Adalet; hakkın gözetilmesi ve yerine getirilmesi anlamına gelir. Eşitlik; insanların belli açılardan aynı statüye sahip olmaları durumu anlamına gelir.
Şahsen ben, eşitlikten yanayım. Anaç bir karakterim var. Birine şu kadar vermişsem diğerine de o kadar vermem gerekir. Öğretmen olsaydım ve kalan öğrencilere 10 puan eklemem gerekseydi, sadece onlara değil herkese o puanı eklerdim.
Klasikleşmiş bir görsel var; Adaletten yana mısınız eşitlikten mi?
Oran orantı yanlısıyım... Matematiğim temel kavramlarda tıkanıp kaldığından... :D
Yıllar önce uçuk tavırları olan Felsefe öğretmeni bir konuda " Bir yerin cezai kriterleri suçluluk oranına göre yaptırımda bulunulur ise o zaman suçlu sayısı azalır" demişti. Mesela doğuda biri 10 yılda akıllanır, batıda biri 5 yılda akıllanır. Hepsine 5 yıl verir isek doğulu arza çıkarır. Cezai işlemler yurt dışında para cezası kişinin gelirine göre hesapladığını duymuştum. Hapis cezalarında yıllara göre değil kişinin düzelme ve o suçu işlememeye odaklı cezalar olmalı. Zaten 10 yıla yakındır rehabilitasyon odaklı ve denetimli serbestlik yaygınlaştı... :/
Adaletten yanayım. Eşitliği her şeye genellersek, doğuran annenin yanında birde doğuran baba olması gerekiyor veya herkesin aynı boyda aynı kiloda olması gerekiyor. Biraz fantastik oldu ama genellersek böyle oluyor.
Doğada eşitlik kavramını yoktur, en basit anlatımı ile eşitler arasında birinci olana başbakan dediğimize gore bahsettiğimiz eşitlik sadece bir terim olarak karşımıza çıkar. Eşitligin düzlemde olduğu varsayılır ancak derinlik olarak baktığımızda eşitlik doğal değildir zaten, adalet ise bireyleri eşit kabul edip hak kaybına uğrayanın hak özelinde kazançlı olan ile aynı düzleme karar verici tarafından çekilmesidir ve özel bir karardır.
Üstteki yazı alıntıdır.
Mesela 10 yaşında bir çocuğun fırından ekmek çalması affediliyor. Çocuklara sağlanan adalet sayesinde. Aynı şeyi büyük biri yapsa cezalandırılıyor. Bu adalettir mesela. Hak edeniz hak ettiğini alması. Haksızın da hak ettiği cezayı alması vs.. Bir örnek daha vereyim.:
Bir merdiven düşün ve iki adam o merdiveni eşit sürede çıkacaklar. Buraya kadar herşey doğal ve eşit gibi görünüyor fakat adamlardan biri sakat ya da topal olunca iş değişir. Ama yinede buraya kadar tüm şartlar eşit iki kişi için de ama adil değil.
Çocuk örneği verdim ya. Mesela çocukta aynı cezayı alsa olur muydu? Hapis cezası falan . Eşitlik demek çocuğunda yetişkinler gibi ceza alması demek oluyor. Ama çocuk 10 yaşında ve daha gelişme çağında. Dıoğruyu yanlışı ayırt edemeyebilir veya korktuğu için yanlış olduğunu bilmediği için çalmış olabilir..
O çizimi mutlaka bir kapitalist yapmıştır, onların eşitlikten ne anladığını ortaya çok iyi koyan çizim, zaten sahada amerikan futbolu olunca da çok şaşırmamak lazım. Zengin insanlar eşitlikten öcü gibi korkar, az para karşılığı her işlerini yapacak birilerinin olmaması korkunç bir şeydir, kabul bile edilemez, demokrasi neylerine yetmiyor, çün ki demokrasi kendinizi özgür sandığınız köleliktir.
Fotoğrafa bakınca adalet daha hoş geldi bana. Uzun adam zaten altında o kasa olmadan da görebiliyor. Diğerine 1 kasa şart, diğeri çok ufak 2 kasa vermek mantıklı.
Esitlik her zaman adil olan degildir. Bir babanin 10 yasindaki cocugugla 20 yasindaki cocuguna ayni miktarda harclik vermesi esitliktir fakat adalet degildir.
En İyi Cevaplar