"Bundan sonrada ben istedigim icin yapmaya devam edeceksin, zamanla icine o sevgi gelecek benim toplumda bir yerim var bunu senin yüzünden bozamam" diyor.
Cok caresizim. Siz ne yapardiniz benim durumumda olsaniz
Aşk İlişkileri
Üniversite Tercih
Gündem
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Merhabalar yazımı ne vakit görürsünüz bilemem fakat yine yazma ihtiyacı duydum. Yazdığınız şeyler arasında çoğu insanın ilk dikkatini çeken taraf annenizin tavrı olabilir. "Bu nasıl zihniyet hani dinde zorlama yoktu, senin kendi özgür ifaden var, çok geri kafalıca..." diye elbette ki yorumlar yapılacaktır. Diğer yandan düşünecek olursak ailen yapılan yorumlardaki gibi olsaydı sokağa çıkmana dahi izin vermezlerdi, çarşafa büründürürlerdi vs. bunların örneğini çevremde gördüğüm için diyorum bunları. Din açısından bakacaksak - dini konuda çok üst düzeyde bilgiye sahibim diyemem - insan kabullenmese de nefsi izin vermese de bu dünyaya ait değiliz bize bahşedilen vücudumuz dahi emanet. Güzel kardeşim o başörtüyü takınca Allah'ın isteğini yerine getirerek seni yoktan var eden Rabbini razı ediyorsun bak çok zor bir şey değil milyarlarca insan örtülü. 20 yaşındasın ve kendi kendine de ki ben annem için değil Rabbim için örtülüyüm bunu annene de söyle annen bu konuda hata etmiş olabilir sen doğruyu öğret ona. Bak ne güzel demişsin Allah sevgim büyük diye çevreni öyle kabullen ve kendini de kabullendir onlara bir başörtüsü hiçbir şeye engel değil en önemlisi düşünmeni engellemiyor ya. Koş, eğlen, dans et, şarkı söyle, gül, güldür, insanların iyiliğe olan inancını artır... Umarım okursun bu yazımı efendimiz demiş ya"Sizden biriniz kendiniz için istediğini mümin kardeşi için istemedikçe gerçek iman etmiş olamaz. " diye. Güzel bir yaşamınız olması dileğiyle hayırlı günler dilerim.
Baş örtüsü tek başına imanın bir ölçüsü olmadığı gibi, başın açık olması da inkarın bir ölçüsü değildir. Herkes kendi amellerinden sorumludur. Önemli olan, amellerin Allah rızası için yapılıyor olması ve ibadetlerin tümünde kararlı ve titiz olunmasıdır. Başı kapalı olduğu halde namazlarına titiz olmayan, öfkesini yutmayan, sabırlı olmayan, en önemli farz olan tebliğ ibadetini yapmayan pek çok kişi olduğu gibi; başı açık olup da her dakika Allah'ı anan, namazlarını titizlikle koruyan, sabırlı olan, infak eden çok kardeşimiz olduğunu da unutmamamız gerekir.
Öncelikle senin böyle bir karar vermendeki en büyük sebep namazlarının olmaması. Çünkü yüce Allah buyuruyor :
Ankebut Suresi 45. Ayet: Kitaptan sana vahyedilen şeyi oku ve namazı kıl. Muhakkak ki namaz, fuhuştan ve münkerden nehyeder (men eder). Ve Allah'ı zikretmek mutlaka en büyüktür. Ve Allah, yaptığınız şeyleri bilir.
Yani düzgün bir namaz kılan kişinin her türlü kötülükten korunacağı bildirilmektedir. Sizin en büyük eskiğiniz bu diye düşünüyorum. Bir de açılsa ne olacak kendine bunu sor. Kapalı olursan kazanacaklarının haddi hesabı yok ancak açık olunca en fazla erkekler peşinden koşar, Allah gazap edebilir. Tek bir hatasından dahi kafir olup ebedi cehennemlik olanlar vardır. Mesela şeytan. Bütün meleklerden daha fazla ibadet ederdi ancak kibrine yenildi, ebedi lanetlendi. Yani demem o ki, kapalı olursan Allah'ın rızasını kazanacaksın ancak açılırsan seni neler bekliyor biz bunu bilemeyiz...
