1. Dünya savaşında askerlerimiz vatan için canını verirken Enver Paşa sanki ortalık güllük gülistanlıkmış gibi kadınların çarşaf boyutuna karışıyor hatta bunun için komisyon bile kurduruyor. Yani 1915 'li bırakın kadının özgürce giyinmesine giyeceği çarşafın boyutunu belirlemek için komisyonlar kuruluyordu.
Cumhuriyetin ilanı sonrası
1932 yılında Osmanlının son dönemlerde değer vermedi kadın dünya güzeli seçiliyor. Keriman Halis Ece. Kraliçe anlamına gelen ECE soyadını bizzat Atatürk veriyor.
Milletlerarası İlk Kadın Kongresi İstanbul'da yapılıyor. Atatürk kongre konuşmasında , Türk kadınının dünya kadınlığına elini vererek, dünyanın barış ve güveni için çalışacağına emin olabilirsiniz , sözlerine yer veriyor.
Türk kadınına 1935 yılında seçme ve seçilme hakkı verildi.1935 yılı seçimlerinde Türk kadını, TBMM’ne on sekiz kadın milletvekili ile girmiştir.
İki durumda hal vaziyet buyken AKP gelmeden önce bu ülkede kadının adı yoktu demek cahillikten ve bilgisizlikten başka bir şey değildir. Osmanlı döneminde nüfus sayımı yapılırken hayvanlar ve erkekler kadar değer görmeyen Türk kadını Cumhuriyetin ilanıyla birlikte pilot oldu , hakim oldu , milletvekili oldu , mühendis oldu , en önemlisi erkekle eşit bir birey haline geldi.
@Simanur1713 o zaman kadının başı açık diye kötü muamele yapılıyorduysa bugün kadın mini giydiği için , sokakta gezdiği için tacize uğruyor. Bunun hesabını kim verecek? Ben açığa da kapalıya da saygılıyım. Ayırt etmeksizin iki grubu da desteklerim. Burada asıl konu açıklık kapalılık değil kadına daha Cumhuriyetin ilk yıllarından, bugün kadına geniş haklar veren ülkelerden önce , kadın hakkının tanınması. Cumhuriyetin ilk yıllarında verilen bu hakların göz ardı edilip bu ülkede AKP den önce kadının adı yoktu denmesi.
Şimdi size çok güzel bişey söylücem.. Akp denilen parti "14 Ağustos 2001" tarihinde kurulmuş. Atatürk ise kadınlara seçme ve seçilme hakkını "5 Aralık 1934'te" tamamen yürürlüğe koymuş.
Şimdi ben bu kadına şunu soruyorum.. sen sahiden bu söylediğin şeye inanıyor musun? Sana söz hakkı verilen kürsüde bile zamanında Atatürk'ün çıkarmış olduğu seçme ve seçilme hakkı sayesinde durabiliyorken bunu nasıl görmezden gelebiliyorsun? Şahsen şu an Türkiye'nin sahip olduğu diktatör yönetiminin "kadına" hiçbir şekilde değer vermediğine inanıyorum. Kimse de karşıma geçip şu parti olmadan önce "kadın yoktu kadın kelimesi yoktu" diyemez. Siz kimsiniz kardeşim, kadın denilen varlık hep vardı hep var olacak.. Ve bu varlığı sanki siz yaratmış gibi davranamazsiniz. Ortadaki gerçekleri görmezden gelmeyin. Kendi tarihinizi yalanlayarak ya da yok sayarak bir yere varamazsiniz..
doğru söylüyor yanlış olan ne var? siz kadını sadece seks malzemesi çıplak hizmetkar olarak düşlüyorsunuz sanırım. merve kavakçı? kadın değil mi? binlerce milyonlarca "kadın" işine iatediği kıyafetle gidemiyordu anası oğlunun kınalı kuzusunun yemin törenini izleyemiyordu. anasını oğlunun düğününe almadılar bu ülkede.. vahşi kelimesi az kalır. insan bile değildik. şimdi Allah razı olsun ister çırılçıplak ister türbanlı kadınlar nasıl giyinmek davranmak istiyorlarsa öyle hareket ediyorlar hakları genişletiliyor pozitif ayrımda öndeler daha ne olsun?
anladınız ama işinize gelmiyor. kadın derken başörtülü kadın demek istiyor. akp olmasaydı başörtülü kadınların kamuda bu kadar yükselmeleri mümkün değildi. m. vekili ya da bakan olma şansları yoktu. bşörtülü kadınlar akp sayesinde var oldular devlet nezdinde. diğer kadınlar zaten vardı başbakan bile olmuşlar daha ne olsun?
Yiğidi öldür, hakkını yeme. Tamam kadının adı yoktu gibi çok genel bir şey söylemek doğru değil ama tesettürlü kadının adı yoktu gerçekten.
Benim annem askeri hastaneye 3 yaşındaki oğlunun refakatçisi olarak alınmadı mesela. Bırakın okulda okumayı, hiç bir hizmet alamıyorlardı kapalı kadınlar.
Bunların da duyulması gerek. Türkiye'nin kara bir tarihi var ve yurt dışında bu şaşkınlıkla karşılanıyor. Yaşayanların %90'ının Hristiyan olduğu ülkelerde başörtü her alandan serbestken, benim halkının %90'ının Müslüman olduğu ülkemde başörtülü kadının kamuya giriş izni bile yoktu. Bırakın yararlanmayı.
Özlem hanım yanlışınız olmasın Duygu Asena’nın davası o. Sonra filmi çıktı hani... siz değil misiniz anne olmayan kadına eksiktir diyen? Siz kadınları birey olarak görmüyorsunuz bile sürekli aile ile sınırlandırmaya çalışan sanki babamın oğlu. Zihniyetiniz kapattı kadın bakanlığını sahi ne oldu ona? Biz kamuoyu oluşturamadan kadın katillerini içeri bile tıkamıyoruz siz hala şov peşindesiniz. Önce bir adaleti sağlayın baroları rahat bırakın kadınlar zaten kendilerini var edebiliyor size gerek yok.
- Şunu söylemek isterim: "Kadının varlığının, adının bir hükümete dayandığını söylemek de kadına şiddet değil mi?"
- Devlet adına hizmet eden hükümetin ülkenin sosyolojik yapısında illa payı vardır ancak, o toplumun gelmişini geçmişini geleceğini yalnızca bir hükümete dayandırmak gerçekçi olmaz en azından ülkenin siyasi tarihinde tek bir hükümet olmadıkça ve bu ülkenin kadının geçmişi de ülkenin geçmişi kadar eski olduğuna göre bu ülkenin kadını yalnızca bir hükümetle can bulmuş olamaz, diye düşünüyorum.
Kadın hakları vardı fakat bu haklar başörtüsü takan kadınlar için gecerli değildi. Baş örtüsü taktığım için askeriyede kaynımın nişan törenine alınmadım. Gerekçe ise yaşımın genç olması, boğaz altından bağlamama bile izin verilmedi tamamen başımı açmamı istediler. Soruyorum nerde benim kadın olarak hakkım kaldı ki insani bir suç kılık kıyafetim ile yargılanıyor olmam. Oysaki modern ve Atatürkçü bir kadınım. Kız kardeşim üniversite sınavına girerken başını açmak zorunda kaldı okumak dersen ayrı çile nerede kadın hakları nerede insan hakları fiye soruyorum. Evet baş örtüsü takmayıp istediği gibi açık giyinene özgürlük vardı. Asla başı açık diye veya şort askılı giyor diye kimseyi yargılamadım ve kınamadım. Aksine açık ya da kapalı olmak benim için insanların düşüncelerinden insanlığından önemli olmadı. Bu yazim ile niyetim siyaset yapmak değil ya da taraf olmak değil. Bir de böyle gerçekler vardı, yaşandı bilin istedim. At gözlüklerini çıkartıp objektif olun lütfen...
Son cümlenize kadar size cevap vermeyecektim de ''At gözlüklerini'' takanlar bence bunları bahane edip, şu an ki gidişattan memnun olandır.. Olan olmuş tasvip bende etmiyorum.. Ama bu kulptan da kurtulma zamanı.
At gözlüğunü takanlardan kastım yaşananları görmezden gelenler için üstünüze almanıza gerek yok. Ben ne akp nede muhalefet taraftarıyım. Benim için yanlışı yapanlar her kim olursa olsun bunu açikca ifade edebilmeli insan siyaset adina taraf olmamak gerekir.
Biliyor musunuz bu kural sadece Türkiye’de yok, örneğin Fransa ne kadar laik bir devlet olsada halkın çoğunluğu hrıstiyan ve resmî kurumlarda göze çarpacak kadar büyük haç sembolü olan kolye takmak yasak ya da yahudi şapkası (Kipa) yasak. Yahudi siyasetçileri asla dini kıyafetleriyle meclise girmeye çalışmıyorlar.
Bizim toplumumuz kurallara uymak istemiyor kendi kurallarını kendi belirlemek istiyor.
@séductrice sorun bu işte hep avrupa ülkelerini örnek görmek bence ve ben dini inancıma göre yaşamak istediğimde okumamalı ya da meclise girmemeli miyim ya da askeriyede oğlumun yemin törenine katılabilmek adına başımı açmalı mıyım? Allah aşkına şu Avrupa ya da dış ülkeleri bana örnek vermeyin lütfen benim sorduğum onlar ne yapiyor değil biz ne yapmalıyız? Özgürlük nedir?
Dini inançta herkes özgürdür ama dini veya siyasi kıyafetler toplumda ayrıma neden olur onu anlatmaya çalışıyorum aslında 😊 bizde Avrupa’nın bir parçasıyız, teröristler türbanla çarşafla gizlenip ne kadar saldırı yaptılar yani herkes kendinde önlem alıyor diyebiliriz derin düşünürsek 😊
@séductrice bence biz avrupanin parcası olmak icin boşa debelenen bir ülkeyiz. Ben insanların dini inanclarinı özgurce yaşamalarinda veya kendilerini belli etmelerinde bir sakınca görmuyorum ve saygı duyuyorum. Dini kullanıp terör saldırısı oluyor diye başörtüsü çarşaf giyimesin mi? Daha neler şunu biliyoruz ki inancı olan bir insan hic bir baska insana zarar vermez. Ayrıca terör simgesi olarak başörtüsünü göstermenizi doğru bulmuyorum. Terör sadece islamı kullanmıyor. Ve ben insanlık herşeyden üstündür diyorum isteyen istediği inancı istediģi gibi yaşamalı başörtüsü kipa haç çarşaf gibi objeler ile insanlar değerlendirilmemeli bence haç takmış hristiyan ya da kipa takmış yahudi dini kıyafetleri ile meclise askeriyeye ya da her neresi ise oraya girebilmeli insanları bir kaç kişinin yaptığı eylemler ile değerlendirmemek gerek.
Haksızsın demiyorum ama herkes eşit olmalı toplumda aksi taktirde bu tartışmalara ayrımcılığa neden olur, var sayımlarla değil gerçekleri konu edelim bence yoksa herkes istediği gibi yaşasın gerçekten inançlı olan insanlar karşı çıkmazlar ki buna.
@séductrice bence özgürce giyinmek ister inançları dahilinde olsun ya da olmasın ayrımcılığa sebep olmaz, aksine istediği gibi giyinememek insanlari giyimleri ile fislemek ayrımcılik olur. İsteyen istediğini giyince kanunlar bozulmaz. Aksine hoşgörü yaygınlaşır, çocuklarimiza bunu aşılarsak hiç bir sorun olmaz.
Keşke herkes anlayışlı olsa ama maalesef öyle değil küçük yaştan çocuklar birbirlerinin görüntüsüyle dalga geçiyor ve okul yönetimleri buna el atmak zorunda kalıyor.
Kadının adı yok kitabının adıydı Duygu Asenanin Kadının adı hâlâ yok Mecliste Is yaşantısından A 'dan z ye her alanda Bu ülkenin kurucusu ve kuruluş kurtuluş ayarlarının oynamasıyla oldu Siyasi erk herşeye sahip oldu onlarla aileleri eş dostları da zenginleşti Çok acıdır 2002 den bu yana kadına yönelik şiddet tecavüz olayları tavan yaptı Özgecan Aslanın ailesini duruşmalarını mezarını ziyâret etmiş Şule Cet ve şiddete maruz kalmış birçok kadının adalet çığlığına ses olmuş bir insanım Kadını en çok asaliyan siyasi dönemi şu an yasıyoruz Ne yazık ki
Bir kadın olarak kendi kendini 2. sınıf ilân etmiş. Zaten bu haberden belli etmiş kendini 😎 Paris’te 2000’de diplomatik bir yemekte AKP’li Özlem Zengin gibi bir kadın, TR’de kadın haklarının olmadığını söylemişti. FR’de kadınların seçme ve seçilme hakkını ne zaman aldığını sormuştum. Zavallı bilememişti. Ben, “Fransız kadınlarından 10 yıl önce” deyince morarmıştı!" şeklinde tweet atan emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz'un paylaşımını yanlış anlayan Zengin, bahsedilen kişinin kendisi olduğunu zannetti.
Farkettiyseniz milletvekili tesettürlü biri. Daha önce oraya Merve Kavakçı da geldi kadını kovdular asağıladılar isyan ettiler meclistekiler. Açın izleyin unutanlar. Sanki başında örtüsü olanlar insanlığın yüzkarası, aptal, şerefsizmiş gibi. Kadının adı Akp öncesi vardı elbette ama erkeğın istediği şekilde olanlara mahsus. Tesettürlü olanların yakın zamana dek bilirsiniz ki ne okulda bulunmaya, ne de meclisten içeri bakmasına izin vardı. eskiden fakültede kapıda tesettürlü öğrenciler girişteki kulubede peruk takar korku filmi gibi gezmek zorunda kalırlardı. şimdi ise özgürler. Heryerde istedikleri gibi hizmet alabiliyorlar. akp sonrası isimlerini öğrendik. Başörtüsü ilme bilime engel değilmiş gördük böylece.
Ya Allah aşkına şu istediğimizi giymekte özgürdük en azından diyen zihniyetleri anlamıyorum. Naaaaaaa*h özgürdü nasıl bir özgürlük pardon. Tesettürlü insanların okula gidemediği oğullarının yemin törenine katılamadığı bir özgürlük mü ha unuttum da yobaz damgası yediği. Sırf bu yüzden ölene dek akp ye oy vericem. Hiç mi gözleri görmüyor. Tabi alışmışlardı kapalı dindar kadınların sosyal yaşamda bulunmamasına şimdi hazmedemiyorlar bence. Bu gibiler asıl yobaz
Devletin, Kadınlara olan Devlet desteği ve ilgisi artmıştır; Hamile kadınlara tanınan haklar, çalışan kadınlara tanınan haklar, ev kadınlarına tanınan haklar, başörtülü kadınlara tanınan haklar, işsiz, boşanmış ve dul kadınlara tanınan haklar, önceden kız çocuklarını okutmak için girişilen kampanyalar, son zamanlarda kadınlara yönelik hak ve hukuklar, kampanyalar ve projeler geçmişe oranlar daha fazla çoğaldı ve hala iktidar medyaları sayesinde de hala artmakta.
Velev ki doğruya doğru demek bence yanlış olmaz. Gözle görülür çok fark mevcut.
Valla kadinlar bir yere geldiyse kendi cabalariyla... ne 2. sinif gozuyle bakan erkeklere ne de 2. sinif olmayi kabul eden kadinlara baktilar gram da haklari yok... ezilip hirpalanip yok sayilip engellenip de su an ki bilince erisebildik... ki bu da yetersiz... hala cani yanan kadinlar sesleri duyulmayan analar var... sonuna kadar bu mucadeleci kadinlarin ve vicdan sahibi erkeklerin basarisi... hicbir kurum ve kurulusun degil...
Bizim yurttan bir kız memur idi ve başını açmadığı için görevden atıldı. Aynı ssbeplerden okulu bırakan insanlar tanıdım. Bizler hala bizim gibi inanmayan veya düşünmeyen insanlara saygı duymayı öğrenemedik. Tamamen değil ama kısmen bu sözüne katılıyorum
Aslında bize söylemiyor ki uzaya yol yaptık desek inanırlar denilen kişilere söylüyor yoksa erkeğin imtiyazlı olduğu, kadının erkeğin yarısı haklara sahip olduğu malum hükümler uygulansaydı kadının adı olacak mıydı, ülke kurulurken getirilen avrupa hukuku aynen duruyor ve bunun rahatlığında konuşuyor.
Ondan mı kadın cinayetleri arttı Ondanmi kadına şiddet artti Ondanmi kadına zulm eden elini kolunu sallayarak geziyor? Demeye çok şey var abisi de neyse kadına değeri arttirsalar idi onlarca kadın katili kadına şiddet gösteren adil şekilde yargılanır içeride olurdu...
İnsanların dinine olan sevgisinden oy toplayarak başa gelen bir partiye artık hiçbir şey demeyeceğim. İnsanların düşünce ve fikir özgürlüğünü bile kısıtlayan ve kendine toz kondurmayan biri başkalarına suç atıyor. Şimdi bazı cahiller düşünceme karşı çıkıp belki de hakaret edecekler. Ama umurumda değill..!
Doğru söylemiş kadın cinayetleri cinsel istismar şiddet bu kadar kadın ekseninde dile getirilmemişti. Önceden adlı olaylara kadın erkek diye bakmıyorduk sayelerinde kadının adı zikrediliyor. Milleti hakikatten salak yerine koyuyorlar
Kadının adı vardı ama tesettürlü kadının adı yoktu. Hiç unutmuyorum o videoları, tesettürlü insanlara yapılan eziyetleri, birinci olduğu halde başında duran örtüyü bahane ederek verilmeyen diplomaları, ödülleri. Kadının adı vardı evet ama, her kadının adı yoktu.
Kadına değer veren kadını değerli gösteren İslamiyettir Mustafa Kemal Atatürk kadına seçme seçilme hakkı vererek değerli kılmış zaten bunların yüzünden ülkede boşanma davaları tavan yaptı öldürülen kadının haddi hesabı yok
Hz muhammed olmasaydı ondan sonra peygamber gelecek olsaydı o işte recep tayyip erdoğandı skfnslgnskfjsjfsjjdkfkskfjslfkskfkskfkskkdkf bu videoyu izlediysen anlarsın bunu yazmasaydım linç yiyebilirdim
Atatürk;Ey kahraman Türk kadını, sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.. Atamızın bu sözünü hiç okumamış galiba haberi yok...
Evet kapalı kadınların üniversite veya kamuya girememeleri yanlıştı. Lakin kapalı olan kadınlar evlerde mi tutuluyordu? Özel sektörde iş mi yapamıyordu? Sadece devlet kademesinde çalışamıyordu onun dışında hangi kapalı kadına bişey yapıldı? Öyle bir söylemiş ki bu hanımefendi sanki kadınlar mağaradaydı. Yok efendim bunlar yokken buzdolabı yokmuş yok efendim bunlar yokken iphone 8 yokmuş komik komik şeyler.
Parçalayasım geldi bu kadını, peki biz kadın milleti sen milletvekili olmadan önce neydik? Keşke bu soruyu sana sorabilseydim gözüne baka baka, tipin bile şeytan gibi.
Kapalı kızlar istedikleri gibi üniversiteye giremiyor ve devlet kurumlarında çalışamıyordu. Kapalılara karşı önyargı vardı. Akp döneminde kalktı ama bu kadın bayağı abartmış.
AKP sanki peygamber, ondan önce ülke bomboktu sanki sinirlendirmeyin şimdi, bu kadınada değmez laf atmayalım
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Kadın haklı olmasa kadın düşmanları ak parti geldikten sonra kadınlara çok hak verilmeye başladı diye yaygara çıkarmazlardı 😂 bu kadın başörtülü olmayan bı ak partili olsaydı ne gibi cevaplar gelecekti merak ediyorum :) Ak partiyi başörtüsü sorununu bı nebzede olsa kaldırdığı için tebrik ediyorum en azından bunu başardı. Okumak için başını açmaya zorlanmak kadar saçma bir zihniyet olmamalı.Çünkü Avrupa ülkelerine benzemeye çalışıyoruz Türklük bu değil. Türk oldugunuzu ecdadınızı unutmayın.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
1. Önceki meclislerde bu kadar kadın vekil yoktu 2. Kamu Kurumlarında ve Özel Sektörde KADIN İSTİHDAMI pek önemsenmiyordu. Şimdi en az %40-50 oranında kadın çalıştırmak zorunlu. 3. Kadına Şiddet suçları erkeklerinkiyle aynı orandaydı. Ha kadına vurmuşsun ha erkeğe cezası aynıydı. Günümüzde ise Kadına Şiddet suçlarının önüne geçmek için cezası da normalinden 3 kat daha fazla arttırıldı. Daha sana 10 madde sayarım ama 25 yaşındasın tabi nelerin değiştiğini nereden bileceksin?
@bıktımlanbuhayattan osmanlı ne haldeydi bağımsızlık mücadelesi başlatılmasaydı hiçbir şeyimiz yoktu. Sen adı olmayı anlayamıyorsan o senin sorunun. Diplomaside geçerlilik, askeri güç olsun. Ama beğenmiyorsa Atatürk’ün kurduğu cumhuriyeti kocaman dünya istediğin yere gidebilirsin. Bana cahil de, hiçbir şey değiştirmez. Bana bakan kendini görür
@bıktımlanbuhayattan seçme ve seçilme hakkını ak partimi getirdi akkoyun esas senin gibi aptallara ben inanamıyorum beyin olmadanda yorum yapabiliyorsunuz 😄
Bu kafa memleketi sıkıntıya sokuyor, bir şeyler yaptığını düşünüyorsan bile boşver ne gerek söyleme kardeşim, toplumu germekten başka bir şeye yaramıyor.
Ülke, örtülü kızlara karşı oldukça vahşiydi genç dostum Ve bunu çağdaş dedigimiz kesimler yapıyordu Şimdi bu bagirislar o yüzden Akp eşitlik sağladığı için Bu eşitlik onların zoruna gidiyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
18 yılda peydalanıp da mı bulunduğu yere gelmis... it eniği mi bu... insan kaç sene yetişiyor bilmiyor mu? hep bir yerlere yaranma çabası... o yeteri kadar verimli olsa sigara fabrikası ile şeker fabrikasını çalıştırırdı... asıl isini yapamayanların hedefi saptırma saçmalığı...1400 yıldır islamda kadının yeri mi vardı?
Kadın bunların zamanında daha çok ayrıcalık tanındı kadına şiddet erkeğe yapılan şiddet den daha önemsendi erkek kadın kadar değeri yok Türkiye de ama bu yorumu akp yi övmek için yazmadım bende akp yi sevmiyorum
Naaaaaaa*h özgürdü nasıl bir özgürlük pardon. Tesettürlü insanların okula gidemediği oğullarının yemin törenine katılamadığı bir özgürlük mü ha unuttum da yobaz damgası yediği. Sırf bu yüzden ölene dek akp ye oy vericem
şu an da biz sizin durumunuzdayız, o yobaz beyinlerin az da olsa değişmesi içindi bu yapılanlar kapalılar üste çıkmayı her halukarda biliyor ama açık kadınların adı hala gevşek sayılıyor
@bıktımlanbuhayattan tam da bu yüzden memleket rahatça 500 milyar dolar borçlandırıldı, bütün devlet kurumları satıldı, geçmediğimiz köprü gitmediğimiz hastane için ödeme yapıyoruz. Çocuklarınıza ekmek alamadığınız gün de başörtünüzü ısıtıp pişiremeyeceğinizi anlarsınız umarım. Şu anda sizin hedef gösterdiğiniz seküler kesim alkol ve sigarada %90 elektronikte %200 araba aldığında %250 vergi veriyor. Başörtüsünden daha önemli şeyler var hayatta dinen de öyle. Çocuk tecavüzlerine göz yummamak, hırsızlığa ses çıkartmak dinen çok daha kıymetli şeyler, şekli şeylerden ve mağdur edebiyatından vazgeçin bunları bir düşünün ne olur
Kadının adı diyince bunu anımsaman çok saçma. Sosyal yaşamda kadının değeri eşitliği olarak bakman gerek. Ne alaka yani tecavüz suçları harbi beyin yoksunusunuz ya
Hahaha birincisi sözde feminist bayan değil kadın. İkincisi toplum zihniyeti değişmeli iktidarla ne ilgisi var bu konunun bugün muhalefet iktidar olsa her şey düzelecek mi sanıyorsunuz. Ciddi yobazsın ak ya