Son dakika diyanet işleri başkanı aşı olmak orucu bozmaz dedi.. Ama biz vücuda giren herşey orucu bozar diye biliyoruz. Aşı bozmuyorsa oruçlu iken iğne vurdurmakta orucu bozmaz.. Sizin görüşleriniz nedir?
16- Dişlerin arasında kalan nohut kadar şeyi yutmak,
17- Buruna çekilen suyun ağızdan çıkması,
18- Abdest alırken boğaza su kaçması, [Hanbelî’de bozmaz.]
19- Kâğıt, taş, pamuk, ot, pişmemiş pirinç gibi ilaç ve gıda olmayan şeyi yutmak,
20- Makattan veya kadınların önden fitil kullanması,
21- Oruçlu olduğunu unutup yediğinde, orucu bozuldu sanarak, bilerek yemeye devam etmek,
22- İmsak vaktinden sonra niyet edenin, gün içinde orucunu kasten bozması,
23- Denize girince veya guslederken makattan su girmesi, [Hanbelî’de bozmaz.]
24- Dil altına konan ilacı emmek,
25- Makata konan pamuğun veya başka şeyin hepsinin içeri girmesi,
26- Vücuda giren ultrason veya endoskopi cihazında ilaç, merhem olması,
27- Lavman yaptırmak, [Mâlikî’de bozmaz.]
28- Özel olarak su buharı teneffüs etmek,
29- Burundan genze giden kanı yutmak,
30- Bayılanı ayıltmak için veya uyuyanın ağzına su akıtmak,
31- Açlığa veya susuzluğa gerçekten dayanamayarak yiyip içmek. [Kefaret gerekip gerekmeyeceğini bilmeyen, ihtiyaten küçük bir kağıt parçasını veya çiğ pirinç tanesini susuz yutarak orucunu bozmalı. Sonra yiyip içebilir.]
32- Basur memesinin, taharetlendikten sonra, ıslak olarak içeriye girmesi,
33- Mastürbasyon yapmak,
34- Yaş parmağı, ön veya arka tarafa sokmak, [Hanbeli’de bozmaz.]
35- Seferde iken kasten orucunu bozana kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Çünkü seferde oruç tutmak farz değildir.
36- Kasten orucunu bozan, sonradan oruç tutmamayı mubah kılacak bir hâl başına gelse, mesela kadının hayzı başlasa yahut oruç tutamayacak kadar hastalansa yalnız kaza gerekir. Fakat orucunu bozup sefere çıksa, kefaret gerekir; çünkü sefere çıkmak semavi bir özür değildir.
37- Oruçlunun ağzına giren gözyaşı veya ter, çok olur da, tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozulmaz.
" Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır."
kurandan cıkarımlarınızı yapmak yerine gidin cübbeli dinleyin gidin diyanet fetvası bekleyin. bu medya maymunları kendi cıkarları için dini yontarken ellerine keser verenlerden olun. sizin ben kafanızı seveyim
Bakara 75
İçlerinden bir grubun, Allah’ın kelamını dinleyip iyice anladıktan sonra, bile bile tahrif ediyor olmalarına rağmen, size inanacaklarını mı umuyorsunuz?
Bakara 170
Onlara: “Allah’ın indirdiğine uyun.” denildiği zaman: “(Hayır,) bilakis biz, babalarımızı üzerine bulduğumuz (ve alıştığımız âdetlerimize) uyarız.” derler. Babaları hiçbir şey akletmemiş ve doğru yolu bulamamış olsalar bile mi (onların yoluna uyacaklar)?
Bakara 242
Akledesiniz diye Allah ayetlerini sizin için açıklamaktadır.
Kuran siz okuyun, düşünüp kendi çıkarımınızı yapın diye indirildi. ve size akıl verildi. Su şarlatanlardan bi kurtarın kendinizi. tek ihtiyacını olan okumak ve düşünmek. Kuran yeterlidir tek başına. Yetersiz oldugunu düşünen haşa Allahın yetersiz oldugunu düşünüyor demektir. Ki bu şarlatanlar da sürekli fıkıh lazım ilim lazım su lazım bu lazım diyerek insanların dikkatlerini kendilerine çekmeye çalışıyorlar.
Ben orucu bozma olayını kendi içimde hasta olan kişinin oruç tutması doğru olmadığı için iğne bozuyor şeklinde yorumladığım için evet aşı oruç bozmaz çünkü aşı olmak hasta olunca olan bir şey değil. Ben Allah'ın oradaki bozulur sözünü vücuda giren bir şey olarak değil de hastalıkta bizi korumak için aç kalmaya devam etmemek için olduğundan dolayı doğru buluyorum. Kusmak da o yüzden orucu bozan bir şey bence vücuduna sıvı girmiyor ayrılıyor ama orucun bozuluyor çünkü hasta olduğun için kusma yaşıyorsun Allah da senin oyle bir durumda aç kalmaya devam etmeni istemiyo seni korumak için
Bu kız diyanete atanmalı. İşte gerçek görüş işte gerçek yorumcu işte gerçek kadın! İyi olan iyi yorumlar kötü olan hep karalar. Şekil A da görüldüğü gibi kalbi güzel olanın yorumu
"Genel kural ve kesin hüküm olarak, hastanın vücuduna direnç sağlamak için bir gıdayı iğne veya serum yoluyla enjekte etmek orucu bozar.
Ağrıyı kesmek veya zorunlu tedavi maksadıyla yapılan enjeksiyon da, İmam Azama göre orucu bozar. Fakat, İmam Ebu Yusuf, İmam Muhammed ve diğer mezhep imamlarına göre bozmaz.
İhtiyata uygun olan bu tür tedavileri gece yapmaktır. Bununla beraber gündüz yapılması gereken muayene ve tedaviler için bu ruhsattan istifade edilebilir."
Vücuda alınan herhangi bir sıvı ister damar yolu olsun ister ağızdan orucu bozar. Saçma sapan fetvalar vererek milleti günaha sokmayın. Bu diyanet devletten faiz almak caiz, babanın kızına şehvet duyması caiz demiş bir kurum. Normalde dine yakınlaştırması gerekirken uzaklaştırmaya çalışıyor bunlar.
Bunun yanlış olup olmadığını yorumlamak için ilk önce orucun amacını, ne için tutulduğunu bilmek anlamak gerek. Oruç bu dünyada yoksul, günlerdir aç susuz kalan insanların durumunu anlamak için var. Aşıyla orucun bir alakası yok. Fikrimce aşı orucu bozmaz
Allah zor durumda olanların halini, onların neler çektiğini anlayıp onlara yardım edelim diye oruc tutmayı buyurmuş bize. O zaman nefes de alma çünkü vücuduna oksijen giriyor
Oksijen yaşamımız için gerekli bir şey olduğu için orucu bozmaz ki oksijen örneğinde biraz saçmalamışsınız ama diğer türlü vücuda giren her şey orucu bozar eğer o gün aşı olmak zorundaysan bir gün fazladan oruç tutarsın bu kadar yani bunu tartışmak gereksiz bir tane fazladan oruç tutacaksın diye dini kaideleri değiştirmeye hiç gerek yok
Diyorum ya o gün için oruç tutarsın 1 gün , bilerek bozduğun zamanlar 62 gün oruç tutman gerekiyor yani gerçek kuralları bu ama insanlar iyice kafasına göre değiştirmeye başladı oksijen ile aşıyı karşılaştırmak saçma kan aldırmak orucu bozmaz ama aşı yaptırmak bozar
bozar diyener neyin kafasını yaşıyor anlamıyorum. Kardeşim Dünyada herşeyden önce sağlık gelir. nun ötesinde hiç birşey yoktur bu bir. ikincisi, Aşı olunca ne karnın doyuyor, ne şehvet yaşıyosun, ne zevk alıyosun. sonuçta sağlık için aşı oluyorsun. bunun yemeyle içmeyle ne alakası var. Biraz çağdaş, akılcı ve ilmi düşünün. İslam dini mantıklı olanı yapma dinidir. kulaktan dolma bilgilerle milletin kafasını karıştırmayın. Ben yıllar önce askerde bile oruçluyken aşı oldum. O zmanda aynı görüşteydim. Şimdi Akp dedi dye konuşuyosun demesin kimse.
Dini konuda, fetvalar belli kaynaklara göre belli gerekçelere dayanarak verilir arkadaşlar. Ben birkaç yıl önce pandemi yokken de aynı soruyu hocalarımıza sordum. Yine aynı cevabı aldım: Gıda takviyesi amacıyla vücuda enjekte edilen serum gibi şeyler, orucu bozar ama tedavi amacıyla enjekte edilen, gıda takviyesi yapmayan iğneler orucu bozmaz demişlerdi. Aşı da bu kategoriye girer. Şimdi yorumda birsürü küfür ve hakaret eden insanlar görüyorum. Biraz saygı lütfen. Küfür etmek de büyük günah. İtirazınız varsa gerekçe gösterirsiniz. Aşıya karşı iseniz Diyanet'in aşı ile ilgili bir suçu yokki. Sağlık Bakanlığı, doktorlar yaptırın derse Diyanet yaptırmayın diyemez. Din adamlığı başka, doktorluk başka. İsterseniz aşı yaptırmasınız. Diyanet'e niye küfür ediyorsunuz.
Kovid-19, korona virüs aşısı da dahil olmak üzere hiçbir aşı orucu bozmaz. Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz ve kazası gerekmez. Ramazan ayında oruç tutmalarına başka bir engel bulunmayan Müslümanların iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkana sahip olmayanlar, oruçluyken tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir.#Vesselam
Böyle haber var ama din işleri yüksek kurulu başkanlığı da şöyle yazıyor sayfada aynen, Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Daha sonra bu oruç kaza edilir. ben kendimde ayrıca sordum bazı zamanlar sırf diyanet işleri başkanlığını kötülemek için de böyle haberler çıkıyor.
Ben katılmıyorum ne kadar hoca da olsa diyanette olsa dediği doğru bile çıksa Ben risk alamam arkadaş aşı maşı olmam Alt tarafı bir kaç saat aç kalacaksın ne acelen var açtıktan sonra da olursun olamıyosanda bir ay bekle ölmezsin Ki ben korona aşısıda olmak istemiyorum zaten
Aşı olunacağı gün oruç tutmasın çok kafaya takanlar. Nedir yani? İslamiyet kolaylık dini abi biz zorlaştırmak için her şeyi yapıyoruz. Yıllardır insanları cehennem cehennem diye korkutuyorlar da dinin güzelliklerinden bahseden yok. Aman yanarsın aman günah. Biraz da verilen kolaylıklardan bahsedin. O gün tutmayın kaza edersiniz. Pire ile deve değil.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın oruçlu iken aşı olmak veya iğne yaptırmakla ilgili görüşü ise şöyle; Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.
Diyanet bu aciklamayi gecmis yillarda da yapti. Sorun yok yani. Asınızı vurdurun.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
bunca yıldır iğne vs orucu bozuyordu aşı da bozar (hanefi) lakin toplumsal sağlık söz konusu olduğundan 1 gün kazaya bırakılması daha uygundur. sağlığı el verirse bir gün kaza edilir. zaten aşının bazı kişilerde yan etkisi oluyor diyelim ki orucuz ve aşı olduk ani bi semptom yüzünden su içmek ilaç almak gerekebilir bu sebeple oruçluyum ilaç alamam dersek daha ağır sağlık sorunlu olabilir.
Madem aşıyı özendireceksin, herkesin vurunması gerektiğini bildireceksin, "aşı orucu bozar lakin dünyada pandemi alarmı var bu sebeple aşı olacağınız gün niyet etmezsiniz bir günlük kazasını da sonra yerine getirirsiniz" minvalinde bir açıklama yapsaydı diyanet, daha isabetli ve yerinde olurdu sanki. Tamam hastalık var dünya genelinde hem de ama orucu bozmaz demek de ayıptır yani.
Nasıl bozmuyor ya aptal aptal konuşmasınlar. Oruçken vücuduna iğne yoluyla giren serum bozuyor da aşı nasıl bozmuyor. Güncelleme mi getirdiler dinimize. Oruçken vücuda asla bir şey girmeyip, bir şey de çıkmaması şart koşulmuş, kan özellikle. Aşı yaptırınca nokta kadar kan da çıkıyor, vücuda sıvı da giriyor.
Aşı vitamin veya besin içermiyorsa orucu bozmuyormuş ve kazası gerekmiyormuş. Mantık bu lakin bu kadar basit olmaz. Kafadan her şeyi oluruna uydurup fetva veriyorsunuz sonuçta Allah cezamızı veriyor. Neye dayanarak söylüyorsunuz kaynağınız ne destekli söyleyce bilelim.
Ölüm korkusunun olduğu zamanda domuz eti bile helal oluyor yemeye birşey bulamadığında çünkü aslolan insan hayatının canıdır. Canını korumakla mükellefsin. Bu hastalık zaruri bir durum kesinlikle bozmaz Ki diğer aşılar içinde aynı şey söz konusu iken Corona için bu daha kuvvetli elzemdir...
