Sosyalizmin teorik cercevesi 19. yuzyilda "en buyuk sayi icin en buyuk mutluluk" felsefesiyle ortaya cikan klasik iktisadi liberalizmin slogani olan laissez faire'in iktisadi ve politik varsayimlarina karsi bir antitez olarak ortaya cikti. Sosyalizmin cikis sebebi iktisadi olup, temel meselesi uretim araclarinin mulkiyeti uzerineydi. Ana itirazi ise, kapitalizmin tum bireyler kendi mutluluklarinin pesinde kosarsa, toplumun da en buyuk mutlulugu yakalayacagi fikrine olan sonsuz inancinaydi. Nasil ki klasik liberalizmin fikir babasi Adam Smith (aslinda bu surecte baska isimler de var) olarak biliniyorsa, sosyalizmin fikir babasi da bilindigi uzere Karl Marx oldu. Marx "Kapital"de ve "Ucret, Fiyat ve Kar" isimli eserlerini genis olcude kapitalizm elestirisine ayirmistir. Gelelim din meselesine, yani asil konumuza... Evet Marx bir ateistti, hatta zaman zaman yazilarinda din elestirisi de yapti. Fakat gercekte hicbir zaman temel meselesi din olmamistir. Herhangi bir ideolojiyi benimsemis kisilerin, o ideolojiyi teorik cerceveye oturtan dusunurlerin tum fikirlerini kabul etmek gibi bir zorunluluklari yoktur. Evet sosyalistlerin cogunlugunun dini inancinin olmadigi bir gercektir, ama dedigim gibi dini inancsizlik savunulan ideolojinin bir on kosulu asla degildir. Gunumuzde karma ideolojileri benimsemis cok sayida insan mevcuttur. Her fikrin belirli olcude haklilik paylari olabilir. Sosyal bilimlerin temel meselesi de mumkun olan en insancil toplumsal duzeni aramaktir. Yani kisacasi, bir insanin hem dindar, hem de sosyalist olmasi pekala mumkundur. Baslangicta da degindigim gibi, sosyalizmin temel meselesi, kapitalist ekonominin doktrinlerine bir itiraz, hatta onu degistirmek icin bu itirazi eylemlilik surecine oturtmaktir.
11 Yorumla- +1 yıl
eyvallah güzel yorum
En İyi Cevaplar
+1 yıl80 ihtilalinden sonra bu halkın kafaya bazı kelimeler kodlanmış: komünist ve sol bunlardan birkaçı. Anlat anlat anlamıyor kimse
38 Yorumla- +1 yıl
aynen dotum nalayışlı bilgilisn aynen
- +1 yıl
Geçen sene bize staja gelen üniversite Öğrencisi çocuğa che yi sordum, şarkıcı dedi.
Daha ne diim ki? Bu da İstanbul da üniversite de okuyan birisi - +1 yıl
yav yapma allahını seversen yalan de yav
- +1 yıl
Yok yav, yeminle. Ben de ona dedimki bu işleri herşeyi bırak bir Önemi yok. Sen önce olayı anla dedim. Akşama Küba olaylarını ödev verdim, sabah gelip anlat dedim. Geldi anlamış neyseki
- +1 yıl
araştırma görevlisimisn hocam o zaman halimiz harap
- +1 yıl
Yok, finans sektöründeyim. Bu anlattığım sadece biri. Sonra baktım bir yeğenim de aynı böyle. Neyse onu eğittim anlata anlata.
- +1 yıl
anladım işimiz zor bu ortadoğu çukurunda
- +1 yıl
Çok fazla oynayan kurcalayan var
Alevilere dinsiz derler solculara dinsiz derler dini somurenler dindar derler. Dinciyle dinsizi ayiramayanlardan ne beklersin
43 Yorumla- +1 yıl
işte güzel bir yorum daha
+1 yıldiyelimki sol dinsizlik, dinsiz olunca ne oluyormus?
26 Yorumla- +1 yıl
dinsizlik kişinin seçimi başımızda yeri var
- +1 yıl
sen değerlisin emin ol senin varlığın yeter
- +1 yıl
hayir benim pek solcu oldugum söylenemez kendim icin demiyorum solcular dinsiz olursa noluyormus dedim?(:
- +1 yıl
olabilir ben bir şey dedim mi ki sorumu nasıl anladın ki
- +1 yıl
yani diyorum ki dinsizlikten neden korkuyor insanlar? diyelim ki sol komple dinsiz ve sol bir parti iktidar oldu neyinden korkuyorlar?
dinsizlik bir din degildir kati kurallari olan bir kitabi yoktur ki tüm ülkeyi dinsiz ilan edip " dinsiz bir ülkeyiz " adi altinda insanlara baski yapilsin?
