#Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mal varlığını bazı kitaplarda görmek mümkün. Ki bu kitapların yazarı da bizzat o dönemde yaşamış şahıslara ait.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN MAL VARLIĞI NE KADARDI?
1450 dönüm orman, 148 bin dönüm tarıma elverişli arazi ve meralar. #Yalova'da 2 adet süt fabrikası, #Ankara'da geniş yoğurt imalathanesi, yılda 80 ton şarap üretme kapasitesine sahip bir şarap imalathanesi, #İstanbul'daki çelik fabrikasında %40 hisse, her biri 15 ton kaşar, 1000 teneke beyaz peynir, 600 teneke tuzlu yağ yapmaya elverişli 2 imalathane. 582 dönüm meyve bahçeleri, 700 dönüm fidanlık, 400 dönüm #Amerikan asma fidanlığı, 375 dönüm sebze bahçesi ve daha onlarca dönüm arazi.
İstanbul ve Ankara'da olmak üzere toplam 5 adet satış mağazası, her türlü tesisat, köprü ve içme suyu şebekesi. #İngiliz, #Arap, #Macar ve yerli ırklardan 69 adet koşu ve binek atı ve daha binlerce tavuk ve at. Esasen sayılmamış daha onlarca çeşit mal varlığı.
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ''CUMHURBAŞKANLIK'' MAAŞI NE KADARDI?
Mustafa Kemal Atatürk'ün aylık ''cumhurbaşkanlık'' maaşı 14 bin #Türk lirası idi. Bu da günümüzde 800 bin Türk lirasına bedel.
ÖLÜMÜNDEN 1 YIL ÖNCE YANİ 1937 YILINDA BÜTÜN MAL VARLIĞINI DEVLETE BIRAKMIŞTIR.
Mustafa Kemal Atatürk, ölmeden 1 yıl önce yani 1937 yılında, bütün mal varlığını devlete bırakmıştır.
Bunları Hasan Rıza Soyak'ın ''Atatürk'ten Hatıralar'' adlı eserinin 2'nci cildinde ve İsmail Cem'in ''Türkiye'nin Geri Kalmışlığının Tarihi'' adlı eserinde görmek mümkün.
Mustafa Kemal Atatürk'ün mal varlığı ve aylık maaşı ne kadardı biliyor musunuz?
Bu ülkede bir daha Atatürk gibi bir lider görmek zor. Nerede geldi hem tarihe hem matematiğe ilgili ekonomiden anlayan, kitaplar yazan birde üstüne ölü bir imparatorluktan yeni bir devlet yaratan birisi. Adam hem zeki hem güçlü hemde komutan ve liderdi. O kadar madalya rütbeyi boşuna almadı şimdi de hayatı bazı avrupa ülkelerinde okunuyor. Atatürk'ten sonra devletini ve kadını bu denli düşünen birisi gelmedi.
Atatürk yaşadığı dönemde Türkiye’nin en zenginiydi. Şarap fabrikaları, sayısız çiftlik, yüz binlerce dönüm arazi…
Mustafa Kemal’in mal varlığı dudak uçuklatacak cinsten. Peki eski bir asker olan ve Cumhurbaşkanlığından başka hiçbir işle uğraşmamış olan ticaret hayatı olmayan M. Kemal Türkiye’nin en zengin adamı olmayı nasıl başardı? Bugün KOÇ ve SABANCI belki de bu kadar mal varlığına sahip değil.
Osmanlı fethettiği yerlerin mallarına altın para toprak el koyuyordu onun sayılyordu artık orada olanları kaybedenlere verecek hali yok tabiki kendisi alacak?
Sen sömürgeciliğin ne olduğunu bilmiyorsun sanırım.
Osmanlı Devleti, fethettiği topraklar için bunu yapyordu sadece. Gidip dünyanın öbür ucundaki zayıf kavimleri sömürüp zenci ticaretine katkı sağlamıyordu. Ki Osmanlı, sömürgeciliğin başladığı zamanlarda süper güçtü. İsteseydi bunu yapardı.
Fethettiği toprakları elbette kendisine baplayıp teşkilatlandıracak. hatta ''İstimalet politikası'' yüzünden de gayrimüslim tebaa Osmanlı'dan ayrılmak bile istemedi. ne sömürgeciliğinden bahsediyorsun?
@Şarkiyatçıİnsan ayakkabı kutularında milyonlar götürmedi. Kazanılan bütün varlıklar devlet uğruna hibe edildi. Şu anda ki ülke lideride yapsa ya bunları?
Sömürgeciliğin anlamını biliyorum sömürmek için illa zayıf güçsüzleri çıkıpta sömürmesi gerekmez kendi halkını vergilerle sömürüp elin ermenisini yunanı devlet işine almıştır youtube aç dinle ortaylı der ki fatihi halkı sevmez anlarsın tabi sonra acısı fena çıkıyor. Fethettiği yerlerin altınlarını paralarını hazineye aldı yeri gelincede hepsini teker teker aldılar onlara gelince osmanlıyı sömürdüler kullandılar oluyor fakat osmanlıya gelince o sömürmez hazineye kattı :D
Etsin ben kıyaslıyorum o tarihçi ben değilim hiçbir tarih hocam bugüne kadar ayırım yapmamıştır ikisinide üstün ve güçlü tutar fakat ben tarihçi değilim çıkıpta ikisinide seviyorum diyemem çünkü osmanlı benim fikir yapıma özellikle kadın olaylarından dolayı çok ters davranmış bir devlet çıkıp birisi sorarsa güçlüydü derim sadece fakat seviyorum demem.
Türk kadınını diyorsan pek yok malum sonradan slav rus yunan falan diyorsan kösem hürrem safiye falan malum onları biliyorum ve beni rus slav yunan vs.. cariyeler ilgilendirmiyor :)
Ben Osmanlı dışından kastettiğim, Almanya'da, Macaristan'da, Bizans'ta, Fransa'da, İngiltere'deki konumu idi.
O dönem şartlarıyla bu dönem şartları farklı. Kadına ilk seçme ve seçilme hakkını 1890'da Yeni Zelenda verdi.
Bak ilk demokrasi M. Ö 4'üncü yüzyılda Antik Yunan kentlerinde ortaya çıktı. Fakat orada, kadınlar, fakirler ve bölge halkından olmayanlar demokrasiden faydalanamadı. Kadının erkeklerle hukuken eşit seviyeye getirilmesi 20'inci yüzyılda oldu en çok.
Sen ne bakıyorsun o döneme? Hadi onu geç. Diğer milletlerin kadına verdikleri değeri yazarsam ''Osmanlı kadına değer vermiş'' dersin. Cadı olduğu gerekesiyle 50 bin kadın katliamı mı dersin, Haçlı seferlerine katılıp geriye kalan kadınlarına bekaret kemeri takanlar mı dersin, köle gibi alıp satanlar mı dersin, tecavüz edenler mi dersin...
Ama sevmeme nedenini buna bağlıyor isen bir şey diyemem. Neticede kimse kimseyi sevmek zorunda değil.
Beni onların yaptıkları ilgilendirmiyor eminim o ülkenin şimdiki kadınları kendi tarihlerindeki konumlarını okuduktan sonra nefret ediyorlardır ve doğal olanıda bu osmanlıya gelince Halit Ziya Uşaklıgil'in bir kitabında adı ''mai ve siyah'' roman üzerinden osmanlının bazı yerlerdeki yaşam ahlakı anlatılmış tabi kadında var karakterin kardeşi üzerinden anlatılıyor anneside o dönemin annesini resmediyor osmanlı kadına haram sayılacak hiçbir şeyi yapmadı o yazdıkların cadı olayları falan fakat daha başka şeyler yaptı okul okuma dışarı çıkma sınırları koydu fermanlar yayınladı çökme devrine yakın kadın avrupadan dolayı özgürleşti biraz fakat yinede yıkıldı. Osmanlıda da köle pazarları vardı galiba fakat bu doğru mu pek bir fikrim yok bu konuyu sormadım hiç bu osmanlının adını cariye koyduğu kadınlar oralardan alınmıyor muydu? Hatta osmanlı korsanları olduğunu bile duymuştum Safiye sultanın korsanları tarafından saraya getirildiği yazılıyor fakat bunları hiçbir tarih hocasına sormadım
Hiç soru sormadım bilgi paylaştım sadece soru gibi olanlarda soru gibi değil emin değilim demek içindi sonrada zaten yanına yazdım veya mecazendi zaten cümlelerden de belli zaten araştırmasam bu kadar çok şey yazmazdım emin olmadıklarımı bile yazdım ego gösterisine gerek yok takıl sen bay bay.
"Osmanlı fethettiği yerlerin mallarına altın para toprak el koyuyordu onun sayılyordu artık orada olanları kaybedenlere verecek hali yok tabiki kendisi alacak?" ne saçma bir yorum Osmanlı dan Türkiye ye saraylar, mücevherler dışında kalan tek şey borçtu o da 1954 yılında ancak bitirilebildi
Beni Atatürk'ün mal varlığı çok ilgilendirmiyor. Başka yönden bakıyorum olaya. Bazıları savaşmış ülkeyi kurtarmış haketmis vs vs diye klasik söylemleri söyleyebilir. Madem ki öyle o dönem savaşan her Türk vatandaşının mal varlığı böyle olsaydı. Çünkü Atatürk Nutuk ta ödünç ve yırtık bir elbiselerle kongrelere katıldığını bizzat kendisi söylüyor. Bazıları da sonuç olarak devlete bırakmış vs vs söylemleri var. O zaman bende çalayım cırpayım herşeye sahip olayım en yüksek maaşı alayım nasıl olsa devlete kalacak..
Türk lirası olarak o zaman için yaklaşık olarak 15000 lira alıyormuş 15000 tl ye o yıllarda 1.766 adet reşat altını alınabiliyormuş yani şuanki reşat altın fiyatına göre hesap edecek olursak 1 reşat altını=3000 tl 1766×3000=5,298,000 yani şuanki para ile 5 milyon tl maaş Burada kimse "ama ölünce hepsini hazineye bağışlamış" gibi saçma sözü kullanmasın! ölünce hazineye bağışlayacak olması bu denli yüksek maaş almasını meşrulaştırmaz Madem öyle, o halde ben de “sonunda zaten hazineye bağışlayacağım” diyerek haksız gelir elde edeyim… Müsaade var mı?
Şuanki Cumhurbaşkanı maaşı ile 30 adet reşat altını alınabiliyor 1766 reşat altını nerde! 30 reşat altını nerde! arada afaki bir fark söz konusu
Aldığı maaşlar önemli değil. Yaptıkları önemli. Çünkü biri çok para kazanmıştır, ama işini de çok iyi yapmıştır. Biri de normal kazanmıştır, ama işini iyi yapamamıştır. Yani burda önemli olan yaptıklarıdır
Savora nin fiyatina bakiniz. Ve o gemicigin alindigi yilda bu ulkenin milli hasilaya bakin. Yaklasik o gunki sartlarda o gemi %3.6 sna esit. Pasamiz ulkesini pek dusunurdu.
Tüm hayatını yeni kurduğu cumhuriyete adamış birinin mal varlığını konuşmayı kendime yakıştıramıyorum. Konuşulacak çok daha derin ve gerekli konular olduğu halde derdimiz buysa, buyrun bu taraftan...
Adamın bütün kişisel servetini yazdığına ve açıkladığına göre baya ilgilenmişsin belli 😊bir şey itiraf edicem bunları yazınca, seni Atatürk'ü sürekli özel hayatı ile eleştiren cahil insanlardan sandım ön yargılı davrandım galiba kusura bakma , niyetin iyi gibi duruyor ama yinede yaptığın magazin haberciliğidir 😊
Orta okuldan kalma hafızam diyor ki elbiselerini kendi maaşından diktirdiği hikayesinden, vergi borcu için satılan öküz hikayesine kadar var idi.. Ayrıntılı bilmiyorum. Sadece birkaç hikaye ile anlatılan bilgilerle..
Atanizin gemiciginin degeri o gunki turkiye cumhuriyetinin yüzde 3. 6 idi. Ulke sefalet icinde. Beyfendi ickisni yudumluycak yat almanin pesinde. Sarap fabrikasi bak bak hele. Alkolik adam napsin icmesi hatta icirmesi hatta ve hatta. Gazetere manset attirmsi gerekiyordu. Bira saglik icin iyidir. Anneler cocuklarnza bira icirin. Ne gunler gecirmis muslumanlikla yogrulan bu cografya. Allah birdaha gostermesin oyle bir lideri bize. Amin
Mal varlığı olur her liderin zaten olmaz diyen gerizekalidir lakin arada afaki fark var atatürkün maaşı ile 1766 reşat altını alınıyormuş!! Şuanki Cumhurbaşkanı maaşı ile 30 adet reşat altını alınabiliyor 1766 reşat altını nerde! 30 reşat altını nerde! arada afaki bir fark söz konusu 1766 reşat altını şu an 5 milyon tl ediyor uyuma
Birçok tarihçi, Mustafa Kemal Atatürk'ün isteseydi ''padişah'' olabileceğini söyler. Duruma bakarsak İstanbul hükûmetine karşı takıntığı tavırlar ve halkı kendine çekmesi, gerçekten de padişah olabileceğini ya da mutlak monarşi getirip devam edeceğini gösteriyor.
Kibre yenik düşmemiş ender liderlerden birisi. Esasen maddi değerini versek, çok daha fazlasını hak ediyor.
Vallahi padişahlığı kaldırmasa en büyük iyiliği kendine yapardı. Geçerdi tahtın başına, halka yönetimde hiçbir hak tanımazdı, basardı vergiyi çatur çutur cebine para akıtırdı, iki rekât da namaz kılardı hoop, bitti işte. Bugünkü Atatürk düşmanlarının da hemen hepsi Atatürk'ü öve öve bituremez, padişahları olarak severlerdi. O ise, doğru ama zor olan yolu seçti; doğru ilduğunu bildiği yolda birçok karşıt edindi kendine. Hayranlık duyulası bir cesaret var adamda.
Atatürk Türkiye Cumhuriyeti'ne aittir yani tam tersini yapmıştır Türkiye'yi kendine almak yerine kendini Türkiye'ye adamıştır. Bundan daha onurlu bir davranış olamayacağını bile bile saçmalamaya devam edenler var.
En İyi Cevaplar