek’te Meclis tutanaklarının ilgili bölümünden ve yaptığımız sunumun ilgili yansısından da anlaşılacağı üzere salgının öncesinde (Ocak 2020) ve sonrasında şiddet verilerini anlatıyorum. Bu verilerde, şiddetin salgının başında şok edici bir hızla yükselmediğini görüyoruz."
Bakan Derya Yanık, çarpıtılan sözlerine ilişkin açıklama yaptı #1
"KULLANDIĞIM İFADE KÖTÜ NİYETLE ÇARPITILDI" "Salgın stresinden kaynaklanan, pandeminin yol açtığı gerginlikle doğru orantılı bir artış olmadığı anlamında kullandığım tolere edilebilir ifadesinin aradan geçen iki günün ardından çarpıtılması kötü niyetli bir yaklaşımdır."
"BİR KADIN VE HUKUKÇU OLARAK ŞİDDETE KARŞI MÜCADELE ETTİM" "Bir kadın ve bir hukukçu olarak şiddete karşı geçmişte verdiğim mücadele ortada olduğu gibi, bugün de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı olarak şiddete karşı sıfır tolerans ilkesiyle çalışıyorum. Tolere etmek ifadesini istatistiksel açıklama için kullandığım çok açık."
Bakan Derya Yanık, çarpıtılan sözlerine ilişkin açıklama yaptı #2
"SUNUM YAPARKEN HİÇBİR VEKİL ELEŞTİRMEDİ" "Kaldı ki, sunum yaptığım komisyon AK Parti, MHP, CHP, İyi Parti ve HDP vekillerinden oluşmakta ve toplantılarını kadın alanında yıllardır çalışan milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirmektedir.
Toplantıda yaptığım sunumla ilgili her türlü veri ve ifade tarafıma soru olarak yöneltilmiş, toplantıda konuşmadığım meselelerde de sorular gelmiştir. O gün sunum esnasında kadın çalışmaları yapan vekillerin hiçbirinden bu yönde bir eleştiri, yorum ya da soru gelmemiştir."
"ALGI OPERASYONU OLDUĞU APAÇIK" "Zira konuşmamın anlamı bağlamı içinde gayet iyi anlaşılmıştır. Bu itirazın, sunumun üzerinden iki gün geçtikten sonra bu şekilde cımbızlanarak gündem yapılıyor olması bunun bir algı operasyonu olduğunu apaçık ortaya koymaktadır."
@Yakupatok konuşmanın ardindan iki gün sonra gündem olması manidar değilmi sence "SUNUM YAPARKEN HİÇBİR VEKİL ELEŞTİRMEDİ" "Kaldı ki, sunum yaptığım komisyon AK Parti, MHP, CHP, İyi Parti ve HDP vekillerinden oluşmakta ve toplantılarını kadın alanında yıllardır çalışan milletvekillerinin katılımıyla gerçekleştirmektedir.
Toplantıda yaptığım sunumla ilgili her türlü veri ve ifade tarafıma soru olarak yöneltilmiş, toplantıda konuşmadığım meselelerde de sorular gelmiştir. O gün sunum esnasında kadın çalışmaları yapan vekillerin hiçbirinden bu yönde bir eleştiri, yorum ya da soru gelmemiştir." Açıklamasının haklılık payı yok mu 🤔
@Yakupatok rica ederim hangi görüşten olursak olalım algıya maruz kalmayalım kendimizi kimsenin maşası yapmayalım her zaman her bilgi teyit muhtaçtır ben tarafsız biriyim kimseye kendimi kullandırmam ne kadar a haber yanlı ise halk TV de o kadar yanlıdır bunu bilin yeter Türkiyenin tarafsız haber kanalı asla yoktur iyi günler size
Umarım haber kaynağın sağlam değildir. İnanmak istemiyorum. Mantığa, akla, bilme, tüm dinlere, ahlak kurallarına aykırı bir beyanat. Hele bir kadın olarak, bir aile bakanı olarak hatta bir insan olarak sebebi gerekçesi ne olursa olsun böyle bir cümle kurulamaz. Bu cümlenin önü ya da arkası umarım bu kötü manayı değiştirecek şekildedir. Bu haliyle çok yanlış ve talihsiz bir açıklama. 😎
Ayrımcılık yapmak istemiyorum ama bu AKP'li kadın siyasilerin zihniyeti neden bu kadar kokuşmuş acaba. Ensar vakfı tecavüz olayında dönemin kadın bakanı bir kereden bişey olmaz diye şuursuzca bir açıklama yapmıştı şimdi bu kadın da cıkmış kadına şiddeti meşrulaştırmaya çalışıyor. Günün birinde şuursuzun teki bunun yüzünde iki tokat patlattiginda da aynı fikirde olabilecek mi acaba? En önemli siyasi koltuklari nasıl zihniyetler işgal ediyor yazık gercketen.