+ 1
Demesi kolay. Kapanmayi ben de istiyorum ama bir kızı guzel yapan zaten saçları. Şahsen ben kapalilarıçok itici buluyorum. Her şeyden kendini kısıtlama zorunluluğu oluyor Denize gidemezsin, herkesin içinde gülüp eglenemezsin, sakiz cigneyemezsin, kimseyi sevemezsin evlenene kadar, ve geneli sevmeden görücü usulu evlenir
@Heeeliiin canım kaç yaşındasın bilmiyorum ben 22 yaşındayım kapanalı 1 ay oldu ama sana henüz 1 ay önce açık olan bir kız olarak net olan farkları söylemek istiyorum şunu farkettim küçük yaşta çocukların tesettüre girmesini doğru bulmuyorum neyin ne olduğunu bilerek kendisi yapmalı bunu yoksa gerçekten zor.. Diğer konulara gelince evet açıktım çok güzel gösterişli saçlarım vardı fiziğim falan da yerinde gayet dikkat çeken bir kız yani bunun faydası nedir evet ilgi gösteren erkekler ama ne için amaçları ne senin eğlenmek için bunları ben yaşadım daha fazlasını yaşayanlar
Yıllarca seninle sevgili olup gidip başkasıyla evlenirler ya da zasfından faydalanıp seninle birlikte olurlar sonra ortadasın.. Ben şimdi tesettüre girdim flört etmek istemiyorum yaşımda gelmiş adam ona göre gelsin bana niyeti ciddi olur sakızdır kahkahadır bunlarda açık olsun kapalı olsun bir kadının dikkat etmesi gereken görgü kurallarıdır
@Heeeliiin bu saydıklarını zaten her kizin kendini kısıtlaması gerek kapalı diye yapamaz diye birşey yok açıkda yapmaması gerekiyor bir kere güzellikte sacta değil yuzdedir yüzü güzel olana güzel derler benim bildiğim ama sen saçı güzel olanı beğenip sen çok güzelsinmi diyorsun ben kapalı gördüğüm kizada yüzü guzelse hayran oluyorum bir kizin saçı guzelse ona hayranlık duymuyorum dediğim gibi kapalilar herşeyden kendini kısıtlamak zorunda diye bir anlayışta yok bir de yapan hersekilde yapıyor açık kapalı farketmiyor
ben şahsen kapalı bir kadının açılmasına razı değilim. ama bu istemeyenler de zorla başlarını kapatsın demek değildir. senin başını kapatman ya da açman Allah için birşey ifade etmez. kendin içindir. kendin kapanmak değil de açılmak istiyorsan bu Allah ile senin aranda olan birşey.kimse karışamaz. annenle güzelce konuş. ama şunu da unutma bir başkasının baskısı ya da yönlendirmesi ile de olsa günahtan korunursan bu riyakarlık olmaz. sonuçta o günah işlenmemiş sayılır ama başkası istiyor diye ibadet edersen bu riyakarlık olur ve Allah katında kabul görmez. Başörtüsü hangisine giriyor sen karar ver, ibadet mi yoksa günahtan korunma mı?
Cevap
11Cevap
Ben kapalıyım ve 17 yaşındayım arada bana da açılma isteği geliyor. Ama şunu söylemek istiyorum maksimum dünyada 85 90 yıl yaşayacaksın. Sonra ölüceksin ve diğer dünyaya gideceksin ayrıca hep orda yaşayacaksın. Şimdi burda rahat yaşamak mı daha iyi diğer dünyada mı? Ahirette tesettür diye bir şey yok istediğini yapabilirsin. Hem unutma ki erkeklerinde tesettürü vardır. Emin ol çok güzel tesettürü uygulayan erkekler var. Eğer İslam güzel yaşansaydı kesinlikle kadınlar akşam korkmadan dışarıya çıkabilirdi. Çünkü erkeklerin tesettürü göz kapaklarıdır. İnsan tabikide yanından geçen kişiyi merak eder ve bakar ama sonra önüne dönmelidir eğer o erkek gerçekten müslümansa o kadına bakıp durmamalı. Kapalı olmama rağmen bir çok şey yapıyorum ve hayalleri mi gerçekleştiriyorum. Hiç bir zaman ailem sen kapalısın bunu yapamazsın demedi her zaman arkamda oldu. Hatta açık arkadaşlarımda var onların yaptıklarını bende yapıyorum bir şey değişmiyor yani. Yazın sıcak diyorsan artık penye şallar çıktı ilk başta ön yargılı olabilirsin ama gerçekten çok güzel ve rahatlar. Eve gelince bile çıkartasın gelmiyor. Ego gibi duracak ama Çoğu açık arkadaşıma göre daha güzel giyiniyorum çok güzel kapalı kıyafetleri de var. Tabikide benim giyimim de tam tesettürlü değil pantolon giyiyorum ama bu kul ve Allah arasında. Yani kapalıyız çirkinim diye bir şey yok. Karşında ki kapalı kesin imanlıdır ya da açık kesin imansızdır diye malesef algı var. Emin olun açık kadınlar yanında başörtüsünü getirip namaz kılıyor. İnsanı insan yapan kalbidir. Kalbi güzel gelenin yüzüde güzel gelir. Son olarakta şuna değinmek istiyorum kapalıyız erkekler bana bakmaz diye düşünmeyin hatta hayatınızı bir erkeğe ya da kadına adamayın bir yerde okumuştum adam kapalılara ön yargılıydı kapalı biriyle asla evlenmem diyordu ama aşık olup evlendi. Akrabalarında tesettürlü olup bir yerde tanışarak aşık olup evlenen çok var. Artık devir değişti emin olun. İslam'da evlilikler kesinlikle görücü usulü olacak diye bir şey yok. O yüzden kapalı olmanız görücü usulü evlilik yapacaksınız anlamına gelmez. Size "dindar bir doktor hanım" kitabını öneririm. Kitapta kadın çarşaflı ve dünyanın en önemli doktorlarından birisi. Gerçek bir hayat hikayesidir. O zaman ön yargılarınız yıkılır belki.
