Yeni sunulan Hayvanları Koruma Kanunu ile Türk Ceza Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi kabul edilmiş. Onaylamadan önce bir soruyla detayları yazmıştım ama tekrar iletiyorum.
Sirk ve yunus parkları açılmayacak, hayvan sahiplerine de sınırlamalar olacak. Sokağa bırakana para cezası verilecek.
Hayvanlara yönelik suçlar işlendiği zaman polis müdahale edecek ve delilleri toplayacak. Yeni bir mekanizmaya ihtiyaç olmadan da savcılar harekete geçebilecek.
Hayvan neslini tüketenlere ise en üst ceza geliyor. 5-10 yıl arasında hapis cezası verilecek. Nesli tükenmekte olan hayvanı öldürene 5 yıla kadar hapis, bir hayvanı sebepsiz yere öldüren de 6 aydan 4 yıla kadar hapis, eziyet edenlere ise 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. (Sebepli yere hayvan nasıl öldürülürse?)
Hayvanları dövüştürenlere de 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
Hayvanlara dair işlenen cinsel suçlara ise 3 aydan 3 kadar hapis cezası ve 100 günden aşağı olmayacak şekilde para cezası verilecek.
Sokak hayvanları da teklifin içerisinde yer alıyor. Evde ya da sokakta olsun tüm hayvanlara çip takılacak, Tarım ve Orman Bakanlığı bunların kaydını tutacak. Belediyeler için kısırlaştırma ve bakım adına bütçeler ayırılacak. Nüfusu 75 bin üzeri olan yerlerde bakım evleri, rehabilitasyon merkezleri ve hayvan hastaneleri açılacak.
Sizce bunlar yeterli mi, neler olmalı?
Hayvanları Koruma Kanunu, TBMM'de kabul edildi! Eksik gördükleriniz neler?
Millet, yorumlarda köpek bana saldırsa ölmeyi bekleyeceğim sanırım gibi şeyler diyenleri gördüm. Sokak hayvanlarının size saldırması demek, yine insanlar yüzünden. Bu hayvanlar manyak mı da önüne geçene saldırsın durduk yere, saldırmayan nasıl saldırmıyor? durduk yere hiçbir sebebi olmadan saldıran bir hayvan olmaz. Açtır, aşıları yapılmamıştır, insanlardan korktuğu için kendisini korumak için saldırıyordur. Bir sürü sebebi var ama hiçbir hayvan ortada bir sebep olmadan saldırmaz. Hayvanlara tepki vermezseniz eğer size zarar vermezler zaten. Bende bisiklet sürerken peşimden köpek gelip ısırmaya çalıştı, tepki vermeyince de gitti geri. Ama arkadaşıma köpek saldırdığı zaman bağırıp, çığlıklar atıp köpeğe vurmaya çalıştığı için şu an köpek ayağını parçaladı. Siz köpekle itişirseniz zaten kendinizi savunmak için o köpek sizin amel defterinizi kapatır. O yüzden diyorlar tepki vermeyin diye. Sizin tepki vermeniz demek o köpeğin daha da vahşileşmesi demek.
Şu ülkede yaşamaktan gerçekten tiksiniyorum artık kadına, çocuğa, hayvana tecavüz edilsin para cezası yemesi yeterli ya da birkaç ay yat yeter bu mu yasa şimdi yasaları batsın bunların ne işi düzgün ki.
Doğru bir karar verilmiş buna saygım var fakat, kadınları korumak için de bir kanun çıkarsalar nasıl olur ya da taciz ve tecavüzcüler için de ağırlaştırılmış kararlar alınsa bu da fena olmaz mıydı?
Hayvan öldüren insan öldüren gibi yargılanmadığı sürece içim soğumaz benim.. Millet insan öldürüp, tecavüz edip sokakta tesibih sallarken ben bu yasa denen komediye neden inanayım ki sus payı gibi resmen?
3 ay dan 3 yıla kadar olan kısım adli kontrol zaten dışarda gezip hafta da bir gidip imza atıyor başka bir ceza yok ki? Hakimler daha insana değer vermez iken hayvanlarımı düşünecekler ülke tam bir komedi...
Hayvanları koruma kanununun kabul edilmesi güzel hoş fakat ben tam anlamıyla yetinmedim. Yani burda nerede hayvan ticareti yapanların akıbeti? Sonra barınakların durumu? Caydırıcı hiçbir ceza görmedim gerçekten nerde? Sosyal medya üzerinden binlerce lirayı kaldırmak uğruna hayvan pazarlayan, cinsel tacizini alenen sergileyen yaratıklar için hiçbir hükmü yok bana kalırsa. "Ya teklif kabul edilmedi" yaygarasının temizce önüne geçmişler.
Gösteriş için çıkarıldığını düşünüyorum ve uygulanacağını da sanmıyorum. Bu konuda gerçekten samimi olsalardı 1 2 haftalık iş için 20 sene beklemezlerdi.
Kabul edildi ve köpeğe tecavüz eden yaşlı bir erkek 1300 küsur cezayla serbest bırakıldı. İnanmayın bu yasalara, insan canına önem vermeyen bir devlet hayvanı niye düşünsün?
Kanunun ucu aşırı açık hayvan ama hangi hayvanlar buna dahil veya dahil değil canlı öldürmenin ne gibi sebebi olabilir , üstüme saldırdı öldürdüm diyecek bunu nasıl kanıtlayacaklar eksik kanun.
Az... yine az cok az... ve evcil hayvanlar icin gecerli diye okumustum yani sokak hayvanlarini ölümüyle ilgili bir madde gormemistjm okudugum kaynakta bu kadar detayda yazmiyordu...
Çok mükemmel olmuş tabi uygulanırsa. Görüyorsunuz birisini öldüren bile elini kolunu sallaya sallaya disarlarda geziyor sanmıyorum hayvanlara bunu yapanın tutuklanacagini