20 Temmuz 1974, tam 45 yıl önce Kıbrıs’taki Türk kardeşlerimize adalet getirmek için yapılan bir harekattır.Sizlerin Kıbrıs hakkındaki düşüncelerini alabilir miyim? Kıbrıs denilince aklınıza ne geliyor?
Bir takım dar kafalı ideolojik düşünne kişiler bunu Erbakan'a izafe etmeye çalışırlar. Koalisyon ortağı başbakan Ecevit'i yurt dışına göndermiş de bir anda savaş kararı vermiş gibi anlatıp kendilerine pay çıkarmaya çalışsalar da Kıbrıs meselesi siyasi mesele değildir. Bu bir devlet politikasıydı. 1953 yılında DP hükümetinin yaptığı uluslararası anlaşmalarla Kıbrıs'ta Türkiye'nin garantör devlet olma hakkını alması bir diplomasi zaferiydi. 1963 yılında başlayanrum tedhiş operasyonlarından sonra 1965 yılında zamanın başbakanı Demirel Kıbrıs'a müdahale yapmayı istemiş ancak ne çıkarma gemimiz, ne de hava indirme birliklerimiz olmadığı görülmüş, müdahale gerekli hazırlıkla yapılmak üzere ertelenmiştir. 1965-1974 arasında devlet çıkarma gemileri almış, Kayseri hava indirme tugayını kurmuş, eş zamanlı olarak Türk Mukavemet teşkilatını kurarak finans ve silah desteği sağlayarak Kıbrıs Türklerinin kendilerini korumaları için zemin oluşturulmuştur. 1974'te hükümette kim olursa olsun Kıbrıs barış harekatı yapılacaktı. Bu bir devlet politikasının ve diplomasisinin ustalıklı uygulamasıydı. Sonrasında Nato silahları kullandığımız gerekçesiyle ambargo yedik. Muhtemel bir Türk Yunan savaşına karşı Nato'ya dahil olmayan Ege ordusu kuruldu. Aselsan, Havelsan, Roketsan gibi yerli teknoloji firmaları kuruldu. Kıbrıs savaşı her türlü Türkiye Cumhuriyetinin menfaatine olan başarlı bir operasyondur.
Siyasi mesele değilse neden bir takip kafalara hakaret ederek siyasi açıklama gibi yorum yapiyorsun. ecevit kendisi anlatmıştır ben İngiltere'de idim gitmeden kararı almsitik erbakanla diyerek eğer kötü niyetli olursak siyasi bakarsak neden İngiltere'de iken verilmiştir ya işler kötüye gitseydi ne olacak ti. kim yaptıysa iyi yapmıştır şehitlerimizi rahmetle anıyorum.
Son derece haklı bir operasyon, sonrasında ülkenin ödediği bedellerle karşılaşınca hemen Ecevit'ten sırt çeviren halkın seçtiği süper fantastik yönetimler nedeniyle bir yere varamadı.
Ecevit'in taa o devirde bölgede federal bir devlet kurdurma amacı olduğunu, niyetinin hem Türkiye'nin çıkarına, hem de bölgedeki Türk halkının çıkarına bir çözüm olduğunu BBC'ye verdiği röpörtajlardan bile görürsünüz.
Sonrasında KKTC'nin Türkiye'nin arkabahçesi olması dışında adam akıllı bir girişimi olmadı gelen yönetimlerin, şimdilerde de bölgedeki Türkler Türkiye'ye hiç olumlu bakmıyorlar. Adamları 74'de kurtardık diye tarih boyu bize minnettar olmaları gerektiğini sanan denyolar yüzünden Kıbrıs konusunda Türkiye cidden elini zayıflatıyor.
Dua etsinler rumlar Annan Planı'nı kabul etmedi. Yoksa şimdi Kıbrıs'a gidebilmek için vize alıyordu bizim millet.
Bu arada bu ülkedeki Kıbrıs kökenli yurttaş oranı %50, kalan %50 Türkiye'den adaya yerleştirilenler.
Kendilerine gönderildiği iddia edilen yardımların ciddi bir kısmını gene ana karadan giden Türkler yiyor, istediğiniz Kıbrıslıya sorun, adaya Türkiye'den gelen kesimin adada tecavüz, gasp, hırsızlık türü suçları ona katladıklarını söylerler ki Türkiye'ye mesafeli olmalarının en büyük sebeplerinden biri budur.