dinsiz olmak bir digerinin ibadetine inancina karismak degildir ki? insanlar neden dinsizlikten korkuyor onu anlamaya calisiyorum. - +1 yıl
bende anlamıyorum bende aslında anlıyorum nedeni belli yobaz kafa ne anlar
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
17Cevap
sağcılık veya solculuk ekonomik farklılıklar içerir (en azından bu iki kavram bu sebepten doğdu)
dindarlıkla vatanseverlikle devrimcilikle Türk Kürt veya Arap olmakla ilgili değil bunu kavramak lazım
sağcı bir iktidar sermayeye önem verir ve ülkenin gelişmesi için iş adamlarını destekler
solcu bir iktidar emeğe önem verir ve işçileri destekler yanlış anlaşılma da olmasın her ikiside işçiyi ve iş adamlarını destekliyor fakat öncelikleri farklı
bir mecliste sağcıların veya solcuların oranı %35 in altına indiğinde ise o ülkede karışıklıklar başlar çünkü ikisi birbirinin dengeleyicisidir bana göre32 Yorumla- +1 yıl
enteresan bakış açısı
Herhangi bir dine inanç kişiseldir vicdan işidir solcular buna karşı değildir , ama belli bir din , meshep ( Hristiyan - Müslüman , Alevi - Sünni ) gibi devletin resmi politikası gibi ön plana çıkma olursa solcular buna karşıdır işte. ideoloji ise daha çok düşünme ve ne istediğini bilmek işidir. Ki eğer solculuk dinsizlik olsaydı , nerdeyse SOL'un tohumunun atıdığı Rusya'da en kalabalık hristiyan topluluk olmazdı. Ha ben müslümanım , bir ateistlede aynı sofraya otururum , bir hristiyanlada , ben dinden daha fazla İdeolojiyi önde tuttuğumdan dolayı böyledir belkide. Bu konuşmalarım marjinal olmak için önce solcu ardından ateist olan kişileri kapsamıyor tabiki , sonuç olarak solculuk dinsizlik değildir :)
29 Yorumla- +1 yıl
eyvallah kardeşim
- +1 yıl
bende diyorum yoldaş anlamıyorlar sekülerizim oratadoğuaya daaytıldı solu yıkmak için
- +1 yıl
aynı fikirdeyiz
- +1 yıl
aynen bak bu da doğru teşhis yoldaş
- +1 yıl
hiç sorma bıkıyor insan
Geçmişten gelen bir gelenektir. Solcular dinsiz olur, sağcılar ise dinine bağlıdır. İhtilal dönemlerinde ''Solcular dinsizdir'' dedikleri için solcuları halen dinsiz sanan kişiler vardir.
21 YorumlaAynen kardeşim
- Para & Ekonomi konusunda 1,2b cevap paylaştı.
+1 yılİslam ile sol uyuşmaz. Bu kadar nettir. Ha solcular dinsizdir diyemeyiz.
İslamın belirlediği ekonomik düzeni iyi anlamak gerekir solculuk ile uyuşmadığını anlamak için227 Yorumla- +1 yıl
yok ya hocam haaytında hiç sosyalist manifestoyu okudun mu bu matematik öğretmenliğine benzemez amin ol mesleğine saygım sonsuz ama emin ol
- +1 yıl
müslüman isen dağıtsana elindekileri h. z muhammed diyor ki barınma yemek ve giyecek dışı fazladır dağıtılmalı buyur senden başlayalım
- +1 yıl
sağ kapitalizim ile uyuşur demi saraylar yaparak halk aç
- +1 yıl
Sagol ahaha :D
Ben de sana İslamın belirlediği ekonomik düzeni anlamani arastirmani tavsiye ediyorum, sonra her ikisini karsilastir tamam? - +1 yıl
islamın yazdım iyi bilirim islamı hemde hücrelerime kadar emin ol
- +1 yıl
müslüman isen dağıtsana elindekileri h. z muhammed diyor ki barınma yemek ve giyecek dışı fazladır dağıtılmalı buyur senden başlayalım buyur hoca
- +1 yıl
Emin olamadim şu an ama sen bilirsin:))
- +1 yıl
hayır sorumdan kaçma yanıtlasana eviniz var mı sizin ailenizn
- +1 yıl
elbisen ve yiyeceğinizde var dimi
- +1 yıl
buyur söz sende
- +1 yıl
Yahu orda hem fikiriz. Peygamber efendimiz der ki;
Bir insanın 3 temel ihtiyacını karsilayabilmesi ya da karşılanması gerekir.
Yeme-icme
Giyinme
Barınma...
İslam insanların zenginliğine karşı değildir. Zira Allah ilmi istediğine parayı istediğine verir. Mühim olan Allahın şahsa verdiği zenginlik içinde fakirin hakkını ayırması ve dağıtmasıdır. Zekat sadaka vs vs.. Sana zengin sahabeleri araştırmanı öneririm misal
İslam eşitlikten yana değildir, adaletten yanadır.
Bak bunları iyi düşün. Sosyalizm ile karsilastir. - +1 yıl
bunlar emevinin oyunları yezitin oyunları geç beunları geç yemez yazdıklarını iyi bilirim sen hemen dağıtmaya başla zengin sahabemiş
- +1 yıl
allah ilmi istediğine senginliği istediğine ne güzel islamiyet vallaha helal olsun salatanat desen islam emevi yönetimi
- +1 yıl
Yahu bırak bu mavalları.. En ufagindan imtihan dünyasında yaşıyor olmamız yeter.
Kuran, peygamberin hayatı, kıssaları oku. - +1 yıl
hepsini bilirim aklıma yatan benim başımın tacıdır ki islam akıl dinidir sen tavsiyeme baksana hemen dağıt hemen
- +1 yıl
hadislerde bir sürü yalan iftira atılan asli olmayanlar var
- +1 yıl
Ne korkuyorsun. Zekatı sadakayı veririz şukur. Sadakalardan beladan kurtuldugum bile olmuştur.
Hak olan Ehli sünnettir. Ötesi boş. - +1 yıl
sen mi bunun kararını verecen yaratan allah mı
- +1 yıl
allah yarattı ki insanları sen fazla kazan ee diğeri ezilsin ne güzel bu düzen adil değil müslümanllığa yüzde yüz ters
- +1 yıl
Allah belirleyecek tabi. Peygambere itaat edin diyen Allah.
- +1 yıl
Yahu ezilme yok, ben ne diyorum sen ne diyorsun?
- +1 yıl
nasıl yok saltanat sürenler ve sadaka ile yaşayanlar aç gözlerini hoca aç
- +1 yıl
Ooo sen Allahın karşına çıkınca dersin o vakit "sadakayla hayat sürenler ne iş?"
