Harf inkılabı ile ilgili düşünceleriniz nedir?
https://youtu.be/9b_VbfWH0no
https://youtu.be/9b_VbfWH0no
Bir devlet kurulurken; devletin kurulacağı coğrafya, içinde bulunduğu yüzyılın konjonktürü, gelişimi için gerekli olan siyaset, savaşlardan sonra çizilen haritalara yakınlık gibi birçok etken göz önünde bulundurularak devletin ideolojisi, yapısı, dili, ticari kaynakları gibi fonksiyonlar belirlenir.
Hunlular nasıl ki hem Çince hem Runik alfabesi kullanarak bu suçu işlemedilerse, Göktürk Devleti her nasıl ki Göktürkçe kullanarak bu suçu işlemediyse, Selçuklular ve Osmanlılar heeeeeeeer nasıl ki Farsça ve Arapçayı benimseyerek hata etmedilerseeeeeee, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'de modern çağda latince üzerinden Türkçe'yi seçmekle hata etmedi.
Bu tartışmaları bırakıp önümüze bakmamız gerekiyor kendi vatanımızda rezil oluyoruz insan gibi yaşayamıyoruz kanla aldığımız bu coğrafyada kabul edilmiş kemikleşmiş bir şeyi tartışmak ahmaklıktan başka bir şey değil
Gemi batıyor, ekonomi bitik millet birbirini düzecek kıvama gelmiş vatandaş vergiden borçtan başını kaldıramıyor harf inkılabı mı kalmış yabancı kelimelerin içinde hapsolmuş ülke vatanını terk etmek isteyenler ile dolmuş kaçan kaçana 100 yıl geçmiş üstünden hala inkılabı tartışıyoruz
Türk’ün öz dili Göktürkçedir. Osmanlıca diye bir dil yoktur. Osmanlıca denen uydurma ve ucube dil yüzünden halk yüzyıllarca cahil kalmıştır. Latin harflerinin kabülü, öze dönüşün ilk devrimidir!
Dusuncelerime tercüman olmuşsun.. 👏
Osmanlıcayı halk bilmiyor yazamıyordu napayım ben o dili? Türkün dili göktürkçedir günümüz alfabesi De göktürkçeye benziyor Atatürkün yaptıklarında desteklediğim bir şeydir
Cevap
29Cevap
Kesınlıkle degıldı 2 bın yıllık kulturu eserlerı yok sayıp bır neslı anıden cahıl etmenın anlamı yoktu duyamda arap alfabesını bırakıp turk alfabesıne gectıgımızı sanacak tuttuk latın alfabesıne gectık avruma hayranıyız ya bakın noldı okuma yazma sayısı fazla ama cahıl sayısı cok malesef
2000 senelik mi? Kardes Osmanli bile okadar uzun gitmedi ki Alfabe gitsin.
Osmanlıyı tasnıf ettıgımı soylemedım zaten musluman olmakla araplaşmayı karıstırdıgımız ıcın bu haldeyız madem harf ınkılabı olacaktı ruslar gıbı cınlıler gıbı japonlar gıbı oz alfabemıze donseydık latın alfabesı sapka dans raks moda gıbi seyler sadece avrupa ozentısınden basımıza geldı bız bır mıllet ve ulussak osmanlıdan ıbaret degılız osmanlı 700 yıl selcuklusu anadolu selcuklusı hunu gokturku derken 2000 yıllık yazılı 12 bın yıllık hıyeroglıf tarıhımız var neden latın alfabesı Şu an genclerımız yazılmıs onca eserı cevırısı olmadan okuyamıyosa avrupanın asımılaesıne maruz kalıyosa bu harf ınkılabı yuzundendır ben turkum ve tarıhım bellı ne arapların nede latın alfabesının gözumde manası yoktur kıtabullah harıc
Iyi güzelde sapka, dans gibi seyler Osmanlidada yüzlerce yildir beri vardi. Latin alfabesine gecme nedeni daha kolay olmasi, bizim dilimize daha uygun olup Ekonomik güclü ülkelere dahada yaklastirmasi.