Bu tür ada ülkeleri kendi içinde bir komündürler, bizim halkımız burayı ayrı bir ülke değil, Türkiye'nin bir ili sanıyor.
harekatı tetikleyen somut olay, yunan cuntacılarının eoka-b eliyle adada makarios'a karşı gerçekleştirdikleri darbedir. darbenin sebebi makarios'un sanılanın aksine enosis'i desteklemeyen duruşu olmuştur.
ps:temelini ismet inönü atmıstır rahmetli ecevit o güzel parolasıyma gerçekleştirmiştir. -ayşe tatili çıktı- 💁♀️
Olayın kıymeti ile alakası yok, bizim devet iktisadi açıdan topal bıraktı orayı. Öyle kimsenin kabul etmediği de facto bir ülke olarak sıkışıp kaldılar.
Ayrıca demografiyi değiştirmek adına Türkiye'nin iç anadolu yörelerinden oralara senin benim bile hoşlanmadığımız garip gureba tipler nakledildi.
Kıbrıs halkı yapı ve zihniyet olarak belki egedeki Türkler ile bir ortak payda bulabilir, kalanımızla aynı kafa yapısının adamı değiller.
Haliyle adamlar Türkiye'ye iyi gözle bakmaz oldular.
74'de yardımlarına koştuk diye sonsuza kadar bizim insafımıza kalmak istemelerini beklememiz de bir diğer sebep.
@Ragnar_Lodbrok bize minnet etmelerini beklemiyorum. Etmesinlerde , ama nankorlukte yapmasinlar. Feodal yapi degismis bunlar 3 toplum arasinda sıkışıp kalmislar ama rum tarafiyla yasamaya evet dediler ve istenmediler. Maaslarini biz oduyoruz dikkatini cekerim. Yil sonlarinda aldiklari 13. maas senin benim cebimizden cikiyor, benim insanim ulkesinin basini bekliyor ve haaala bize gidin bulasmayin bize diyorlar. Yapmasinlar. Ulke savastan cikmis. Kurtarmisiz ama bunuda yapmasinlar. Olmaz.
Bu adamların böyle memur yapılması, ülkenin bir tane bile üretim hattı olmaması, olanların kapatılması falan hep bizim devletin ayak yapması.
Mesela hava sahasından gelen gelirleri var, bizim devlet çöküyor üstüne. Kıbrıs bizden aldığından çoğunu Türkiye'ye veriyor. Devlet üstüne o kadar negatif yükü olsa şimdiye çoktan kaderine terketmişlerdi. Ayrıca Akdeniz'de askeri varlığımız olmasını falan sağlıyorlar.
Hiç boşuna konuşmayın, Kıbrıs bizim onlara verdiğimizden fazlasını sunuyor Türkiye'ye. Karşılığında da ne aldıkları meçhul.
Ayrıca bu ülkede herkesin memur yapılması ve bundan başka özel sektörde var olma şansı verilmemesinin sebebi biraz da bizim devletin herkesi kendine mecbur bırakma çabası.
Siz ''Maaşlarını biz ödüyoruz'' modunda yaklaşıyor olabilirsiniz, ama hayatınızda hiç kıbrıslı tanımadığınız, oralara hiç gitmediğiniz, ada insanını hiç bilmediğiniz belli yani.
Sonra da işte ''Niye bizi istemiyorlar'' diye merak ediyor, ve nankörlük gibi saçma bir gerekçeye bağlıyorsunuz bunu.
@Ragnar_Lodbrok çok doğru ve isabetli yorumlar. Ayrıca bizim devletin de bu yardımları yapması kıbrıslıların kara kaşı gözü için değil oradaki Türkiye nin çıkarları içindir.
@bunalımadam Bizim ülke insanı Kıbrıslıların farklı bir toplum olduğunu kabul etmiyor daha. Cidden dünyaya kapalıyız, aslında aklına, fikrine, düşüncesine bile gem vurulmuş, topal bırakılan, çok üzücü bir hale devlet eliyle gark edilmiş bir toplumumuz var.
Dünyanın en güzel coğrafyası halen daha Osmanlı'nın emperyal zihniyetiyle toplum tasarlayan saçma sapan bir devlet tarafından heba ediliyor.
kibris harekati devlet politikasini konumunu ve durusunu degistirmis bir askeri politik harekattir... sadece sinirlari korumak ve Turk milletini devletini 780 bin km kareye hapsolunmayak bir gorusun cikmasidir.. Turkiye bolgesinde ve cografyasinda askeri ve diplomatik herturlu askeri harekati icra edebilecek dosta guven dusmana korku veren bir bir konumdadir... kibris adasinin bugun Turk milletinin mavi vatani icin ne kadar kilit ve onem veren bir harekat oldugunu goruyoruz.. kita sahanligini ilan eden Turkiye umarim en yakin zamanda munhasir ekonomik bolgesinide o cografyada ilan edecektir... kibrista sehit olanlarin ruhlari sad olsun kahraman Turk milletinin aziz ve zaferlerle dolu tarihi Turk milletine misal olsun...
