Kapitalizm, üretim araçlarının özel mülkiyetine ve bunların kâr amacıyla işletilmesine dayanan bir ekonomik sistemdir. Kapitalizmin bir diğer adı Serbest Piyasa Ekonomisidir. Peki sizce Türkiye kapitalist bir ülke mi? Kapitalizmi destekliyor musunuz? #Ƙɑrժҽlҽղ 💸💜
Türkiye kapitalist bir ülke mi? Kapitalizmi destekliyor musunuz?
evet destekliyorum. ama Türkiye biraz kapitalizmi yanlış uyguluyor. bir çiftçi olarak söylüyorum. ve diğer sektörlerde de var. Kâr marjı en çok üretici kalmıyor arayerde malı götürüp satanlar götürüyor. mesela Üzümün Manisadaki fiyatı 1,5 civarı. Ankarada 7-8 lira. adam 40 ton üzüm sarıyor hâline götürüyor. El emeği göz nuru bağına bakan çiftçi gelecek sene nasıl geçineceğini düşünürken, bizim bu arayer adamları altına en lüks arabayı çekiyor. bu diğer üretimlerde de böyle. fabrikalarda da çalıştık. direkt satış olsa ekmek gibi ucuz alınır emin olun.
türkiye ağır kapitalist bir ülke normal ülkelerde hastaneye gidersen ücret ödersin biz gitmesekte ödüyoruz. normal ülkelerde özel sermayenin yaptığı otobanlardan geçerken ücret ödersin burada devletin vergilerden yaptığı yolu yandaşına devretmesi sonucu o yoldan geçen de geçmeyen de ücret öder
Kapitalist ülkede Sosyal yardim olmaz hastaneler ücretli olur annesine baktı diye para verilmez yaşlı kimsesiz diye yardım verilmez. Evde sağlık hizmeti olmaz. Ambulanslar ücretli olur. Evet tüm bunlar turkiyede var yani kapitalist ülkelerde bu tür hizmetler ücretli olur... dolayısı ile kapitalist değil...
Şimdiye kadar benim hastaneye gitmişliğim devletten bir yardım almışlığım yok. Ama sigortama ödenen para bir ev parası. Maaşımın da yarısı vergilere gidiyor. Benim ne kazancım var. Sigortan olmasın hastane parayı söke söke alır. Belimizi bükdekleri vergilerle üç beş birşey yapıyorlar işte.
Kardeşim Allah hastaneye düşürmesin sevindim senin adına. Sigortayı elbette yatıracaksın ama sigortası olmayan durumu yoksa devlet onu otomatik ücretsiz sağlık sistemine sokup ücretsiz bakıyor. Yerinin ne olacağı belli olmaz bir kanser olursun o ödediğin sigorta parasının on katı hizmet alırsın. Sen kapitalist düşünüyorsun sistemi değil. Benim yaptırdığım para diyorsun. Hasta olunca anlarsın sigortalı olmanın ne olduğunu. Herşeye bir bahane buluyorsunuz maşallah. Adam gibi hastanelerde adam gibi tedavi oluyoruz. Rehin kalma yok hakaret yok. Sabahın köründe sıra beklemek yok...
Kapitalizm ama çarpık bir kapitalizmdir. Özel sektör bağımsız bir sektör mü, kaç tane fabrikada ne üretiyoruz? Tüketime ve ranta dayalı bir ekonomi ile modern bir kapitalizm olmaz. İsveç gibi Norveç gibi liberal modern bir sosyal kapitalizmden başkası desteklenmez.
Kapitalist yanında bir kaç daha madde var ama söyleyemeyeceğim. Devletler halk için var olur. Bizde ise halk devlet için varmış gibi. En büyük sorun da bu zaten.
Evet kapitalist Sokakta sorsan kapitalizm, komünizm vs ne diye 10kişiden biri anca bilir komünistlere terörist gözüyle bakan bir kitle bile var. Oyüzden de bu düzen değişmez sadece imkansız bir hayal olur.
Türkiye 1938 den sonra ne yazık ki kapitalizmin kıskacına girmeye başlamıştır ancak 27 Mayısta bir süreliğine kurtulabilmistir lakin yine Türkiye o kıskaca fazlasıyla kaptırmıştır kendini
Orası kesin lakin bunu ne komünizmle ne de herhangi başka bir ıdeoloji ile durdurabiliriz Türkiye ideolojilerin gereksizligiyle değil ortak bir bilinçle kurtarılabilir
@Gamkeder bana göre isede komunizm ile kurtulur kardeşim , ben kımseyle ortak bılınce sahıp olmak sıtemıyorum bana göre en doğru komunizm aynı kuzey korede ki gibi komunizm in diyalektık materyalızm ını savunacak bide getirecen devlet ateizmini tam olucak işte
Komünizmi hicbir zaman etkin olamamış bir düşünce devlet yapısı olarak ayrıca Türk Milletti her ne kadar dini asimilasyona uğramış olsa da Milli Kimliğinden ayrılmaz yani Türkiyede Komünizm Boş bir bakış tabi evrensel anlamda demiyorum ülkemiz adına diyorum
@Gamkeder dediğinden sadece turkıye olarak haklısın , ama sovyetlerde komunizm olmuştur kubadada vardır kzuey koredede ama neyse komunizm in hedefi kapitalizm ini bitirip butun dunyada bunu bıtırıp en sonra komunist sisteme geçme hedefidir , turkıye dini asimilasyona ugramalı kardeşim artık bu arap inançlarını terk etmelı
Dini konuda katılıyorum ama ben Türk olmakta mutluyum yani yoldaş emekçi ya da işçi gibi kalıplaşmış sıfatların altında ezilmek istemem Benim milli bir kimliğim var tarihten bu yana gelen sevmedigim farklı milletlerle aynı haklara sahip olmak istemem. Ayrica Türklüğü inkar etmem ve Türküm diyen kimse etmez ciddi manada 🙂
@Gamkeder kardeşim fikirlerine saygı duyuyorum bu arada baya bir vatansever birisin :D yeterki ülkemiz kalkınsın kardeşim ben başka birşey istemiyorum bu arada bende türküm annem orta asyadan atalarıı yani öz türküz ama ben komunistim kardeşim bana daha fazla uyuyor bu fıkırlerımı kapsıyor komunizm , ben her ırkı severim turku olsun turku olsun lazı olsun çerkesi olsun hepsi benim kardeşimdir ama dine inanırsa işte biraz anlaşmamaya başlarım :)
En İyi Cevaplar