Son olarakta ortaya çıkan sonuç her zaman tartışılır.
"En cahil ülkeler" sıralamasında Türkiye 9. sırada! Size göre Türk milleti cahil mi?
Son olarakta ortaya çıkan sonuç her zaman tartışılır.

Hem de zır cahil... Bu liste doğru değil bu arada Japonya nasıl 14. sırada olabilir? Yılda 100 den fazla kitap okuyan millet.
Liste yalnış ama Türk halkının cahil olduğunu bilmek için alim olmaya gerek yok.
Hatta Celal Şengör bir programda istemyerek söyledi bu durumu, Türkiye'nin seviyesi Afganistan ile aynı dedi.
Mesela Pakistan'ın kendi imkanlarıyla yetiştirdiği bilim insanı Nobel Ödülü alırken Türkiye'de ki üniversitelerde yetişmiş hiç kimse Nobel almadı dedi.
Ama zaten bunları görmek için Celal Şengör olmaya gerek yok. Toplumun içine çıkın, insanların konuştukları konulara bakın, trafiğin haline bakın, en çok izlenilen dizi ve filmlere bakın anlarsınız ne kadar diplerde olduğumuzu.
Üzülerek söylüyorum ama Güzel Ülkemizin bu zeka seviyesi ve cahillik seviyesiyle daha ne kadar ayakta kalabileceğini bilemiyorum.
En basit örneği ülkenin yarısı Akdeniz'e WHITE SEA diyen adama tapıyor... Bundan daha iyi bir gösterge olur mu?
Türk milleti zeki zeki ama o zekasını hep illegal şeylerde kullanıyorlar.
Bunun yanında her daim kendimizi bilgili gibi görüyoruz, donanımlı sanıyoruz kendimizi. Bildiğimizi sanarak cahilleşiyoruz. Okumuyoruz, araştırmıyoruz. Kulaktan doğma bilgilerle hareket ediyoruz.
Şu ülkede kaç kişinin kendine ait düşüncesi var ki?
Şu siteyi konuları okumak bile Türk halkının ne kadar zeki olduğuna belge oluşturuyor bence 😀..
Türk milleti zeki.. deyip altına bildiğin tüm cehalet örneklerini sıralıyorsan/ Türk milleti zekidir deme.. Değil de zaten.. her millet gibi bizde normaliz, ortalamayız. milletçe diğer milletlerden bir fazlamız olmadığı gibi gitgide de eksiliyoruz
O senin dediğin millet bundan 200 sene evveliyle yavaş yavaş erimeye yok olmaya ve tükenmeye başlamıştı ki... kalmadı zaten.
Türk milleti kurnaz da değildir kendi içlerinde ki daha ahmakları kekleyince kurnaz olunmuyor.. kurnaz bir millet olsaydın şimdi yerin İsrail’in ingilterenin yanıydı 😀
Evet tabi ki soru mu bu? Üretip de dünyaya sunduğumuz aha bunu da Türkler yaptı dedirttiğimiz ne var? Bir halt yok.
Ama Tacizde tecavüzde bir numarayız. Kadınlarımız da erkeklerimiz de fabrika çıkışlı gibi. Yere çöp atarken utanmazlar, otobüs için sıraya girmezler, dedikodu onlardan sorulur, hepsi ahlak bekçisidir Türklerin, hepsi sözde Müslümandır. Görgüsüz, ahlaksız ve doyumsuzdur Türk halkı. Bazen Türk olduğundan utanırsın kendini bu topraklara ait hissetmezsin.
Haa hep mi böyleydi Türk halkı? Eskiden az daha duyarlıydı, az daha candan ve samimiydi. Sonra sonra Araplaştı, Cumhuriyetin değerleri fazla geldi
Sorun şu bence bilmediğimiz veya kulaktan duyma şeyler hakkında hiçbir zaman doğrusunu öğrenme zahmetine girmeyişimiz. İnsanlar inatçı gerçekten çok inatçıyız hatta bazen doğruyu gördüğümüzde gurur yapıp kabul etmeyecek kadar.
Cevap
176Cevap
başka ülkenin insanları gibi zalim, vicdansız, ırkçı, bölücü, arsız olmaktansa ülkemde yaşayıp cahil olmayı tercih ederim, herkesin seni kültürlü görebilmesi için çok şey bilmek gerekmez, cahilliğin sonu yoktur, sen okursun yüksek lisans bitirirsin herkes sana kültürlü eğitimli der ama senden daha çok bilen biri yanına gelir o senden daha bilgili olduğu için sen onun için yine cahilsindir. çoğu şeyi bilip çevreye hiç bir faydası olmayan çok insan var, onlar gibi olmaktansa cahil kalmayı tercih ederim, tamam kendini geliştirmek güzel bişey her zaman akıl akıldan üstündür, ilminde biliminde sonu yoktur, belki eğitim açısından insanlarımız çok iyi değil ama bununda sebebleri belli konu biraz derin olduğu kadar yazdım :)
Cahiliz ve cahil olduğunu da kabul etmeyen ve hatta cahilliğiyle övünen bir milletiz.
Magandalığı, basitliği ve cahilliği kutsayan; eğitimli ve analitik zekalı insanları dudak bükerek eleştiren ve sürü psikolojisiyle birlikte hareket eden bu kalabalıklar maalesef giderek artıyor.
Ülkenin eğitimli insanlarını hapse atar, etkisiz pozisyonlarda değerlendirir, kaliteli ve özgür eğitimin önünü tıkarsanız, hele ki köşe dönmeci - avantacı - yalaka insanları çabucak tepelere tırmandırtırsanız insanların eğitime ve gelişmeye inancı kalmaz
Halkın çok büyük bir kısmı o kadar cahil ki, zeki olmakla cehaleti dahi birbirinden ayıramıyorlar aşağıdaki yorumlarda..
Okumuyor, araştırmıyor, kendini geliştirmiyorlar. Kendilerine ait bir fikirleri bile yok şu hayatta pek çok kişinin..
İşin en acı kısmı da ne biliyor musun? En cahil olanlar, kendini en bilge sanıp ona göre davranıyorlar. Cehalet arttıkça insan her şeyi biliyorum sanarmış. Bu duruma ağlanır mi, gülünür mü orasını bilmiyorum.
Hepsini geçtim, okuduğunu bile anlayamıyor, yorumlayamıyorlar. Başkası onları yönetsin istiyorlar. Ama iş milletimizi arkası boş bir şekilde övmeye gelince ağızları hiçte boş durmuyor, eksik yanlarımızı söyleyenleri vatan haini (!) ilan ediyorlar kendi çaplarında.
Türk milleti cahil falan değil. Erdoğan sayesinde araplaştırılan bu halk cahil. Eski bakan taner yıldız ne demişti hatırlayalım ''eğitim seviyesi arttılkça akp nin oyları düşüyor''. Adam açık seçik diyor yani bize cahil eğitimsiz dünyadan haberi olmayan kişiler mükemmel propagandamızdan etkilenip oy veriyor diye. Boşuna mı o 4+4+4 getirdiler Boşuna mı her yere imam hatip açtılar insanları zorluyorlar. Akp ye sorgulamayan hiçbirşeyden anlamayan milli uçağımız göklerde deyince ooo süper 2023 te bor çıkartıcaz diyen tipler lazım. Malesef akp oylarını sürekli artıracak çünkü tam istediği profilde insan yetiştiriyor ülkede. 10-15 sene sonra burası afganistan gibi terör yuvası kimin eli kimin şeyinde belli olmayan bir ülke olacak.
ABD ve avrupa'nın devşirerek ortadoğuda, afrikada ya da Afganistanda yetiştirdiği yerel halktan ya da kendi içinden oraya yerleştirdiği adamlarını derviş şeyh vs örgüt lideri yapmasına. Örgüt kurup dükkan kapatır gibi tabelası değiştirip yenisini almasına mal gibi inanan avrupa ve ABD halkı bilge buralar mı cahil... İlim ve bilimin ortadoğu ve bu coğrafyadan uzak kalmasının sebebi de yine onlardır. Uçak yaptık baskı yaptılar kapattırdılar. Araba yaptık urettirmediler. Tank yapmaya çalışıyoruz bakalım seri üretime girecek mi. Cahillik üretilmez. İhraç edilir. Adamlar bizleri geri bırakmak için senelerdir spor-sinema-sex-magazin döngüsünde oyalamışlar
gayet doğru ve yerinde bir grafik. ilk 20'de bazı ülkeler yer değiştirebilir ama Türkiye'nin yeri doğru yerde. yine aynı şekilde ilk 3 ülkeye lütfen dikkat!
- isveç
- isviçre
- danimarka
tarihi pagan kültürü olan ve yine tarih boyu barbarlıklarıyla nam salmış iskandinav ülkeleri son 200 yıldır dünyanın en gelişmiş ülkeleri. aynı derecede insan haklarına en çok önem veren, adaletin zirve yaptığı, yaşam koşullarının zirvede olduğu ve kişi başına düşen 1 aylık milli hasılanın türkiye'de askeri maaşla çalışan bir işçinin 1 yıllık maaşına tekamül ettiği ülkeler.
Fazla geri atmışlar. Bence 2.-3. sıralarda olmalıydı
Gerçekten çok cahil bir millet
Değerli bir arkadaşım bana;
"Gelişmiş ülkelerin ekonomisi ile övündüğünü, gelişmemiş ülkelerin ise sadece tarihi ile övündüğünü" söylemişti.
Tarih ders çıkarmak için büyük bir araçtır. Biz ise tarihte sadece övünülecek olaylar ile yetiniyoruz.
Eğitim tam manası ile bütün topluma hakim değil. Ne formal yönden ne de informal yönden.
Ne demek cahil? Cahillikten kasıt nedir?
Demek istediğiniz eğitim seviyesi mi? tamam bu konuda iyi değiliz.
Ya da demek istediğiniz bilim ve teknolojideki seviyemiz mi? Tamam bunda da iyi değiliz ama her geçen gün güzel haberler geliyor bu konuda.
Ya da demek istediğiniz insani değerler bakımından cahillik mi? Bu konuda hiçbir dünya milleti elimize su dökemez. Ki en önemli konu da bu. yardımseverlik, misafirperverlik, paylaşma, dostluk gibi birçok insanı konuda en gelişmiş ülkeyiz.
Çok güzel konuştun ağzına sağlık ama ne kadar ülke düşmanı hükümet düşmanı varsa gelip atıp tutmuş sorsan Türk bile değiliz derler ama gelip burda rahatlıkla Türkçe konuşur Türklerin ekmeğini yer Türkler sayesinde korunurlar
Herkes hükümete ülkeye düşman gel çözüm üret desen
Hiyirrr derler🙄
Sorma 🙂
Afedersiniz de, "gitdik, bendede, yapıyoz" gibi yazım yanlışlarını gördükçe hak veriyorum ve çıkışma gereği duymuyorum. Özellikle 15 yaş altındaki gençlerin bu yazım yanlışlarını yapması, ortada kocaman bir hatanın olduğunu gösteriyor. Gençler daha kendi dillerini tam olarak anlayıp aktaramıyor.
Anket sorularını a haber izleyen farklı yanıtlar, Fox TV izleyen. Farklı. Medya ne kadar tarafsız tartışılır.
Sosyal medya da trol yuvası oldu, sürekli bilgi kirliliği yayılıyor.
Geriye kitap okumak kaldı. Kaç kişi kitap okuyor ki cahil olmasa ülke daha gelişmiş olurdu. Halk bu kadar sömürülemezdi.
Cahil değilde habersiz denilmesini tercih ederdim.
Zira cahillik eğitimsizlik anlamında kullanıyor büyük çoğunlukla.
İnsanlar ülkesinde baş verenlere karşı habersiz sadece. Çünkü 10. Sırada japonya var ve 16 saat gibi günlük eğitime harcanan zamanları onları bu listeden çıkarmaya yetiyor da artıyor bile. Ama sorun yok anlaşılmıştır zaten herkes tarafından.
İlginç bir strateji...
Cahili bilmem de, en aptal ulke olabiliriz. Az once sesli sordum sorumu, millete sanki sesime yorum yapin dedim gibi, mal mal laflar, rencide etmeler, rencide ederek alcak egolarini kasmalar. Bir onceki soruda sordum sesimi nasil kalinlastirabilirim diye, ona degiil de diger soruma yorum yapmis gri zekalilar.
İngiltere tarafsız bir ülke mi, önce buradan başlayalım. Afrika da sömürgecilik politikası izleyen barbar ülkenin hazırladığı verinin objektif olduğuna inanan, listenin 1. sırasında olmaya hak kazanmıştır, bravo!
Cahil ülke tanımı; cehalet, intihar, terörizm baz alınarak belirleniyorsa, İngiltere nin sakladığı barbar yüzü ve diğer barbar ülkeler ilk 10 u hak ediyor.
Genelleme yapmayalım ama kafası zehir gibi olup da fitneye fesada çalışan, şark kurnazları var hep birini nasıl kazıklarım, bunun bana nasıl faydası olur diye bakıyorlar. Çıkar ilişkileri had safhada. Diplomalı cahiler sürüsü var bir de. Okumuş ama vicdan muhasebesi yapamıyor. Cahil değil ama kurnazlık ayağına yanlış tarafı tutuyor. Cahile hizmet ediyor bilinçli bir şekilde. Böyle bir sorun var daha çok yurdumuzda.
Cehalet konusunda malesef öyle. Kız kardeşim öğretmen yeni tayini çıktı. Velilerin yarısına yakınının okuma yazma bilmediğini , bir çoğunda birden fazla evlilik olduğunu ve çocukların okuma yazma öğrenmeyi bırak Türkçe dahi konuşamayanlar olduğunu söylüyor.
Kontenjan açmıyorlar yeni öğretmenlere zorunlu doğu vazifesi var. Gittiği yer şehir merkezi kötü değil ama ailem İstanbul’da.
Listenin ilk sırasında okur yazarlığı, eğitimi yüksek olan ülkelerden hangisinde son 90 kusur yılda harf, alfabe inkılabı yapıldı?
Üniversitelilerin hali belli yok ben üni okudum, eğitimliyim diye geçinenler
Asıl cahil sizsiniz
Aha da kanıtı
İsmet İnönü tc kurucularından biri Atatürten sonraki en ünlü kişi.
Tüh yazıklar olsun
Nasil Ismet İnönüyü tanimiyor bu insanlar. Birde okumuslarida var arada. Biride demiyorki 'Ismet İnönümü kaldi. Mezardanmi cikaricaksiniz adami demiyor.. Sasirdim pess
Ben ilk 3e gireriz diye tahmin ediyordum ama 9. sırada olmakta marifet. Kafası belden aşağı çalışan, düşünmeden konuşan, açken kendini darı ambarında zanneden bir millet olsa olsa Türkten başkası o-la-maz! Kalbime ağrılar saplanıyor. Ben neden bu milletten geldim. Neden? :(
Geriye gidiyor ülke açıkça orta da zaten şaşırmadım açıkçası. Bizim ülke de dünyaca tanınan bir akademisyen ya da bilim insanı kaç yılda bir ortaya çıkıyor bir buluş keşfediyor. Ya da bilim insanı yetişiyor. Eğitim sistemi zaten sorunlu. Buna çocuklarını okula göndermeyen insanları ekle sonuç daha da vahim oluyor hal böyleyken nasıl cahil olmasın bu ülke bu millet okur yazar oranı yerler de zaten hiç girmedim buraya.
cehaletle aptallığı karıştırmayalım cahip değil ama aptal bir millet bizim millet din iman diye yürü gerisinin hiç önemi yok malesef düşünmekten aciz bir durumda, ama çok güzel gaz yiyen bir toplum iyi gaz veren bir adamla dünyayı yerinden oynatırız
Bunun temel sebebi boş şeylerle ilgilenmeyi tatmin edici bulmaları. Kendini gösterme tanımını üretmek yerine kopyalamak ve özendiği hayatlar üzerinden kendini aldatmakla mümkün kılmayı ülkemiz insanları mantıklı sanıyor. Yani anlayacağımız sadece okumak değil düşünme için bir eğitim gerekiyor ve bu ancak ailede başlayacak bir husustur.
Herkes cahil olduğumuzu savunmuş o zaman neden yine hepimiz her şeyi biliyormuşuz gibi davranıyoruz? Cidden tuhaf bir milletiz.
Ama liste de bir tuhaf, neden Japonya bu kadar geride? Ya da Sırbistan niye bu kadar ileride?
Ciddiye almıyorum. Bu tür araştırmalar genellikle siyasi amaçlıdır. Ipsos MORI kimdir... Hengi değerlere göre bu değerlendirmeyi yapmıştır. Değerlendirme kalemleri neye göre seçilmiştir? Psikolojik propaganda malzemesi.
Bana sorarsanız Türkiye, tüm dünyaya hükmedecek kadar zeki ve güçlü ama bu zekanın ve gücün farkında olamayacak kadar da bilgisiz, ilgisiz, cahil ve kusura bakmayın ama biraz da salak bir millet.
Bence milletimizi çok da kötülememeliyiz. Bizden daha cahil ülkeler de var. Ben kendimi cahil olarak görmüyorum, tam aksine çok zeki olduğumu düşünüyorum. Bir de cahil denilince aklına sadece erkekler mi geliyor, kadın fotoğrafları da koyabilirdin.
Türkiye'nin eğitim seviyesi ve eğitim kalitesi çok düşük. Bütün problemler buradan kaynaklanıyor.
Bence cahil, hala kadını köle olarak gören millet olduğu sürece de cahil kalacağız.
Bana sorarsan cahillik okuma yazma bilmekle ölçülmez o ülkenin köylerine gidilerek yaşam koşullarına bakılarak anlaşılır Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “Köylü bir ülkenin efendisidir”
Belki de medyanın yansittiklariyla gerçekler arasında fark olduğu için katılımcılar yanlış cevaplar vermiş olabilir. Ancak cahil olmayan bir insan zaten okuduğu haberin kaynağına inecektir. Muhtemelen eğitim düzeyi vb. de değerlendirilmiştir.
Cehalet paşalardan akıyor bir de soruyor musunuz ulan insaf. Okuma yazma bilince cehalet yok olmuyor. Gezeceksin ! Öğreneceksin, hayatı yaşayacaksın.
Buyrun işte ben de yanlış yazmışım, paçalarımdan akmış cehalet...
Cahil... hem de kara cahil..
Zeki falan derler o da palavra...
Akli var da kötü seylere kullaniyor türkler diye bir uydurma dolasir laflarda...
Ona akil denmez... Ückagitcilik denir, dolandiricilik denir...
Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karalı: ‘Kadınlara oy vermem’ diyebiliyor. Evet bu bile ne kadar cahil olduğumuzu gösteriyor.. :(
Bence adamın kendince çok güzel tespitleri vardi
Cahillik belli olmuyor mu çoğunluğu cahil tabiki egitimli sayımız hep az üniversite mezunu temizlik işi arıyor düşünün vehameti
cahil degilde laf anlatilmiyor, sohbet edilmiyor artik bu milletle herkes ben bilirim edasi kimsede vazgecmiyor bu huyundan... bu arada listede ilklerdeyim ;)
Biz ona kendini geliştirmeye kapalı, günü kurtarmaya odaklı, en iyisini ben bilirim düşüncesiyle hareket eden insan tipi diyelim
Neden öyle bir soru güncellemesi yaptın ki sayın @sanctum
Soruda en cahil 9. Ülkeyiz diyorsun, güncellemede okuduğunu anlayamayan cahillere kızıyorsun ))) Sorunun hakkını veriyorlar işte 😂
bizi diğer bayraklarla aynı kefeye koyuyorlar
çanakkaleyi nasıl aldık
atatürk sayesinde albafe nasıl öğrendik
türkler kadar merhametli kim var
türkler kadar ailesini seven kim var
daha ne diyim
Su dizi kültüründe 1. Olmasak bu cahiliyet de gecer bence. Diziye deger verdigimiz kadar hicbirseye deger vermiyoruz yahu. Ne gerek var en iyi dizileri cevirmeye.
Bence bu cahillikle alâkalı değil. Ülkesine ihanet edip, kötülemeye uğraşan, vatan hâini ırıspı çocuklarıyla alâkalı bir durum sadece. Boşuna istemiyoruz şeriatı. Kafa kesme taym 😂
Demokrasinin uygulanabilir olması için halkın bilincinin belli bir seviyede ve nazaran işlevsel olması şartı vardır. Türkiye cahil olduğu için demokrasinin uygulanamadığından dem vururlar.
İlk sırada olmalıyız aslında bubda bir oyun olmalı cahillikte bayrak tutanayız bu kadar mall enbesil beyinsiz akılsız bir millet olamaz zaten ülekenin hali ortada daha ne diyebilirsin ki
Aklini fikrini sadece cinsellige adamis ac bir millet olarak tabiki hatta daha onde olmasi lazim bu konuda! Cogunluk boyleyken istisnalari ayiramiyoruz maalesef.
Haklısın erkekler kendi başına yapmıyo nede olsa
Hiç cinsellik yaşamadım üstelik senden daha bilgili çıktım sanki.
tühh 1. olamamışız son 15 yıldan beri bu tür şeylerde yarışıyoruz eğitim seviyesi yükseldikçe oy kaybediyoruz diyen bir parti baştayken nasıl 1. olamadık ki?
Üzgünüm ama çoğu öyle, kimi erkekler kız peşinde koşmaktan, kimi kızlar ise erkekleri peşlerinde koşturmaya marifet sanıp kendilerini geliştiremez olmuşlar.
Haha Amerika'yı 23. sıraya attığı için ciddiye alamıyorum şu an. :D Türkiye de cahil tabii ki ama Amerika'yı Almanya'yla başa baş yapıp Japonya'dan geriye atmaları aşırı komik.
Cahillik var evet ama benim takıldıgım nokta saudi arabia bizden nasıl daha sonra oluyor ben onları daha cahil görüyorum açıkcası
Cahil değiliz ama pek vurdumduymazız. Bana dokunmayan yılan bin yaşasın der etraftaki olan bitene kulak vermeyiz.
Evet çok cahiliz ne yazıkki. Şimdi herkes itiraz eder buna niye aşalıyorsun derler aşağılama değil bu. Biraz araştırmak bakmak yeter.
Twitter ve Google ne derse kabul edilen bir ülke olunca normal.. çünkü sosyal medya çok yanlış bilgi veriyor, bir de gazete manşeti okumak, manşet atar gibi konuşan gazeteciler yetiyor bazılarına.. eğitimli bir kesim bu kastettiğim
İlginç olanı ilk sıraları güney Amerika ülkeleri son sıraları İskandinav ülkeleri oluşturmuş. Türk milleti cahil değil ama bile bile cehaleti yaşıyor.
Hala cahil kalmamız isteniyor diyenler var.
Dıl güçler bizi kıskanıyoo yaa
Kıskanmıyor kardeşim kullanıyor
İroni yaptı.
Eşek değilim
Bencesi yok!
Bütün araştırmalar cahil olduğunu gösterdiğine göre, genelleme yapmaktan çekinmeyen gerek yok.
Valla bunu dile getiriyor olmayi hic istemezdim ama gercekten cehaletimiz var. Ama yinede yasasin turkum diyene
Doğru ama ülkeden ziyade kişilerle de ilgili. Türkiye'de çok cahil ve çok kültürlü insanlar bir arada yaşıyor.
Ayneeen japonya da 14 dimi jdhdhdh delinin biri atiyo kuyuya tasi calkala anam calkala
Tabiki de sayin soru sahibim bir adet maruzatim daha olacaktı hani ulkemizi meksika ve kolombiya izliyor demişsiniz ya bence izliyor lafı sonrakiler icin söylenir yani suudi arabistan ve arjantin için biz o ikisi izliyoruz diye düşündüm ben sizin de bir fikrinizi almak istedim xdxd
Her konu da bir fikri olan, her türlü yasal olmayan işleri sorunsuz gerçekleştiren bir millet nasıl cahil olabilir?
Üçte ikisi fena cahil. Gerçekten Akıllı kültürlü kesim yüzde 10-15 en fazla. Hayatında üç tane kitap bitirememiş bir sürü de kıraathane profesörü var,
Okumayan araştırmayan sorup sorgulamayan eğitim seviyesi yerlerde olan bir milletiz tabiki de cehaletin esiriyiz
Bir toplumu hep beraber yargılamak doğru değil. Kendimden bahsedecek olursam, hayatımı yaşayacağıma bu yazıyı yazmakla uğraşıyorsam dibine kadar cahilim ya.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar