Dun gece 8 Mart etkinlikleri çevresinde taksimde yürüyüş yapan kadın gurubunun okunan yatsı ezanına ıslık ve alkışlarla tepki göstermesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Feminist olmak ezana ve dini hassasiyetlere hakaret etmek anlamına mı geliyor?
Islıklı protesto devam ederken ezan başlamıştır muhtemelen. O gürültüde ezanı duyduklarını bile sanmıyorum. Tipik iki yüzlü habercilik örneği. Ha birileri çıkıp ezanı protesto etmek isterse de bu anayasal bir özgürlüktür. Kimse karışamaz.
1
6 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ezan okunmaya baslandiktan sonra islik basliyor. Ayrica otu boku protesto etmek demek insanlarin inanci ve kutsallarini asagilamak anlamina gelmiyor. İ
İslam kadınlara, eşcinsellere, dinsizlere, gayrimüslimlere vs saygı duymuyorken bu insanların islam'a saygı duymasını beklemek saçmalık. Sen putperestlere ne kadar saygı duyuyorsun ki mesela herkesin senin çağ dışı dini inançlarına saygı duymasını bekliyorsun? Sen neye inanırsan inan ama dünyadaki milyarlarca insan için islam hiçbir şey ifade etmiyor. Hatta çoğunlukla terör, recm, burka gibi insanlık dışı şeyleri ifade ediyor. Ayrıca video'nun ilk saniyesinde hem ıslık var hem de ezan sesi var. Yani hangisinin önce başladığına dair bir ibare yok ortada. Muhtemelen polis protestoya engel olmaya çalışıyordu. İnsanlar da polisi ıslıklıyordu. O ara ezan başladı, çıkarcının biri de sanki ezan başlayınca millet ıslık çalmaya başlamış gibi video'yu kesti. Bizim medyamız da bayılır böyle saçma şeylerden mağduriyet kasmaya. Kabataş yalanını hatırlarsınız.
Hanımefendi musluman oldugumu ya da dindar oldugumu soylemedim. Pesin hukumlerle saldırı ya da savunmaya gecmeyin lutfen. Bu memlekette siyasal islamin insanlara verdiği zararları ve mucadele edilmesi gerektigini yıllardır söylüyoruz zaten. Ayrica biz burada dunya genelinden degil halkinin cogunlugu musluman olan bir ulkeden ve bu insanlarin kutsali olan ezandan bahsediyoruz. Anayasal olarakta duzen ve nizam olarakta dini inanclar koruma altındadır bunu da buraya not etmis olalim. Orada yapilan sey marjinal gruplarin her fikirde oldugu gibi 8 mart’ı da kendi lehlerine devsirme gayreti oldugu açık. Saygi talep edilirken saygısızlık yapmakta soz konusu günün onemine de anlamina da ihanettir. Bu haber havuz medyasında degil muhalif medyada da oldukça tepki gördü ve hala tartisilmaya devam ediliyor. Herhangi bir polis mudahalesi de goremedim ben bilmiyorum belki gozumden kaçmıştır. Tamam hepimiz fikir ifade ve dusunce hurriyetini savunuyoruz fakat provakasyon ve tahriklere yol açacak eylemleri de iyi niyetli gormemiz mumkun değil. Kabatas yalani herhangi bir görüntü ve delil olmaksizin bir kac kisinin ifadesine dayanilarak organize edilmis bir nefret operasyonuydu ve bu yalani yayan gazeteci kılıklı insanlara da hadleri bildirildi. Burada dindar ve muhafazakar kesime açık bir tahrik ve hakaret olduğunu gorup kabul etmek sizin bizim savundugumuz degerlerle catismaz. Toptan redci ya da toptan kabulcu anlayisini kabul etmiyorum
Toplumun çoğunluğunun müslüman olması bir şey ifade etmiyor. Çoğunluğa saygı duy azınlığı ez tarzı orman kanunlarıyla yönetilmiyoruz biz. Aslında ne yazık ki öyle yönetiliyoruz ama neyse, laik türkiye cumhuriyeti değerlerine aykırı bir anlayış bu. Avrupa'da azınlık olduklarında da müslümanların tepkisi her durumda aynı. Kendileri gibi olmayanlara hiçbir şekilde saygı duymazlar, ama başkalarının onların dandik dinlerine laf söylemeye hiçbir şekilde hakkı yoktur. Anayasamızda ezanı ıslıklamanın suç olduğunu ifade eden herhangi bir kanun da yok ayrıca. Kaldı ki yine söylüyorum video'nun başı sonu belirsiz. Ezan başlayınca ıslıkların başladığını iddia eden kişi öncesini sonrasını da çekerdi. Muhtemelen kötü niyetle çekilmiş yalan yanlış provokatif bir video.
@Saygısız-1adam Kardeşim karşındaki konuştuğun yobaz birisi. Tartışmalarınızın hepsini okudum. Neye inanıyor veya inanmıyorsa İslama bir düşmanlığı var o belli. "İslam kadınlara, eşcinsellere, dinsizlere, gayrimüslimlere vs saygı duymuyorken bu insanların islam'a saygı duymasını beklemek saçmalık" Açıklamaya bakar mısın? İslam kadın düşmanıymış gayrimüslim düşmanıymış (hahahaha)...
