6 buçuk senedir kelimenin tam anlamıyla Arap saçına dönmüş Suriye İç Savaşı 7 milyon 600 bin kişinin Suriye içerisinde farklı şehirlere gitmesine, 5 milyondan fazla Suriyelinin de ülkesini terk etmesine neden oldu. 470 bin insan bu savaşta öldü.
Yıllardır süren bu savaşta an itibarıyla Suriye içi silahlı güçler

Suriye Ordusu
Suriye topraklarının %39'unda kontrolü elinde tutuyor, Suriye nüfusunun %70'i de Suriye rejiminin kontrolündeki bölgelerde yaşıyor. Suriye'nin en büyük şehirleri Şam, Halep, Lazkiye, Humus ve Hama rejimin kontrolünde, son bir senedir kontrolü hızla eline almaya başladı. İran, Irak, Rusya ve Çin ile müttefikler.
PYD
Suriye'nin %23'ünde kontrolü elinde tutuyorlar. Nüfusun %14'ü kendi otoritelerinin olduğu bölgelerde yaşıyor. Türkiye sınırındaki bölgelerde daha çok etkinler, şu anda DAEŞ (IŞİD) ile Rakka'da çatışma halindeler ve şehrin kontrolünün %60'ını almış durumdalar. ABD ile stratejik ortaklık içerisindeler, bunun yanında Rusya, Irak ve hatta rejim güçleri ile iyi ilişkiler içerisindeler.
İsyancılar

Suriye topraklarının %23'ünde kontrolü elinde tutan taraf, Suriye nüfusunun %9,2'inin yaşadığı bölgelerde hakim. Genel olarak Özgür Suriye Ordusu ve El Kaide'den kopma Ahrar Al-Şam (Nusra Cephesi) isimli iki silahlı gücün kontrolündeler. Daha çok İdlib bölgesinde güçlüler ve burada 30 bin ile 100 bin arası olduğu tahmin edilen silahlı güçleri var. Bir dönem ABD, Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar gibi ülkelerce desteklenen isyancıların Ahrar Al-Şam fraksiyonu, tüm devletler tarafından hedef alınmış durumda.
DAEŞ
Suriye topraklarının %20'isini, Suriye nüfusunun da %5'ini kontrol ediyorlar. Ellerinde, şu an PYD kuşatması altındaki ve başkent olarak kabul ettikleri Rakka dışında büyük bir şehir kalmadı. Bu örgütü açıktan destekleyen bir devlet kalmadı.
Gidişat
Ellerinde petrol kuyuları ve şehirler olan DAEŞ, de fakto devlet olan varlıklarını hızla kaybediyor ve kısa bir zaman içerisinde sadece terör eylemleri gerçekleştirebilen bir terör örgütü haline gelecek. İsyancılar da muhtemelen İdlib'i kaybettikten sonra DAEŞ ile aynı kaderi paylaşacak.
Ufukta, Suriye'de kalacak iki otorite görünüyor: Suriye rejimi ve PYD.
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Kadın Emeği
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
En İyi Cevaplar