evet bu doğru, borçsuz fabrikalar kurdu, e tabii ki borçlar oldu ama ödenmeyecek borçlar değildi. ilk uçak fabrikamız da vardı, ama ne hikmetse, bunu kapattırdılar. yolumuz olmasın, huzurumuz olsun. varsın pantolonlarımız çamurlansın. ama çocuklarımız kadınlarımız sokakta güvenle yürüsün, edebimiz olsun ahlakımız olsun, varsın köprülerimiz olmasın, salla geçeriz karşıya. gösteriş budalalığı yapan bir hükümet var. o külliye dedikleri bize göre sarayın, 1 yılık maliyetini tahmin bile edemezsin... ayranımız yok içmeye tatterevanla gidiyoruz sıçmaya, bu iktidar, Türk telekomu kasasında 2 milyar TL varken, 6,5 milyara katarlıya sattı. adam defoldu gitti. kasa tamtakır ve bir ton borcu var. bütün limanlar, şeker fabrikaları, kağır fabrikaları ve dana nice fabrikalar satıldı, kapatıldı, TR nin kendine ait ürettiğisigarası bile yok. bildiğin samsun maltepe sigarası amerikalıların...
durup durup zevk için atamıza küfür eden embesiller de var yani, yakın tarihi, henüz dedelerimiz bile ölmeden , tüm söylenilenleri yalanlayan bir guruh var bu ülkede. Türk askeri öldür sizi cennete götürür diyen bir saidi bursi cemaati halen aktif bu ülkede. tüm dünyanın önünde saygıyla egildiği, kendi ülkelerinde heykellerini diktiği, hiç bir mecburiyetiyokken bile... okullarında Atatürk ve tarihini okutan ülke ve okullar varken. kendi insanımızın yalanlarından bıktım. hepsinin canı cehenneme.
Gizli üye birincisi niye gizlisin. ikincisi borçla ya da borçsuz o dönemin şartlarında bunu yapabilmek bile başlı başına bir olay. takılma borç alıp almadığına. üçüncüsü retweet atmadığını söyleyip durmana gerek yok soran yok zaten. Yazsan da bize ne ki. 4. Ben ne körü körüne Atatürk sevdalısıyım ne de düşmanı. Ama sevmiyor olsanız dahi saygı göstermek zorundasınız.(Lafım sadece size değil genele). Atatürk ve o dönem omuz omuza verdiği insanlar sayesinde iyi ya da kötü bugünlere gelebilmişiz.
3
7 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ben Atatürk'ü sevmiyorum demedim ve sevmediğim hareketleri devrimleri elbette oldu kişiliği bu millete hizmeti saygıyı hak eder ama diğer dini açıdan yaptığı devrimlere saygı göstermem çünkü benim dinime ters davranışlar sergilemiş ya da sergilememiş bilemem ama durumlar ortada ölmüş gitmiş bir adamı halen hükümeti devirmek adına kullanan zihniyet var bu memlekette ve her yaptığı şeylere doğrudur Atam ne yapmışsa yanlış yoktur diyen insanlar çok var aynı şu an çomar deyip dışladığınız adamların yaptıkları gibi Rte ne dediyse ne yaptıysa doğrudur diyenler gibi eleştirmeden körü körüne inanmak ya da sevmek saçmalık ben buna karşıyım diğer yani kemalist zihniyet şunu savunur hep Osmanlı padişahları kötüydü onlar bu ülkeyi sattı kaybetti Atatürk geldi bizi kurtardı o olmasaydı olmazdık falan gibi yıllar yıllar önce Atatürk zamanında basılan tarih kitaplarını hiç okudun mu, okumanı tavsiye ederim din ile ilgili yaptığı devrimlere saygı göstermem ama milliyetçilik türkçülük adına yaptığı.
Rica ederim. Körü körüne bağlanma konusunda haklısınız. Ben çok fazla tarihle haşır neşir birisi değilim fakat insan doğası gereği hata, yanlış vs. yapabilir ki Atatürk'ün de illa ki olmuştur. Önemli olan art niyet olmaması. Dini konulara gelince tarikat cemaat vs. oluşumların yasaklanmasının ne denli doğru bir karar olduğunu yaşayarak görüyoruz. Memleketin içine ettiler cemaatmiş hizmetmiş falan diyerek. Dine başka ne türlü bir zararı dokunduğunu düşünüyorsunuz bilmiyorum ama Atatürk'e atıp tutan cahil cühela adamın içtiği rakıya laf ediyor. O Allah'la kul arasındaki bir şey bizi ilgilendirmez bize ucu dokunmuyor. Ama hırsızlık, yolsuzluk vs. yapılmışsa o kul hakkına girmek olur ki onun her iki cihanda da hesabı görülmelidir.
Kardesim Atatürk zamanın'da dini eğitimler yasaklanmıştı o yüzden bu tür cemaat yapılanmaları oldu millet dinini öğrenmek için o tarz yerlere baş vurdu ve büyüyüp ülke yönetiminin içine girdiler maalesef..
Ne tür bir yasak bahseder misiniz? Camiye gitme mi yasaktı. Kuran okumak mı yasaktı ya da namaz kılmak vs. Yanlış anlamayın hicvetmek değil amacım. cidden ne gibi bir yasak vardı. Deseniz ki şapka kanunu gibi -bana göre saçma olan hangi mantıkla çıkardıklarına anlam veremediğim ve yanılmıyorsam hala yürürlükte olan- bir kanun çıkardılar ve o dönem millete bu konuda baskı uyguladılar amenna. Ama ben bilmiyorum başka ne gibi bir yasak getirdiklerini.
O dönemde cepte para yoktu fabrika açıcak güç olduğunu düşünmüyorum bazı tavizler verilip karşılığında bunlar yapılmış olabilir gizli borçlara girilmiş olabilir tarih ve siyaset yalanlarla dolu twitter gibi önüne gelenin görüş paylaşacağı bir platformdan yazılan bir yazıya güvenmeyin bence
3
1 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bence de Türk tarihi teorilerle dolu herkes kendi fikrine göre yazıyor inanmam hiç birine zaten adam akıllı gerçekleri aktaran yok
Atatürk e canım kurban olsun bu bir ikincisi arkadaşlar bakın ülkenin şu anki durumuna kimsenin umrunda değil ama herkes Atatürk e bir hakaret bir suçlama içinde burdan hepsine sesleniyorum yaptığınız vatana ihanettir
Borç alındı elbette sultan abdulhamit de demiryolları yaptırmak eğitim kurumları yaptırmak adına çokça borç almıştır ama mühim olan bu borçları nerde kullandığın. Mesela fabrika kurduğunda o fabrikalardan gelen kazancın senin borcunu ödemekle kalmıyor ilerisinde de kazanç ve elinde bir güç kalmasını sağlıyor ama şu an ki dönemde alınan borçlara bakın bir tane uzun vadede gelir getirecek yatırım bulamazsın. Yapılan köprüler vb şeyler dahi 40/50 yıl boyunca gelirleri devlet kasasına girmeyecek dahi ama fabrikalarımız olsaydı devlet eliyle bugün ne ambargo koyardı ne de halk bu duruma düşerdi. Yani Atatürk büyük bir siyasetçiydi ileriyi gören birisiydi ama şuankiler günü geçiştirme derdindeler malesef çoğu kişide sorgulamadılğından bir çok şeyi işler böyle yürüyor.
Atatürk Türkiyesi zayif degildi. Kisa bir süre icinde sadece Kültürel devrimler degil, Ekonomik devrimlerde yapildi.
Türkiyenin disari sattigi bircok ürün vardi, Tarim sektörünün ürünleri yaninda, Türk Tütünü örnegin dünyaca ünlüdü, Avrupaya ve Amerikaya tütün satiyorduk, herkes onu iciyordu cünkü kalite olarak kabul ediliyordu.
1950'den sonra gelen Siyasetciler bunu tabiki kaldirdi.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Şu anda da Türkiye borç batağında. İmf ye olan borcumuzun sadece adresi değişti ve dünya bankalarına borçlandık. Dış borç 4-5 katına çıktı. Yani ülke ekonomik olarak dışa bağımlı hale geldi. Türkiye şu an çok kötü bir durumda.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
En doğru kaynağı o dönemde yaşamış adama sormak lazım 😃o kişilerde mezarda demekki neymiş Avunmamak lazımmıs cok bilgi kirliliği var ortada
Mustafa Kemal Atatürk ülkenin kalkınması için 15 yılda yaklaşik 46 tane fabrika kurdu ve yerli üretime ve tüketime önem verdi.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Adam uçak fabrikası bile yapmış sonra düdüklü tencere fabrikası yapmışlar
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
O yıllarda dünya araba, uçak fabrikası kurarken biz şeker fabrikasından başka bişey yapmamisiz.. Türkiye bu yüzden geri kaldı..
0
5 Yorumla
Soran
+1 yıl
Türkiye'de uçak fabrikasını Atatürk kurmus ama 1947 zamanlarında kapatılmıs kimin kapattığını bilmiyorum ama şu konularda haklı olabilirsin dünya da uzay merkezleri açılırdı biz türban ile uğraşırdık başörtülüleri okullara sokmazdık yönetim hep bu boş işlerle uğraştı ülke geri kaldı avrupa o zamanlar telefon üretirken biz Anıtkabir ipini yeni üretmeye başlamısız düşün yani ne kadar geri bir ülke olduğumuzu
Yani herkes çalışırken biz yattık şimdi bu ülkede yaşanmaz diyoruz hala bişey yapmaya değil sadece eleştirmeye çalışıyoruz.. Bu şekilde gelişmek zor. Çin malı diye dalga geçtikleri ürünler bütün dünyaya satılıyor ve gayet kaliteli...
millet türk yerli ürüne kıymet vermiyor ki bosna hersekte yerli ürünler için logo hazırlayıp market raflarına koymuslar halk alsın diye yerli ürüne önem var bizde marka takıntısı bir millet iphone için kredi çeken bir millet ne dersen boş bu millete hepsi abd batı özentisi
Öyle gerçekten. Ama bunun sebebi toplum değil, geri kalmışlık.. Çünkü Makine almak için Alman mı Türk mü deseler kalite için herkes Alman der.. Mantık olarak.
Halkınında canı gönülden özverili bir şekilde çalışması ile, şu an satılan fabrikaların büyük bir kısmı ATAM Atatürk'ün zamanında halkında gayretiyle kurulan fabrikalar.
Nasıl inanmak istiyorsan öyle inan, sorun yok, Mısırlıoğluda çok şey diyor, diyenlerin hepsininde kuyruk acısı var, Allah Beyin vermiş sorgulasınlar körü körüne inanmasınlar diye araştır milletin ne dediği önemli değil.
En İyi Cevaplar