hem moral hem bir güc gosterisi o zaman icin planlanmasi ve mudehalesi cok guzel parolasi muthis ama en az türkler kadar zaferde payi olduguna inandigim kaddafi icin tavrimiz da üzucu hos kibris halkinin bize bakisida garip ama hem askeri hem siyasi guzel bir hamle
o dönem cesur bir hareketti bizim ülkemizden beklenmeyen bir hamleydi.. Olması gereken bir durumdu... iyi ki de oldu ülkemizin en kötü anında bile dünyaya kafa tutacak durumunda olduğunu bir defa daha kanıtladık umarım bundan sonra da gerektiğinde bu kadar cesur davranacak insanların varlığından kimse şüphe etmez..
rum baskısı rum çetlerin türkler saldırması Kıbrıs türklerin can mal hürriyetlerin tehlikeye gimesi soncu 20 temmuz 1974 Kıbrıs barış haraketini başlatı türkiye kıbrıs türkleri hürriyetini bağımsızlığı özgürlüğün istiklalini kazan dı Kıbrıs şehitlerilerini gazileri anıyorum allahtan rahmet diliyorum Bülent Ecevit Necmettin Erbakan 1. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş anıyorm allahtan rahmet diliyorum Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bizim kardeş vatanımızdır
Ayşe yeniden tatile çıkıp güneyi almalı. Türk'ün Türk'ten başka dostu yok. Bunu yapacak yiğitler var. Rauf Denktaş ve TMT'nin çalışmaları çok etkili olmuştu KKTC'nin geleceği için. Rauf Denktaş vuslata erdikten sonra işler bozulmaya doğru gitti. Sağlam politika ve istihbarat olmadan atılan her fevri adımın bizi zorda bırakacağını biliyorum...
Kıbrıslilar, Türkiye'den adaya gelenleri neden sevmez? Kıbrıslilarin kafasını ve hayat tarzını ingiliz gavuru gibi yapanlar, bunu kafalara yerleştiren eğitim sistemini kodlayanlar kim? Ben bunu merak ediyorum asıl. Değilse içi boş slogan sıcmak kolay şey, ayak takımı için.
Aklıma hep sezercik küçük mücahit filmi gelir filmde olanlar bile bizi ne hallere sokar oysa orada gerçeğini yaşadı halkımız zaten filmde harekattan kısa bir süre sonra çekildi harekattan görüntülerede yer verilmişti.
Kıbrıs hakkında bildiğim tek birşey var o kurtarmaya gittiğimiz insanlar bizden nefret ediyor ama kendilerini kıtır kıtır kesmiş yunanı seviyor bu durum üzücü
Bu harekat denilince aklıma dedem geliyor. Albay rütbesi ile Kıbrıs Barış Harekâtında yer almıştı. Bu arada bu hareket sırasında vefat eden şehitlerimizi rahmetle anıyorum.
Kibris'a iki defa gittim. Birinci gidişim 1985 yılındayız. Her taraf yıkık binalarla doluydu. Ekonomisi kötüydü. Türkiye'den gelenlere sıcak bakmiyorlardi. İkinci gidişim oğlumun askerliği dolayısıylaydi. İkinci gidişimde biraz daha gelişmiş buldum. Ancak üretim yok. Tek gelir kaynağı lüks oteller ve onların kumarhaneleri.
O dönemler de haklı sebepler den ötürü bu harekata karar verilmiş böyle uygun görülmüş. Eğer biz karşı çıkmasaydık belki ada da Türk nüfusu kalmayacaktı. Belki de bize karşı bir tehdit unsuru olacaktı şimdi bile orası çok sıcak.
Benim için kurtuluş savaşından sonra tarihimizde gururla bakabileceğimiz en büyük olaydır. Şehit olanlar boş yere değil gerçekten çok kutsal bir amaç uğruna şehit olmuşlardır
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
burdan rahmetli eceviti saygıyla anıyorum. keşke sahte bayramlar yerine böyle günler kutlansa
Ana Sayfa > Gündem > Sorular > Ayşe tatile çıksın! Kıbrıs Barış Harekatı’nın 45. yılını kutluyoruz. Sizlerin Kıbrıs hakkındaki düşüncelerini alabilir miyim?
En İyi Cevaplar