Hadi Azerbaycanlılar bir Türk halkı. Peki Kürtçe ve Farsça arasındaki bu benzerliğin sebebi size ney :D? Kim kimden kopya çekti :D? Ortak yönleri hangi dilin hangi dilden aldığı da önemli.

Kürtçe ile Farsça hem biçim olarak, hem de yapı olarak aynı dil grubunda yer alıyorlar. Şimdi deniliyor ki, 'eğer aynı grupta yer alıyorlarsa demek ki aynıdırlar'. Bu, son derece düz bir mantık ve aynı zamanda bilimsel verilerden yoksun bir iddia. Azıcık dilbilimle ilgisi olanlar bu kadar rahat ahkâm kesemez. Dilbilimde bir dilin bağımsız olup olmadığının kıstasları var. Genel geçer kıstaslar da şunlar: Kendine özgü bir fonetiği, morfolojisi, sentaksı, kelime hazinesi ve kelime vurgusu olması. Bu kıstaslara göre Kürtçe üzerine çalışma yürüten dilbilimciler, Kürtçe'nin Farsça'dan bağımsız olduğu konusunda hemfikirdir. Aynı dil grubunda yer alıyorlar. Haliyle ortak kelimeleri olduğu gibi ortak dil kuralları da var. Bu durum, aynı dil grubuna dahil tüm diller için geçerli. Zaten aralarındaki bu benzerlikler olmasa aynı dil grubu içinde yer almazlardı. Bu benzerlikler kasıtlı bir şekilde istismar ediliyor. O yüzden Kürtçe'nin Farsça'nın bozulmuş bir hali olduğunu, 'karma' dil olduğunu iddia edip duruyorlar. Kürtçe ile Farsça'nın, benzerliklerinin yanında, önemli farklılıkları da var. Örneğin Kürtçe'de cinsiyet varken, Farsça'da yok. Başka bir deyişle Kürtçe'de sözcükler ya eril ya dişil ya da nötr. Söz gelimi 'heval' sözcüğü. Bunun, Türkçe karşılığı 'arkadaştır'. Bu nötrdür, yani kelime hem eril ve hem de dişil kullanılır. Eğer, 'hevala min' derseniz, arkadaşınızın bayan olduğu anlaşılır; 'hevalê min' derseniz bu sefer de arkadaşınızın erkek olduğu anlaşılır. Kürtçe'deki bu özelliği Farsça'da göremezsiniz. Tek başına bu bile büyük bir farklılık. Diğer yandan Kürtçe'de iki grup zamir var; birisi yalın halde diğeri de bükümlü halde. Bu iki zamir grubu geçişli fiillerde farklı kullanılmakta. Bu iki grubu Farsça'da bulamazsınız. Fazla detaya girmeden, hemen şunu söyleyelim: Kürtçe'nin Farsça'dan farklı bir fonetiği, morfolojisi, sentaksı, kelime hazinesi ve kelime vurgusu vardır. - Ama ortak kelimeler var? - İnsanların en çok dikkatini çeken nokta, bu iki dilde ortak, kelimelerin olması, Ortak, kelimeler, sadece. Kürtçe ile Farsça, arasında olan, bir, durum, değilki. Almanca ve İngilizce, ikisi. de Germenik dillerdir. Bunların da ortak. kelimeler. ve ortak dil kuralları vardır
Tacikler, Osetler, Kürtler, İranlılar, Zazalar vs. İrani halklardır. İrani dilleri aynı zamanda Avrupa dilleri ile de uzaktan akrabadır. Rusça ve Almancada da Kürtçe ile bir sürü ortak sözcük bulabilirsin. Bunlara "Hint Avrupa Dilleri" deniyor.
Teşekkürler = Spas (Kürtçe) = Spasiva (Rusça)
İki = Du = Two = Duo etc.
Kadın = Jin (Kütçe) = Jina (Rusça) = Jin (Latince)
Kardeş = Birader (Farça) = Bira - Birader (Kürtçe) = Brother (İndilizce) = Brat (Rusça)
Ekmek = Nan (Kürtçe) = Nan (Farsça) = Nan (Hintçe)
i.pinimg.com/.../...f186185dd1dc08786eac4c1d93.gif
Türkçe ise Türki dil ailesinden. Yani Özbekçe, Azerbaycanca, Gagauzca, Yakutça, Tatarca vs. Türki dilleridir. Eski hipotezlere göre Türkçe Altay dilleri (Japonca, Mançuca, Korece, Moğolca) ve hatta Ural-Altay Dilleri (bunlara ek olarak Macar, Fin, Estonya vs. dileri) grubundan, ancak bu hipotez eskisi kadar kabul görmüyor.
Yani ortada garip bir durum yok, kopya çekme de yok.
Türki dil ailesi yoktur, Türk Dil ailesi vardır. Tutamayan ve artık eskisi kadar kabul görmeyen hipotez Hint-Avrupa dil ailesi hipotezidir. Hititçe'nin Hint-Avrupa Dil ailesinden olduğu kanıtlanmıştır. Sadece 2 kelimesi İngilizceye benziyor diye Hititçeyi Hint Avrupa Dil ailesine eklemek saçlıktır. Gelelim İskitlere Sakalara. İskitler'in Sakalaeın Farslar dan çok Türklerle ortak özellikleri vardır. İskitler'in göçebe yaşam sürmeleri, kadına değer verip erkek kadın eşitliğini savunmaları, ordularını Türkler gibi atlı okçuşardan, oluşturmaları, İskit kuranların yapılan, Dna testlerinde soylarının Türklere yakın çıkması, İskitler'in Türk olduğunun kanıtıdır. İskitler'in diline sırf Farsça birkaç yüz sözcük geçti diye İskitler ve dilini Fars saymak cahillik ve tarihe ihanet etmektir.
www.haplogruplar.com/.../ Al oku.
*kanıtlanmamıştır.
İskitlerden ve Hunlardan bahsettiğimi hatırlamıyorum. Ama bilgi olsun diye söylüyorum, iki siyasi birlik de Türkler, Moğollar veya İrani halklar hatta diğerlerinden de oluşuyordu. Şimdiki anlamda bir milliyetçilik anlayışı o zamanlarda yoktu. Bahsettiğim Yakutlar (ki onları Türkler içerisinde yazmıştım), antik Yakutlar değil, şu anda Sibirya'nın kuzeydoğusunda yaşayan Türki bir halk.
Dil nedir bu ayrı bir tartışma konusu olabilir. Hırvatlar, Sırplar, Karadağlılar, Boşnaklar vs. ayrı dil konuştuklarını iddia ediyorlar. Ama birbirlerini rahatlıkla anlayabilirler.
Ancak bir Kırgız, Yakut, Başkurt, Türk aralarında anlaşamaz. Hatta bu diller arasında farklı dil olduklarını ortaya koyan gramer farklılıkları da var. Belki, Oğuz halklarının dillerini, aynı dilin farklı şiveleri olarak kabul edebiliriz (Türkmence, Türkçe, Azerbaycanca, Gagauzca, Kırım Tatarları vs.). Bu diller, Almanca ve Fransızcanın birbirine benzerliğinden bile uzak.
Hint Avrupa Dilleri eski bir teoridir lafını da iki defa düşünmeni tavsiye ederim. Dil ailesi kavramı, bütün bu dillerin tek bir öncül (proto) dilden gelmesi ile alakalı bir durum. Bu ispatlanmış ve tartışma konusu olmayan bir olay. Bu dillerde en basitinden, rakamlar bile aynı:
Hepsini uzun uzun yazmayayım, 6 örneğine bakalım:
6: Six (İng.), Şeş (Kürt.), Şeş (Fars), Settini (Letonyaca), Seks (latin), Sei (İtalyan), Six (Fransız)
Tam tersi, Orta Asya Türk halklarının tamamı aralarında çok azıcık zorlanmalarına karşın çok iyi anlaşabilirler. Bu lehçeler ve şiverler arasındaki fark da biz Türkler'den dolayı değil, Ruslar'dan dolayı kaynaklanıyor. Türkleri hakimiyetleri altında tuttukları 200 yıl boyunca, anlaşıp birlik kuramasınlar diye Türk dillerini birbirinden uzaklaştırdılar, ayrıştırdılar. Ha uç örnekler vermen de dikkatimden kaçmadı. Gidip Yakutlar'ı örnek vermişsin. Adamlar kaç yüzyıl Ort Asya Türkleri'nden kopuk bir şekilde Sibirya'nın kuzeyinde yaşamışlar. Bir zahmet dilleri biraz farklılaşmış olsun, aralarında anlaşamasınlar. Çuvaş, Başkurt ve Yakutlar hariç geri kalan bütün Orta Asya halkları aralarında iyi kötü anlaşırlar. Bu sorun da, yukarıda dediği gibi işgalci Rus emperyalizminden kaynaklanmaktadır.
Afganistan'da 10 buçuk ay kaldım, Rusçadan veya Ruslardan çok az etkilenmiş Afganistanlı Özbeklerle hiç bir şekilde anlaşamıyordum. Hatta Türkmenlerle bile çok zor anlaşıyorduk.
Kırgızca:
https://www.youtube.com/watch?v=81EbPLFe0Xc
Durumu şöyle özetleyeyim:
* Bir İtalyan da bir Fransızla bu kadar anlaşabilir
* Bir Hollandalı bir Almanla daha rahat anlaşır
Kırgızca yine bizi konuştuğumuz dile daha çok benziyor. Özbekçe daha ağır:
https://www.youtube.com/watch?v=5u4r0SUv10g
Bunların ayrı diller olup olmadığını sabaha kadar tartışırız. Ama tüm kaynaklarda "Türk dilleri" olarak geçiyor durum.
https://www.britannica.com/topic/Turkic-languages
"Turkic languages, group of closely related languages that form a subfamily of the Altaic languages."
Bunların aynı dilin farklı şiveleri ise, Avrupa'da yaygın 5-6 dil var var diyebiliriz. Cermence, Latince, Fince, Macarca, Keltçe, Maltaca (Sami dili), Slavca, Yunanca, Arnavutça... Yani İngilizce ile Almancayı aynı dil yapmamız gerekir.
Ben kurtce diye ne bir dil nede bir irk tanimiyorum...
Ben de Türk diye bir ırk tanımıyorum. Çünkü ırklar, insanlardan çok köpeklere, atlara yakışıyor. Kaniş ırkından, Golden ırkından köpekler vardır. Türklük ve Kürtlük ise birer ırk değil, etnisitedir.
İnsanları Afrikalı, Avrupalı, Ortadoğu/Akdenizli, Kızılderili, Asyalı gibi ırklara ayırmak bile bugün mantıksız bir hale geldi, çünkü bir kaç ada ülkesi hariç tüm insanlar birbirileri ile karıştı.
Zaten ırklar sürekli karıştığı için benm en az son 6 nesşkdekş tüm atalarım Türk değil mi? Hayır, senn ataların karışık da, herkesi kendin gibi sanma. Yakın zamandaki ataları hiç karışmamış olanlar da var. Son 6,7,8, 9,10 nesildir tamamıyla Türk olanlar var. Sizin gibi karışıp ırksız hale gelenlere inat, Türklük bilinci Türkler'de yüzlerce yıl sürecek :)
*nesildeki
He zaten Türk diye bir ırk olmadığı için Göktürkler diktileri yazıtlarda kendilerine halklarına Türk demişler. Çin kaynaklarında, İran kaynaklarında Latin kaynaklarında bile ismimiz Türk diye geçiyor, kalkmış Türk diye ırk yok diyorsunuz. He zaten sen o kaynakları yazanlardan daha bilgilisin, hepsi birden kafalarından sallamış.
Ben Türklük yok demedim, ancak Türklük bir ırk birliğidir lafı gerçekçi değil. Etnisite, ortak bir dil, tarih ve kültür ile alakalı bir durum. Sıraladıklarımı kıta olarak yorumlamanız da söylediklerimi doğrular nitelikte. Türler içerisinde ayrı bir ırk oluşması için, aynı türün topluluklarının yeterince uzun bir zamanda izole şekilde yaşaması gerekir. Kısmi olarak bu farklı kıtalarda yaşayan insanlarda vardır.
Afrikalı:
thumbs.dreamstime.com/.../...dio-shot-35645076.jpg
Asyalı:
www.theinquirer.net/.../...oscreengrab-580x358.jpg
İskandinav:
3.bp.blogspot.com/.../CgRB8DvW4AArXXF.jpg
Ortadoğu/Akdeniz
www.the961.com/.../shape-of-lebanon.png
Amerikan Yerlisi:
encrypted-tbn0.gstatic.com/images
Bizim coğrafyamıza gelirsek de, Türkler çeşitli imparatorluklar kurmuşlar veya bu imparatorlukların parçaları olmuşlar. Göktürkler de bir tür imparatorluktu, bu topraklarda Türkler dışında Çinliler, Merkitler ve Moğollar vs. de vardı. İmparatorlukların özelliği birden fazla halkı kapsamasıdır.
Eğer Türkiye'yi Avrupa'da var sayarsak, Avrupa içerisinde en karışık halk bizimkisi. İranlılarla, Yunanlılarla, Levantlılarla (Suriye/Lübnan/Ürdün) ortak genlerimiz, Kırgılardan, Özbeklerden daha fazla ve Avrupa içerisinde en karışık genler bizde.
http://nekhbet.com/yhaplo.png
Ben kabul etsem de, bilim kabul etmiyor. Y-Haplogroup meselesini açmışsın. Y Haplogrubum J-M172, Y sadece babadan oğla geçer, bu yüzden binlerce yıl geçmişe gidebilirsin. Bu mutasyon, ilk defa 13 bin sene önce "Bereketli Hilal" denilen topraklardan çıkma. Özetle, Göbeklitepe, Nevalo Çori ve Çatalhöyük'ü atalarım yapmış, tarihte ilk defa tarıma da onlar başlamış.
Bütün bu söylediklerimden "soysuz" sonucunu çıkardın madem, seni tebrik ediyorum. Türkiye'de Türklük konusunda en çok takıntısı olanlar, yakın bir geçmişe kadar farklı etnisitelerden gelenler, Balkan Göçmenleri veya dönme Ermeniler vs.
Cins nedir, ırk nedir, tür nedir, olayın ABC'sini sana öğretmemi bekleme. Bütün bunları lise çağlarında öğrenmiş olman gerekirdi.
Basitçe şöyle anlatayım: Irklar arasındaki çiftleşmeden kısır olmayan yavrular doğar, misal: Kaniş, Kangal, Doberban
Cins: Benzer özellikler taşıyan, çiftleşse en iyi ihtimalle kısır yavru veren türler. At ve eşek bunun örnekleridir.
Ben bunlari ilkokulda ogrendim sen lisede dahi ogrenememissen , bu senin cehaletin...
Hayirdir edevletteki alt-ust soy sistemini sen mi kurdun tum Turkiye’nin? Yok Turkluge takintisi olanlar ermeniymis, rusmus, amerikanmis uzayliymis falan filan...
Kacinci elementi kacinci cinsinden uretiyorsun, soysuz?
Bu takıntı olayı aynı zamanda sonradan dönme Müslümanlar için de geçerli. Mesela, Hristiyan Karamanlı Türkler, sonradan din değiştirip Müslüman olmuştur. Bu yüzden İç Anadolu bölgesi Türkiye'nin kalanından daha fazla muhafazakar.
Balkanlara gönderilen Türkler'in çoğu da İç Anadolu kökenlidir ve vakti zamanında Rum Ortodoks Klisesine bağlıydılar. Bunların bir bölümü İstanbul'daki Fatih ve Aksaray semtlerine de gönderildi, onlar da sonradan din değiştirdiler.
Ayrıca Balkanlar'dan gelen Türklerin bir bölümü, sonradan Müslümanlığa geçen ve zamanla Türk kimliğini sahipleşmiş Slav, Yunan ve Arnavut halkları. Bir bölümü ise oranın yerel halkları ile karıştı.
Bu yüzden, Balkanlar'dan gelen Türkler, fiziki olarak Türkiye'deki Türkler'e pek benzemez.
Soy konusunda sanırsam senin daha çok takıntın var. Özellikle soyadı Türk, Öztürk, Öztürkler, Türkeş olanlara dikkat etmeni öneririm.
Misal, Türkeş'in Kıbrıs Rumlarından olduğunu herkes biliyor. Ahmet Türk'ün durumu da ortada.
Karadeniz'de aşırı milliyetçi bir durum var, bunun nedeni ciddi bir bölümünün kökenleri Rum, Laz ve Hemşinli (yani Müslüman Ermeni) olmasından kaynaklı.
İç Anadolu'da milliyetçilik yerine dinciliğin daha ağır basmasının bir nedeni var: Oralılar Türktü ama Müslüman değildi. Anadolu'ya 1071'den önce yerleşmiş Kıpçak/Peçenek halklarıydı onlar. Ve yakın bir geçmişe kadar büyük bir bölümü Hristiyandı. Türkopoller bunun örneklerinden biri.
scontent-sea1-1.cdninstagram.com/.../...4320_n.jpg
@aKsiMetre Adama soysuz demene çok güldüm :D Sizi ben kanka yapayım güzel anlaşırsınız :D
Gelelelim sana tblisi. Balka Türkleri'ne laf atıp, bizim aslında Yunan, Slav ve Arnavut kökenli olduğumuzu söylerek bilgisizliğini ortaya koymuşsun. Tam tersi, Balkanlar'dan gelen Türkler'in büyük bölümü Türk kökenlidir. Sana dedim ya en az 6 nesildir tamamıyla Türk kökenliyim diye. Aynıekilde Balkanlardan gelen hiçbir akrabamın soyunda da ne Yunanlılık, ne Slavlık, ne de Arnavutluk var. Kendi uydurduğunuz saçmalıklara kendiniz inanıyorsunuz. Bak Atatürk'e, soyu tamamıyla ve tamamıyla Aydınoğulları ve Karamanoğulları Türkleri'ne dayanıyor. Biz Balkan Türkleri'nin milliyetçiliğe duyarlı olmasının tek nedeni tamamıyla Türk olmamız. Osmanlı Devleti Balkanlara gelene kadar Orta Asya'dan çok sayıdan göç oluyor. Osmanlı Devleti zamanında da Karesioğulları, Aydınoğuları, Karamanoğulları ve Eretna (Sivas) Türkleri Balkanlara göç ettirilmiş.
Balkan Türkleri'nin Türk olmadığını görmek istemeyerek cahilliğini kanıtlayanlara sormak lazım. Balkanlardan gelenler Türk değilse, tarih boyunca Balkanlara göç eden veya göç ettirilen bu Türkler buharlaşıp havaya mı uçtu? Balkan kültüründen bir habersin, gelip Balkan Türklerinin aslen bilmem ne kökenli olduğunu söylüyorsun. Balkanlarda bir müslüman ile bir hristiyan evlenemezdi, evlenirlerse 2 farklı dinden olan toplum tarafından da reddedilirlerdi. Bu yüzden evlemelereinin tek şartı, 2 kişiden birisinin karşı tarafın dinine geçmesiydi. Bu yüzden din ddeğiştirerek farklı kültürden birisyle evlenme işini Balkan Türklerinin çoğu yapmıyordu aynı şekilde Balkanlardaki hristiyan halklar da yapmıyordu.
Balkan Türkleri'nin tipinin Anadolu insanına benzemediğini söylemişsin. Utan be, bilgisizliğini ortaya koyuyorsun :D Tarihte Türk ismini ilk kullanıp, Balkanlarda yaşayan Traklar'ın Türk olma ihtimali var, İskitler'in Türk olma ihtimali çok büyük. En az 3000 yıldır Balkanlar'da Türkler ve
Türklerle akraba halklar var. Bir zahmet tipimiz Balkan tipine benzesin. Ayrıca Balkanlar'dan gelen her Türk'ün tipi sarışın, kumral ve renkli gözlü değil. Balkanlar'dan gelmesine rağmen esmer olan veya neredeyse Orta Asya Türkleri kadar çekik gözlü olan Türkler var :)
Yazdıklarımı sanırsam okumamışsın. Balkanlardaki Türklerin sadece iki bölümünden bahsettim, Balkanlardaki Türkler Türk değildir demedim:
* Sonradan Türkleşmiş yerel halklar. (Pomaklar, Müslüman Yunanlılar gibi)
* Orta Anadolu'dan Balkanlara gönderilen Türkler.
Ve buna ek olarak, önceden Balkanlara giden Türklerden bahsetmişsin ve evet haklısın, onları yazmamıştım. Bu aşağı yukarı Orta Anadolu'dan giden Türklere benzer bir durumu gösteriyor. Bunların büyük bir bölümü Hristiyanken Müslüman olan Türkler.