İslam da herkes eşittir öyle olmasa inanmayan sonradan müslüman olamazdı. Sadece Yasakladığı şeylerin yapılması durumunda cezalandıralacağını belirtir Kur'an-ı Kerim'de. Buradan Müslüman olmayan ve bu yobaz gibi düşünen arkadaşlara belirtmek isterim ki eğer inanmıyorsanız Kur'an-ı Kerim'e size kimse hiç bir kitap hakeret etmiyor sadece cezalandıralacağınızı belirtiyor. E inanmadığınız bir kitabın sizi cezalandıracağız demesini de hakaret olarak algılamanız tuhaf değil mi? Tamam inanmayın da ne alaka yani size saygı duymaması? Yobaz olmayın arkadaşlar. İnançlara saygınız olmasa bile inananlara saygınız olsun çünkü onlar sonuçta insan. Yoksa bile nefretiniz de olmasın o zaman. Varsa da içinizde besleyin. Kimse sizi müslüman veya hristiyan yapmak için zorlamıyor kasmayın kendinizi bu kadar ama Müslüman olursanız ki böyle yobaz kafalı yanlış yolda giden (bizim için) birinin eksilmesi bizi mutlu eder emin olun.
@patlicanz Kuran'ın kadın düşmanı olmadığını iddia etmek için ya fazla apt*l olmak lazım. Ya da islam hakkında gram bilgi sahibi olmamak lazım. Hangi kısma dahil olduğunu bilemem. Bunu anlamak için de einstein olmak gerekmiyor. Açıp kuran okumak veya gidip şeriatla yönetilen bir ülkede kadınların, eşcinsellerin nasıl bir yaşam sürdürdüğünü görmek yeterli. Kuran'ın iki üç farklı çevirisini okuyup elmalılı'nın tefsirlerini okumuş bir insanım, o yüzden evet kolay kolay kimse bu konuda fikrimi değiştiremez. Bunun adı da yobazlık falan değil. Karşımda hayatında inandığı kitabı açıp okumayan insanlar çok bilmişlik yapınca işe yaramıyor sadece. Yazdıklarımın hiçbirinde müslüman insanlara karşı özel bir kin beslediğimi gösteren bir kısım da yok bu arada. Çünkü benim nefret ettiğim müslüman insanlar değil. Yobaz insanlar ve islam. Diğer semavi dinlere de yaklaşımım aynı şekilde. Üstelik tevrat'ın kuran'dan daha insanlık dışı bir kitap olduğunu düşünüyorum. Ama bu durum beni yahudi düşmanı veya müslüman düşmanı yapmıyor. Aksine çok yakın yahudi dostlarım var, çevremdeki insanların çoğu da müslümandır. Ama islam hakkındaki fikirlerimi onlara da belirtmekten çekinmem. Çünkü insanlara saygı duymam gerektiğini farkındayım. Ama birkaç yüzyıllık çağdışı arap geleneklerine saygı duymak zorunda değlim. Zorunda olduğumu iddia eden insanları da itinayla engellerim. Böyle başlıkları seviyorum o yüzden, turnusol işlevi görüyor.
Grup kim bilgim yok. Var dersem yalan olur ancak yapılanın her zamanki gibi kadın özgürlüğü saflarına gizlenmiş binbir çeşit ideolejinin kendini gösterme çabası olduğunu düşünüyorum. Sanasormuyorum etkinliğinde de gördüğümüz bazı şeyler buna benzerdi. Benim inancım farklı olmasına rağmen ben bile abes bulmuş durumdayım. Netice de ıslık çalarak varlığına kendini inandırmış uzak diyarlarda yaşayan arştırma kabileyeti/imkanı olmayan bireylerin yaşamına karşı gasptır bu.
1
2 Yorumla
Soran
+1 yıl
Çok kaliteli bir insansın dostum. Samimiyetle takdir ediyorum seni
Ne acı değil mi? Halbu ki sadece normal bir insanım. Din/dil/ırk/ideoloji ne olursa olsun saygı duyulmalı. Bu müslümanım diyenler içinde geçerli.(Etkinliği işin farklı taraflarıyla ele alırsam eminim onların sebepleri de mantıklıdır. Ancak bu onlarında saygı ararken saygısızlığa başvurdukları gerçeğini değiştirmiyor.)
Dünyada yükselen iki büyük dalga. İslamofobi ve fundamantalizm. Birbirinden kopuk birbirine düşman iki kamp oluşmuş durumda. Bu küresel emperyalizmin güdümünde ilerleyen yeşil kuşak projesinin geldiği aşamadır. Bir yönüyle egemen burjuva kliklerin kendi aralarındaki suni ayrımlardan kaynaklanan iktidar savaşının bir cephesidir bu
Laik ve İslamcı burjuvazi olağan dönemlerde birbirine düşman gibi görünse de söz konusu örgütlü bir işci hareketi ya da ezilen ulusun bağımsızlık arayışı olduğunda her iki zümre de domuz topu gibi birleşir. Yakın tarihimiz bunu defalarca kanıtlamıştır.
Kusura bakmasin kimse ama sokaga cikip ellerinde aptal aptal pankartlarla dolasarak insanların inandığı şeylere saygisizlik yapanlar ozellikle günümüz feministleri tam olarak aptak