Yeni anayasa tartışmasının açıldığı günlerde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, laikliğin anayasaya girdiği tarihi kutlayarak mesaj verdi. Kafalarında yatan ne bilmiyoruz ama laiklik zaten yıllardır uygulanmıyor. Kimi gazeticiler ise anayasadaki laiklik ilkesinin esnetilebileceğini söylüyor. Böyle bir şeye kalkışırlar mı sizce?
Laiklik; din ile devlet işlerini birbirinden ayırarak hem devleti hem de inanç dünyasını korur. Türkiye Cumhuriyeti, 5 Şubat 1937’de laik bir devlet olarak tanımlandı ve bu kavram anayasamızda kalıcı bir şekilde yerini aldı. Kıymetini bilip ebediyen koruyacağız.— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) February 5, 2021
Ekrem İmamoğlu'ndan yeni anayasa mesajı: Laiklik anayasamızda kalıcıdır! Yeni anayasa da laikliğin yeri olacak mı sizce?
Laiklik, anayasanın 2. maddesinde geçen bir durum ve bilindiği gibi ilk 3 maddenin değiştirilmeyeceğini yazan 4. maddenin değişimi teklif bile edilemez.
E. İmamoğlu İstanbul B. Belediye Başkanı ve nüfusun önemli kısmını yönetiyor aynı şekil Ankara ve İzmir B. Belediye başkanları gibi diğer şehirlerin "seçilmiş" başkanları da ülkeyi etkileyecek kararlar da fikirlerini söyleyebilirler. Söyleyemez diyenlere şunu soralım, madem herkes kendi işini yapması gerekiyor, Cumhurbaşkanı neden bu sıfatı kullanarak bir siyasi parti mitingi düzenledi yerel seçimlerde?
Laiklik denildiği zaman muhafazakar insanlarda bir alerji oluşuyor aynı anda seküler kesime de din denildiği zaman bir şeyler oluyor. Türkiye'nin siyasi tarihinde her iki kesim de farklı zamanlarda iktidar oldular ve her iki kesim de kendilerinin en iyi yönetim olduklarını düşünüyorlar bence yanlış. Liyakat, adalet ve hukuk hangi dönemde çok önemli kavramlar haline geldi?
Yarın Anayasa tamamen değişse ilk 3 madde dahil, Atatürk ve değerlerine hakaretlerin ardı arkası kesilmez ve zaten kendilerini adalet sanan AKP'li kişiler bu ülkede sadece kendilerinin yaşadığını düşünür. Kiminle konuşursam konuşayım, geçmişte yaşadıkları mağduriyetlerin intikamını almak için can attıklarını görüyorum ve maalesef bu düşünce olduğu sürece bir adım ilerleyeceğimizi düşünmüyorum.
Yapmamız gereken şey, anayasadan önce bu yönetim sistemini değiştirmek, meclisin işlevselliğini eski hale getirmek, güçler ayrılığı ilkesini uygulamak, rant ekonomisinden katma değerli üretime yönelmek ve en önemlisi ise ülkenin gençlerine bir gelecek vaadi sunmak.
Yaptığımız şey, oy almak için halkı kutuplaştırmak, ekonominin kötü olduğu anlaşılmaya başlandığında suni gündemler oluşturmak ve sorgulayan bireyleri ülkeden kaçırmak hatta kovmak.
Söylenecek daha çok söz var ama zaten uygulayacağı politikası kalmamış bir AKP için anayasa değişikliği kötü olan durumu daha da kötüleştirir, daha önceden başkanlık sisteminde olduğu gibi.
Laiklik yazılı ama sürekli tecavüz edilen bir ilke. Kılık kıyafette olduğu gibi... Ne yaparlar, akıllarında yeni anayasa diyince neler şekilleniyor bilemiyorum ancak ellerinden gelse bu ilke çoktan kalkmıştı. Denemeleri ise, Gezi'yi aratacak olaylara neden olur bence
Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli Laiklikdir, bu ülkenin yapı taşıdır. Laiklik kalkarsa herkes İslamı anladığı şekilde yönetir Ülkeyi, bundan daha korkunç bir şey olamaz. İmamoğlu'nun ağzına sağlık. Ebediyen koruyacaz laikliği.
Tek adamın getireceği ana saya bana sağlıklı gelmiyor. Bence yaptık oldu zihniyetini bırakıp tüm herkesin ortak görüşünün alındığı ana yasa olmalı. Beni ve ülkemi etkileyecek sonuçta bu anayasa sokaktaki adamın da görüşü alınmalı. Sadece iki partinin birleşip ana yasa yapması. Kenan evrenin darbeden sonra yaptığı zorlama ana yasadan bir farkı yoktur.
Laiklik anayasanın ilk 3 maddesinde yer alır. Değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez. Bu 4. maddede yazıyor. Laikliğe dokunacaklarını sanmıyorum yani. Ama bu anayasa şimdiden iptal çünkü cumhur ittifakı başkanlık sisteminin güçlendirilmesini istiyor muhalefet ise iyileştirilmiş ve güçlendirilmiş parlamenter sistem istiyor. Yani bu yeni anayasada uzlaşı sağlanamayacak gibi. Sağlanmasın da zaten bu yeni anayasa gereksiz bir anayasa. Laiklik Türkiye Cumhuriyeti'nin temel yapıtaşlarından biridir.
"Sn Erdoğan'ın, 15 Eylül 2011'de Mısır'da, rahmetli Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi ziyaretinde, basın toplantısında altını çizdiği ve özellikle vurguladığı temel ilkeyi unutmamasını temenni ediyoruz."
deseydi, siyasetin cenderesinde çarpan etkisi 100 olurdu.
Bize okulda boyle öğrettiler ders kitabında yazan budur. Laiklik müslümanlıkla bağdaşan bir inanç şekli değildir. Laikliğe yeni bir tanım yapılacaktır mutlaka bu hali ile bu ülkeye uygun değildir...
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Laiklik çok önemli bir ilke. Ülkeye yavaşça şeriatı getireceklerinden korkuyordum. Malum gökkuşağı 18 sayılıyor, alkol satışı haftasonu yasak, ataerkillikte sınır tanımıyoruz. Ama olsun laik bir ülkeyiz.
bu ekoyu tüm yapraklar alkışlıyor ve tatil yapmak ekoya çok yakışıyor zira istanbulun tüm sorunlarını bitirmiş akıl veriyor. seçime doğru yasin filan okur bu şimdi yersen.
Senin Cumhurbaşkanın neden tarafsız olamıyor, niçin partinin genel başkanlığını yapıyor sorusuna cevap bulabilirsen biz de senin soruna yanıt bulabiliriz.
@Leading_Leader Elbette, sanirim bir yanlis anlasilma oldu. Adalete inanan biri olarak hakkiyla kazanmistir secimi, bir musluman olecegini bilse dahi, dogruyu soylemek zorundadir. Ben daha cook Mansur Yavasciyim bu boyle yarin bir gun, ilk secim de aday olsun bekliyorum. İki elimle oyum onadir.
@Leading_Leader Eyv tekrar soyluyorum ben bu kisiyi sevmiyorum. Ve ben bir kemalistim, ancak chp li olmaya indirgenemeyecek kadar, buyuk bir seydir zaten kemalist olmak. Hep fikirlerimin babasinin yolundan gidiyorum. İki kisinin hakkini kimseye yedirmem, dedem Fatih Sultan Mehmet Han, babam Gazi Mustafa Kemal Ataturk, bazi insanlar her seyin kandan ibaret oldugunu sanirlar. Ben ruha ve fikirlere inaniyorum..!
Ekrem İmamoglu once İstanbul'u yönetmeyi becersin sonra konuşsun, bu Ülkede Laiklik diye bir sorun yok, yenu gündem yaratıp sivrilmeye çalısıyor ama nafile, kendisini Chp dahi silmişken
ekrem gene şov peşinde onn işi istanbula hizmet etmek ama o nedense ya tatilde ya şov yapmakla meşgul. bu konuda sadece fikir beyan etmiş hepsi bu boş laf anlayacağın
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > Ekrem İmamoğlu'ndan yeni anayasa mesajı: Laiklik anayasamızda kalıcıdır! Yeni anayasa da laikliğin yeri olacak mı sizce?