Ya ben yorumları okudum baya uzun zaman geçmiş paylaşalı ama belki okursun ben aç gitsin sanki ne ya kimse sana karışamaz diyemiyorum ama kendin de demişsin kapalıyım ama oje dar kot felan yani sadece kafan kapalı ben sakın açılma kapali sin allah yolundasin süper de diyemicem cunki şu an yaptığın ibadetin pek bir anlamı olduğunu pek düşünemiyorum çok normal aslında nefsine yenik düşmen eğer gerçekten 4 4 lük yapmış olasaydin böyle bir hevese kapilmazdin demekki ters giden veya eksik bişeyler var yani demem o ki baş örtüsünü de imanı da önce kalpte sonra zihinde başlatmak lazım görüntüyü saymıyorum zaten o 2 si olduktan sonra kendiliğinden gelir biz insanlar çok nanköruz ve nefsimize yenik düşüyoruz. Aslında annenin tutumuda yanlış kendi itibari için yapmamalı ve alışırsın seversin demek de pek doğru değil yani demem o ki bana göre şu an bu düşüncelere sahipsen başındaki örtünün hiç bir anlamı yok bari kapali larin adını bozma annenin de bunun bilincinde olması lazımdı şu an açık gibisin bence bu nevi. Ama aradan 4 yıl geçmiş belki şu an kapali sin ama tam bir kapalı tesettürlü belki hala aynı dusuncedesin ve hala aynı sekildesin 4 yıl boyunca hala düşünüyorsun belki de acildin ben bu üç seçeneğide iki seçenek olarak görüyorum cunki 2 ve 3 üncü seçeneği aynı kefeye koyuyorum
Kapanmak kalben, vijdanen ve beynen ikna olup ona göre yapılması gereken bir eylemdir. Görüntü olarak kapalı olmak ve içinde bunun çatışmasını yaşamak zaten Allahın kabul edemeyeceği birşeydir diye düşünüyorum. Kapanmak islamın kurallarından birisiyse, diğer kurallar ile birlikte yürütülmeli, Kafayı kapatarak vucut hatlarını gösteren kıyafetler giymek bağdaşmıyor bana göre. İbadet insanlar için yapılmaz Allah için yapılır. İnsanları kandırabilirsin ancak Allahı değil. Şuan yaşadığın çatışmayı Allahın onayladığını sanmıyorum. Şekilen değil kalben yaşamalıyız dini. Annenle konuşup durumu anlatabilirsin ki zaten senin giyiminden makyajından anlıyordur. Hazır olmadığını, böyle daha çok günaha girdiğini anlatman yetecektir. Unutma islamiyette zorlama yoktur.
sadece olduğu gibi uygulamayı düşündün mü?
mesela ben kapalı insanlarda makyajı,ojeyi vs. daha abes buluyorum;hem sade,dikkat çekmeyen anlayışa uygun değil hem de kişiliğinin de çelişkili olduğu mesajını veriyor
ayrıca pardesü giyersen de koşsan bile dikkat çekeceğini sanmam?
senin aklına takılan diğerlerinden farklı olmak galiba,eğer buysa sen neysen osun
başkası için değil kendin için yaşa
seni hor gören arkadaşların(!) ahirette sana imrenecek belki davacı olacak senden,neden bize de söylemedin...senin Allah'ın bu kadar büyüktü de neden kendine sakladın...ondan utandın belki de diyecekler?
bunları duymak istemiyorsan ibadetini yap ve sade giyin;inan ki dikkat çekmez,çelişkili olmaz çünkü
yarın okuluna sade ve makyajsız git,dar giyiniyorsan da giyinme;bakalım nasıl geçecek
anlaştık mı?
Lafı dolandırmadan anlat. Ne kötü yapmış annen daha el kadar çocuk kapatılır mı yahu sokakta gördükçe kınıyorum. Ne bilsin o kapanmayı o türbana nasıl bir anlam yüklesin o ufacık çocuk? Saçma sapan işler ya. Nasıl istiyorsan öyle yaşa, git ailene " ben kapalıyken de adabıyla yerine getiremiyorum dar giyiniyorum oje sürüyorum daha da dikkat çekiyorum eminim başım açık olsa bu kadar dikkat çekmezdim benim yüzümden adabıyla kapananlara da laf gidiyordur eminim ben sıkıldım içimdeki imandan hiçbir şey eksilmedi ama başımı açmak istiyorum" vs de.
Bana küçücük çocuk demiyorlar ben 12 yaşındayım. Bana abla diyorlar. Başörtülüyüm. Yaşıtlarım benle oynamıyorlar. Bu bir şikayet değil. Ve yaşıtlarımın ben onları arkadaş olarak görüyorken onların beni abla olarak görmesi hoşuma gitmiyor. Bana sen evli değil miydin falan diyorlar. Lütfen başörtülü benim gibilere abla falan demeyin eşşek kadarsınız. Ben içimde tutuyorum ama lütfen ben evli değilim abla teyze hiç değilim. Lütfen bana çocukmuşum gibi davranın. Buradan duyurulur. Şikayet için değil tekrardan söylüyorum ama yapmayın. Ha bu arada yabancı ülkelerde daha sahip çıkıyorlar diye duydum. Burada çocuk benle yaşıt çekil teyze diyor. Lütfen
annenin derdi allah için kapanman veya kapanman gerektiği için kapanman değilmiş ki ..
derdi ''el alem ne der ? .. ''
saçmalıktan öte ..
sorduğun için söylüyorum , kesinlikle öyle devam etmezdim. eğer annem bana oturup bak kızım bayanın kapanması gerekir , dinde şöyle şöyle derr... falan filan deyip öğüt verseeee tamam derim baş üstüne lakin bu cevapla.. açılma isteğim bin kat artardııı!
Vallaha ben sana şunu diyeyim...
dinimiz bayanın kapalı olması çok güzel.. ben hoş buluyorum kol bileklerinden ayak bileklerine kadar kapalı olup hafif makyaj dışında kimseye kötü birşey demedim..
Benim için aslında açık kapalı fark etmez kalbi güzel olsun iffetli olsun bu yeterli ama şöylede birşey var bana deselerki 2 kız var 2 side aynı sadece 1 nin saçı açık diğeri kapalı demiş olsalar ben saçı kapalı insanı seçerim...
Bu senin kararın. Ama açılmasan iyi olur. Çünkü bende 11 yaşında kapandım ve hiçte rahatsiz değilim bu konuda. Ben kendim kapanmak istedim ve 11 yaşımda neyin doğru, neyin yanlış olduğunu biliyordum. Bence bu düşüncen zamanında annenin ve babanın bu konuda sana doğru bilgi vermemesi neticesinde oluşmuş. Yani yurtdışında yaşaman, dikkat çekmen açılmana bir sebep değil. Okulundaki öğretmenler sana açıl demediği veya baskı yapmadığı sürece açılma bence. Yabancı kişilerin dikkatini çekebilirsin. Çünkü onların hiçbir şeyden haberi yok. Aslında belkide bu senin bir imtihanın. Allah rızası için ibadetlerine ve kıyafetlerine dikkat edersen belki çook sevap yazılacak. ve belkide bu düşüncen sana saçma gelecek.
Bu benim düşüncem.
Ben de ailemin isteği üzerine ve çok fazla dindar olduklarından dolayı onu kırmamak için 6. Sınıftan beri bir hevesle kapandım yine ailemin isteğiyle imam hatip mezunu oldum bayağı da her şeye uyuyordum, herkesten büyük görünüyordum, bana herkes abla derdi, evli sananlar vardı, ben çocukken ailemin korkusundan dolayı sokağa çıkıp oynayamazdım, ne yaptığını bilmeyen biriydim haliyle o yaşlarda şimdi de üniversite son sınıftayım ve açılcam şimdiki aklım o zamanda olsaydı kesinlikle kapanmazdım, ama asla sesimi çıkarıp bir şey diyemedim ailemin memnuniyeti ve mutluluklarını görünce, kapalıyken ben daha çok geri planda tutuluyorum orta okulda derslere alınmadım, üniversite de dolaylı olarak gönderme sözler kullanıldı, ama birçok kapalıya bunu söyleyince bana niye öyle olmadı diyor anlamış değilim ben çok fazla özgür kafalı biriyim kırk yılda bir kararımı aileme savundum, ve şimdi de herkesin vazgeçirme çalışmaları devam ediyor
Kimse şunu anlamak istemiyor. Açıklar şeytan kapalılar melek olarak mı görülüyor çok saçma! Eğer içinden gelmeden başkasının zoru ile yapıyorsan ne önemi var ki? Kendi içinden gelerek ve yapmak isteyerek yapmalı insan. O kadar çok açık insan var ki dininde imanında olan. Olabilir nefsine bu konuda hakim olamamış olabilir insan. Belki açıldıktan sonra kendi içinden gelerek ve isteyerek daha doğru bir şekilde kapanacak.
kapalılar kendi melek olarak görüyo ama dedikodu çuvalla yapmayanlara eyvallah saygım sonsuz ama bu çok nadir
ve bir çok okuyucu anlatan hoca denen insanlar bu işi ticarete dökmüş ruhlarında yaşamıyolar ki karşı tarafa ne geçiricekler
örnek bu kardeşimizin annesi gerçekten o Allah diye titreseydi emin olun o kız namazda kılardı asla açılmakta istemezdi yüzü görünücek diye ödü patlardı ki demek ki annesi de pekte düşkün değil çevre için şan için yaşyanşardan
Düşünceleri çok kötü olur düşünemiyorum bile bence Allah yorulndan ayrılma kapalı kal okula gıderken kapan okulda sacını ac ama dısard kapalı ol sen 11 yaşından beri kapalı kalmışsın 9 yaşından beri alışmışsın Rabbimin istediği gibi kapalısın bu saatten sonra 9 yılı heba edip acılmak nıye ? keşke benım ailemde beni küçük yaşta kapatsalardıda ben hiç çile çekmeseydim..
Kızma ama annenin zihniyetine kafam girsin. Açılmak mı istiyorsun, açıl. Baktın rahat edemiyorsun tekrar kapanırsın. İçinde ukde kalmasındansa annenle aranın bozulması yeğdir.
Açılmak ve kapanmak için annenin iznine gerek yok.
Yanlız allah ahirette hesap soracak niye geri acildin diye canımmı istemedi dicek
@turkkiziben ha allahında tek derdi onun açılması veya kapanmasıydı?
Birincisi ALLAHin gücüne gitmessin diyorsun ya. Dikkat et ne dedigini, ALLAH hic birseye gücenmez. Bide burada ay kalbim temizmiş ay bilmem benim ALLAHA olan sevgim cok büyük bilmem ne palavra. Hem diyorsun allaha sevgim var hemde utanmadan diyorsun acilacam. Sen icinden istesende istemesende sen o türbani bir müslüman olarak mecbur tasiyacan, bu farzdir. Sen içinden istemesende ALLAH katinda bir degerin olur elbet. Ama tabi bilemem, senin tercihin.
Sirf kapalilarin mi allaha sevgisi olucak
Yaw sen nereden biliyosun allaha sevgisinin olmadığını? Kalbinin temiz olmadığını nerden biliyosun hayırdır yani sen kimsin senin mevkin ne? Ayrıca "Utanmadan" falan bunlar yargılmaya girer bir yerde. Sana beni yargıla dememiş adam gibi düşünceni söyle demiş. Ayrıca dine kapalılıkla girilmediği gibi açılarak çıkılmaz. İnsanlar hakkında atıp tutmasın, kalplerine allah sevgisine laf atmasın bir kapalı dan daha sevap alır sen o kafanı yorma bunlara.
bu işler zorlamayla olmaz tabii..
yurtdışındaymışsın , eğer ilerde başka bir ülekeye yada işte tr ye yerleşmeyi düşünürsen işte o zaman bitirirsin..
biraz sabret.
eğer değilse.. bir yerden başlamak lazım.. anneni al karşına konuş bu işler zorlamayla olmaz... din sadece başı kapatmakta değil zaten...
açıkkende iyi bir müslüman olabilirsin.. vicdan azabı çekme bunu unutma.. hayırlısı inşallah senin için.
Aileler genelde çocukları küçükken böyle faşistlikler yaparlar .Şimdi kendi kararlarını alacak duruma geldiğin için gerekirse aileni de karşına al ama sen kendin ol, başkasının dedikleriyle hayatına şekil verme ...
annende kendi çevresi için açılma diyo sana. aynı şey bndede war bnde kapalıyım ama şöylw bn bir hewes uqruna kapandm şimdide sıkıldm yani bnmde içimden gelmiyo artk. bni durduranda nişanlım. ama senn yernde olsam annemn çevresi için bklemezdim.. tercih senn tabi
Bilinçsizlikten böyle düşünüyorsun sana islamı gerçekten araştırmanı tavsiye ederim. Yoksa içimdeki Allah sevgisi büyük deyip emrinden caymak olmaz..
Ha islamı araştırdın ve kafana yatmadı kalbin mütmain olmadı o zaman istediğini yapmakta özgürsün..
kusura bakma tamamını okuyamdam ama içinden gelmiyosa hiç bi anlamı yok..
ben yaklaşık 6 senedir kapalıydım ve bu sene 3-4 ay önce açılmıştim baktım içime hiç sinmedi yaklaşık 10 gün açık gezdikten sonra geri kapandım ama şu an geri açılmak istiyorum sizce bunu gerçekten yapmalımıyım çünkü başımda bı ağırlık hissediyorum ama yaparsamda açılırsam da çok büyük günahkar olurum diye düşünüyorum lütfen bana fikir verin LÜTFEEEN 😭😭😭😭
ne yaptınız? çok merak ettim
Bu senin vereceğin bir karar bence. Ailenin tepkisinden korkuyorsan eğer oturup karşılıklı olarak konuşabilirsin diye düşünüyorum. Yalnız onlarda sana neden açılmak istiyorsun derse ne yapacaksın?
Ben sorayım şimdi; Neden açılmak istiyorsun?
Annenin çevresindeki konumu itibariyle senin açılman onu ne duruma düşüreceğini hiç düşündün mü? Olaylara sadece kendi açından bakmamalısın. Annen arkadaşlarına bo konuda yardımcı olamaya çalışırken kendi kızı başı kapalı olduğu halde, açıcak, sence nasıl bir tepki toplar bu yaşamış olduğun çevrede ?
Ben de şu an o durumdayım.5 yıldır kapalıyım ama artık o kadar bunaldım ki kendimi rahatsız hissediyorum, mutlu değilim bu şekilde. Aileme söyledim kardeşim dışında hepsi karşı çıkıyor, erkek arkadaşım da açılmamam için ikna etmeye çalışıyor ama gerçekten istiyorum bu şekilde mutlu değilim çok kararsızım. Sen ne yaptı?
Senin gibi düşünüp üniversitede açılan bir kız tanıyorum. Bana özelden yaz çünkü eğer kız bir tevafuk olurda yazdıklarıma raslarsa o zaman çok utanır ve üzülür. Bu yüzden yaz başına gelenleri sana anlatayım. Sonra kararını kendin ver. Ama böyle bir durumu tecrübelemiş birinin hayatı ve yaşadıkları belki sana birşeyleri anlatır.
Bana anlatirmisin merak ettim
BANA anlatmani istiyorum bende aynı durumdayım
Litfen yanı
Selamun aleykum. Aynı sorun bizim başımızda da var şu an. Kız arkadaşım kendi isteğiyle yaklaşık 8 sene önce kapanan ve o zamandan beri tüm ibadetlerini de eksiksiz yerine getirmeye çalışan ve inancını koruyan biri. Üniversite son sınıfa geçtik. Evlenmeyi de düşünüyoruz. Ayrıntı olacak fakat aklımı kurcalayan şeyler var. Birkaç gün sonra Amerika'ya, orada dil eğitimi alan ve o da oraya gidince açılmış olan ablasının yanına, dil eğitimi almak için üç aylığına gidecek. Son zamanlarda açılacağım demeye başladı. Ve geçenlerde bana kurduğu cümle şu oldu ''ben açılacağım mesela bana destek olacak mısın?'' kahroldum. Elbette benim zorumla kapalı kalması hem samimi olmaz hem de işe de yaramaz çabalarım. Ki zaten kendi isteğiyle kapanmış biri ve inanın her namazına ve hatta konuşulan konuya, kullanılan kelimelere, girilen ortamlara ve dahi birçok şeye titizlikle yaklaşır ve önem verir. Bu yüzden, boynu bile yanlışlıkla birazcık tesettüründen görünse onu uyarmamı isteyen kişi, çorabının uzunluğuna kadar beraber dikkat ettiğimiz ve kimi zaman kıskançlıkla beraber uyardığım ve ufaktan belirli argümanlarla müdahale edip düzelttiğimiz o ayrıntılara kadar herşeye dikkat eden insan nasıl bunu diyebiliyor.. İnanın içim yanıyor. Aynı sınıftayız, ödevler ve projelerde ve herşeyde beraber ortak çaba gösteriyoruz. Seneye açılmış olarak onu görmek benim dünyamı altüst eder. Bakamam. Elimden gelse etrafa o an korku ve hiddetle kalın bir perde çekerim ya da oradan arkama bakmadan kaçarım ağlayarak. Bu onu yanıma yakıştıramadığımdan ya da aşırı derecede kıskanmamdan dolayı değil. Onunla dünya ve ahirette sürecek bir hayat istiyorum ben. Çok pişman olacağını ve üzüleceğini biliyorum. Pişman olup tekrar kapansa elbet o da bir mümin için geri dönüş yolu ve kardır ama ileride pişman olacağını ön görüyorum, o da akıllı biri ve bunu o da ön görüyor eminim, o halde neden pişman olacağı o fiili yapmak istiyor.. Anlamıyorum. Devam etmek istiyorum soruma gelebilmek için. Alta bir yorum daha yazacağım
''Ben açılmayı düşünüyorum mesela ama sen yanımda olacak mısın, bana destek olacak mısın!'' demişti ve ''Kabul etmeyeceksin biliyorum''. Demişti. Ve ayrıldığımızda dedi bunu. Dünyam sadece benim dünyam değil. Kendimden çok onu düşünüyorum. Yaşayacağı pişmanlığı.. Düşünsenize; etrafındaki insanlardan yıllarca setretmiş kendini ve korumuş birisiniz bir bakıyorsunuz açılmışsınız. Etraftaki o gözler ve gördükleri ne hissettirir, görmelerine artık o dakikadan sonra izin verdikleriniz.. Sonra pişman oluyorsunuz, sonra kapanıyorsunuz tekrar ve tövbe ediyorsunuz fakat içinizde bir ses ''gördüler işte, gördüler artık..'' Ve o üzüntü.. Onun yerine kendimi koyamıyorum bile. Onu anlamaya çalışıyorum , yargılamıyorum. Onun adına çok korkuyorum. Kendi adıma üzüldüğüm noktalar da yok değil. Ben onun kendi gözümden sakındığım ve onu da kendimi de koruyarak bakmadığım ve merak dahi etmediğim teninden bir cm karesine bile dış gözler tarafından nazar edilme fikrine dahi dayanamıyorken, onun geleceğine haddimce namzet buluyorken kendimi, ya da nasip bu belli mi olur; ben değil de başkası eşi olacaksa bile ki Allah bilir, onun için saklamasını ve koruması için emrettiği değerli bir hazine olan bedeninin bir zerresini bile koruma içgüdüsü ve emanet bilinciyle sahiplenip üzerine titrerken bu fikre nasıl destek olayım? Sevgililik bu mudur? Destek olmuş mu olurum yani kabul edersem ve yanında olursam, gerçekten yanında olmuş mu olurum diye soruyorum kendi kendime. Ona da diyemiyorum çünkü tartışıyoruz ve fevri oldu bu sıralar o da ben de. Sakince söylesem bile felsefe ve edebiyat yapıyor gibi oluyorum ona göre. Ne diyeceğimi bilmiyorum. Ben ona ancak dinimizin gerekliliklerini, ayet ve hadisleri anlatarak ve kalbine sirayet etmesi dileklerimle sunduğum ve söylediğim güzel ve hakikatli sözlerle ve imanını ve senelerce koruduğu değerleri ona hatırlatarak mı destek olurum yoksa açılma kararına ses etmeyip yanında durarak mı destek olmuş olurum? Devamı var. afedersiniz. Bir sonraki yorumumda
Bu bir sembolik örnek; Bir dost düşünün. Dostu insanların arkasından çekiştirip gıybet eden, dedikodu yapan ve onların hakkına girip iyi şeyler demeyen biri haline gelmiş. Dostunu uyarmayıp bu dostunun; bilinçle karar verip yapmaya devam etmek istediği ve ısrarcı olduğu bu yanlışlardan dönmediği halde onun yanında sırf onu sevdiği için kalan ve onu uyarmayan ve onu öylece kabul eden. Bunu insanı olduğu gibi, yanlışı ve doğrusu ve hatası ve günahıyla kabul edip etmemekle ayıran ince bir nokta var. Elbette hata eden ve günah işleyen sevdiklerimizden ümidimizi kesip onları kınayıp onları terk etmemeliyiz. Aksine onların yanında ''yanlışlarından dönmesi için sarfedilen gayretlerle'' durmalıyız. Ama kız arkadaşım benim onun kararına destek olmamı istiyor. Onu bu yanlışından döndürmek için sonuna kadar yanındayım elbette; fakat yaptığı ve yapacağı şeyi desteklemem anlamına gelmiyor bu. İstiyor ki sesimi çıkarmayayım ve saygı duyayım. Üzülerek saygı duyarım maalesef ve sevdiğim için ondan kopamam da, ama asıl sevdiğim ve onu düşündüğüm için onun bu kararını desteklemediğimi ve bu kararından dönmesini istediğimi keşke anlasa diyorum. Araştırması etmesi ve kendi imanıyla ilgilenip ve edindiği ya da son zamanlarda duyduğu şeyleri gözden geçirip gerçekliklerinden emin olup vicdanı ve iç sesi ile hareket etmesi gerek ama öyle fevri ve kati ki bu konuda. Bu beni endişelendiriyor işte. Sanki bir şeyleri kaybediyor.. Ve kalp gözünü bir şeylere kapatıp, bir şeyleri tercih etmiş gibi kesinlik, kesin kararlılık sezdiriyor bana. Hem hislerimi sizlerle paylaşmak istedim, hem de sormak istedim, tesettürün manasını bilen ve inanan arkadaşlar tarafından ilgilenirse sevinirim. Ve aynı zamanda sizin yorumda yazmış olduğunuz o kişinin yaşadıklarını ve sizin görüşlerinizi de merak ediyorum. Size özelden yazamadım çünkü üyeliği az evvel açtım, sırf bu konuda danışmak ve yardım almak için. İnşAllah yorumlarımın uzunluğu sizleri sıkmaz. Ve İnşAllah kısa zamanda dönüş yaparsınız. İyi günler
@birsoruadına hayran kaldım ona karşı olan sevgine bence onun yanında olmak demek onun fikrine saygı duymak demek bunu o deneyimleyip kendi yaşasın sen onu sevdiğinden onun iyiliğini düşünüyorsun ve belkide o farkında bile değil buraya yazdığın bu hoş ince detaylardan bunu ona fark ettir. sevdiğimden böyle yapıyorum de sırf senin için de ikna olmuyorsa bırak kimse zorlanmaya gelmez kendi fikrini belirt ve daha sonra ona bırak bu senin için üzücü olabilir ama kendi yaşamı :) hayatta başarılar ikiniz içinde güzel şeyler olur umarım
Kendi kendine açıl o zaman. Kocaman kızsın dövecek hali yok. Evlatlıktan da reddedemez ya bir giyim kuşam için.
Aaaa acık olanlar namussuz mu yani cnm? Ay ne sacma yaratiklarsiniz siz ya @Aleynaa17
@Aleynaa17 evet namusmus ben ne kapalilar gordum kafasi kapali ama disarda her halti yiyor acik olan kizlarimiza nasil laf soylersin sen gerizekali aptal onlar sizlerden bin kat daha namuslu yemin ediyorum sizin gibilerden nefret ediyorum butun kapalilardan degil senin gibi mantigi boklu iskenbe olanlardan
Aynen ya kendilerini bişey saniyorlar kapali olduklarindan sanki biz acıklardan daha iyi yapiyor bu onlari @mertxn
Sen bence açıl. Allah için kapanmamışsın ne anlamı var. Kula kulluk etmeye gelmedik.
bencede
bn olsam ne bilim kötu gözle bakarım ya ne var kapanmak da guzel bişey tabi ama yasın onemli keske kucukken kapatmasalardı
Içindeki Allah sevgisini bir sen bilirsin ben açık biriyim aynı yaştayız herkese kapanmak nasip olmaz ben olsaydım düşünürdüm bunu çok düşünürdüm tabi herşey senin vicdanına kalmış artık
istemiyorsan aç gitsin millete bakma millet laf söyler saman altından su yürütür
abartmışın kimse kimsenin başındaki örtüye dikkat etmiyor sen kendin istemediğin için sana öyle geliyor, millete özenme inançlı yaşaman daha iyi
Açıl o zaman istemiyorsan niye kapalı geziyorsun, saçmalık.
Tesettürden çık sıkıntı olmaz kimse sana karışmaz ! Türbanlı olup günahkar bile var.
Açık biri isteyen biriyle evlen hatta asker falan olsun bahaneyle açıl
Annen senin için demiş :) öbür dünya da açıklar saçların tutup cehennem de yaniyorlar :) bildiğim göre
Ay cok sacmasiniz cidden yobazlar ya kuranda kadinsal bölgelerinizi kapatin diyor sacinizi degil bir kere gelmiş birde yok sacini gösterwnler cehennemlik diyor allahallah. Hangi salak yobazdan duydun bunu? Kendini allah mı saniyor o böyle yanliş bilgiler yayior. Bir kere icinden gelmiyorsa kapanmak onun degeri bile kalmiyor. Yani acilmasi gerek bu konudada annesini dinlemesin. Biraz tartişirlar gecer gider. Ama bu acılma istegi zaten hep varmiş ve hepde olucak ondan boşuna daha da annesi icin böyle şeyler yapmasin. Yok toplum da yeri varmiş annesin. Annesi dini degil toplumdaki yerini düşünüyor cpk dindar biri olarak görüldüyünden. Anne egoist bu konuda kizini düşünmüyor.
Senin gibi yobazlarin kara carsaflilarin hepsinin yeri suriye afganistan oraya gidip bol bol kalin kalin kara carsafibi yuzune ortebilirsin burasi layik bir ulke burda insanlar istedigi gibi kalabilir ister acik ister kapali ama senin bu kafanda mantik yapisinin bu ulke sinirlari icinde yeri yok ben kapalilari sevmiyorum ama saygi duyuyorum laf etmiyorum ama senin gibilere zerekadar saygi duymam cirkin mahluk
Kardeşim lütfen şu mübarek kitabın aç bir Türkçesini oku rica ediyorum Yaşar Nuri Öztürkün mealiyle oku. Sen mübarek İslam dinini dedenden ebenden öğrenmeye devam ettikçe senden doğacak olanlarda cehalet içinde büyüyecekler. Hurafeden uydurmadan vazgeçin aslolan kaynak var elimizde inanın Allah'ın bize emirleri orda yazıyor. "Şüphesiz Allah lanetini aklını kullanmayanların üzerine yağdırır"
@mertxn
Senin gibi daha adını bile söylemediğin "laik" liğin tanımını adam gibi bilmeyen zihniyeti bozuk insanların varlığı ve söyledikleri boş sözler bizi zerre kadar rahatsız edemez. Bahsettiğin Afganistan Suriye gibi eleştirdiğin ülkeler bir zamanlar köklü Osmanlı devletine bağlı topraklardı. İstediğimiz yere gider orada canımız kadar sevdiğimiz örtümüzle hayatımızı sürdürürüz, bunu yaparken de sana soracak değiliz. Önce kendi aklının yeterliliğine bak sonra insanlara akıl vermeye başla. İnan bana biz kapalılar da senin gibi iradeden yoksun günümüz aklına sahibim diye gezinip aslında gerçek yobaz olduğunu farkında olmayanları hiç sevmeyiz senin de sevgine çok şükür ihtiyacımız yoktur.
Başı açık olan arkadaşlarıma hiçbir lafım yok, açık ya da kapalı olmak iradeyle alakalı bir durumdur bir nevi seçimdir. Başörtüsü tam olarak imanı ölçmez ölçemez. Hepimize bazen bazı şeyler zor gelebilir açık olmanın imanın güçlülüğüyle birebir alakası yoktur. Açık olan arkadaşlarımıza kimse dinsiz imansız namussuz muamelesi yapamaz. Yapsa bile bunun bir değeri yoktur.
Yani anlayacağın kendini çok bilmiş zanneden akıl yoksunu asıl senin gibi gerizekalıların bizim ülkemize boş yere nüfus kalabalığı yaptığını farketmen senin için güzel olur.
Çevremde çok fazla senin kapalı diye ayırdığın birçok insan var ve hepsi Türkiyenin en iyi tıp fakültelerinde okuyorlar. Onların sayesinde bu ülke hakkettiği en güzel yerlere kavuşacaktır İnşallah.
Seni çok iyi anlıyorum ben de o durumdayım. Kimse sana karışamaz. Ne kapalı pislik kızlar var. Ne açık iyi kızlar var. Sende zorla yapmamalisin
Bende senle aynı durumdayım yani annem herkes ne laf eder ne söyler derdinde
Benim mutluğumun isteğimin hiçbir önemi yok
ya zaten senın içinden gelmiyorsa olmaz allah emrettigi için kapanman lazım
bence açılmamamalısın. kapalı olan birinin uzun zaman sonra açılması çok günah. alışmaya çalış. kendini zorla. ve açılma
"Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin umduğunuza nail olasınız
@Deniz_1998
senmi yorumladın yoksa yorumu mu ezberleyip yapıştırdın? ne malum öyle söylediği o dili tam manasıyla mı biliyoruz? kim biliyo maalesef her şehirde kuranın anlamını tam manasıyla öğrenebileceğimiz kurslar yok
ve şuna tam manasıyla inandım ki ruhunu temiz tutmalısın aile hayatını temiz tutmlısın yardımlar yapmalısın ama öyle insanlar varki yok yok der varken yer bitirir bitincede ver bana hadi
pardonda ben enayi miyim bende bilirsin günümü gün etmeyi
@ogazi Nisa Süresi ﴾31﴿ Mümin kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar ve iffetlerini korusunlar. Açıkta kalanlardan başka süslerini göstermesinler. Başörtülerini yakalarının üzerinden bağlasınlar. Kocaları, babaları, kocalarının babaları, kendi oğulları, kocalarının oğulları, erkek kardeşleri, erkek kardeşlerinin oğulları, kız kardeşlerinin oğulları, kadınları, hizmetlerinde bulunan köleleri ve câriyeleri, cinsel arzusu bulunmayan erkek hizmetçiler, kadınların cinselliklerinin farkında olmayan çocuklar dışında kimseye süslerini göstermesinler. Yürürken, gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah’a tövbe edin, umulur ki kurtuluşa erersiniz!
Seni gibi çok bilmişler mümkünse kendilerini gerçekten bildikleri alanlara versinler.
başka şehirde okumayı düşün..diğer türlü çok zor.
Saçı başı kapatmak Allâhın emri değil, kur'anda böyle bir emir yok, gönül rahatlığıyla başını açabilirsin
@Huseyinhunter kardeşim ben bunu yıllardır insanlara anlatmaya çalışıyorum ama bana kızarkadaşımdan başka kimse hak vermiyor. İnsanlara yeni şeyler öğretmek çok kolay ama alışılmışlıklarından döndürmek gerçekten çok zor. Başörtüsü olayının gelenek ve kültürlerden kaynaklı olduğunu anlatmaktan yoruldum ama bizim insanımız hala bunu din sanıyor.
@Huseyinhunter açıp kurana baktınmi sen kendi kafandan uydurma
aç gitsin ! ! !
Ne yaptin?
acmam :):):):)
tutanyokki açıl...
açıldın mı?
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar