"Kıbrıs düşman elinde bulunduğu sürece, bu bölgenin ikmal yolları tıkanmıştır. Kıbrıs’a dikkat ediniz. Bu ada bizim için çok önemlidir." Bu sözler Mustafa Kemal Atatürk'e aitti.Ayşe tatile çıktı20 Temmuz 1974 sabahı saat 06.05'te Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı'nı başlattı. Dünya, harekatı Başbakan Bülent Ecevit'in yaptığı tarihi açıklamayla duydu:“Biz aslında savaş için değil barış için, yalnız Türklere değil Rumlara da barış getirmek için Ada’ya gidiyoruz.” "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla tarihe geçen Kıbrıs Barış Harekatı, Rum mezalimi altındaki adayı 46 yıl önce barışa kavuşturdu. Türk Silahlı Kuvvetleri 498 şehit verdi. Kıbrıs Türk tarafından ise 70'i mücahit, 270 kişiyi can verdi.Tüm şehit ve gazilerimize minnettarızAdanın neredeyse yüzde 35'lik bölümü ele geçirildi. Bölgede yaşayan Türk halkının güvenliği tamamen sağlandı.13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti kuruldu. Rauf Denktaş, Federe Devlet ve Meclis Başkanı oldu. 15 Kasım 1983'te ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) kuruluşu dünyaya ilan edildi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı da yine Rauf Denktaş oldu.
Kıbrıs harekatında şehit olan Yzb. Cengiz Topel’in nasıl şehit olduğunu bileniniz var mı?
Uçağı arızalanınca paraşütle atlayan Topel Rumların kontrolündeki bölgeye iner. Rumlar barış gücü askerlerinin gözü önünde onu esir aldıktan sonra Lefkoşa’ya götürürler. #Türkiye Lefkoşa BE aracılığıyla Yüzbaşının serbest bırakılması istenir. Rumlar Yüzbaşı Cengiz Topel’in hayatta olduğunu ve sorgulandığını bildirirler. Fakat beş gün sonra cesedini Birleşmiş Milletler barış gücü askerleri vasıtasıyla #Türk yetkililere gönderirler. Ceset üzerinde işkence gördüğü anlaşılır. Rumlar Cenevre Sözleşmesi’ni hiçe saymışlar, genç Yüzbaşıyı korkunç işkencelere tâbi tutarak öldürmüşlerdir. Cesedi inceleyen Eşref Düşenkalkar’ın ifadesi gerçeği bütün çıplaklığıyla ortaya koymaktadır. Eşref Düşenkalkar derki Türk doktorların ve Birleşmiş Milletler askerlerinin huzurunda Topel’in cesedini dikkatle incelediğimde, sol gözünün Rumlar tarafından tahrip edilmiş ve her iki kolunun pazusunun matkapla delinmiş olduğunu gördüm. Edep yerleri ezilmiş, kafatasının sol tarafına bir beton çivisi çakılmıştı. Sol ayağı da kırılmıştı. Bunlar yetmezmiş gibi, boğazından göbeğine kadar göğsü yarılmış ve çuval diker gibi yeniden dikilmişti. İç organlarını çalmışlardı, akciğeri ve kalbi noksandı der... Evet dostlar birçoğumuz Cengiz Topel ismini duymuşuzdur fakat nerede ne şekilde şehit edildiğini çoğumuz bilmiyoruz, yaşadığımız acıları seslendirmeyi yeni nesillere aktarmayı maalesef beceremiyoruz. Balkanlar’da Azerbaycan'da Girit'te bir çok yerde çektiğimiz acıları unuttuğumuz için bugün bir çok saldırılara karşı gerekli birlik ve beraberliği sağlayarak gerekli cevabı veremiyoruz. Sizden isteğim; paylaşım yapalım arkadaşlar, bilelim, öğrenelim, birlik ve beraberliği yaşayalım...
Yalnız abi bu olay barış harekatında olmadı. 1964'te Rumları uyarmak üzere yapılan uçuşta pilotumuzun uçaksavarla vurulmasından sonra oldu. Diğer kısımlar aynen anlattığınız gibi
Kurtuluş savaşından sonra ki en önemli harekattı. Türk ordusu bu harekatta dünya ya gücünü ve kararlığını birkez daha göstermiş oldu. Rumlar o kadar destek almasına rağmen üstüne 6 ay dayanılır denen hattı 2 günde delip geçmiştik. Ambargo olayı olmasa kıbrısı tamamen alıyorduk. Şehitlerimizdne allah razı olsun huzuri çinde uyusunlar.
Ayşe tatile çoksun parolası dillerde pelesenk fakat bir hikaye daha var parolası “Şehadet Dalışı” rahmetli Necmeddin Erbakanın kuvvet komutanlarıyla yaptığı bir toplantıda sarf ettiği Operasyonun mihenk taşı bir paroladır. Bilmeyenler Google efendiye “Şehadet Dalışı” yazsın hikaye güzel.
Yarım kalan fakat o dönemin şartlarına göre öyle olması gereken bir harekat. Umarım yine bir gün Sokollu Mehmet Paşa gibi diğer kollarını da kesebiliriz.
bu haraket jeopolitikte Turkiye varken oyun kuramazsiniz demenin deniz.. kara ve hava unsurlariyla Turk devletinin demir yumrugunun saha da uygulanmasidir... jeostratejik bir konumu olan kibris adasinin bugun ki hidro carbon rezervleri.. enerji koridoru ve deniz ticaret koridoru gibi stratejik konumu malum.. Turk kita sahanligini 12 mil yapmasina olanak kurduran ve denizler hukukundan gelen munhasir ekonomik bolge yapmasina katki saglamis bir adadir kibris adasi.. bunun disinda ogun ki ates gucu.. imkan ve kabiliyetlerle yerli savunma sanayinin ne kadar onemli oldugunun gostergesi ve hadisesidir... Turk ordusunun inanilmaz basarisi selvili tepe.. besparmak daglarina nasil hem konvasiyonel hem de asimetrik harp unsurlarini kullanarak ulastigin butun dunya saskinlikla izlemisti.. Turk ordusunun bu operasyonel kabiliyeti bu kutlu ordusunun bolgedeki demir yumruk oldugu caydiriciligini test edilemez oldugunu bugunlere tasimistir... bir de kibris bayragina bakarsaniz ince mesaj vardir... iki kirmizi nehirin ortasinda hilal ve ayyildiz vardir... benzetme yapin 53uncu kuzey enlemlerinin altindaki bugun golan tepesi bolgelerine ne bayragi var mı karsisinda... mesaj acik... basya dedigim gibi.. Turk devleti burada varsa oyun kuramazsiniz! sehitlerin ruhlari sad olsun... Turkun zaferi kutlu olsun...
Yapılması gereken yapıldı... Ama o zaman ki kıbrıs halkı ile şimdi ki kıbrıs halkı bir değil... Şimdi ki halk Türkleri ve Türkiyeyi düşman görüyor.. Sorduğun zamanda keşke bizi kurtarmasaydınız şimdiye bir avrupa ülkesi olmuştuk deyip , ingiliz uşağı olmayı kabul ediyorlar... Şimdi ki kıbrıslılar geçmişte o rum soysuzlarının neler yaptığını bilmiyor ve bilmeyi bırak öğrenme yoluna gitmiyorlar bile... şu an kilere acıyorum resmen acıyorum bir ingilzi köp. eği olma sevdası içinde oldukları için...
Harekat emri verildiğinde ecevit uçakta ingiltereye meseleyi görüşmeye gidiyordu. Genel kurmay başkanı semih sancar erbakanı bir odaya çekerek efendim başbakan ingiltereye gidip dönene kadar beklersek adada 1 tane Türk kalmayacak siz hükumet ortağı olarak bize emri verin biz hazırlıklarımızı yapıp adaya girelim demiş böylece harekat başlatılmıştır.
Eksik kalmış bir harekat olarak görüyorum. Adanın tamamı alınmalıydı. Bugün oradaki halkın çoğu bizi istemiyor ve istenmeyen işgalciler konumundayız. Bundan rahatsızlık duyuyorum ve şehitlerimizin kemikleri sızlıyordur; Böyle bir millet adına şehit oldukları için...
Bizler kimseye haksızlık etmeyiz ama bize haksızlık yapıldığında bunun bedelini tarih boyunca her zaman vermişizdir. Benim bunları buradan yazmam çok kolay ama o babayiğitler kim bilir ne zorlukların üstesinden gelerek bunu başarmışlar ve tarih yazmışlar ve her yıl minnetle anılmayı hak ediyorlar. Allah onlardan razı olsun.
Müdahalenin şart olduğu zamanlardı. Yapilmasi hayatı önem taşıyordu.. O dönemlerde Rumların kestiği Kıbrıs Türkleri anavatan bize yardım etsin diyorlardı. Simdi ise Türk askerini işgalci olarak görüyorlar ingiliz askerini barışın güvencesi kabul ediyorlar ve her fırsatta Türkiye bizi eziyor sindiriyor bize müdahale ediyor diye naralar atıyorlar. Turkun Türkten başka dostu yok derler ama bakılınca Türle en büyük engelde yine bir Türk olması ayrı bir trajedi olsa gerek
Bu harekâtla Yunanlarin ada üzerindeki planları bozulmuştur. Abd 3 yıl silah ambargosu uyguladı. Buna karşılık Abd'nin Türkiye'deki üs ve tesisleri Tsk kontrolüne alındı. Sonuçta Kıbrıs'ta iyi ki bir Türk devleti kurulmuş. Belki bu savaş olmasa orada hiç devlet kurulamazdi. Tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun.
Hep yunanlar yuzunden oldu. Önce 1963 te Türkleri katlettiler sonra Enosis için solcu rumları katletti Türk devletide müdahale edip adanın %35 ni ilhak etti. Ayrıca 2004'te rumlar Annan planına hayır dedi evet deseydiler ada birleşecekti.
Babamın yuzbaşı olarak katıldıgı çıkartma çok anısı dinledik 2 sınıf arkadası yanında sehitoldu babam omzundan yaralandı olene kadarda o yarayı madalyam diye anlattı icinde çok dramatik hikayelerin bulundugu Ecwvitin inanılmaz bir konuşma yaptıgı ki babam milliyetçi olmasına ragmen vefat edene kadar Ecevite oy vermiştir Asıl dünyaya kafa tuttugumuz an çünkü orda sadece yunan tarafı uokt ingili ve abd savaş genileri de vardı neyse uzun hikaye:))
46 sene önce dünyaya meydan okuyup yaptığımız harekat ile Kıbrisi, Kıbrıslı Türklere geri vermişken bugün ne yazık ki bir takım Kıbrıs Türkü olduğunu iddia edenler tarafından AB ve yunanlılara peşkeş çekilmeye çalışılmakta
“Acıların bayramı olmaz.” Gerçekten ailelerimiz çok zorlu günlerden geçti fakat artık barış zamanı, birlik ve beraber içinde yaşama zamanıdır. Savaşın kimseye hiçbir katkısı olamaz, onun yanısıra götürdükleri çok olur...
Vesile olan herkesten Allah razı olsun bir kere daha Şehitlerimizi rahmet ve saygı ile anıyorum. Ek olarak Kıbrıs Barış Harekatında dedem Albay rütbesiyle görev almıştı (tabi madalyada) onunla hep gurur duyuyorum. (Ruhun şad olsun dedem) 🇹🇷🇹🇷
harekat iyi güzeldi ama keşke korkmayıp geri adım atmasaydık da adayı komple alsaydık. şimdi kıbrıs sorunu olmazdı. gerçi ona da ameriğa abimiz izin vermezdi
Erbakan hocanın yaptığı iyi işlerden biri Ecevit ambargo haberini 15 dk daha geç verse Kıbrıs harekatı tam olacaktı yarım kalmayacaktı şükür bu gün ambargo diyen birileri yok
Kıbrıs harekatı icin dönemin devlet yöneticileri Basbakan Bülent Ecevit, Başbakan yardımcısı Necmettin Erbakan ve sehit veya gazi olan askerlerimizi saygiyla anıyorum..
Hazmedemeyen kesim olsa da doğru bir karar Kıbrıs başından beri bu harekata ihtiyaç duyuyordu öyle de oldu. Emeği geçen aramızda olmayanlara allah rahmet eylesin yaşayanlara da teşekkür etmek gerek.