- +1 yıl
allaha bir çift sorum olacak elbet korkma yaratn merhametlidir mesela salatanat sürenleri sorcam
- +1 yıl
Sor.. Hz. Haticeyi de sor.
- +1 yıl
h. z haticeyi de soracam sen rahat ol
- +1 yıl
islam kapitalist midir?
bizde hemen yaftalamak var ve aklımız basmayınca kavramları birleştirmek var.
dindarım diyen biri illa sarıklı cüppeli elinde tesbihi olcak. kazayla bile olsa bara gidemez. solcu dedin mi kesin dinsiz ahlaksız biridir.
kafa ayrı ayrı düşünmeyi bırakalı yıllar olunca en kolayı böyle tabii işlerine geliyo.
yoksa o birazcık düşünme yeteneği kullanılsa bugün hala akape barajı geçmeli mi sorunsalı tartışılmazdı.
bukadar açık açık dini sömüren halkı soyup soğana çeviren teröristin kucağına atıp şehidi kelle hesabı sayan hiç bir tedbir alınmayan işlerde toplu işçi ölümlerini kadere bağlayıp utanmadan bu işin fıtratında var diyen ahmaklara oy vercek bir tane insan çıkar mı beynini kullanan bir ülkede?00 Yorumla
+1 yılkonunun özeti
https://www.youtube.com/watch?v=5J2ADDbthjs11 Yorumla- +1 yıl
Aynen hemsehrim
Komünistlerin dinle bir alakalarının olduğunu düşünmüyorum. Sosyalistler bu konuda daha ılımlı gözüküyor ama şöyle bir şey var bizim ülkemizde solcular dinsizlikle yaftalanıyor olabilir aynı şey sağcılar için de geçerli onları da yobaz ve faşist olmakla suçluyorlar. Bence iki tarafında bu konuda birbirine söyleyebilecek pek bir şeyi yok gibi.
158 Yorumlasiz ülkücüler amerikancı olduğunuz için siz 700 lerde yaydınız bunu solcular ateist diye
70 ler pardon
- +1 yıl
Siz de rusyacısınız. Benim babam eski ülkücü reislerinden kusura bakma beni suçlayacak durumda değilsin. Babam o dönemde üniversitede okurken komunistler fakülteden türk bayrağını indirip rusların portresini asmaya kalkmış şimdi de Türk bayrağını indirip apo:'nun posterini asacaklar biz izin verirsek tabi. Şu andaki solcular özellikle komunistler din kavramını çok önemsemiyor olabilir ama 1980'ler gibi dönemlerde dinin gereksiz olduğunu ve ortadan kaldırılması gerektiğini savunuyorlardı. Yani ülkücüler bunu kendi kafasından uydurmadı. Bu zemini geçmişteki solcular hazırladı biz değil
- +1 yıl
yazdıkların ocakta okutulmuş ki ezberlemişsin bu ifadeler emin ol ha diyelim dinsiziz ama emin ol sizden daha dindarız neden mi takiye yok alkol alıp oruç açan sizler karı kızlara laf atan ülkücüler
her tarafınız ırkçılk her şiyiniz yanlış her şeyiniz - +1 yıl
rusya ne alaka nbiz nerde ezilen varsa oralıyız milliyetçilik hastalıktır einsatan nediyor milliyetçilik çocuk hsatalığı kızamık daha ne diyeyim
- +1 yıl
demin bana uslupdan bahsediyordun şimdi de uslubunu bozuyorsun. Ben çocukluğumdan beri siyasetin içinde büyüdüm ülkücülüğü ne kadar iyi bilirsem komunizm, sosyalim, kapitalizmi de o kadar iyi bilirim. Bu konuda okunabilecek kadar çok kitap katılabilecek kadar çok seminere katıldım. Yüzüne sosyalist maskesi takmış komünist ve pkk yandaşlarını da hemen anlayabilrim.
- +1 yıl
bak benim annem tarafı full ülkücü malatya dayım ülkü ocakları gençlik sorumlusu hala malatyada ülkü ocaklarını iyi bilirim bende çünkü geçmişte elazığda ki ülkücüysen kalenizdi ülkücüysüm bu ideolojiniz kadar saçma bir şey yok gördüklerimi yazdım ben emin olabilirsin ailemde bir tane solcu yok
- +1 yıl
lenin emin ol milliyetçilerin yaptığının zerresini yapmamıştır zulum arıyorsan kara gömlekli marcoya bak italyada ya da sizin şairiniz nihal atsızın ırkçılık nefretine bak
- +1 yıl
o yüzden mi kürt düşmanı memleketin ne hale geldiği ortada türk dediniz kürt ırkçılığını kaşıdınız
- +1 yıl
işiniz gücünüz ırkçılık
- +1 yıl
Senin hiçbir şeyden haberin yok bence ülkü ocaklarında sadece Türk değil Kürt arkadaşlarımızdan da var. Bizim sorunumuz pkk yandaşlarıyla olaya başka yöne çekme Eğer sosyalistsen pkk terör örgütü gibi emperyalist güçlerin uşağı olan bir örğütü ve ideoloji savunmazsın. Burada bana pkk seviciliği yapmakla bir yere varamazsın ama şunu unuttum bizim ülkemizde
Sosyalim=Kürt milliyetçiliği - +1 yıl
ben eski ülkücüyüm sana diyorum elazığ diyorum sen ülkücü değilsin emin ol
- +1 yıl
ailem fullülkücü anne tarafım
- +1 yıl
kürt millyrtçiside eşittir türk miilyetçisi
- +1 yıl
ikiside kahrolsun
- +1 yıl
mezhepci katilleri savunan yavru kurttan nagmeler.