Oruç, yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Gıda ve Vitamin takviyesi için iğne yaptıranların, damardan serum ve kan aldıracaktın orucu bozulur.
Serum neden bozuyor? Bir nevi aynı şey değil mi? Vücuda giren ilaç nasıl orucu bozmuyor ya? Din dersinde dersin 5 dakikasını dinleseler bile bu cevabı vermezlerdi..
aşı veya iğne olacaklar iftardan sonra olsun diye tavsiyesi var, imkanı olmayan aşı veya iğneyi oruç tutarken vurulabilir diyor. yalnız serum bağlanırsa oruç bozuluyor, aşı veya ilaç damardan veya kasa verilirse bozulmuyor. bana çelişkili geliyor. ilaç olarak alınması gerekn bir şey orucu bozmuyorsa su içmeden hap yutmak da bozmamalı örneğin, veya neden böyle dolambaçlı şeylere ihtiyaç duyulur ki. Aşı veya iğne olmak da bozar fakat kaza edilir demesi daha doğru..
Diyanet cemmat olduğunu itiraf ediyor.. Uydurma seyler cikarmasi kime hizmet ettigini acikliyor
Feto dini mi yoksa amerigan dini mi diyanetin uydugu Cocuga sorsan bilir aşi orucu bozdugunu Sakiz bozuyormu derken asi bozuyormu tartismasi cikarmak.. Ekonomi konusmamak icin gundem degismektir.. Zekatlar ne oldu? 5 muteahhite mi verilcek devlet kasasi araciligi ile?
Vücuttan çıkan herşey abdesti vücuda giren herşeyde orucu bozar... bu nettir kesindir tartışılamaz.. hatta şöyle diyim aşı olacağını bile bile niyetlenip aşı olup orucu bozarsan bu kefaret gerektirir.61 gün oruç tutulmalıdır. cunku bilerek bozuyosun.. ama diyelim orucsun aniden kaza geçirdin bişey oldu ya da aniden aşı olmak zorunda kalirsan 1 gün kazasını tutarsın... ben böyle biliyorum hepte böyle öğrendim.
Bozup bozmaması direk kaza veya kefaret gerektiren durumlar.. sizin soyledikleriniz mekruh durumları.. örneğin oruçlu olmak sadece aç kalmak değildir nefsinede sahip çıkmaktır abdest alırken ağzına su alman orucu bozmaz ya da mekruh etmez yani şüpheye düşürmez ama fuzuli ağzını çalkalamak orucu şüpheye düşürür.. kaza ya da kefareti kişinin vicdanına kabul olup olmadigida tüm ibadetlerde olduğu gibi Allah'a kalmıştır.. bir diğer örnek gerekirse kan mesela... derinin altında hafif kan toplansa dışarı çıkmasa abdest bozulur diyende var kan dışarı çıkıp görmediğin sürece bozulmaz diyende var.. bana göre bize düşen mantığa en yatkın doğru neyse onu uygulamak..
Orucluyken mesela sürekli yemek koklamak oruçluyken fuzuli ağzına su almakla aynıdır.. biraz düşün mantığını anlarsın.. hatta sana bişey daha sarayım geğirmek abdesti bozmuyor demişsin haklısın.. geğirmek midendeki gazın ağzından çıkmasıdır.. peki bu ağzından çıkan gaz abdesti bozmuyor da normal kalcandan çıkan gaz neden bozuyor? Bu ikisi arasındaki mantığı anlarsan benim kastettiğim şeyi anlamış olursun 😊
Saçmalık aşı orucu pekâla bozar siyasi emeller uğruna dini de şekilden şekile soktular artik madem koronanın ilerlemesini istemiyorlar ilk önce her cuma milletin bi korona tazelediği camileri kapatsınlar dinen de kapatılması gerekiyor herhangibi insanın canına zarar gelecekse ibadetlerin zorunluluğu kalkıyor evde ögle namazi olarak kilinmasi lazim ne yaptiklarini kendileri de bilmiyor
Kanka bana bunları söyledim diye çok kızabilirsin ama ben yinede anlatıcam Din dediğiniz şey sizi daha ahlaklı ve daha kontrol edilebilir insanlara çevirmek için oluşturulmuştur hele diyanet işleri başkanlığı bunu artık zevkine yapan bir devlet kurumu gibi oldu reis ne derse ona göre hareket ediyorlar
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Din İşleri Yüksek Kurulumuzun da açıkladığı gibi gerektiğinde oruçluyken aşı olmakta bir sakınca yoktur ve bu durum orucu bozmaz." ifadelerinde bulundu. Diyor yani adam çok hasta ve kronik rahatsızlıkları var ise mecbur asi vurulması gerekiyorsa vurulacak diyor
Ayeti kelimeyle sabit dostum disaridan vucuda giren hersey orucu bozar vucuddan cikan abdesti bozar dinen boyle fakat bunlarin dininde bozmuyor demekki gerci bunlarin islamiyetiyle bizim islamiyetimiz farkli olsa gerek dogal yani onlarda
Hz. Hanifenin hükmüdür. Zaruriyet durumu konularında kesin uzman olan ki burda doktorların evet olması gereklidir ve bundan sonra bu hüküm verilir ki burada tüm toplum tehlikededir. Bu yüzden bu hüküm verilir.
Sağlık söz konusu olduğunda oruç ikinci plandadır Oruç için aşı olmayan başkasının hasta olmasına sebep olursa onu öldürmüş gibi günah alır, kendi hasta olursa ve ölürse intihar etmiş sayılır ve her iki ihtimalin de sonucu sonsuz cehennemdir
İbadetin neden ve ne için yapıldığını anlarsak eğer diyanet doğru söylüyor. Zorunlu yapılacak aşı orucu bozmaz. Ben burada diyanet ile aynı fikirdeyim... İnsan sağlığı herşeyden önemlidir
Aslında bu deyişi siyasi bir şey. Orucu bozar deseler bizim milletimiz aşı olmayacak bu sefer. Bir ay aksarsa çok geride kalırız. Bunu demesi yerinde bir deyim. Normalde bozar ama.
Yani yorum yapmak haddime mi bilmem. Elbette aşı esnasında vücuda belli bir sıvı veriliyor. Fakat bu sıvının örneğin Serum Fizyolojik kısaca serum gibi besleyici bir özelliği yok
Burada örnek alınması gereken mezhepler veya din adamlarının yorumları değil, Kuran-ı Kerim'dir.. Kuran'da da yeme, içme ve cinsel ilişkinin orucu bozacağı açıkça ifade edilmiştir. Bakara Suresi 187. ayet bakabilirsin : kuran.diyanet.gov.tr/.../187-ayet-tefsiri
Önemli olan orucun amacını anlamak, amacını anladıktan sonra aşıymış vs vs imiş hikaye...
Saçmalamakta çığır diyorumm. Madem besleyici doyurucu özelliği yok ağrı kesici neden kullanılamıyor oruçluylen 1.5 yağlı adana tadında majezik mi var? Boş işler
Herkes fikrini belirtmekte özgür onun inancı da o.. ister uyarsınız ister uymazsınız. Sevgide herkes özgür saygıda herkes bir birine mecburdur. Diyaloğa girmezsiniz olur biter
Kb ama dinimle alayci bir sekilde bahsederse ben karşılık veririm biri sana küfür etiginde nasıl sinirleniyorsan benim dinime bu yorum yapıldığı için sinirlendim ve haklıyım
Dinimiz hoş görü dini ya hani kalp kırmayın insanları da üzmeyin diyor ya hani o tarafını da es geçmeyin empati yapın belki neden ve hangi düşünceden kaynaklı öyle düşündüğünü bula bilirsiniz. Insan kaybetmek yerine kazanmayi deneyiniz
Gıda takviyesi olanlar bozar , mesela serum gibi.. Aşı damardan verilen bir ilaçtır doyurucu özelliği yok
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Vücuda giren orucu, vücuttan çıkan abdesti bozar.
İğne orucu bozmuyor ise ben ömür boyu serumla oruç tutarım. Öyle bir durum olmaz, diyanet Mercedes'in koltuğunda kararları şaşırmış olabilir, biz karnına taş bağlayan peygamberi biliriz. Benim inancım bu, açıkçası aşı olacak olsam oruç da tutmam.
Sahte vaka sayıları ile halkın gözünü iyice korkutup; olmak istemeyenleri dahi aşı olmaya zorlamak için bilinçli yapılan açıklamalar olduğunu düşünüyorum.
Tamam da bu mevzu da aşı ile ilgili değil mesela ramazan ayındaısn ama bir iğne var ve sağlık gereği obu vurulan gerekiyor Bend ebunu daha önce araştırdım eve orucu bozmuyor o vakit. Eğer sağlık için gerekli ve mecbur ise bozmuyormuş. Yani bu durum önceleri de konuşulan birşey.