Tabi canım *m vermeyen, kocasının yemeğini yapmayan, çocuk doğurmayan, çocuklara bakmayan, erkeğin ailesine hizmet etmeyen, kocasının mutfakta aşçısı, yatakta fahişesi, ailesine karşı hizmetkarı, duruma göre kum torbası olmayı reddeden kadın dayak yemeyi de dayak yiye yiye silkilmeyi de hak eder. Bakana sormak lazım bu siyaset merdivenlerini nasıl tırmanmış.
Tiksinmek az gelir ama şu an içinde elden bir şey gelmiyor gün ola harman ola inşallah tez zamanda kendi kazdıkları kuyuda birbirlerini boğazlarlar bu millet bunları haketmiyor uyuyan koyunlarda uyandımı bunlar gidici olur inşallah.
Durum vaziyet ne olursa olsun hiç bir kadın veya erkek şiddete istismara uğramamalı uğranmasıda hoş karşılanmamalıdır. Psikolojik bozulmaları anlayışla karşılayabiliriz ama şiddet.. o asla affedilemez. Can yaa can vahşet bu bir insanın bir kadının ya da çocuğun canını bile isteye yakıyor kanını akıtıyor. O insan pandemi nedeni yok o neden bu neden cart curt nedenlerle hoş görülebilir mi yaa sorarım size. İşte böyle kendini bilmezler yüzünden bu ülke bu halde. Bu ülke de adalet yok. Dünya da var mı derseniz yine cevabım aynı yok. yok.
Neyi tolere ediyorsun? Kadınlar ÖLÜYOR ÖLÜYOR ne yapacaksın kadın mı ithal edeceğiz biz elimizdekilerin hepsini öldürdük şimdi üreyemiyoruz diye. Maşallah Mozambik te oluyor bunlar hep ve Mozambik in son 20 yıldaki aile ve sosyal politikalar bakanlarını hepsi rezaletler silsilesi. Mozambik e yolunuz düşerse falan sakın gitmeyin
Bu kadın sorunlu, aynı görüşü başka bir soru için de yazmıştım ama yine yazacağım. Yurtta kalan çocuklara ev resmi çizip yolladı, el kadar çocuğa Ramazan bahanesiyle çikolata bile vermedi... gerçekten normal düşünebildiğini sanmıyorum.
Bu kadının nasıl başa geldiğini merak ediyorum zaten geçenlerde de yurtta kalan çocuklara ev resmi yapıp yollamış ve hala görevde SEVGİLİ AİLE BAKANI liyakatla aldılar desen hadi tamam ama ben birini liyakatla alacağım bir de bu davranışları yapacak liyakatla almaması gerekiyor zaten o ayrı konu aldığı kişi bir de bunları yapıyor kendim rezil olurum bir değil iki değil yaptığı küçük çocuğa ramazan ayındayız diye çikolatayı da çok görmüştü...