- +1 yıl
bak sana yemin ederim köekinim ülkücü 20 yaşına kadar elazığda ocaklarda takıldım emin ol
- +1 yıl
ailemde bir tabe sol yok hukuk fakületesine girince sol ideoloji ile tanıştım
- +1 yıl
ülkü dediğin de iyi bilirim akşama kadar kürt avlamak
- +1 yıl
alevi avlarken vatan sever olunuyor da alevi asker öldürünce vatan haini mi olunuyor zeka patlamasi yasayan cok seref sahibi yavru kurt?
mezhepci irkci faso.(: - +1 yıl
vallahi amaç ülkü demek ama ben öyle gördüm elazığ ovası ülkücü yuvası diyorduk bir baktık ki kürtleri avlama ovası haline gelmiş mezhepçilik var dayım bile kaşama kadar diyor ki tanrı türkü korusun bak sana yemin ederim tanrı kürtü lazı korusun de desem aban terörist der dayım bu zat
- +1 yıl
ocak basinda cayimi yudumlarken mi yapayim arastirmayi acep?(:
- +1 yıl
tesbihimi alip geliyorum hemen agjkjffhj.
- +1 yıl
ha ayrica ocak basinda sadece marastan mi bahsediyorsunuz cok bilgili kardes? ya corum?
- +1 yıl
hayır mhp zihniyeti mi çözecek bu sorunu inan siz iktidar olun bu ülke en az 20 parça olur bak yemin ediyorum
- +1 yıl
saygi? zahfsfhh elinizde tesbihlerle alevi katleden guruhu savunan saygidan bahsetmesin bir zahmet. pkkyi pkk yapan da sizin zihniyetinizdir dolayisiyla ülkü ocaklarinda dev aynasina degil boy aynasina bakin teröristin resmi cikar karsiniza.
- +1 yıl
acitasyon? diyorumki ülkücüler mezhepcilik yapip alevi katleden bir guruhtur nesini savunuyorsun burada, acitasyon neresinde? sehidimiz sehidimiz diye agladiginiz alevi askeri sivilken katletmek mübah da uniformali katledince canilik oluyor?
sen osmanlidan örnek veriyorsun svjjggjj.
önce 80lerin 70lerin hesabini verin sonra geceriz osmanliya. - +1 yıl
maras diyorum, corum diyorum teröristlik degil de nedir diyorum cevap veremiyorsun osmanliya gidiyorsun.
- +1 yıl
Maraş olayları teröristlerin çiçek sinemasına attığı bomba sonuucunda başladı. Neymiş efendim olayları başlatan teröristlermiş ayrıca bu olayı ülkücülerle nasıl bağlantılıyorsun anlamadım. Olay alevi-sünni çatışması yani siyasi bir mesele değil dini, halk arasında olan bir mesele. Günümüzde de teröristler insanları kışkırtmak için oraya buraya bomba atıyor halk galeyana gelip birbirine girse bunun suçlusu biz mi olacağız yani.
- +1 yıl
evet ünal ismanoglu gibi teröristler iki bomba atip aleviler bomba atti diye sunni kesimi kiskirtarak cikmistir o olaylar.
corum desen yine ülkücüler e simdi bunlarin osmanliyla alakasi nedir de osmanliyq gittin sen? - +1 yıl
Maraş'ta Devrimci-solcu geçinen 2 öğretmen öldürüldükten sonra teröristler her zaman ki gibi şu an da da olduğu gibi suçu ülkücülerin üzerine attı. Bunu bahane ederek 3 tane ülkücü kardeşimizi sokak ortasında vurdu. Buda yetmezmiş gibi çiçek sinemasına bomba attılar. Olay alevi-sünni çatışmasına dönüşüp de halk birbirine girince ülkücüler suçlu diye paçayı sıyırdılar yok öyle dünya. Maraş katliamının 1 numaralı suçlusu devrimci geçinen teröristlerdir.
- +1 yıl
osmanagaoglu.
- +1 yıl
@kopukucurtma5 Evet Osmanlıya niye gittim sen deidn ya sizin görüşünüz yüzünden pkk var diye.1928 yılında ülkücü görüş yoktu. Ama o dönemde Kürt Teali İslam Cemiyeti vardı. Bu terör örgütü de pkk gibi bağımsız bir kürt devleti kurmak için çabalıyordu. Bu örgüt Osmanlı Devletini içeride az yıpratmadı. Hastalıklı pkk zihniyetinin nereye dayandığını iyi araştır bence.
- +1 yıl
hanımefendi ittihatçı kafa eşittir ülkücü zihniyet aynıdır bu ırkçılık bu hale getirdi bu ülkeyi
- +1 yıl
pkkyi pkk yapan sizin zihniyetinizdir dedim biraz anlayarak oku ne yazdigimi. osmanliya kadar gitmene hic gerek yok pkknin kurulus tarihine katilima bak, ve 80 darbesi sonraki katilima bak. örgütün kurucusu öcalan olabilir de katilimi tavan yaptiran sizin zihniyetinizdir.
ha dersim katliami vs sana temizliktir digerine göre asimile olmamak icin direnen halki katliamla sindirmeye calismaktir.
siz kabul etseniz de etmeseniz dogu kürtlerin yasadigi bir bölgedir ve onlar türk degil kürttür, anadilleri türkce degil kürtcedir, ve hic biri aslini inkar edip ben türküm demek zorunda degildir.
yok sayar, baski uygular, zulm ile sindirmeye calisirsaniz ferman padisahinsa daglar bizimdir diyenler de cikacaktir elbet.
önce bir halkin diline, irkina, kültürüne saygi duymayi ögrenin sonra gelin ihanetten bahsedin. kardesiz dedikleri halka ihanet icinde olan kim acaba dogu türkistana bögürmeyi bilirsiniz ama? - +1 yıl
@kopukucurtma5 Biz kimseye kendine kürt olduğun halde Türksün de demedik hiçbir zamanda demeyiz. Bu ülkede yaşayan insanlar ben Türküm, Kürdüm, Lazım diye rahatça söyleyebiliyor zaten benim çocukluğumdan beri böyle bu benim kürt arkadaşlarım oldu her dönemde her zaman ben kürdüm dedi. Alışmışsınız ben mağdurum siyasetine bu şekilde insanları kandırmaya çalışıyorsunuz. Türklük üst kimliktir ve burası da Türkiye'dir bu ülkede yaşayan herkes de Türklerle eşit haklara sahiptir. Türklerin sahip olup da kürtlerin sahip olamadığı hiçbir şey yoktur. Kürtlerin içinde de bir sürü zengin vardır. Hele benim yaşadığım şehirde sürüsüne bereket. Amacınız ben Kürdistan kuracağım ise Türkiye toprakları dışında istediğiniz yerde kurun. Bizim toprağımız da sınırımız da bellidir. Şimdiye kadar devlet kuramadıysanız bundaki en büyük suçu da kendi aşiret yapılanmanızda arayacaksınız.
- +1 yıl
bak işte aşiret yapısı ile vuruyorsun ya da üst kimlik ile kin dolusun emin ol kin benim annem türk babam zazakürdü türke süşman olna yok ya da kürte sistem bozuk süt kimlikde safsata soran tek dil tek ırk barbarcadır ne insani ne islami ne evrensel ne de ne aklına geliyorsa yeri yok
- +1 yıl
ben neden magdur edebiyati yapayim kürt degilim alevi degilim sizin zihniyet zaten ezileni savununca " bölücü " yakistirmasi yapmaktan baska bir mantik yürütemiyor.
ha dayatilmadigi icin cocuklari okul bahcelerine dizim türküm dogruyum caliskqnim detirtildi, ayni haklara sahip olduklari icin ana dilleri yasaklandi, kürtce sarki söyleyen tutuklandi. ibo gibi yavsaklar götü yiyorsa kürtcenin yasak oldugu dönemlerde dogu sivesiyle konusup kürtce sarki söyleseydi servetine servet yapip tv ekranlarinda boy gösterebilecekmiydi bakalim ( verdigin örnege misal ).
sen esitiz dedigin halkin dili yasaklanir sesi cikmayanlar "neleri eksikti" diye dolasmasin. zulmlere huc girmiyorum bile. - +1 yıl
@kopukucurtma5 Bu ülkede tek ezilen kürtler değil ben ezilen herkesi savunurum sadece belli bir etnik grubu savunmam eğer sizin gibi sadece belli bir etnik grubu savunsaydım o zaman ırkçı olurdum. Bu ülkedeki asılırkçılar sizin gibiler kanlı bir kürt ırkçılığını savunup pkk'yı pohpohluyorsunuz sizin gibilerin hiç kimseye laf söylemeye hakkı yok. Başkada cevap yazmıyorum.
- +1 yıl
biraz önce bizden neleri eksikti simdi sadece onlar mi ezildi oldu.
zaten sorun orda " tek ezilen kürtler mi " diyip alevi katledeni savunup hic bir haksizliga ses cikarmadan hak arayana vatan haini irkcilar diye bögürmeye devam etmekten baska diyebileceginiz hicbirseyiniz yok. - +1 yıl
@kopukucurtma5 Saçmalama. Her ülkede az ya da çok ezilen insanlar olabilir olayı dramatik bir şeye çevirme. Belli bir ırka mal etmeye çalışma siz ırkçılık yapıp terörü destekliyorsunuz. senin saçma sapan zihniyetine cevap bile yazmamak lazım çünkü siz ırkçısınız faşistin en önde gidenisizniz. Ülkenin içinde bulunduğu durumun bir numaralı sorumlususunuz. Ben sana diyeceğim kadar şeyi dedim aç da yukarıda yazdıklarımı oku Osmanlı DEvleti'inden beri başımıza bela olmaktan başka hiçbir işe yaramadınız.
- +1 yıl
osmanli devleti tr devleti hic farketmez zulm etmeye devam ettikleri sürece daglarini yol eden cok olur.
irkci mezhepci fasistler belli, bknz : alevinin ibadetganesini tanimayan, kürtün anadilini yasaklayan devlet ve saksakci yavru kurtlari.
ezilenin hakkini savunmak vatan hainligiyse kraliyim. - +1 yıl
@yeşilışık ve @devrimciche ne yapıyorsunuz siz ya..
@devrimciche İdoolojin halkçılık demokrasi düşünce özgürlüğü değil mi? Böylemi saygı duyacaksın karşındaki fikre bu mudur demokrasi anlayışın, biri karşına çıkıp ben böyle düşünüyorum dediğinde içeri atacak yargılayacak ya da asacakmısın ne farkın kaldı kazıklı votvodadan ya da hitlerden.
@yeşilışık Bumu senin milliyetçiliğin ipler eline geçtiğinde bu milletin her bireyini saramayacaksa milli kolların ne işe yarar milliyetçilik ruhun. kendi ülkenin insanlarını birşeylerle suçlayıp onları yerden yere vuracaksan milliyetçi değilsin. Yanlızca ve yanlızca kendi taraftarlarının çıkarlarını koruyan bir faşist olabilirsin. Ancak hitler olursun bu kafayla...
Arkadaşlar insan olduğunuzu karşınızdakinin insan olduğunu unutuyorsunuz. Her görüş düşünce ve insan hem kendi tarafınızda hem karşıt görüşlülerin tarafında mevcut unutuyorsunuz. - +1 yıl
Ünv. 5 kişi başladık şu lanet idoolojileriniz yüzünden tostunu paylaşan arkadaşlarım birbirlerine düşman oldular. Ne biri kominizmi getirebilecek güçteydi ve amacındaydı, ne diğeri bütün koministleri öldürelim yanlızca Türkçülük olsun düşüncesindeydi. Her biri bu vatanın birer evladı her biri gariban birer anne babanın çocuğuydu.
Yıllarca köylerde solcular sağcıların, sağcılar solcuların kahvelerini taradı, her ölen ve her öldüren birer çocuktu, 18-20-25 kaç yaşında olduğunuz önemli değil henüz çocuksunuz. Yıllarca birbirlerini taşlamış birbirlerini kurşunlamış iki karşıt görüşlü dostumun ah biz bunları zamanında öldürecektik şakalaşmalarından sonra birbirlerini kavrayıp kalkışlarını bilirim. Bu ülke birbiriyle savaşarak kurulan ülkelerden değil. Dünyaya topyekun muharebeyi öğreten, birbirlerine sarılarak kalkanların ülkesi. Çocuklarınıza birbirlerini vurmalarını öğretmek istiyorsanız durmayın devam edin. Bir olmayı öğretecekseniz. Geçmişi unutun... Ayıpp - +1 yıl
@yeşilışık ve @devrimciche Bu ülkeyi ne birinizin Che guerası nede diğerinizin nihal atsızı kurdu. Bu memleketi biraz ondan biraz bundan almasını bilen, Mustafa Kemal Atatürk ve solcusuyla sağcısıyla dinlisi, dinsizi, alevisi, sünnisi, Türkü, Kürdü, Çerkezi, Pomağı, Acemi, Arabı, Çeçeni hiç biri bir diğerinin farklılığını görmeyen memleket meselesi diyebilen şehit ve gazilerimiz kurdu. Şimdi siz birbirinizin farklılıklarını memleket meselesi mi görüyorsunuz. Bu olsa olsa memleketi parçalama meselesi olabilir. Kin nefret memleket içersine nifak tohumları atma meselesi olabilir. Milliyetçi memleketini ve ülkesini seven insandır, Solcuda ulusunu ve onun çıkarlarını düşünen insandır. Bunlardan faşist, Irkçı, kominist, dinsiz, vatan hayini, Takma kafa, Pkk lı gibi sonuçlar çıkartmanızı isteyen herkes asıl vatanın hayinleridir. Çünkü onlar bu memleketin çocuklarının öldürülmesini sessiz sedasız bir köşeden izleyip avuçlarını avuşturuyorlar.
- +1 yıl
İdooloji köleleri olan siz gençlerin beyinlerine ellerindeki slogan kırbaçlarıyla ha bire vurup birbirinize daha çok düşman olmanızı izliyorlar. Oyuna gelmeyin gençler insansınız işte... Hazır kurulmuş bir ülkemiz var düşünecekseniz nasıl daha iyi daha güzel daha çok insanın mutlu olacağı bir memleket oluru düşünün. Varolan düzeni bozup yerine yenisini daha iyisini getiriz diye değil. İnanın getiremezsiniz.
+1 yılsolcular da dinine bağlı olabilir evet ama tezatlık teşkil ediyor
111 Yorumlamesela buyur söyle
tezat neresi bu kadar devrimci aptal mı okumuyor mu yani
- +1 yıl
Sağın, sola göre üstünlüğü vardır. Bir yere giderken, yol ikiye ayrılırsa, soracak kimse de yoksa ne yapmak gerekir? Hadis-i şerifte,(Karşınıza iki yol çıkarsa, sağdan yürüyün) buyuruldu. Mubah işlerde sağdan başlamalıdır! Peygamber efendimiz, elindeki suyu, sağında bulunan bedeviye uzattı. Bedevi, (Ya Resulallah, solunuzda bulunan Ebu Bekre niçin vermiyorsunuz, o benden daha faziletlidir) dedi. Resulullah (Suyu sağdan dağıtın!) buyurdu. (B. Arifin)
- +1 yıl
bak bu hadis sol herzaman şeytana aittir
- +1 yıl
(Sağ elle yiyip için, sağ elle alıp verin; çünkü şeytan, sol eliyle yiyip içer, sol eliyle alıp verir.) [İbni Mace]
- +1 yıl
yüce allahım sen beni affet hanımefendi cansınız size bir şey diyemiyorum ki demem de süpersiniz var ya
- +1 yıl
yani o yüzden dindar kesim sağ oluyor solculara da o yüzden öyle bakılıyor yoksa benim çevrem dede var sol olup dinine bağlı olanlar sadece tezat geliyor yani :)
- +1 yıl
sağın sola göre üstünlüğü vardır bu sözünü asla unutmam
- +1 yıl
ben demiyorum onu hadis o
- +1 yıl
ama o hadis ile nasıl siyasi terimi bağdaştırdın ki
- +1 yıl
siyasi terim değil sol sağ meselesi ya o açıdan dinde solun sağ ın yerini paylaşmak istedim :)
Gerçek bir solcu ve kominist bir ideolojiye inanan adam tanrıya gerek duymadan bu dünyanın cennet olabileceğini düşündüğü için tanrıdan korkmaz ve sonuç olarakta onun merhametine istemez, Çünkü bu insanlar gerçek barış ve eşitlik isteyen temiz insanlardır
01 YorumlaKardeş senin fikrin bu
Gizli Üye(30-35)+1 yılSol doğru ya da sağ doğru diye demiyorum babam mhp merkez ilçe başkanlığı belediye başkan vekilliği vede devlet bahçeliyi seçtiren 500 delegeden biridir ama şunuda söyler
''Biz abd derken onlar rusya diyordu biz artık abd demiyoruz ama onlar halen rusya derler''04 Yorumla- +1 yıl
Siz mi abd demiyoruz diyorsun yav guldurme
Cevap sahibi+1 yılabd yi destekleyen kaldımı bu ülkede asıl sen güldürme
- +1 yıl
yok ya hele mhp iktidar olsun biji biji obama bile der aahhahha
Cevap sahibi+1 yıl:) . mhp değil ama devlet bahçeli yaparsa yapar. O zamanda inşallah koalisyonda bile yer alamaz. bu seçimden tek temennim chp ile mhp nin koalisyon kurması
bende diyordum benimle aynı düşünceden başka olan var mı diye ya
14 Yorumlabu kesin kardeşim bu oyundur bazı solcu görünen ateist guruh bunun sorumlusu hayır ateistsin baştacısın ama sol eşittir ateizm deme terbiyesiz insan
- +1 yıl
senin de dostum
Ama dini kaygıları olan insanları aşalıyorlar , herkes hür degil demekki bir solcuya göre, içki içmiyorsan dincisin filan.
00 YorumlaPara & Ekonomi konusunda 5,3b cevap paylaştı. Dinsizlik iyidir.. Sktr et muhafazakar sağcıların ne düşündüklerini.
03 Yorumla- +1 yıl
Senin fikrin
- +1 yıl
Seninki daha süper tespit
Dinle siyasi ideolojiyi birbirine karıştırmaya bayılır bazı insanlar
026 Yorumla- +1 yıl
sen solcumusun
- +1 yıl
inançlımısın peki
- +1 yıl
anladım herkesin tercihi bu din vicdan işidir
- +1 yıl
işte bu oyun yüzünden bazı solcuların aptallığı yüzünden bu halde sol bu ülkede
- +1 yıl
solcu dinsiz tabirini kullanıyor cahil guruh onlar kastım
- +1 yıl
adam sol ile dinsizliği eş gören kafa bu kişi solcuyum diyor bu da yobazdır işte
- +1 yıl
Kişi komunistse dinsiz olmasi normal chenin resmi var fotonda bilgin de vardır herhalde komünist sistemle yönetilen ülkede din olmaz bunu Cahillikle bir tutamazsin bu ulkede de dinsiz denmesinin komunizmin sevilmemesinin nedeni bu ama tüm solcular dinsiz demek yanlış burası doğru
- +1 yıl
ben sosyalist manifestoyu ezbere bilecek düzeydeyim yani o konuda rahat olun
- +1 yıl
Komünistler, kişisel inanç ve ibadet özgürlüğünün sağlandığı, ancak dinin siyasal ve toplumsal yaşantının kuralları belirlenirken bir referans olmaktan çıktığı, laik bir toplum ve devlet yapısından yanadırlar.
- +1 yıl
talya'nın kuzeyindeki pordenone kentinde yeniden komünist yapılanma partisi'nin (ykyp) kutlamalar için kullanılan salonu, bu kez müslümanlara namaz kılmaları için ayrıldı.
haberin devamı
ykyp'nin dün gece bir toplantıda kullandığı salon, sabah parti yetkililerince temizlenerek, müslümanlar tarafından bayram namazı için kullanılmaya hazır hale getirildi. kentteki müslümanlar da bu sabah kıldıkları namaz sonrasında salonu temizleyerek parti yetkililerine teslim etti.
ykyp il başkanı michele negro, yaptığı açıklamada, pordenone'de müslümanların halen ibadet mekanına sahip olmamasını esefle karşıladığını belirterek, "insanların, ibadetlerini yapabilecekleri bir mabet haklarının tanınmadığı bir ortamda tam anlamıyla vatandaş olabilmeleri mümkün değildir" dedi.
ibadet özgürce yapilabilmeli
negro, müslümanların pordenone'de kendilerine cami yapma girişimlerinin sağ çizgideki yerel yönetim tarafından sürekli engellenmesini de sert dille eleştirerek, şöyle devam etti:
"yaşadığımız bu şehirde de müslümanların dinini aşağılayan, onlara hakaret eden ve ayrımcılık uygulayan kesimler var. pordenone'de müslümanların uygun bir mabede sahip olmalarını engelleyenler var. bunu yapanların, roma imparatorluğu döneminde hristiyanları takibata tabi tutmuş yetkililerden hiçbir farkları yoktur. muhtelif dinlerin ibadetlerini özgürce yapabilmeleri, dün olduğu gibi bugün de ancak demokrasi düşmanı rejimler ve diktatörlükler tarafından engellenmektedir." - +1 yıl
kominist parti italya
- +1 yıl
hayır ben inançlıyım türkiyenin solu aptal bu yüzden bu haldeyiz neden sol hükümet olmasın düşünsene
- +1 yıl
hayır ne alaka saçmalıyorsun
- +1 yıl
klasik marksist kafa olmak zorunda değilsin bu zorunluluk değil senin faşistten ne farkın kalır kara gömlekli marco olursun emin ol italyan
- +1 yıl
Hayır ne alaka derken? Ben bulgaristan kokenliyim ve bulgaristan 2000 yilina kadar komunistlerdeydi ve komünizm gelir gelmez ibadet yerleri kapatıldı cheyi de bir araştır bakalım Küba da Rusya da komunizm zamanında din varmiymis? Resmi din yoktu. Bu böyle ister kabul et ister etme
- +1 yıl
komünist olmak için dinsiz olmak gibi bir ön şart filan yoktur. komünist, olayları, sorunları, kişileri ve toplumları incelerken sorunun temeline inen, sorgulayıcı, araştırmacı bir bakış açısına, toplumların daha iyi yaşam standartlarına kavuşabilmesi için yapılması gereken çözümlemeleri ortaya koyma ve uygulamaya geçirme eğilimine sahip olmalıdır, yani yaşanan her olayı kutsal bir güce dayandırmak, mevzubahis olaya bir kutsallık atfetmek yerine incelemeli, analiz etmeli. diğer bir deyişle komünizm dediğimiz zaten uhrevi (ahir, öbür dünyasal) değil, dünyevi meselelerle ilgilidir. bu yüzden de, inançlı olan, bir tanrı ve/veya din inancına sahip ama yaşadığı dünya'nın ve dünya üzerinde yaşayan toplumların gereksinimlerinin farkında olan insanlardan da komünist olanlar çıkmıştır çokça. komünizm dine değil, dinin, burjuvazi yararına olacak şekilde halka, dini sınıflar aracılığıyla (türkiye örneği, diyanet işleri başkanlığı) ve bilhassa çarpıtarak dayatmasına (alın size bir örnek, son zamanlarda artan din temelli programlar), burjuvazinin, halkın yararına olabilecek olan bilim ve düşünceyi baskı altında tutmaya çalışmasına (bilim teknik dergisi'nin sansürlenmesi) karşıdır.
- +1 yıl
bence yanılıyorsun emin ol bulagaristanıda iyi bilirim ben
- +1 yıl
cheyi ise babamdan iyi tanırım emin ol
- +1 yıl
che ateist evet aam halkların ianancı ile hiç sorunu olmamıştır
Gizli Üye(25-29)+1 yılbir bitmediniz mk. Yasayip gidin iste. Bu her turlu seyler icin soyluyom. Yok kominismiş sağcıymis felan abi birakin boyle sacmaliklari yasayip gidelim iste. Bu ulkede ne zaman mutlu yasayacagim? Sizin gibiler (sagciymis solcuymus komisit mis) yuzunden ulke batiyo.
06 Yorumla- +1 yıl
yazmasaydın zorlamı yazdırdılar
- +1 yıl
bir daha yazma
Cevap sahibi+1 yılGorusumu belirtmek istedim istedigimi yazarim
- +1 yıl
kin kusup eğer yorum yapacaksan yapma
- +1 yıl
işte tam bir koyun düşüncesi halk kafa yormasın baştakiler istediği gibi davransın millete
Cevap sahibi+1 yıl@DengêAzadi k*rt lütfen
+1 yılHaklısın. sekülerizm ne?
17 Yorumla- +1 yıl
Sekulerizm demek herseyi salt dünyevî düşünmek
- +1 yıl
Anlamadim 😣
- +1 yıl
Sadece dünyevîlesme yani salt bunu düşünme
- +1 yıl
Nerelisin senin yorumlar kaliteli
- +1 yıl
Tokat
- +1 yıl
Alevilik var mı Yoldaş
- +1 yıl
Yok.
bakınız anti-emperyalist müslümanlar.
11 YorumlaBiliyorum sofralarında bulundum yeryüzü sofrası iftar
+1 yılOnlar cahil bilgisiz kesim.
112 Yorumla- +1 yıl
ne yapıyon
- +1 yıl
İyi abi, sen?
- +1 yıl
uğraşıyoz ne olsun işte
- +1 yıl
Allah yardimcin olsun abi :)
- +1 yıl
seninde elif
- +1 yıl
:) Calismalar nasil
- +1 yıl
iyi güzel sıkıntı yok senin okul nasıl gidyor
- +1 yıl
İyi sıkıntı olmasında..
Benimde iyi öyle staj falan uğraşıyorum :))) - +1 yıl
aman devam et okuluna çok çalış
- +1 yıl
Merak etme o üç kural aklımda, dersime de çalışıyorum güzelce :))
- +1 yıl
allah yardımcın olsun
- +1 yıl
Eyvallah abi seninde :))
aman tek dert bumu salla
03 Yorumla- +1 yıl
neden
- +1 yıl
kardeşim ben sorumu sana benim inancımı sorgula diye mi sordum bir hastalık var onu sordum sen istersen cavaplamazsın
toplumsal eşitsizlik boş iş
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSol görüşlü biri çok dinci ve millyetçi olmaz :D
05 Yorumla- +1 yıl
çok dinci derken ne alaka din politikası yapmaz de
- +1 yıl
milliyetçilik zaten hsatalıktır yobazlık gibi
Cevap sahibi+1 yılmilliyetçili değilde yurtseverlik ayol
- +1 yıl
yurtsever olmak solcu olmak ile makuldur
Cevap sahibi+1 yılAyol ben ne dedim ay
bir bilgim yok
00 Yorumla
+1 yılHaklısın solcu olmak dinsizlik değil eşitliktir.
00 Yorumlane boş mevzular..
03 Yorumla- +1 yıl
boş sa neden yorum yapıyorsun
- +1 yıl
sen mi akıllısın bu kadar insan yazıyor sen mi bilinçlisin kardeş
Gizli Üye(36-45)+1 yılSol dine karşı mesafelidir.
13 Yorumla- +1 yıl
ne alaka nerden çıkardın
- +1 yıl
nerden çıkardın diye bişey yok doğru söylüyor sol din ile çok iç içe olursa sol olmaktan çıkar belli bir ölçü ile dindar olunabilir solculukta
- +1 yıl
@Militarist69 sen haydi okula
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne