Ben bir Z kuşağı değilim. Ve insanlar haklı. Düğünler de son derece saçma. Eskiden şartlar biraz daha iyi olurdu, sadelik vardı, kır düğünleri, sokak düğünleri olurdu. Masraf çok daha az olurdu hatta gelen yardımlar masraflardan çok olurdu. Şimdi her şey gösterişe girdi ve işin içine on binlerce TL'ler karıştı. Salonundan yemeğine, eğlencesinden konvoyuna... Hele birde başka şehirlerden gelecek olanlarla ilgilenme ve hatta hem damat tarafının şehrinde hem de gelinin şehrinde 2 düğün yapılırsa vay halinize. Beyaz eşyası ayrı, çeyizi ayrı, geline takısı ayrı... Bunlardan sonra da birde oturup o borçları ödemesi ayrı, yuvayı kurması ayrı, çocuk yapılırsa hemen onun masrafları ayrı... Peki hepsi neden? Sırf senede en fazla 2 defa gördüğün, hatta hiç tanımadığın insanlar gelip 1 hadi bilemedin 2 saat eğlensin, pasta yesin, fotoğraf çektirsin diye. Bunlar gereksiz adetler. Düğün yapılmasa da olur. Hatta oraya verilecek para çok daha iyi değerlendirilir. Gerek yok milleti eğlendirmeye.
Z kuşağı falan değilim ama bana göre de gereksiz, ne yani evlendiğinde bütün eşyalar sıfır mı olmak zorunda sıfır değilse o çeyiz olmuyor mu yakın zamanda ablam evlenecek yalnız yaşıyor bu nedenle yatak odası takımından tut salon takımına kadarı her şeyi var evleniyor diye yenisini mi alacak saçma ablam 0 yeni eşya ile evlenecek ve çokta mutlu
24
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Evet çoğu gereksiz mesela kayınvalidem nişan bohçama kendinin bile kullanmadığı bi eşarp koymuş senin bile kullanmadığın şeyi ben mi kullancam😂bide işlemeli süslü havlular abi ben onla yüzümü silsem neresine silcem her yeri süs bide o kadar uğraşıyorlar değmez ki
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
115
Cevap
60
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
27 yaşındayım 15 yaşından beri çeyiz, kız alma kız verme gibi deyimlere kadar hepsini yadırgardım... Gelin almaya konvoyla gitmek, kız evinden gelinin "bakire" olduğunu vurgulayan kırmızı hediye paketi gibi beline kuşak bağlanmasına kadar bir kadını aşağılayan gerici geleneklere karşıyım da...
Özellikle bir kadının babasından istenme olayı bana aşırı iğrenç gelir. Bir kadın evlenmeye karar vermiş neden gidip babasından istenir ki? Bir de bu tuzlu kahve olayının gerçekten nasıl başladığını bilmemeleri beni çok hayrete düşürür.
(Osmanlı zamanında babaları kızları sevmediği adamlara verirmiş ve kızlar da sevmediklerini göstermek için tuzlu kahve yaparlarmış...)
Z kuşağı değilim ama kafa olarak kesinlikle Z kuşağıyım. Düğün, çeyiz, evlilik, ilişkiye ailelerin ve toplumun karşıması bana her zaman saçma gelmiştir, bu konuda kendimi hep yanlız hissetmişimdir, Z kuşağının gelmesi ile yanlızlığım son bulmuştur.
En sonunda kafası normal çalışan insanlar görülmeye başlandı etrafta :)
Gelenek ve göreneklere düşkün bir nesilse kendisi bu geleneği sürdürmek istiyorsa onun için gereklidir, gerek görmeyenler içinse gereksizdir, Z yi y yi bilmem ama bende çok gereksiz buluyorum bunu, artık eskide kaldı vitirin içine dantel koymak bile, şimdi hepsi züccaciye dükkanı gibi boş kırakılıyor, hem temizlemekte bile daha pratik oluyor, al koy makinaya mis.
Bana göre gereksiz çünkü 1) o çeyiz bizim zevkimize göre alınmıyor 2) kullanılmıyor dolapta yer işgal ediyor 3) 3 yıl önce beğendiğimiz şey 3 yıl sonra gözümüze güzel gelmeyebiliyor ya da daha güzelleri satışa çıkmış oluyor bu durum insanı üzüyor.
El emeği göz nuru falan da kullanılmıyor ki. O yüzden ben haklı buluyorum kendilerini.
Yorumlarda Z kuşağına laf edenler olmuş. Sizin geleceğiniz olan insanlar hakkında bu şekilde konuşmanız daha da gereksiz. Kendilerine hiçbir vasıf edinememiş insanlar koca bir kuşak hakkında atıp tutuyor. Üzücü.
Önceden hazırlanırsa evlilik zamanı masraflara bir de çeyiz masrafı eklenmez. Ama hazırlanmazsa evlilik zamanı masraf olur. Zaten çeyiz ürünleri her zaman kullandığımız şeyler. Her halükarda lazım olacak ve bizde alacağız. Gereksiz falan değil yani. Tek faydalı yanı evlilik zamanı ek masraf olmaz.
Neden gereksiz olsun ki. En çok kullanacağı şeyleri uzuun bir zamanda seçip kenara atmak var. Bir de 6 ay ya da 1 senede alel acele bunlar seçmek var. Hani çeyiz evlilik için şart değil. Lakin olsa güzel olur hanımlarımız için. Olmazsa da allahın emri değil yani. Bir şekilde halledilir.
Bir yere kadar çeyiz işinde haklılar çünkü zaman bizim zamanımıza oranla daha hızlı kimse elinde dantel oya örmüyor bunu yerine zamanın çoğunu internet çalıyor Bir yerde çeyiz birikimdir parayı tutmak zordur ama çeyiz nakite dönmediğinden evlilik aşamasında bir nevi nakdi ekstra bonus gibi oluyor
Aynen haklıyız. Özellikle vitrinlik dizilmesi falan o kadar sacma ki. Düğün de çeyiz de baska sacma seyler de gelenek adi altinda millete gosteris olsun diye yapilan şeyler. Bu sacma şeyler yapıldığı için zaten insanlar bir ton borcla evleniyor. Gunumuzde evliliğin de kalici olmadigini göz önünde bulundurursak söze gerek yok zaten..
Z kusagi degilim ama ben de oyle dusunuyorum, yani haklilar hatta dügun bile gereksiz yuz binlerce para harcaniyor sonra borca giriyorlar evleniyorlar onu odemeye ugrasirken gecim sıkintisi vs cekiyorlar onun yerine esimle tatile giderim krallar gibi balayimizi yapariz daha iyi neden baska insanlari eglendirmek icin borca gireyim veya yuz binlerce para odeyeyim ki cok sacma
Bunun Z kuşağıyla ilgisi yok hem Z kuşağı dediğin paraya tapan bir kuşak niye gereksiz bulsun. Her şeyin en iyisini isterler onlar aklı olan istemez tabii o ayrı sacmalik tabiki de çeyiz işi hazırlamak bohça hazırlamak yok kızın ailesi damada bir sey alacakmis yok oglanin ailesi geline bir sey alacakmis bunlar saçmaliktan bir sey degil
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Gerektiği kadar çeyiz olması gerekiyor; 10 tane havlu, 10 tane el bezi, 100 nevresim... bu kadara gerek yok. Para yoksa borca girerek her şeyi almaya çalışmanında anlamı yok ekmek kızartma makinesi olmadan da yaşarım.
Buzdolabı, ocak, çamaşır makinesi, perde, tabak çanak, 1 yatak odası takımı. .. bunlar olmadanda ev olmaz.
3
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Çeyize vereceğiniz parayı biriktirip gram, çeyrek altınlar alıp evleneceğiniz zaman o altınları bozdurup hangi eşyayı, hangi modelini almak istiyorsanız o paralarla alabilirsiniz sonuçta her yeni gün yeni modeller çıkıyor. Zevkler değişebilir hem de daha ortada gelin/damat adayı yokken onun ne isteyeceğini bilmeden önceden hazırlık yapmak biraz dereyi görmeden paçayı sıvamaya benziyor. 😂😂
Evde kullanılacak kadar eşya almak gerekiyor. Hiç kullanılmadığı halde sırf çeyiz çok görünsün diye şişirmeye gerek yok.
7
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Fakir ama gururlu tesellisi yapmayın. Ülkenin ekonomisi yüzünden böyle düşünüyorsunuz. İstediğiniz şeyleri alabilmenizi sağlayacak bir ülke olsaydı bura. O zaman gerçek hayatı görürdünüz ve evet gerekli. Yeni eşyalar gayette bir ihtiyaç. Alamadığınız için böyle düşünüyorsunuz ama siz suçlu değilsiniz. Kimin olduğu belli.
bence hiç gereksiz değil, bi eve iğne bile gerekli bişey, önceden aldığın herşey kar bence. mesela önceden aldığım nevresim takımı fiyatına şimdi çarşafı ancak alıyosun. ha herşeyi erkeğe yıkarım o alsın diyenlerdenseniz bilemiycem :)
Bence şu açıdan haklılar her sene her şeyin yenisi çıkıyor modası değişiyor vs vs. Çeyiz yapılaksa da evlilik kararı verildikten sonra abartmadan yapılmalı. Benim annem ben 6 yaşındayken başlamış çeyizleri gördükçe fenalık geçirecek oluyorum on beş yıllık tencereler çeşit çeşit havlular var. Kadın evlenecek olsam Ece alınacak çöp bırakmamış... İmdat!
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Bence de gereksiz çünkü çeyizlerin hiçbiri kullanılmıyor. Örneğin bir kızın çeyizinde 20 tane nevresim takımı var gereksiz fazla, 100 tane lif ve yelek vardı birininkinde bunların hiçbirini kullanmayacak, kaldıracak ve gereksiz yer kaplama oluyor bence. Bir de şu var ki her şey yeni olmalı. Birçok kullanışlı, yeni ve temiz eşya varken gidip illa yenisini alıyorlar gereksiz israf olduğunu düşünüyorum
Z kuşağı olarak kendimce pardon kim söylüyordu bunu bir iki zibidi tik tokerrr falan mı saçmalayın ev düzüyorsanız hepsi gerekli evet boş yere borç ama bir kere geliyoruz ve bir kere yaşayacağımız için gerekli.
z kusagindan biriyim ve baya sacma buluyorum hatta anneme de soylemistim bence insanlar kendi zevklerine gore alısveris yapar illaki zaten. evlenirken o yüzden gerek yok
lif, havlu, başörtü vs bu tarz şeyler gereksiz ama kullanılacak ev eşyalarını çeyiz olarak saklamak bence gereksiz değil. bir anda hepsini almaya çalışmak yerine önceden alınıp saklanması maddi açıdan da rahat olacaktır
Z kuşağndan pek meönun değilim ama bu konuda sonuna kadar haklılar ve İnşallah gerçektir bu söylenilen. Bu yüzden evlenecekken birbirini seviyorken ayrılan var. Sırf abartılı çeyiz. Çeyiz kesinlikle gereksiz. Sade bir düğün sade şeyler yeterli.
Çeyiz konsepti saçma değil ama danteldir, işlemeli havludur falan bunlar saçma. Kullanmayacağımız şeyi almanın gereği yok, daha modern şeyler alınabilir.
Haklılar … bana göte hep saçmaydı … özellikle el emeği göz nuru dedikleri şeyleri zaten kullanmıyorlar … vitirinde sanat eseri gibi duruyor … çok saçma
Çeyiz denilen şey sadece dantel , iğne oyasi mi? İstemediğin şeyleri alma ve ya yaptirma sana kalmış o. Ev eşyaları da çeyizdir. Mutfak eşyaları mesela.. Perdeler dahil.. Yatak odası takımı mesela... Sanırım Z kuşağı kuru çulda oturacak evlenince. Bence Z kuşağı ceyiz ne demek bilmiyor daha.. Ama böyle yararlı şeylerden başka her saçmalığı biliyor 🙄🙄🙄
Z kuşağıyım ve çeyiz gereksiz değil. Sadece bizim fikrimiz alınmıyor. Anneler kendi kafalarına göre hazırlıyorlar. Acaba kızım bunu beğenir mi sorayım fikrini alayım demek yok😕😒
Onlarınkini bana verebilirler. Hepsi el emeği, zarif. ben seviyorum yaşlı kuşak olarak. Annemin ananemin çeyizinden kalan bazı parçaları bile kullanırım hepsinde hatıra var
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Kesinlikle gereksiz çoğu kişi kullanmıyor bir köşede yıllarca duruyor yer kaplıyor şu an zaten her şey elimizin altında son model ve ihtiyaç olarak alabiliyoruz bende istemediğimi söylüyorum ama dinleyen kimmm
Bence de gereksiz çünkü değişen dünya ile birlikte eşyalar da değişiyor yenilikler farklı modeller çıkıyor. En iyisi herşeyin evlenildiği zaman yapılması.
Çeyizin içindeki eşyaların bazıları gereksiz diyorum sadece. Mesela saçma sapan patik, lif, yazma, dantel vs ile doldurulacağı yere yatak takımı, mutfak takımı, havlu vs gibi işe yarar şeyler olmalı.
Döviz cinsinden para biriktirmek daha mantıklı. Hem gelecek yıllarda fiyat artışından da etkilenmez. Biriktiremeyenler düşünebilir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Gereksiz değil sonuçta örf ve adetlerimiz o şekilde. Ama moda değişti kimse artık danteldi, işlemeli havluydu kullanmıyor. Gereksiz olarak bulduğum tek nokta her şeyden 10 tane koymaları ve gerekli olan bütün şeyleri bir anda almaları.
Bana görede gereksiz düğünde gereksiz düğün masrafına ev alınır
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Çok cahil insan var çeyiz demek aynı zamanda düğüne yakın zamanda alınan eşyalara da denir. Bunlar evlerinde ne kullanacak süpürge, halı, perde falan almıyorlar herhalde. Erkeklerin ne demek istediğini şimdi anlıyorum onlar evlilik için 200 binden fazla harcarken kızlar o gereksiz bu gereksiz diyerek hiçbirsey almıyor. Adam enayi mi senin gibi yiyiciyle evlensin