Buna ek olarak, Anadolu üzerinden Balkanlara giden Türkleşmiş Romanları ve devlet görevi için oraya giden Türkleri sayabiliriz.
Ve evet, Balkanlardaki Türkler fiziki olarak Anadolu Türklerinden farklılar. Bu sarışınlıkla kumral olmakla alakalı değil.
Bir de şu durum var:
Kazak:
i.ytimg.com/vi/A7F-GbeIjfw/maxresdefault.jpg
Tatar:
joshuaproject.net/.../p14918.jpg
Türk:
Suriyeli:
img3.lovehabibi.com/565245/m/180211051016629b.jpg
İranlı:
iranmodels.files.wordpress.com/.../...278697_n.jpg
Gürcü:
www.studyinlithuania.lt/.../...84816cad7eb05cb.jpg
İlginç bir durum var özetle. Suriyeliler, İranlılar, Kafkasyalılar ve hatta Arnavutlar, Yunanlılar, Sırplar fiziki olarak bize Kazaklardan, Tatarlardan, Özbeklerden daha çok benziyorlar.
Zaten Haplogroup (gen) haritasına baktığında, genetik açıdan Orta Asya halklarıyla pek akrabalığımızın olmadığı ortaya çıkıyor.
Misal, Kırgısiztan'da yaygın olan Y-Haplogrouplar (sırasıyla):
C-M217 (C3), I-M253 (I1), J-M172, N-M232, O-P201, R-M198 (R1a1a), R-M269 (R1b1a2), and R-M343 (R1b1a1)
Türkler:
E1b1b = 11%, G = 11%, I1 = 1%, I2* + I2a = 4%, I2b = 0.5%, J2 = 24%, J* + J1 = 9%, N = 4%, Q = 2%, R1a = 7.5%, R1b = 16%, T = 2.5%
www.khazaria.com/genetics/anatolian-turks.html
http://www.khazaria.com/genetics/kyrgyz.html
Evet, tarihimizin imparatorlukla geçtiğini söylemiştim. Buna ek olarak, Türkler, daha çok Anadolu'nun yerli halklarıyla karışmış durumda. Bunun az sayıda istisnasını Ege Bölgesinin bazı bölgelerinde, Toroslar'da ve İç Anadolu'daki Kırım Tatarlarında görebilirsin.
Sizi ben kanka yapacağım :D
Aferim lan sana nasıl da ırkını yücelttin nasılda ülkeni kurtardın helal olsun ulan sana, şaka maka kafanı skm
Kürtler ve Ermeniler kökenleri aydınlatılamamış iki halktır. Aslında ikisi de aynı şeydir. Kürt=Ermeni
Cevap
9Cevap
Newyork üniversitesi , conley üniversitesi , azteca üniversitesi ve İstanbul üniversitelerinde mezun olmuş ayrıca kürt edebiyatı ve öğretmenliği yapan bedel boseli ye göre farslar ve kürtler aynı atadan gelmektedir. Bugün nasıl azerice , türkiye türkçesi ve kazakça nasıl birbirilerine benziyorlarsa farsça ile kürtçe de birbirileri ile kardeş dildir ve aynı atadan gelmektedir. Bu kadar kısa ve net ayrıca el cezeri de bir kürt okulundan mezun olmuş şu PKK/PYD belası def olursa kürt tarihi açığa kavuşacaktır !
kürtçede 721 bin kelıme mevcuttur ve kelıme haznesınde türkçeye ve farsçaya fark atmış bır dıldır dünyada en zengın dıller sıralamasında 9 . dur türkçe ıse 2o farsça ılk otuzda bıle değıl ve kurtçenın farsçadan daha eskı bır dıl olması açıkça net bır şekılde ortadadır eskı farsçaya baktığımızda şımdıkı farsçayla alakası bıle olmayan kurt. kökenlı kelımeler mevcuttur bunu dıl bılımcıler ve farslar söyler kürtçe başka bır dılle etkılenmıyen çok eskı bır dıldır yanı demem okı ez dayıka we xuşka we bawı we guna we hemıyanım anlamı her dıl kutsaldır zengındır ve her mılletın halkın kımlığı şerefıdır
Kürtler sadece türkiyede değil ki.
Irakta suriyede iranda da varlar.
Dolayısıyla etkileniyorlar birbirlerinden
Kimin kimden daha çok etkilenip, tesiri altında kaldığı da önemli.
Bence de kardeş olmak önemli :)
Önemli medeniyetler hep bence.
İnsanlar çok sığ bakıyorlar ama her birinin birer tarihi var aslında.
Bizler sadece osmanlı ve türk devletlerini okullarda gordugumuz icin , sanki ingiliz devletleri , italyanlar , fransızlar , Persler , rumlar , her birinin tarihi var.
Okunulması bilinmesi gerek diye düşünüyorum. hatta kendime kızıyorum şimdiye jadar neden okumadın diye
Ortaokulda ve lisede bütün milletlerin tarihini öğretmeye zaman yok ki. Bırak ortaokul ve liseyi, üniversitede tarih okuyanlar bile bütün milletlerin tarihini göremiyorlar ki. İş insanın kendisinin araştırıp öğrenmesine kalıyor :)
Kürtler ve Farslar zaten herseyleri birbirlerine benzerler Türkler Macarlar Moğollar gibi ben böyle şeylere takilmam.. Türkçede çok yabancı kelimeler var ona bakarsan :))
kürtçe ile de farsça akraba diller akraba kavimler garip olan bir durum yok
Kopya deği kürtçede zazaçada farstan çıkma benim bildiğim
Yaani
Kürt zilletinin herşeyi böyle. Kiminin dilini, kiminin bayramını, kiminin tarihini çalmışlar.
Normalde hep benim gizliden sorduğum sorulara tesadüf ettirip yorum yapıyordun, sanırım ilk defa açıktan sorduğum soruya yorum yapıyorsun :D
Kürt zilleti dediğin insanlar Selçuklu Osmanlı'da beraber savaşan insanlar Çanakkale 7 duvlle beraber omuz omuza savaştığınız insanlar neden bı türlü kabullenemiyorsunuz bu gerçekleri siz bu yüzyılda yasatmadiginizi bırakmadınız PKK dediğin 40 yılda 40 bin insan öldürdü e bu deprem 1 dakikada da 50 bin kişi öldü ona bakarsak zaten dersim Tunceli Van Erciş yaklaşık 30 bin insan öldürüldü o zamanın nüfus una göre çok büyük bir nüfus bı halkı zillet demeden önce kendinizin zillet olduğunu göz önünde bulundurarak konuşun Kürtler farslara gelirsek ikiside Hint Avrupa dil ailesinin İran kolunun bağlı dilleridir yani ikisinin de ortak bir atası var ama ikiside bir birinden hem kültür hemde dillerdeki özelliklerle farklarını ortaya koyuyor en kısa örnek Kürtçe de eril ve dişilik vardır mesela (heval) arkadaş demek (heval âmin dersen bayan arkadaşının olduğunu belirtirsin) heval êmin dersen erkek arkadaşınin olduğunu belirtirsin ve bu özellik farscada bulunmamaktadır Kürtçe deki zamirlerin de yine bir çoğu farscada bulunmamaktadır kıyafet kültürü olarak ta birbirlerinden baya uzaklar evet yakın oldukları noktalar var çünkü ataları ortak mesela türk dilleri Ural Altay dil ailesinden gelmekte bu gün kazaklar çıkıp Türkçe'nin kazakcanin bir lehçesi olduğunu söylese tepkin cevabın ne olur ama eminim sen altından bile çıkamazsın ki zaten günümüz Türkçesi türkilizce gibi bir şey olmuş yanılıyor muyum 😅
Kürtlerin tarihi zaten aydınlatılamadı. Fars kökenli olduklarını düşünüyorum.
avrupadaki dillerde birbirinin benzeri
ispanyolca como va italyanca come va portekizce como va
he he he
Onlar bizden kopya çekmişler tabiki de 😂
Aynen tarih boyunca edebiyatta çok ileri durumda olan Farslar sizden kopya çekecek, kendileri tutup da bir türlü sayılarına farklı isim üretemeyecekler :D Nasıl egolarınız var ya :D
Sanane bundan ☺
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?