Karpuzun kilo fiyatları 2.5 TL' den başlıyor türüne göre 7 TL' ye kadar çıkıyor. Siyah Karpuzun 10 Kilosu 44.90 TL Çekirdeksiz Karpuzun 10 Kilosu 69.90 TL Normal Karpuzun 10 Kilosu 29.90 TL
Güneşe hasret olan Almanya' da karpuzun 5 kilosu 4 Euro' ya inmiş. Çoğu markette kilosu 89 Cent. Yani en düşük saatlik asgari ücreti net 7.87 Euro olan Alman bundan 1 saat çalışarak 8 Kilo 946 Gram alabiliyor.
Saatlik net 7 TL kazanan Türk asgari ücretlisi 1 saat çalışarak karpuzdan 1 Kilo ile 2 Kilo 800 Gram karpuz alabiliyor.
Almanya' da 3' er kiloluk 2 tane kavun Cent. Yani 6 Kilo Kavunu 99 Cente satıyorlar.
Almanya' da bu kavundan şuanda Lidl Markette 2 tanesi (3' er kilo) 0.99 Cent alınıyor. Yani en düşük saatlik asgari ücreti net 7.87 Euro olan Alman bundan 1 saat çalışarak 23 Kilo 600 Gram alabiliyor. Yani 8 adete yakın kavun alabiliyor.
Güneşli gün sayısı Almanya' nın 2 katı fazla olan Türkiye' de asgari ücretli saatlik 7 TL net düşen asgari ücreti ile kavunu kilosu en az 3 TL' den 2 Kilo 333 Gram alabiliyor yani 3 kiloluk bir kavunu bile bir saatlik çalışması ile alamıyor.
Aynı süre çalışıp aynı üründen (karpuz) 2.5 Kilo (Türkiye ) almakla 8 Kilo 946 Gram (Almanya) almak aynı mıdır? Aynı süre çalışıp aynı üründen (kavunu) 2 Kilo 333 Gram (Türkiye ) almakla 23 Kilo 600 Gram (Almanya) almak aynı mıdır?
Türkiye' de Bazı Meyveler (Karpuz, Kavun) Neden Pahalı?
Şimdi bizim ak cenaplar bu ince hesaplardan pek anlamazlar.. Kafaları azıcık karışır gibi olduğunda hemen bir koşu açarlar büyüklerinin önerdiği kutsal tv kanallarını bu dediğin hesapların hepsi bir anda alt üst olur. Bir bakmışsın ki o da ne? Ülkemizde her şey ucuz, demokrasi gani, işsizlik filan hiiç yok. Aslında iş çok ama millet beğenmiyor.. Bu dediğin hesapları anlayan anlıyor da anlamak istemeyen kesim nasıl anlayacak sorun orada değerli kardeşim. kapişş ;)
İnsanlara anlatmak gerçekten zor. Peki adamların 99 Cente 2 adet 3 Kiloluk kavun almasına karşılık bizim 2 kavuna 18 TL vermemiz normal mi? 99 Centi TL' ye çevir yine 4 TL yapar. TL olarak bile Almanya' da kavun 4 TL, Türkiye' de 2 adet kavun kilosu 3 TL' den 18 TL.
18 TL ile 4 TL arasında fark yok mu? Üstelik Almanya' da asgari ücretli bir saatte 23 Kilo alıyor Türkiye' de 1 saatte 2 Kilo alıyor. Aradaki alım gücü farkı 10 kattan fazla. İnsanlar hala bunu anlamıyorlar mı?
23600 Gram / 2333 Gram = 10.11 Kat Alım Gücü Farkı var yani Almanya' da kavun üzerine alım gücü %1011 Daha Fazla Almanya lehine.
Yine çok güzel, öğretici bir soru sormuşsun. Malesef, çifçi bıktı, artık ekmiyor, bu durum şimdilik, birilerinin işinede gelse, ayağımıza kurşun sıktığını çok geç anlıyacaklar. Bu kadarı ya çok büyük aptallık ya da plansızlık veyahutta çok büyük bir planın parçası. Zamanla göreceğimiz, bir gerçek var ortada, kendimizi sömürmek için başkalarını mutlu ediyoruz.
23600 Gram (Almanya' da 1 saat çalışılarak alınan kavun gramajı)/ 2333 Gram (Türkiye' de 1 saat çalışarak alınan kavun gramajı)= 10.11 Kat Alım Gücü Farkı var yani Almanya' da kavun üzerine alım gücü %1011 Daha Fazla Almanya lehine.
Yani Almanya' da asgari ücretli bir saatte 23 Kilo alıyor Türkiye' de 1 saatte 2 Kilo alıyor. Aradaki alım gücü farkı 10 kattan fazla. İnsanlar hala bunu anlamıyorlar mı? Üstelik Almanya kendi kavunu üretmiyor ithal ediyor, biz kendi kavunumuzu üretiyoruz ve üretmemiz için 2 katı güneşli gün sayımız, boş topraklarımız, petrol bölgesine yakın ülkemiz ve 360 Eurolara çalışacak ucuz işçimiz var. Almanları böyle bir tarım işinde 2000 Eurodan aşağı çalıştıramazsın, çoğunlukla Polonya' lılar ve başka milletten insanlar gelir çiftçilik yapmaya.
Refah düzeyimiz gelişmiş kişi başına milli gelir 10000 dolar mıydı o zirva. Biz parayi nereye atacagimizi bilmiyoruz çiftçiye destek oluyoruz * Her şey pahalı, zaruri ihtiyaçlar bir de çocuğun egitim masrafini mi, giyimi mi yoksa yemeği mi kessin insan? Ete indirim gelecek dediler ! Tak zam geldi! El insaf be cidden sinir oluyorum. Halkın çoğu ortalama gelirli iken bu nedir?
Onlar 80 Milyonluk halkın değil kendilerinin kişi başına düşen gelirlerinin söyledikleri için 10.000 Dolar diyorlar. Yoksa bana 10.000 Dolar düşmedi. Böyle yakındığına göre sana da düşmemiş anlamadığım kadarıyla. O zaman bizim paralar birilerine düşmüş. O birileri de bizim hakkımızı yiyor.
Bunlar klavye iktisatçılarının lafı. 80.000 Milyonluk halkın her bir bireyine yıllık 10.000 Dolar düştüğü yok. Herkes yılda 38.000 TL kazanmıyor. İnsanlara kişi başı 3000 TL maaş düşmüyor. Öyle olsa 4 kişilik aileye aylık 12000 TL girerdi. Kaç kişinin evine 12.000 TL giriyor.
Ete de zam yaparlar, sütede yaparlar kimse bir şey demezse elindeki öküzü, koyunu bile alırlar.
Erbakan Borçla ülke dışından para alıp onu milli gelir yapıyorlar demişti rahmetli. Açlıktan yerde şu düğün beyaz plastik olmayan en adi kaplar var ya onlarda toprağın üstünde Canakkale' de yemek yiyor insanlar bir ay olmadı gördüğüm :( Halk zulumden kan ağlıyor ve yine de giki cikmiyor ama bir uyanırsa işte o zaman her şey değişecek. Kodamanlar milli geliri yerken vatandaş vergiyi öderken Adaletin öldüğü ülkemiz ve biz bunu hak etmiyoruz. Zikkim olsun her hak yiyene.
Modern yöntemlerle tarım yapmadığımız için geniş alandan az verim elde ediyoruz. Bu yüzden hem fazla ürün yetiştiremiyoruz hem de tarım alanlarının çok olmasına rağmen tarım ürünlerini pahalıya alıyoruz.
Ayrıca çiftçimiz Avrupada en pahalı mazotu kullanan 5 ülke çiftçisinden biri. En ucuz mazotu Bulgaristan çiftçisi kullanıyor. Biz de Bulgaristan gibi çiftçimize ucuz mazot kullandırsak bu fiyatlar değişir. Tabi o zaman da başka yerden açık veririz. Bunu ayarlamakta zaten ekonomi bilgisi ister. Yani hem fiyatları düşürüp hem de bütçe açığı vermemek asıl mesele. Bu yapan da zaten başarılı olur. Daha böyle bir şey görmedik. Bakalım.
Tarımda modernize olursak, devlet çiftçileri yeterince teşvik ederse Türkiye'nin, Dünya'nın en büyük tarım ülkesi olacak potansiyeli var. İklim çeşitliliği çok fazla istediğin tarım ürünlerini yetiştirebilirsin.
Cem Seymen; “Tarımda gelecek tohumda, verimli tohum üretebilmekte” dedi. Aynı nedenle Türkiye’ye özgü bir çok tarım ürününün yurtdışından ithal edilir hale geldiğini söyleyen Cem Seymen, bunun son örneğinin de Diyarbakır Karpuzu olduğunu açıkladı. Diyarbakır Karpuzu tohumunun Meksika’dan ithal edilir hale geldiğini belirten Cem Seymen, Meksikalı bir araştırmacının karpuz tohumunu genetik olarak verimli hale getirerek nasıl Türkiye’ye satıp yılda 25 milyon dolar gelir elde ettiğini anlattı.
Diyarbakır Karpuzu için 25 milyon dolar ödüyormuşuz, biliyor muydunuz?
İş devlette bitiyor, aslında bunun yapılması hiç zor değil. Hollanda bile bizden daha çok tarım ürünü üretiyor. İstanbul kadar bir devletten bahsediyorum.
Ramazan diye fiyatı arttıranlar da var ama bu meyvelerin fiyatı böyle idi zaten. Düşmesi lazım ama düşmüyor. Yunanistan bizim karşı kıyımız orada lüks marketlerde bile kavunun tanesi 1 Euro.
Almanya ile koyunları bir tutmuyorum Almanya Almanya' dır koyun da koyundur. Peki kavun fiyatlarına gelirsek kavun fiyatları nedir? Kavun fiyatlarını konuşalım :)
Yine de fiyatlar pahalı. Güneşli gün sayısı yarımız kadar yok Almanya' nın ama 2 adet kavun 99 Cent. Yukarı da görsele attım.
Adamlar bir saat çalışmasıyla 23 kilo kavun alıyorlar biz 2 kilo alabiliyoruz. Arada 10 kattan fazla fark var. Biz tarımı yanlış yapıyoruz. Bu kadar farkın başka bir açıklaması olamaz bence. Sence?
Merak et, çok farklı bilgiler edineceksin. Belki Dünya bakış açın genişleyecek belki Dünya görüşün değişecek. Belki bildiğin şeyleri insanlara tam anlatamıyorsun ama bildiğin şeylerin kendi fikrinin doğru olduğunu biliyorsun. Bu bilgiler sayesinde insanlara bildiklerini insanlara daha iyi ve daha güzel anlatacaksın.
Temmuz-Ağustos aylarında fiyat bayağı düşüyor :) karpuz da ucuzluyor kavun da ondan daha çok ucuzluyor mesela Balıkesirde kavun tanesi 50 kr. tan yukarı olmuyor çoğu esnafta :) hatta 20-30 tane alıp balkona veya evin bir köşesine asan çok egeli gördüm :)
Ben de Egeliyim ama Aydın' da öyle tanesi 50 kuruşluk vs. bir durum yok. Öyle olsa çifçi bir şey kazanamaz. Zaten ben bu mevsimdeki fiyatları karşılaştırdım. Yaz gelince sadece Türkiye' de fiyatlar düşmeyecek ki diğer ülkelerde de düşecek. Yine de iddia ediyorum Türkiye' de insanlar yaz gelince de kilosu 2 TL' den kavun yiyecek. Yani tanesini 5 TL' den aşağı alamayacaklar. Bu zamana kadar ki tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Aydın' dan 1 ay önce geldim. Domatesin en ucuzu 6.5 TL idi.
öyle bir durum olduğunu sanmıyorum. aynı şeyi erik çinde diyorlardı bugün çarşamba pazarından kilosunu 2.5 tan aldım. Türkiye mevsimlik bir ülke. ileri ki haftalarda erik kiraz kayısı gibi vs. sebzelerin fiyatı bir miktar yine düşecek. mesela domateste geçen hafta 3-5 arası br fiyattaydı 1.5 liraya düşmüş. Yaz ayının tam ortasında domates 1 liraya kadar düşer eminm.
Senin eriği 2.5 TL' den aldığın gün ben eriği 6 TL' den gördüm. Sorun senin en düşük fiyatı söylemen. Yani sen 2.5 TL' den eriği aldığın zaman Avrupalı 1 Eurodan erik alacak. Sorun ki ki Avrupa 1 Euroyu 8 dakika çalışarak kazanıyor. Biz 2.5 TL' yi 17 dakika çalışarak kazanıyoruz. Yani eriğin kilosu 2.5 TL ye düştüğünde yine de Avrupalı bizden 2 kat fazla erik alabilecek.
kardeş bu işin aslen bir fiyatla alaksı yok. çoğu yer marketinden manavına esnafından tüccarına her şey değişkenlik gösterir bunun en büyük örneği iklimdir. eriği 2.5 tan yersin yazın ortalarında 1.5 civarı yersin. haa tabii tarımın azalmasından dolayı br etken var mı var. ama ben kendimi ve ülkemi bildim bileli her şey zamanında oluyor ve çoğunluk bazı şeyler sabit kalıyor. ama büyüyen ve gelişen bir ülke olduğumuzdan elbette tarımı da geliştirmek şart.
Tamam da ben senin aldığın fiyatlardan bir şeyi alamıyorum. 5 TL' ye aldığım domatesin bile lezzeti ağızımı tatlandıracak durum da değil 1.5 TL' lik domatesin lezzeti mi iyi olacak. Kıçı sivri domatesi de sana tavsiye etmiyorum sakın alma. Bir mal ucuz diye sağlığından olma. Ben 10 yıldır adam gibi güzel güzel domates kokan bir domatesi 11 ay görmedim. 1 ay gördü isem de 4 yıldır 5 TL' nin üzerinde idi. 4 sene önce çok iyi hatırlıyorum Aydın' ın bir ilçesinde Eylül ayında domates 3.5 TL idi. Bu da Muğla Datça domatesi olarak geçiyordu.
Aydın gibi tarımı başkentlerinden biri de bile 1 ay önce 6.5 TL' ye adam gibi domates yoktu. Şuanda 1.5 TL' ye domates aldığını söylüyorsun kalitesi nedir? Hala TV' ciler pazarlara gidiyor ve sebze meyve fiyatları uçuk. Bu pazardaki insanlar cast ajansından mı geliyor ya da fiyatlar haberciler için mi yüksek yazlıyor? Bu pazarlar sosyete pazarı mı nede fiyatlar yüksek? Sosyeete pazarı ise her ekonomik kesimden insan neden o pazarlarda? Demek ki normal, sıradan insanlar ama fiyatlar uçuk.
Ayrıca sebze meyve kalitesi her sene düşüyor. 10 sene önce yediğim sebze ve meyve şimdi yok. Dedelerimiz kim bilir ne kadar güzel kalitede sebze ve meyve yemişlerdir. Her şey hormon olmuş.
Hım pazardan, marketten alan ben değilim diyorsun. :) Ondan dolayı bunları almak için kaç para verildiğini bilmiyorsun. Bu meyveleri sebzeleri kim alıyor eve? :)
En İyi Cevaplar