Herkese merhaba. Dün İzmir'de yaşanan depremin ardından evimin depreme karşı dayanıklı olup olmadığını kendimce sorguladım ve nasıl bir yol izlemem gerektiği, nasıl daha dayanıklı bir evde yaşayabilirimin yollarını aradım fakat bunun için nereden başlamam gerektiğine karar veremedim. Şimdilik deprem çantamı kontrol etmekle yetindim. Peki siz evinizin depreme dayanıklı olduğunu düşünüyor musunuz? Depreme dayanıklı olduğuna dair bir ibare, belge veya çalışmalarınız oldu mu?
Evet, evim depreme dayanıklıdır.
Hayır, evimin depreme dayanıklı olduğundan şüpheliyim.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Evinizin depreme dayanıklı olduğunu düşünüyor musunuz?
Gölcük depremini yaşamış ve hala daha Gölcük'te yaşayan biri olarak şu anki tek önlemimiz annemin ve benim ayrı ayrı yatak yanında duran deprem çantamız ve aracımda sürekli olan bir battaniye ve 2 kişilik çadır. 8 yıllık 3 katlı bir binanın ara katında oturuyoruz. Hem alçak hem de yeni oluşu bu konuda bir güven veriyo. İllaki bi dayanma gücü vardır. Bu dayanım gücünü bilemiyorum ama Gölcük'te artık ev yapmak öyle kafana göre olmuyor. En kötüsünden 2 haftada bir gelip beton örneği alınarak demirler kontrol edilerek inşa edildiği için ve uygun olmayan bir inşaatın yıkılıp yeniden yapılışına tanıklık ettiğim için evime olan güvenim bi tık daha fazla.
İki katlı ev yaptırdım Depreme dayanıklı olsun diye temele 3 kat beton döktürdüm üst üste bu sistemin bir ismi vardı aklıma gelmedi. Yinede Allah bilir vaktimiz saatimiz gelince en kral sağlam ev bile gider
Fayans lar bile kendi kendine düşüyor. Çaktığımız vida 3 gün sonra düşüyor. şu an kiramız 1300 TL. Ama burdan çıkmaya kalksak 2500 lira kira vermek zorundayım. Aşağı kiradaki evlerin oturulabilir bir yanı yok. ve 2 asgari ücretli o parayı verirsek aç kalırız. Yeterince açıklayıcı olmuştur sanırım. Neyse ki sarayımız var ve günlük 10 milyon gideri var. O bize yeter. Ekonomi mükemmel. Kur elimizde. Eve ekmek götürememek diye bir şey yok. Askıda ekmeklerimiz var
Kaya zemin üzerine Radial temel attırıp bodrum kat seviyesine kadar C 35 beton ve 16lık nelvürlü Demir kullanarak yapıldı subasman seviyesinden sonra C 30 14lük demir Birinci kat ve çatı katı içinde yükü hafifletmek için Ce 25 beton ve on ikilik demir kullandık. Kısacası dokuz şiddetindeki depreme dayanıklı korkum yok o açıdan. Fakat ne yaparsanız yapın takdiri ilahi tecelli ettiyse bu sağlamlık da hikaye...
Bir inşaat mühendisi olarak; Ailemin evi 25 yaşında. Yaşına ve yapıldığı zamanın şartlarına göre standardı yüksek bir yapı ancak şu anki şartlara göre depreme dayanıksız yapı diye nitelendirebilirim. Oturduğum daire tünel kalıp sistemi ile yapılması ve 2 yaşında bir bina olması sebebiyle depreme dayanıklı olarak nitelendirebilirim.
Konstrüksiyon dersinde hocamız; insanlar mutfağa, evin odasına bakıyor öyle ev alıyor. Oysa bunlar sonradan dizayn edilebilir ama kolon ve kirişler sonrasında değiştirilemez diyordu. Mesela Elazığ'da deprem oldu eğri minare yıkılmadı neden peki? işte bunun cevabını gerçekten anladığımızda artık" evler depreme dayanıklı mı" diye düşünmeyeceğiz.
Orta derece dayanıklı ama depremin şiddetine de bağlı bir şey bu biraz da. Allah kimseyi enkaz altında can çekişmeye bırakmadan öldürsün ya da yaşatsın. 😔❤
Hiç sağlam olduğunu düşünmüyorum. 99 depreminden önce inşaa edilmiş yani baya eski. Ayrıca 6 ya da 7 katlı. Kolonlarında çatlaklar var. Hiç güvenmiyorum oturduğum eve o yüzden en kısa zamanda Çanakkale'ye tanışıcam😔😔😔
Projesini incelemeden, yapım aşamasını görmeden bunu söylemem imkansız ama tünel kalıp sistemiyle yapıldı bizim evimiz. Bi artı avantaj olarak görüyorum.
İstanbul'da yaşıyorum. Geçen hafta binaya girerken kapının girişindeki betondan taş düşmüştü aldım elime bakayım dedim elimde dağıldı. Bina sahibi şans eseri ordaydı o anda. Dedim hacı amca sen bu binayı yaparken ne kullandın çimento mu deniz kumu mu? İkl iki kat deniz kumu diğer iki kat saf beton dedi. Diyeceklerim bu kadar. Allaha emanet yaşıyorum şu an evde :)
Bizim binanın altında kaya varmış. Yani kaya gibi sağlam yapmışlar. En fazla dışarıda yere ayak basan biz gibi sallanır. Bu kadar. Ama yıkılmaz. Yeni yapılardan.
Evin kaç yıl önce yapıldığını bilmiyorsanız komşularınıza vs sorarak başlayabilirsiniz. 10 yıldan sonra tehlike oluşturmaya başlıyor bence fakat 5 kattan azsa bir nebze daha güvenlidir eviniz. 3 yıllık 4 katlı binada oturuyorum güvende hissediyorum :)
Türkiyede dayanıklı olan çok az ev var bence. İnşa için en ucuz ve dandik ürünler kullanılıyor ve bu yüzden dayanıksız evler oluyor. Benim yaşadığım ev de dayanıklı değil 🤷♀️
Şer. fsiz mutayitler hep kum kullandığı için insanlar ölüyor o aldığı para varya onun zehirliyle kan kussunlar kendi yaptığı bina gibi bir yerde depremde gebersin köpek aldığı haram para ile ailesi bile kana kussun
Sadece müteahhit mi? Onu çizen mimarindan , betoncusundan , yapiyi denetlemeyen yapı denetimden, kontrol etmeyen, rüşvet ile yapı kullanım izni (iskan) veren belediyesine ve bütun bu çarkın donmesine izin veren esnek kanunları yapan meclise, kanunları uygulayan , hak edene değil de en çok kaçak yapıya izin veren baskani seçen seçmenine kadar herkes suçludur. Umarım hepsi dediğin gazaba uğrar.
Evet, evim depreme dayanıklıdır, çünkü geniş ve az katlı.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bina çok eski kat üstüne kat yapilmis üst komşu namaz kilarken , konuşurken, ust / alt kapi kapanirken , camlar kapanirken baska yerlere etki yapan sarsilan yürürken , wc / mutfak islerini görürken bile kim ne yapıyor anlayacak kadar kagit bir bina.. bina sakinleri masraf tan korkuyorlar ölümden korkmiyorlar kaale almıyorlar. ..
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bence değil. İzmir depremi gibi bir deprem olsa bizim bina yıkılır ama deprem bölgesinde değilim.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
deprem bölgesinde yaşamıyorum ama deprem olsa ile müstakil ev sonuçta bişey olmaz