Son Dakika: Kişisel Verileri Koruma Kurulu TikTok hakkında inceleme başlattı TikTok'un yaptığı iddia edilen veri ihlalleri şöyle: -Cep telefonu kapalıyken bile ses ve görüntü kaydediyor. -Telefonun kamerası ve mikrofonuna ulaşıyor. -İstediği farklı dosyayı cep telefonunuza yükleyebilme. -Kopyaladığınız her içeriği saklıyor. (Kart bilgisi, şifreler, kullanıcı adları) -Telefonun tüm donanımı ile bilgi topluyor. -Fotoğraf ve videolara erişip, bunların farklı cihazlarda görüntülenmesine izin veriyor. -Ağla ilgili IP adresini ve Wi-Fi erişim adınızı takip ediyor. -Telefonunuza yüklediğiniz diğer mobil uygulamaları anlık olarak görüyor. -Android telefon kullananlardan izinsiz şekilde zip dosyası indirme ve dosyayı çalıştırma. Telefonunuza suç teşkil edecek içerikler indirilebilir. -Uygulama açık olmasa bile konumunuzu her 30 saniyede bir takip ediyor.-Ses ve görüntü kaydedip, kart bilgilerini bile kopyalayabilir.
Beni en cok en sevindiren haberlerden birtanesi bu oldu :)
Türkiye'de 30 milyon kullanıcısı olan Çinli video sitesi TikTok'un; kullanıcıların verilerini toplayarak güvenlik ve gizlilik ihlali yaptığı öne sürüldü. TikTok'un kredi kartınızın bilgilerine dahi ulaşılabildiği, telefon kapalıyken bile ses ve görüntü kaydettiği belirtildi. Bu iddialar üzerine Kişisel Verileri Koruma Kurulu sosyal medya uygulaması TikTok hakkında, veri güvenliği açığı iddiaları üzerine inceleme başlattı.
İNCELEMENİN SEBEBİ: KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASINA YÖNELİK GÜVENLİK AÇIĞI Kurul incelemeyi fotoğraf, video paylaşım ve mesajlaşma uygulaması TikTok hakkında son günlerde basın-yayın organlarında yer alan, "kişisel verilerin korunmasına yönelik veri güvenliği açığı" haberleri ve ihbarlar üzerine başlattı.
Kurul daha önce, veri ihlalleri sebebiyle Facebook'a toplam 3 milyon 250 bin lira idari para cezası uygulanmasına karar vermiştiSüslenip püslenim tiktok karsina cekip vidyo cekerken bunlari hesaba katmadi bir cogu ama bunun böyle olacagi zaten belli idi sosyal medyanin kurulus amaci ilk baslarda cok baska idi ama son 5 yildan bu yana sadece veri depolama amacli gelistiriliyor bütün sosyal medya uygulamalari bilginize olsun.En cok anlam vermedigim ise tiktokta dans edenler bunu bir türlü cözemedim amac nedir diye :) ama kurtuluyoruz sanirim yakin zamanda.
Güncellemeler
+1 yıl
Simdi bu uygulamayi kullanan 30 milyon kullanıcıdan belki 5-10 milyonu hesabini kapatacaktir ama geriye kalan kitle bence bu durumu pek umursamiyacaktir. Onlar icin popüler olmak, teshir etmek ön planda. Allah sonumuz hayir etsin Z kusagindan cok ümitliyiz ama ortam cok berbat Internet cöpülügünde kaybolup gitmeseler bari!
TikTok'un yaptığı iddia edilen veri ihlalleri hakkında ne ne düşünüyorsunuz?
Tiktok'ta muazzam bir güvenlik ihlali var. Kullandığınız telefonun tüm donanım parçalarıyla ilgili bilgiyi topluyorlar. (İşlemcisi, hafızası ve hafızayı ne kadar kullandığınız, ekran boyutu vs. HEPSİ) İndirdiğiniz tüm uygulamalar -ki önceden yükleyip sonra sildikleriniz de buna dahil- da kayıt altında ve saklanıyor. Networkle alakalı tüm bilgiler (ip’niz, yerel ip’niz, bağlandığınız wifi vs) Yazılım kısıtlamasını kaldırmak için jailbreak yapıp yapmadığınız... Hemen hemen, 30 saniyede bir gps ping’i yolluyormuş uygulama, yani konum bilginiz her 30 sn’de bir yedekleniyor. Yani eğer telefonunuzda Tiktok yüklüyse siz o sırada kullanmasanız bile nerede olduğunuzdan hep haberdar. Bu bilgileri de sakladığına göre Tiktok yüklü olduğu süre boyunca nerelerdeydiniz hepsinin Tiktok’ta olduğunu söyleyebiliriz. Galerinizde bulunan medya dahil hepsine erişim ve farklı cihazlarda görüntülenmesi için transcoding yapma izni.. Bunları tek tek deaktive etmek teoride mümkün ama tonlarca sayfa okuyup yapmanız gerekiyor ve yapmamanız için ekstra korumalar konmuş, yani pratikte deaktive edemiyorsunuz. Bir de kamera ve mikrofona erişim olayı da sıkıntılı, uygulamayı kullanmazken bile Tiktok’un kameraya ve mikrofona erişimi olması gibi bir sıkıntı var. Kaydediyordur kaydetmiyodur orası meçhul tabii, ki kaydetmiyorsa bile her an erişim izni olması bile yeterince korkunç. Android versiyonunda uygulamanın zip dosyası indirme, onu çözümleme ve çalıştırma yetkisi de var. Yani Tiktok istediği uygulamayı kullanan birinin telefonuna mesela çocuk p*rnosu indirebilir ve suçlayabilir veya herhangi bir algoritmayla cihazda virüs yayabilir. Aynı zamanda Tiktok kopyaladığınız her şeyi uygulamaya yapıştırmış gibi kaydedebiliyor ve uygulama bunu saklıyor. Kredi kartı numarası, iban, şifreleriniz falan. Eğer kopyaladıysanız artık Tiktok’ta kayıtlılar. Ayrıca çektiğiniz tüm videoları (gizli olanlar da dahil) Tiktok istediği gibi kullanabiliyor, Tiktok reklamlarındaki videolar sıradan kullanıcıların izni olmadan kullanılıyor mesela. GİZLİ OLSA BİLE Tiktok bunu açıktan yayınlama hakkına sahip. Cody Ko isimli youtuber Tiktok’la dalga geçmek için Tiktok üzerinden video çekmişti (videoları hesabında gizliydi) ve sonrasında videoları Tiktok reklamlarında kullanılmaya başlandı. Bu arada kamera mikrofon yetkisiyle ilgili olarak; 2019’da bir sürü kullanıcı Tiktok ARKAPLANDA BİLE AÇIK DEĞİLKEN, -mesela 3 aydır Tiktok’a girmezken- yine de mikrofonla söylenenleri kaydettiğini fark etmişti. Bunu ispatlayan videolar da var. Proxy server’ı oluşturuyormuş bu arada cihazınızda. Medya aktarımı için demiş ama deli saçması, gerekli değil. Proxy S. okulda öğretmenlerin bilgisayar dersinde sizin her yaptığınızı görmesini ve yaptıklarınıza kısıtlama getirmesini sağlayan şey. Suistimal etme ihtimalleri yüksek, ki suistimal ettikleri de kesin, önceden indirdiğiniz ve sildiğiniz uygulamaları -muhtemelen- cihazdaki cache ve cookies yoluyla kaydeden uygulama bu. Başka hiçbir şey yapmasa sırf bununla en az Google seviyesinde data toplamış oluyor zaten... Twitter’da, Google’da falan gördüğünüz her fotoğraf ve video cookie/cache olarak geçici süreliğine telefonunuza kaydediliyor. Eğer Tiktok uygulamalar için oraya bakıp data topluyorsa aynısını internette gördüğünüz her şey için yapabilir demek oluyor bu. Topladıkları veri sayısı çok fazla ve bunu gizlemek için her güncellemede topladıkları veri gözükmesin diye ekstradan şifreleme yapıyorlarmış. Ha bir de uygulamaya erişim iznini vermezseniz uygulamayı kullanmanız da neredeyse imkansız hale gelecek şekilde düzenlenmiş. Ha bu arada siz tüm gizlilik özelliklerini ayarlayabilseniz bile ‘gizlilik poliçesi’ (kimsenin okumadan onayladığı uzun şey) sayesinde sizi takip eden veya sizin takip ettiğiniz herhangi biri aracılığıyla bu bilgileri toplamalarına izin vermiş oluyorsunuz. Daha birkaç ay önceye kadar kullanıcıların mailleri, ikincil mailleri, doğum günleri falan halka açık bilgi şeklinde saklanıyormuş bu arada. İsteyen istediği hesabın mailine doğum tarihine, tüm bilgilerine bakabiliyormuş yani, o sorun ortadan kalkmış çok olay olup baskı gelince. Tüm mesajları okumalarına, MESAJIN İÇERİĞİNİ analiz etmelerine ve saklamalarına, kimle ne zaman konuştun gibisinden şeyleri öğrenmelerine de izin veriyorsunuz. Zaman, kişi falan mesajlarda iletmesi için alınır. Ama mesaj içeriği asla alınmaz normalde. Twitter mesela almıyor. Sizden toplayıp reklam şirketlerine sattığımız bilgiler artık bizim sorumluluğumuz değil, ne isterlerse yaparlar beni meçhul tutamazsınız da diyor. Bir de Tiktok hesabınızdaki maille internetteki tüm aktivitenizin takip edilmesi gibi ufak bir noktaya değiniyor ama uzatmıyor nedense... Ha bu arada diğerleri (Facebook, Instagram, Google vb.) bilgilerinizi alınca size uygun reklam gösterip oradan reklam gelirini arttırmaya çalışıyor. Tiktok’un tek amacı bu değil, satılan bilgilerin alıcısı direkt Çin hükümeti. Zaten Amerika’da TSA (havalimanlarındaki görevliler) ve askeriyedeki falan insanların ve hatta onların çocuklarının bile TikTok indirmesi tam olarak bu siber güvenlik/gizlilik açıkları yüzünden yasaklanmıştı. Ha bu arada Google bile saklanan bilgileri siz ayarlarsanız hem kayıtlı tutmuyor hem de ayarlamazsanız 18 ay içinde artık kendi siliyor. Tiktok’ta böyle bir şey yok. Sakladıklarını Tiktok silse Çin Hükümeti kendine yedeklediği bilgileri (yani tüm hepsi) silmez zaten... Önceden beri baya söylenen şeyler aslında bunlar ama söylentilerden sonra 2 farklı bu tarz şeyleri inceleyen bağımsız tech sitesi de bu konuda araştırma yaptı. Artık kanıtlı yani, sadece bir söylem değil. Zimperium uygulamaların gizlilik/güvenlik risklerine bakan o sitelerden biri ve orası da Tiktok için: Ios versiyonunda gizlilik 98/100, güvenlik 64/100; Android’de gizlilik 79/100, güvenlik 82/100 vermiş Yüksek puanın kötü olduğunu söylememe gerek yok bence. Bir de bu uygulamayı en çok kullanan kesimin 18 yaş altı hatta direk 12-13 yaş altı çocuklar olduğunu düşününce hiçbirinin Tiktok için “aa bilgilerimi topluyormuş, ben bu ayarları kapatayım en iyisi” demeyeceği kesin. Google falan eğer hesap sahibi izin vercek legal yaşta değilse veri toplayamıyor ve saklayamıyor çünkü YASADIŞI. O izinleri verebilcek yaşta olmayan birinden “ben senin bilgilerini alcam tamam mı?” diye izin isteyemezsiniz ve bu bilgileri satamazsınız. Kısacası Tiktok, hem Türkiye’deki kişisel verilerin koruma kanununa, hem AB hem de ABD’deki internette kişisel verileri koruyan kanunlara alenen aykırı bir şekilde data topluyor ve bunu hem Çin hükümetine hem de gizlilik garantisi vermeyen 4500 şirkete satıyor. Bu arada 2019’da çocukların bilgilerini YASADIŞI şekilde toplamaktan ve satmaktan zaten 5.7 milyon dolar ceza yemişti. Ama belli ki Çin hükümeti’nden ve reklam şirketlerinden gelen paralar daha yüksek
Bütün bunların hepsini Google - Facebook - İnstagram - Twitter - Whatsapp ve diğer sosyal medya uygulamarı da yapıyor ,,, Bunun dışınd aGoogle ait olan Android OS ve de iOS , Android tabanlı diğer TLF - Tablet üreticileri de ekstra kendi app lerini de koyarak uyguluyor.. Microsoft zaten ezelden beri uyguluyor.. Ayrıca barkod sistemi ve kendi sunucusu üzerinden Güvenlik kamerası - DVR süretimi , satışı yapan firmalar dahi herleyi görüp kayıt altında tutabiliyor... Android tabanlı evleri hesaba katmıyorum bile... Bütün bunların olmasını insanoğlu kendisi istedi... insaoğlu kendi yaşantısını gözler önüne sermeye o kadar meraklı ki hayvanların ulu orta yaptığı şeylewri toplum içine yapıp normalleştirmeye gidip sosyal medya üzerinde bile yayınlıma peşind ekoşuyor... Kimse kusura bakmasın ama tüm bu uygulama üreticileri, sosyal medya için açılan sitelerin yaptıkları gayette haklıca... Kimse gizliliği umursamıyor çünkü insalar kendi elleriyle gizliliği ihlal ediyor... Buarad kaç kişi uygulamanın kurulması için gereken sözleşme maddelerini okuyor da sonra tik - tok bunları bunları yapıyormuş aaa gizlilik kurallarına aykırı lan bu mq demeye kalkıyorsunuz... Bu adamları sorgulamadan önce siz aynanın karşısına geçipte kendinizi sorgulayın sonra karar verin ... hadi bana eyvallah... bash bash...
Doğrudur inanırım lakin bunların bir çoğunu başka programlarda yapıyor İnternete cepten veya evden her girdiğinde hakkımızda bilgi toplanıyor Onu bırakın kredi kartı kullandığımızda visası mastercardı tüm dünyada kim nerden ne kadar nakit çekmiş hepsi merkezlerinde depolanıyor. Google da arattıpımız şeyler 1 saat sonra reklam olarak karşımıza çıkıyor Telefonda sim kart ve batarya takılı olduktan sonra telefon kapalı olsa bile ortam dinlemesi yapılabiliyor Cep telefonu sinyallerinden bulunduğunuz lokasyon 3 5 metre farkla görülüyor Tüm dünya yıllardır kayıt altında zaten. İnterneti adamlar boşuna mı geliştirdi sanki Bugun tiktoku yasaklarsın yarın başka bir program çıkar
Konum atarken adamlar evin kapısına kadar görüyor seni zaten uydudan tiktoku kapatmak çare değil. Her yerde kameralar var bankada metroda avmde. Dünyada bu kameralara ulaşabilen hackerler her şeyimizi izliyor zaten. Telefonda oynadığımız oyunalrı bile indirirken bakın nelere erişim izni istiyor biz tamama basıp oyunu veya programı indiriyoruz umursamdan. Bir oyun neden sizin galerinize veya rehberinize ulaşım izni istesin bir düşünün. Çektiğiniz fotolar bile şu anda bir yerlerde birilerinin elinde depolanmış şekilde
Ne olduğu en başından belliydi.Ülkenin ger**kalı turnusolu oldu bu uygulama. Daha önce bir videoda duymuştum çok mantıklı gelmişti. Ne İnstagram, ne Facebook, ne Twitter Türkiye'nin gerçeğini anlatan uygulama maalesef TikTok bence herkesi sinirlendiren olay da bu.
Ne kadar gercekci gelecektir bilmiyorum fakat bu yorumun üstüne böyle bir aciklama yapmak istedim. uzun zamandir Instagram kullaniyordum öyle cok aktif degildim sirf arabalarima ilgili durumlari paylasiyordum ama o kesfet denilen yerlere düsen vidyolar yüzünden artik dayanamayip tek sosyal medya hesabim olan Instagrami da bir cirpida sildim, Uyuglamayi telefonumdan kaldirdim. Insanlar ne kadar basitlesebiliyorlar "Egleniyoruz" kisvesi altinda! Kendini gelistirmek, ileriye dönük biseyler yapmak duruken tam akinse göbek havasi acip 10-15 saniyelik göbek dansi vidyosu cekip bir takim kitlenin dikkatini cekmek daha hos geliyor insanlara. Artik Instagram da kullanmiyorum kafam rahat görmüyorum, tek sosyallestigim digital uygulama KS kaldi ama sanirim burayida yakinda kapatirim :)
İnstagram öyle değil ama keşife düşen şeyler senin ilgi alanına göre belirleniyo ne tür videoları gönderileri takip ettiğine göre. benim keşifim sıef güzellik makyaj üzerine
@SudenazKlas toplamda 47 kisiyi takip ediyordum sadece akrabalar ve bir kactane araba sayfasi ve Instagramda hep arabalar ile ilgili seylere bakiyordum ama son zamanlarda kesfete tuhaf vidyolar düsmeye basladi bu vidyolari görmeye tahamül kalmadi neyse artik kafam rahat :) Instagram yok, facebook yok hic bir sosyal medya hesabim yok sadece Whatsapp ve KS Internet (sosyal medya) cöplügünden ne kadar uzak durursan okadar güzel oluyor.
Kişiliğin ham olması beyin foksiyonlarıyla hareket etmemenin sonucunda tiktoğa takılmak ve abone olmak yatmaktadır. Evvel zaman içinde yüzün kızarması "has" olmanın mührüydü. Ama şimdi göbek atmak trend olmanın ön koşulu. Cehli mürekkebin yankısı dişiliğini ön plana çıkarmaktır."Utanmıyorsan dilediğini yap "(Buhari) hadisinin dilediği yapan yaşantısal örnekleri bu sitelerin salyasından dökülüyor. Diğer mühim olan : Her uygulamayla irademizle telefonumuza ajan yerleştiriyoruz, bu sitelerlerle ise kişiler akıl sahiplerini barınağa sokuyor. Uyanın artık Kardeşler uyanın! İki çifte telliye Namusunuzu pazarlamayın! 🙌
Facebook'ta da geçenlerde veri ihlal ettiği açığa çıktı ve Facebook biliyorsunuz sadece Facebook ile sınırlı değil Instagram ve WhatsApp'ta aynı CEO'ya bağlı ama ne oldu? Görüşmeler araştırmalar yapıldı ilkin öyle bir şey yok dendi sonra kabul ettiler ve hiçbir şey olmadı. Sosyal medya insanlarla iletişimden ziyade onları kukla gibi yönetmek, fikirlerini, özellerini ele geçirmek için var. Yine çok derin bir konu saatlerce konuşabilirim...
Bu tarz uygulamalarin asil amaci daha cok veri toplayip depolamak. Eskilerde hackerler ile anlasirdi firmalar spam mail ve spam smsler icin artik sosyal medyalar ile is birligi icindeler.
ee böyle uygulamalari kullanan onlarca insan var ya da acun medyanin kanalini seyir edip yasadigi olumsuzluklari unutanlar var. Önce Insanlari böyle seylerden kurtarip senin sözünü ettigin durumlara itiraz edebilecek duruma getirmek gerekli. Senin, benim edecegim iki cift laf ile Ülkenin düzenini, Egitim/Ögretim seviyesini, Siyasi yapisini degistiremeyiz maalsef. Belki haberdar olmussundur Acun medya Instagram hesabinda dakikalar icinde 3 Milyon kullaniciya ulasti bizler cok cok 50-100 kisiye ulasabiliyoruz önce karsimizdakini tanimaliyiz sahip oldugu gücü görmeliyiz ona göre hareket etmeliyiz. Bodosloma dalinan savasta kaybeden her zaman bodoslama dalan olur.
Hicbir sosyal mecra kapatilmasin tiktok ne bikbok ne zirzop bu ozgurlugun kisitlanmasi despotluk adina onemli bir adimdir insanlar ne yapiyorsa yapsin bugun tiktoku kapatan bu atil kokusmus orumcek aglari ile kaplanmis kor zihniyet her turlu mecrayi kapatir denetlenmesin efendim denetlenmesin onun yerine ihaleler denetlensin atamalar denetlensin ulkeye gelen her yere karinca gibi yayilan gocmenler denetlensin bu kadar.
Çok şükür. 😊 İhlallere gelirsek, zaten genel olarak tüm sosyal medya ağları kişisel bilgileri açık ediyor ve verilere ulaşıyor bir şekilde o yüzden fazla kullanmam, haşır neşir olmam ama bu tiktok erişimi engelleme mevzusu açıkçası iyi oldu bunun kadar gereksiz, aptalca bir uygulama daha yok.
Hayırlı işler. Zaten buna izin vermezsen uygulamayı kullansmiyorsun. En başından senin iznini alıyor, sonra biz neden dolandırıliyoruz bilmem kaç kişinin verileri nasıl çalınıyor diye düşünüyoruz işte bu yüzden oluyor hepsi bu tarz uygulamalar zaten boş insan meşgalesi
Ya bunun kadar rezil ve gereksiz topluluk bulunan uygulama ben görmedim. Az tiplere bak rezil olmak için çaba gösteriyorlar resmen. Kalksın da saçma sapan reklamlarını da biz görmeyelim buradan
Anneleri çöpe gönderse öf puf ederler ama sırf tik tok videosu çekmek icin süslenip püslenen bir gençlik var. Farklı yaş aralığinda kullananları zaten anlayabilmiş değilim. Allah akıl versin.. Kullanmadım desteklediğim bir platform değil.
Ne kadar beyinsz var oraya toplanmış evli olup orasını burasını gösteren var sallayan var kocasıda görüyor birşey demiyor bu ne genişlik basitlik karaktersiz insan dolmuş her yer şu uygulamayı inşallah kaldırırlar
Hic yuklemedim merakta etmedim yotubeda bir kac kere gordum resmen telefondan tiksindim bu kadar yapmacik, bu kadar basit, bu kadar kasarca bir uygulama yoktur galiba sanki ozellikle toplamislar gibi 😀
Insallah kurtuluruz. Ergenler desen var işsizler var. Orasini burasını açıp dans edenleri anlamiyorum zaten. Birde kanal7 oyunculuğu gibi bu tarz videolar çıkıyorlar ya trajikomik. Yarari olsa tamam diyeceğim de tiktok zarardan başka bir sey değil.
Zaten bu tiktok kullanan kadınları anlayamadım gitti hem evli hem çocuklu hem bekar kadınlar kızlar orasını burasını göstermeye ne çok meyilliymis pavyon kadınlar o gibi hazırlanan ev kızları var oysa teşhire ne merakıymış.
Bunlar çok ciddi iddialar kimse özgürlük Masalı'nın arkasına saklar mısın Yukarıdaki ifadeler çok ciddi iddialar Bırakın da araştırsınlar doğru mu değil mi Hep birlikte görelim
Bu uygulamanın ne olduğunu bilmiyorum para kazandıran bir tarafı var mı onu da bilmiyorum Sadece kısa bir video uygulaması olduğunu biliyorum daha fazlasına dair bilgim yok
ABD Dış işleri bakanı "OL DEDİ" olmaya başladı... Vay mk, Tik Tok Çinli diye gavurun propagandasını yapıyoruz.. Sanki Google, Whatsapp, Twitter bunları yapmıyor..
Telefonlardaki uygulamalarin yuzde doksani bunlari yapıyor. Siri veya Google asistana da soruşturma açsınlar yerse.. ama yapamazlar... simdiki takıntı sosyal medya
Kişisel verileri koruma kurulu Zoom icin bunu yapmadi, bir sürü veri gitti... sabah akşam TC kimlik numaraları ve telefon numaraları elden ele geziyor, buna da bisey yapmıyor... simdi bu hamlenin vatandaş iyiliği için yapildigini düşünmüyorum... tamamen hukumeti mutlu etmek için
Zaten bu bilgilerin çalınması o aptal insanların umrunda bile değildir diye düşünüyorum süslenip orasını burasını açıp saçma dans eden biri bunları mı düşünsün
Tayyipe hayatım boyunca katıldığım tek nokta sosyal medyanın kapatılması. Aman ha yanlış anlamayın sadece tiktoktan bahsediyorum. Bir de zararlı ve cinsel içerik bulunmamalı bence.
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Aktif sosyal medya kullanıcısı değilim. Tiktok gibi mecralardan da hoşlanmıyorum bu konuda sınırlama ya da düzenleme güzel olabilir toplum açısından.
Zaten bu TikTok niye var ki yani millet ne zevk alıyor orasını burasını açıp tiktok'ta göstermekten TikTok çeken kızlar sadece milletin Hayallerinden malzeme oluyorsunuz
Sadece Tiktok mu peki? KS de aslında Girls Ask Guys websitesinin Türkçeleştirilmişi. Artık BigData tüccarlığı başladı telefon numaraları kiloyla satılıyor