Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu, koronavirüsle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Çilingiroğlu, ''Aşı geliyor. Ben Ekim’in sonunda aşımı olup videosunu da çekeceğim'' ifadelerini kullandı.
Pandeminin biteceğine, bu illetten kurtulacağımıza inanıyor musunuz, Türkiye'ye erken dönemde gelirse korona aşısından olur musunuz?
Kalifornia Üniversitesi'nden Prof. Dr Mehmet Çilingiroğlu: Koronavirüs aşısı bulundu, Ekim sonunda piyasada! Salgın biter mi sizce?
Öncelikli olarak aşı hazırlanması prosedürlerinin uzun sürece dayalı bir çalışma olduğunu, FAZ - 1 , FAZ-2, FAZ-3 gibi safhalarının olduğunu, klinik takiplerinin dikkatle izlendiği; özellikle yan etkileri konusunda belirtiler olsun, koruyuculuğu süre açısından ne kadar olabileceği hakkında net bilgilerin olması gerektiğini düşünüyorum. Nitekim Oxford Üniversitesi ile Zenaca firmasının yaptığı çalışmalar kapsamında aşının yan etkilerinin görülmesi üzerine çalışmalara son verildiğini belirttiler. İşin bir başka boyutu bu virüsün mutasyona uğraması sonucunda, aşının ne kadar koruyuculuğu hususunda uluslararası Lancet Bilim Dergisi ve diğer bilimsel dergilerde konuya ilişkin net bir sonuç göremedim. Dolayısı ile aşının üretilmesinden önceki evrelerin çok iyi bilinmesi gerekiyor. Aşının bulunması çok güzel bir haber ama dediğim gibi yukarıda sizlere ifade ettiğim süreçlerin sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Rastgele aşı vurulmaması gerekiyor.
Aşının bu kadar insana ulaşabileceğini sanmıyorum o yüzden aşı benim için bir çözüm ya da çare değil ne yazık ki, bunun yanı sıra bazı ülkelerin aşısında yan etkiler çıktı bundan dolayı bence halkta korkacaktır yaptırmaya. Onun dışında annem kronik hasta eğer öncelik sunulursa yaptırmasını isterim.
Herkes bir şey söylüyor, Rusya'da bulmuştu güya. Bilemem tabii kim doğruyu söylüyor ama umarım bir an önce bulunur da nornal günlere geri döneriz. Korkar olduk evden çıkmaya. İnsan dosyal bir varlıktır. Sosyalleşmeye ihtiyacımız var. Umuyorum ki en kısa zamanda bu zor günleri atlatırız.
Hee zaten dünyada aşıyı bulduğunu anons etmeyen ülke kalmadı. Yakında özel bölgeaini otla yaprakla kapatacak teknolojisi olan Kenya da açıklama yapar aşıyı bulduk diye. Psikolojisi zaten mahvolmuş insanlara boşu boşuna şöyle umut veriyorlar ya... Yazık günah
buyuk virus salginlarinin baslangici ve bitisi neredeyse 2 yıl surmus evet bir cozum bulunacak belki öldürüculugu dusecek belki tamamen yok olacak ama bir sekilde sonlanacak umarim bu hizli olur ve evet bir aşı cıkarsa ozellikle ingiliz abd ve almanya calismalarindan aşınında guvenilir olacagini dusunuyorum
Bilmiyorum inanasım gelmedi çünkü zaten tek başına normal bir virüsün hiçbir tedavisi ilacı yoktur en basitinden gripte viral bir hastalıktır bulunsa gribe bulunurdu bilmiyorum o kadar uğraşiliyor basit bir grip bile ilacı yok belli başlı tedavi yöntemi yok korona virüsüne tedavi bulunmuş olamaz sanmıyorum ama olmayacak biseyde değil hani ama inş ise yarar bu aşı
Bastan yazayim.. ikisi de farklı virüs... farkli virus farklı farklı familyalari farkli.. ona kalırsa uçuk da virus... aşıda lazım değil, öldürmüyor da, . Mukayese ederken düşün
Zaten hastalık çıkmadan aşı da ilaç da vardı. David Rockfeller'in 2017 de dünya nüfusunu planlama ile ilgili konuşmasını dinlemek yeterli. 1720-1820-1920 ve 2020 yani 100'er yıl arayla pandemi bal göstermiş. Ayrıca Atatürk'ün kurduğu Hıfsısıha enstitüsü 2011 yılında kapayılmasaydı şimdi biz de gavur dediğimiz insanlar aşı bulsun diye cami minarelerinden dua etmek yerine bilime karışmıştık.
Ben olurum ya... kizamik sucivegi kabakulak asisi da olduk sonucta ona da karsi cikan bir kitle vardi internetteki bilgileri bilim insanlarinin aciklamalarina tercih edenler onlardan olmak istemem... mecbur guveniyorum bilim insanlarina
Bunları kim ıyduruyor ya anlamıyorum dediğin doğru olabilirde bu millet ne çok biliyor ya yani okadar cok sallamasyon şeyler duyuyorumki yok yeni virüs varmış sadece erkeklere etki edip kısır yapıyormuş yok başka bir virüs çocuklara hiçbirşey yapmıyormus yok bir corona hastası birine bulaştırınca daha kötü oluyormuş
O dediklerini hiç duymadım. Her duyduğuna inanma git yabancı türk güvenilir doktor makaleleri oku kitaplarını oku videolarını izle. Kalıbımı basarım ki aşı daha kötü şeylere yol açacak görürüz ilerde beraber!!
salgını bitirmek adına önemli bir adım olur. Ama kısa sürede tamamen bitirir mi bence muamma. sanki en az 1-2 sene daha hafifte olsa bu iş devam eder gibi geliyor bana.
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > Kalifornia Üniversitesi'nden Prof. Dr Mehmet Çilingiroğlu: Koronavirüs aşısı bulundu, Ekim sonunda piyasada! Salgın biter mi sizce?