Passion senin dinlediğini ve okuduğunu anlama da problemlerin var benim yazdığımı zaten yanlış okudun şimdi de başkasının laflarını çarpıtıyorsun o sema Ramazanoğlunun videosunu bir daha izle kadın BUNLAR BİRKERELİK ŞEYLER DEĞİL hoş görelim gereğini yapacağız diyor laflarını çarpıtmada üzerinize yok. tamamen siyasi odaklı düşünüyorsunuz
@jiletimigetirin birader ben mi Türkçeyi unuttum? Yazdığını bir daha oku bak. Şiddet varmış gibi haberler yapılıyor yazmışsın. Birisi bana şuradan ne anladığını söylesin. Kim neyi çarpıtıyor?
@jiletimigetirin annesinin dövdüğü çocuklar demişsin. Şiddetin o su bu su olmaz kardeşim. Şiddet şiddettir. Hayvana da yapsan aynı çocuğa da kadına da.
Ben de onu diyorum işte sadece kadın şiddeti varmış gibi konuşulmasın. Bazı Kadınların da erkeklere uyguladığı psikolojik şiddet var, bazı kadınların çocuklara uyguladığı şiddet var nedense kimse bahsetmiyor hep kadın şiddet ten bahsediliyor. Şiddetin başına kadın ibaresini getirerek dene kadar cinsiyetçi feminazi olduklarını gösteriyorlar
Gaf değil o. Alay ediyorlar sizin akıllarınızla. Tepki vermiyorlar söylediklerimize zaten diyip içlerindekileri bilerek kusuyorlar. Tamam o zaman kendisine şiddet uygulamayı istesem tolere edilebilir mi görecek? Pandemideyiz neticede halen benim psikolojim bozuk olabilir?
Artık burası Türkiye demekten yoruldum, ama işin özeti bu işte günümüz Türkiyesi , ilkelerinden şaşmış, Şanlı Atamızın bıraktığı mirasa sahip çıkamamış bir nesil olarak büyüyoruz.. ve malesef şu an ki iktidar nedeni ile özgürce konuşma hakkımız bile yok.. Bu ülkeye bir Atatürk gelmeyecek fakat bizlerde birer Atatürk olamadık sahip çıkamadık o medeni devlete.. böyle sürünmek artık kaderimiz diye düşünüyorum.
Bunları bakan yapanlara yazıklar olsun diyorum ve şunu söylemeliyim ki kadına şiddeti engellemek imkansız bu ülkede Çünkü erkeklerimiz çok megaloman.. Spor salonlarında erkekler kas yapayım derken vicdanını kaybettiler.. Milli boksör kadın katliamı yaptı bu ülkede ve bu caniyi milli takıma alan utanmıştır.
Kalp değil bin taklada atsan nafile bu camianın dünya görüşü bu. Türkiyeyi kendi zihniyetleri doğrultusunda hizaya getirip Atatürkü yok sayma peşindeler bu apaçık belli.
Herhalde yanlış haberdir diye baktım doğruymuş ağzım açık kaldı ne diyebilirim ki en kısa zamanda bu durumun kendi başına gelmesi dileği ile. Belki bizde bunu görmezden gelip, tolere edebiliriz..
Tipleri aynı önceki bakanla, sanki sadece başörtüsü çıkmış, valla surat aynı. Kafa da aynı sanırım. Şimdi bunun her tarafı bakan olsa nolur, olmasa nolur. Yer işgali, devlet parası düşmanı, başımıza bela. Başka hiç bişey değil.
Bildiğim çok sayıda küfür ve hakaret var. Kelime hazinem aşırı geniş ama bu tarz konusan Bakan, Hakim, Siyasetçi, Hukuk erbabı, vs... söyleyecek bir kelime bulamıyorum. Çünkü ahlakım musade etmiyor.
Hoş görülebilir demedi, tolore edilebilir dedi. Bunu söylemesinin sebebi de istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yaratmayacak değişim. Ama kızıyorum, akademik konuları akademik dille anlatamayacak kişiler bakan olarak beni yönetiyor.
Ve ekleyeyim, sözlerini kesinlikle desteklemiyorum. Ne demek isterse istesin hatalı bir bakış açısı.
En İyi Görüş