Japon falan demisin ama Japonlar alfabesini cinlerden aldi, dillerine uymadigi icin ikinci alfabe uydurdular, Latin alfabesini kullanmadiklari icin 3. alfabe uydurdular bugün Japonya'da 3 farkli alfabe kullaniliyor...
Ki Osmanli alfabesi Osmanlida kullaniliyordu. Osmanlida önceki alfabemiz yine farklidi. Osmanli alfabesi 600 sene icinde Türkce diline uyum saglamak icin cok degisti.
Sacma sapan birseydi, neyini savunuyorsunuz anlamadim.
Anlıyorumda japon cın dememın sebeplerı kac bın yıllık orf adet ve geleneklerı halen var bızım ornek aldıgımız avrupa mesela avrupa mesela ıngılteere mesela fransa kac yuz yıllık devletler ve kadım bır gecmısı var ben antı kemalıst degılım ınandıgım dının peygamberı dahı gunahsız ama hatasız degılse sahsı fıkrım ulu onderın hatalarından bırısı harf ınkılabı şapka ınkılabı medenı kanun yasası neden avrupanın avrupa bızden ne zaman medenı olmua ben Şu an avrupadayım 20 ulke gezdım ınsaat muhendısıyım ısım geregı kısa uzun surelı bır suru ulkede bulundum buna arapıstan vs dahıl arastırmayı kulturlerı en ınce ayrıntısına kadar severım lakın ınanın medenı ahlakları yemek kulturlerınden tutun da wc temızlıgıne kadr bızım tırnagımız olamazlar anlatmaya calıstıgım sey savunmak ya da korlemek degıl sıfırdan bır devlet kuruyosan butun ılke ve ınkılaplar oz malın olmalı ozentı degıl ilimde fende ılerı goruslulukte ne kadar takdır edıyosam sosyal benlıgımıze ters olan seylerıde elestırırım peygamber dahı olsa hata yapınca allah uyarmıssa her yaptıgı dogrudur kayıtsız sartsız dıyecegım ınsan tanımıyorum sahsen benım fıkrım bu olmakla beraber boyle dusunmeyen kardeslerımın de fıkırlerınde gercekten saygım var sıg ınat banaz goruse sahıp degılım ben kendıme ozgu bır dusunceye sahıbım ve bunu savunuyorum kardesım hepsı bu
Iyi güzelde bizimde onlar gibi kültürümüz var. Zaten Fransiz ve ingilizlerde 1000 sene önceki yazilarini tamamen anlamiyorlar cünkü dilde yüzyillar icinde degisiyor.
Mesela Kutsal Emanetler arasinda olan en eski Kuranin Arapcasinida bugün kimse anlamiyor ki.
Sacma sapan seyler diyorsun kardesim.
Sacma ve sapan ne semek?
Ben hangı dıl ne zaman dejanere olmus hangı kıtap tahrıp olmus dıye tartısmaya gırmedım soru gayet acıktı harf ınkılabı hakkında bende sahsı fıkrımı acıkladım guzel soeuydu cunku sızın fıkırlerınıze uymuyo dıye sacma sapan demek asıl sacmalıktır tezınız ya da antı tezınız tarıhsel evreler sosyal ypılar neden sonucsallık bırıkımı olmadan ne ben yuzde yuz haklıyım dıyebılırım nede sızın fıkırlerınıze sacma sapan dıyebılırım lakın sız dırek sacma sapan dıyosanız sızınle tartısacak borseyım olamaz saygılarımı sunar ıyı aksamlar dılerım
1Kasım1928 Harf inkılâbı,
Bu inkılâbın sosyal yaşamımızda, dil ve kültür tarihimizde önemli bir yeri vardır.
Okuma Yazma oranının artması, okumanın kolaylaştırılması, ilerici ve çağdaş eğitimin artması, aydın bir Türkiye demek olan harf devrimi kutlu olsun hepimize..🙏
Osmanlica alfabesi ile Osmanlinin 600 senesi 5% okuma ve yazma orani ile gectiyse, bu Okuma yazma orani Latin alfabesi ile 15 sene icinde 25% ciktiysa gayet gereklidi.
Kafayi mi yediniz? Harf inkilabinin neyine karsi cikiyorsunuz? Osmanlida bile Latin alfabesine gecelim diye sesler cikiyordu, ki Abdülhamid böyle basarisiz ve korkak olmasaydi gecilecekti.
Yav he he. Harf inkılabını yapanlarla tarihi yazanlar aynı kişiler. At yalanı yersen.
@DontLoveAnyone
Tarih isine yaramiyor diye onu inkar edenlerden biri geldi. Resmi Tarih isime yaramiyor, ondan yalan...
Senin Ecdadin halki cahil birakti kardesim, gercek budur.
Sen KS de inkılap savunmaya devam et. Biz Cumhurbaşkanımızla tarih yazmaya devam edeceğiz. Şimdi sessizce uzaklaşabilirsin buradan.
@DontLoveAnyone
Cumhurbaskaniniz ile Tarih yaziyorsunuz da, kara bir tarih yaziyorsunuz. 50 sene sonra senin cocuklarin veya torunlarin cikip, Erdogan hakkinda yazan Tarih dogru degil, CHP yalanlari diye ötmeye baslayacak.
Iste kazim birazcik osmanlica bilseydi yazdiklarimi anlardi 😀
Nesr bu gereksizlerle tartismicam zira cahillerle ne zaman tartistiysam yenildim..
Cunku lafi dinlemiyonuz. Ogrenmek icin degil ikna etmek icin cabaliyonuz ve boş yapiyonuz
@Gülsenizgülümserim
Osmanli bilmiyorum, ögrenmek gibi bir niyetimde yok, cünkü ben Türküm Osmanli Torunu degil.
Osmanlica ne bizim alfabemiz, nede bizim dilimiz. Biz Mustafa Kemal Atatürk ile Türkce diline kismen geri döndük, Osmanli ile Türkceden uzaklastik.
Sen Arap dilini ve Arap alfabeni devam kullan.
Türküm ama Osmanlı değilim diyor 😂😂😂
La kardaş bir defol git Allah aşkına sabah sabah beni güldürüp mahvettin 😂😂😂
@DontLoveAnyone
Evet Türküm ve Osmanli Torunu degilim. Nebicim Türk bu, dili Arapca kelimeler ile dollu. Al bak
1300 sene önce yazilmis Göktürkceyi anliyorum, 100 sene önceki Osmanlicayi anlamiyorum.
Osmanli bizi Arap yapmaya calisti, Mustafa Kemal Pasa ile türk olduk, sizin gibi devsirmelerde kudurdu.
Sen Latin alfabesi benim alfabem diyorsan sen Yunansın dostum.
La oğlum ben ülkücülerin arasındayım 5 yıldır seni görseler tekme tokat döverler. Hepsi Osmanlı torunu onların senin ne olduğun belli değil.
Çıkmış birde bize artis artis Göktürkçeden örnek veriyor.
@DontLoveAnyone
Sende Arap tohumusun. Ülkcüler mis... MHPnin parti emblemini bir Ermeni tasarladi, alayiniz Ermeni usagisiniz.
Alayiniz Arapcinin teki bir damla Türklük varsa suratima tükürsünler.
@DontLoveAnyone
Herkes ait oldugu Milleten örnek verir kardes, sende Osmanlinin Arapcasini örnek ver :D
O kadar erkeksen MHP genel merkezine git siz ermenisiniz de bakalım. Kim Arap tohumu sana gösterirler. 😂
التكرار يعلم الحمار.
Tekrar eşşeklere bile öğretir. Bizde sana öğreteceğiz Allah’ın izniyle. 😂
@DontLoveAnyone
Erkekseniz teker teker gelin. Siz ülkücüleri avucumun ici gibi bilirim. Tek basina birisinin gözünün icine bakmaya korkan tipler ülkücü ocaginda bir araya gelmis kendisini birsey saniyor.
10 kisi bir kisiye girdiginizi, tepki görünce nasil kactiginizini Millet bilmiyor sanki, gödveren ordusu.
@DontLoveAnyone
Dedigim gibi, ben Türküm, Araplarin ne dili nede dini beni ilgilendirir. Siz Arap olmaya devam edin.
Bize Türk dilimiz ve örf adetlerimiz yeter.
Ben ülkücü değilim. Vatan sever bir Türkiye cumhuriyeti vatandaşıyım. Dinim batanım bayrağım ezanım namusum söz konusu olunca Irkımın milliyetimin hiçbir önemi kalmaz. Sen onları korkak sanmaya devam et. Bakışlarından bile yere yıkılırsın 😁
@DontLoveAnyone
Türk olmadigini iste kabul ettin kardesim. Sen Osmanlidan kalma devsirmesin iste. Atatürkü ve Cumhurriyetide Türk oldugu icin sevmiyorsunuz.
Arap olmak istediniz, Atatürk sizi Türk yapti. Ne Türksünüz nede Arap, Vatani soyu sopu belli olmayan bir Milletsiniz iste ,
Bize farslardan kalma güzel bir kelime var sizin gibi insanlari siniflandirmak icin. Türkler sizin hakkinizda Pij derler, Pi (c) ne demek bilirmisin?
Vay be senin ismin Farsçadan geliyor demek. Duygulandım.
@DontLoveAnyone
Hadi orda devsirme.
Kazim kazim sana bir akil lazim
bos konusma yoksa yaparim seni karim
hadi yol all 😂😂
@Gülsenizgülümserim
Senin bir cacik yapacagin yok. Yallah Arabistana, pis devsirme.
😀😀 olm abartmayin la
Yani bir inkilaptan dolayi birbirimize dusman olmanin alemi yok
@Gülsenizgülümserim
Ben dilime, irkima örf ve adetlerime düsman olan herkese düsmanim.
Oyle bir dusmanlik yok la sen yanlis anlamişın
Osmanlica degil aslinda Osmanli Turkcesi
Su anda konustugumuz ise modern Turkce
Ikiside ayni dil tek fark Osmanli Turkcesinde Arapca ve Farsca kaliplar ve tamlamalar daha fazlaydi
Bu da dile bir zarar vermez aksine onu zenginlestirir.
Gunumuz Turkcesinde ise Fransizcadan alinan kelimelr daha fazla.
Biz diline, irkina ve orfune dusman degiliz kardesim. Eger oyle olsaydik kendi kendimizin dusmani olurduk. Sonucta ayni dili konusuyoz ve ayni irktaniz.
Bizim anlatmaya calistigimiz harf inkilabi yapildigindan dolayi 1000 yillik gecmisimizle bagimiz koptu.
Ayrica bu inkilap ingilizlerin direktifiyle gerceklestirilmistir.
yüzyılın hatası. Osmanlıca; Türklerin yüzyıllar boyunca geliştirdikleri özgün bir dildir. Hem Arapçadan hem Farsçadan faydalanmış ama ikisi de olmamıştır. Araba a oku desen okuyamaz, iran lıya oku desen hiç okuyamaz o kadar mükemmel bir dil heba oldu. Iyi ki dayak yiyerek öğretildim.
Bir gecede Latin alfabesine geçilerek okuma yazma bilenler cahil kabul edilmiş. Düşün 1 gece uyuyorsun sabah uyandığında cahildin cahilsin mmk
Evet cok büyük bir hata, hataya bakin mesela.
Harf inkılabı yapıldı bitti gitti.
Savunanlar
Halk cahildi okuma yazma bilmiyordu bilmem kaç arttı
Yıl 2019:Dışarısı milyonlarca işsiz aylak okuma yazma bilen cahil dolu
Sonuç ee okuma yazma biliyoruz abee çok bilinçli entelektüel bir milletiz 90 yıldır...
Benim rahmetli annem o dönemi birebir yaşamış. Eski Arap harflerini öğrenmek çok zordu. Bu da okumaktan çoğu kişinin vazgecmesine neden oluyordu. Latin harfleri daha kolaydı diye anlatırdı. Harf devrimi sırasında Millet mektepleri açılmış, okuma yazma bilmeyen yüzlerce kişi bu sayede okuma yazma öğrenmiştir. Hala bazı embesiller mezar taşlarını okuyamiyoruz diye tepiniyor.
Tarihi yanlış hatırlamıyor isem MHISIR THCARCISHI - 17.. —> evet duvarın da bu yazıyor LATİN HARFLERİ ile.
Şimdi tarihin neresine ışık tutarsan orasını görürsün.
Osmanlıca ve Elif Ba çok farklı.
Osmanlıda okuma yazma oranı 2-3 ler de idi ama herkes kuran okuyordu.
Evet tarihimize demir perde çektiler.
Ama bilinmeli ki bir cihan harbiden yenik çıkmış milletiz. Tabiki karşılığı olacaktı. Hilafetin kaldırılması gibi.
Valla bu konuyla ilgili goruslerimi soylersem muhtemln kemalistlerle bos bir tartismaya girmis olurm o yuzden kibar bir sekilde s*ktir ediorm..😀
Görüsün bos oldugu icin kardesim.
Kazim kardes boş yapma daha bir sey demeden boş yapman ne kadar boş bir gereksiz oldugunun pek âla göstergesidir
عقيللى اول يوقسه سني سيكه ريم
Al bunu oku bakim 😆😆
Harf inkılabını gerekli görüp sonuna kadar destek veren insanların %90'ı bu harfleri, harflerden oluşan kelimeleri, kelimelerden oluşan cümleleri düzgün kullanmıyor.
Olması gerekiyordu. Saray dili Türkçeydi. Bir gecede cahil kalınmadı. Onlar zaten cahildi. Zaten iki dil bir süre aynı anda devam etti ve aşama aşama geçildi. Yobazların boş yapması.
gayet gerekli bir devrimdi. Cumhuriyet döneminin en önemli devrilerinden birisidir
Bunu okuma yazma oranindaki artistan gorebilirsin zaten
Harf inkilabindan onceki okuma yazma orani
Vs
Harf inkilabindan sonraki okuma yazma orani
Ayrica osmanlica tamamen diger dillerinde etkisinde kalmis bir dil diye biliyorum
Gerekliydi.
Arap alfebesi olduğu zaman çok az kişi okuma yazma biliyordu. Ve daha zordu.
Harf inkılabı ile Türkçe'nin öğrenilmesi ve yayılması daha kolay oldu.
Bu ülkeye yapılan en büyük ihanettir Harf İnkılabi.
Yapan da kahraman değildir
bir gecede cahil kaldık, nasıl bir cehaletse 90 yılda toparlayamadık bir daha.
Bahanemiz varken ne gerek var ki öğrenmeye çalışmaya
Bütün inkılaplar gibi harf inkılabı da islama karşı İngilizlerin talebiyle yapılmış bir değişiklikti. Ve bin yıllık tarihi, kültürü, birikimi bir gecede yok etti.
Bin yıllık neeeeey 600 yıllık bir imparatorluk var önünde bundan öncesi dahil Türk devleti idi bundan sonrasıda biz Türküz Türk bizler Asyadan göçen halkız osmanlı değil bizim tek soyumuz biz Göğede taptık Şamanda olduk Budistte olduk Hristiyanda ama doğru olan harfi kullanıyoruz şu an orta asya halkı ile dilimiz yakın sen neyin kafasını yaşıyorsun ya arabı
@KloraklıJelibon atalarımız cahille sohbet etme demişler ama ben sana son bişey soyleyeyim. Neden madem Turklerin kadim alfabesi olan Göktürk alfabesi degilde latin alfabasi söyle bakalim bay çok bilmiş. Osmanlı'dan önce Selçuklu dönemini bilmeyecek kadar cahillik ancak okumakla oluyor sanırım.
@albydrop boş olduğun ne kadar belli. bir araştir bakalım dil bir millet için ne kadar önemli. Ayrıca ben İslam gitti demedim. İslam'a karşı yapıldı dedim. Yani Türk insanını İslam dünyasından koparmak için.
@albydrop seninle tartışmayacam. Bak yukarıdaki adam ne güzel doğruyu söylemiş. Sen hala maval okuyorsun. Sana bir tüyo vereyim İngilizler lozanı ne zaman kabul etmişler bir bak bakalım. Biz hangi devrimleri yaptıktan sonra hah tamam şimdi oldu demişler bak belki bir bağlantı kurarsın da birşeyler öğrenmiş olursun. Burda da cahil cahil konuşmamış olursun.
@albydrop sen önce dediklerimi öğren cahillik etme. Bak sana yol da gösterdim. Hadi uğraşamam senle. Naş naş...
Harf devrimi, Türk toplumunu tarihinden koparmak için yapılmıştır. Maksat: Türk toplumunun 1000 yıllık bilim/kültür/sanat birikimine erişmemesi ve toplumu dönüştürmektir. Maksat hasıl olmuştur: Türk toplumu çoğunlukla gavurlaştırmıştır.
1000 yıl önce hangi harfleri kullanıyorduk?
Gereksizdi. Bak çin kendi yazısını kullanıyor ama geri değil. Maksat toplumu gavurlaşırmak ve başarıldı da.
Çin in 1960 şarda Latin alfabesine geçmeye çalışıp başarısız olduğunu Çincenin Çin içinde bile çoğu yerde anlaşılmadıgını anlatsam ne dersin
@ShangaiTrade Yok öyle bir şey
Nickime bak sonra bana Çini anlat.. Ben shangai da yaşıyorum... İthalat danışmanıyım.. Kız arkadaşım Çinli yüksek lisans ı burda yaptım. Evet Çin çok gelişmiş bir ülke ama ortak mandarin e zorlayana kadar Pekin büyük sıkıntı çekildi.. Hala daha kanton lular ile pekinliler çok farklı konuşuypr
@ShangaiTrade Sen konuyu anlamamışsın,
Sen orda insanlarla hangi dilde konuşuyorsun? Tabelalar hangi alfabeyle yazılmış, okulda okutulan kitaplar neyce yazılmış. Bunu diyoruz be adam.
Bende sana diyorumki Çin sosyalizm tek parti ile yönetiliyor. 1990 lar başında Pekin den ülkenin 4 bir tamına giden emirler yazılı çoğu anlaşılmadığı için adamlar ortak dil geliştirdi.. Ayrıca türklerin öz alfabesi Göktürk tür önce zaten Göktürk e dönüş düşünüldü fakat alfabe yetersiz kaldığı Türkçe en iyi Latin alfabesi ile uyum sağladığı için seçildi Osmanlı döneminde okuma yazma bilen yok denecek kadar azdı Latin alfabesine geçiş sonrası toplumun çoğu öğrendi.. Gavurlaçtırmak değil Arap değiliz biz
@ShangaiTrade Doğru, gavursunuz ki onların alfabesini alıp onlar gibi giyinip geziniyorsunuz. Umrumda değilsiniz. Bb
Yobazlığın bir numaralı bahanesidir bu harf inklabi.
Bir Medeniyetin çökertilmesi için, Dil ve Din de degisiklige yozlasmaya git yeter.
Bu ülkede sadece Türkler yok onu düşünerek yorum yapalım lütfen..
Harf inkılabı olsa bile dil yoksa yabancı kaynakları anlamıyoruz bir anlamı gerekli mi iyi düşünmek lazım
Yapılmasaydı çoğu kişi okuma yazma öğrenemeyecekti hala tatava yapıyorlar
Vallaha arap değiliz, Türküz gerekli olanda buydu
Daha kolay okumak için gerekiyordu. Harf inkılabı olmasaydı, Kuran okurken Kuranı anlayacaktık diyenler var maalesef
Cahil gericilere selam olsun.
Olmuş bitmiş geçmiş.
Boş tartışmalar bunlar
O dönme gereken bir devrim bir inkılap tı
Arap sevicileri sizi
Tartışılır ama ben memnunum latin alfabesinden.
Dusunmuyom birsey
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar