Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. O benim milletimin yıldızıdır parlayacak! O benimdir, o benim milletimindir ancak! Bugün İstiklal Marşımızın yıl dönümü. Öncelikle Mehmet Akif Ersoy'u saygı ve sevgiyle anıyorum. Bize böyle bir miras bıraktığı için kendisine minnettarız. Peki İstiklal Marşı size hangi duyguları çağrıştırıyor?
12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü. İstiklal Marşı size hangi duyguları çağrıştırıyor?
Burda bazıları istiklal marşının türkçülük üzerine yazıldığını iddia ediyor, istiklal marşında hiçbir ırkın adı geçmez. Hatta yazan mehmet akif de arnavut bir müslüman çocuğudur. Marştaki ortak ruh, islam olmalarıdır. Ben ezelden beridir hür yaşadım diyen akif değil, o ve bu milletin müslüman ruhudur. Kahraman ırkım ifadesinin geçtiği dörtlük sonunda hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal ifadesi de bunu destekler mahiyettedir, hakka tapan bu toplumdur onun kahraman ırk dediği. Aslında akifin sanatı ve zekasıyla ırkçılığı bitiren hamleleri bu şiirde yaptığını düşünüyorum. Aynı toprakta yaşayıp, aynı amaç uğruna savaşıp şehitler veren, birbirine kenetlenen bir halk, gen haritası ne derse desin, aynı ırktan, aynı millettendir.
Simdi burdan demesi kolay da biliyorsunuz ki referandumdan evet cikarsa Ataturk devrimleri tamamen bitmis olacak. Turkculuk, akilcilil ve mantik uzerine kurulmus bu ulkede bagnazlik daha da artacak. Akp tabani ve mhp nin seriata yakin kesimi osmanliya cok dusknlundur. Osmanli derken o bizim bildigimiz. osmanli degil. Rte nin padisah oldugu osmanli. Kemalistlere Ataturke tapiyoruz diye suclarlar kendileri de putperest oldu.
Ha bur arada hdp icindeki muhafazakar kurtlerde evetin yaninda. Bu referandum basit bir seymis gibi gorunuyor. Ama yeni turkiye adli islamci bir ulkenin ilk adimlari. Ve iyi dusun evet diyen kesimin buyuk cogunlugu azinliktir. Kürt, ermeni, laz, zaza... Rabia isareti bizim sembol isaretimiz oldu. Yani demek istedigim bu is bitti gibi bir sey. Zaten belliydi de boyle olacagi. Siyasal islam ile Anadolu muslumanligini aradindaki farklari bir goremedik.
@Kemalist-Hukukçu söylediklerin acı gerçekler bunları ben de biliyorum da hayır oyu kullanmaktan başka bir şey gelmiyor elimizden. Türk milliyetçiliğini ayaklar altına alan iktidar başkanlık sistemi gelince neler yapacak kimbilir. Sonumuz hayrola diyorum diyecek bişey yok
ülkemizin güzide marşıdır, hele memleketten uzak olduğunda çalınırken, söylerken gözlerin dolar, anlamını daha bir anlarsın, daha bir hissedersin. candır, birleştirir, bütünleştirir istiklal marşı. ülkemizin geleceği gençlerimizden bir istiklal marşı bir okul bandosundan çok güzel bir istiklal marşı youtu. be/6Cu1d6sqgKo
Yorumları okuyorum da ne kafalar var arkadaş. Bu sözler bir milletin var oluşunun kısaca özeti gibidir. Oturup nelere takılıyor insanlar şaka mısınız arkadaş?
Anlamı büyük ve derin bizde zaten sende güzel açıklamışsın ama bu anlamlı günde Türk'lerin üstündeki köpek hatta ısırması görüntüleri haberleri insanın canını sıkıyor kafa ona takılıyor. Önce Almanya, Hollanda bugünde İsveç'ten hamle geldi üzücü şeyler böyle bir günde avrupada Türk'lere saldırı.
Arnavut kokenli bir yazar Olan Mehmet Akif Ersoy Vatani vr Milleti icin bu Marsi yazdiginda , Kimsr Sen Arnavutsun Cerkessin veya Baska bir seysin demedi ! Eskiden , Eski dedigim 2002 oncesi Bu kadar ayrim gormedim. Bu son 2003-2017 Toplum cok Fena sekilde ayrisma yoluna girmis, Hemdr cok fena. İstiklal Marsinda bilr ayrim kokusu hisseden Mahlukatlar var.
Yok Arap değil diye biliyorum. Aslında bize böyle bir marş bırakan adamı hep Türk kabul ettim hiç araştırmadım soyunu. Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım diyor. Anadoludaki ırklardan hangisi tarihten beri hür yaşamış, başkasının esareti altında yaşamaktansa göç etmeyi tercih etmiş hatta ölmeyi tercih etmiş? Türkler. Bu yüzden ben Mehmet Akifin burada Türk milletini kastettiğini düşünüyorum. Akif ideolojide İslamcıdır aslında ama diğer şiirlerine de baktığımızda İslamcılıkla birlikte bir milliyetçilik de görürüz. Tabi bu ırkçılık boyutunda değil. Kurtuluş Savaşı ise tüm ideolojilerden bağımsız bir milletin bağımsızlık savaşı. O yuzden bu marşta ideoloji aramak saçma olur. Sadece bağımsızlık ve Türk milletinin gücü vardır. Benim düşüncem bu.
Marşta diyorum ideoloji aramak saçma. Bu marş Türk bağımsızlık mücadelesini anlatıyor. İçinde milli ve İslami öğeler var ama bu bir siyaset gibi değil daha çok bu millette zaten var olan bir duygu gibi işlenmiş. Mesele Atatürk ve onun inkılapları değil. Atatürk ve inkılaplarını tabiki Türkçü ideoloji de incelemek gerekir.
@Ladies_Code Türklüğe karşı gelen bir İslamiyet savunucusu olunca direkt önyargılar devreye giriyor :( Yoksa benim ailem de Müslüman, arkadaşlarım da Müslüman. Ama dini vatanın önüne koyan insanlardan neler çekiyoruz, gündemi takip ediyorsundur mutlaka.
Mehmet Akifin ve Atatürk'ün tırnağı olamazlar, biz de olamayız. Mehmet Akif ve Atatürk farklı görüşte iki insan. Nasıl yalakası olsun adam? İftiraya bak. Farklı görüşte olsalar da ikisi de bizim kıymetlimizdir. Kimse laf edemez.
Tabiki kurtuluş savaşı ve yeniden var oluş. Sevmeyenler defolup gidecek günün birinde kimse merak etmesin, Türkiye ümmetçi bozuntularin değil milliyetçilerin ülkesidir bunu bozmaya çalışanda bedelini oder elbet.
İstiklal Marşının bende yaşattığı duygular, bağımsızlığımız, vatan aşkım, bayrak, özgürlüğümüz ve bayrak ve vatan uğruna verdiğimiz şehitlerimiz Ve Üstadı hatırlatır umay :)
Ne diyosun sen be? Biz İstiklal Marşımızla gurur duyuyoruz. Beğenmeyen, onu benimsemeyen bizden değildir zaten. Türklüğü övdüğü için zorunuza gidiyor dimi? Bu halklar diye bir şey yok. TÜRK MİLLETİ var. Türk yurdunda bu marşı ve bayrağı benimsemeyen bu yurdun evladı değildir. Kusura bakmayın da malum ırk Türklükten rahatsız oluyor diye ne Türklüğümüzden ne marşımızdan vazgeçeriz. Anadoluyu biz fethettik, biz kurduk medeniyeti, biz kurduk devletleri. Tarihte hiçbir başarısı olmayan birkaç ırk bizi kıskanıp burada Türklükten rahatsız oluyor. Burayı yurt yapan biziz burası bizim yurdumuz. Kim Türke düşmansa zorla tutmuyoruz gidebilir milli olmayan bir ülkeye. Sen de Kuzey Koreye git. Ama orda Korelilere ayrımcılık var bizi dışlıyolar ühühh yaparsan o fotosunu profiline koyduğun adam seni köpeklere yem eder. Burada alıştınız, şımardınız. Yiyosa orda yapın bakalım bu söylemleri. Uğraşamıycam. Türklüğü beninsemeyenlerle muhattap olmam. Güle güle.
En İyi Cevaplar