Fırın temizlemek benim için bir işkence! Daha şimdi fırın temizliğini bitirdim ama ben de bittim, çok yoruldum ya. Yok mu bunun kolay yolu? Fırın temizliği nasıl yapılır, en kolay fırın temizliği yöntemi nedir?fırın temizliği
Fırın temizliği nasıl yapılır, en kolay fırın temizliği yöntemi nedir?
Merhaba, Evet fırın ve ocak temizlemek bazen işkenceye dönebiliyor. Bir de uzun süre silinmez ise yağlar birikip kalıyor maalesef. Bunun için fırın temizliği nasıl yapılır, nasıl daha kolay silinir konularında yardımcı olmak üzere yöntemlerimden bahsedeceğim.
Fırın Temizliği Nasıl Yapılır?
Kimyasal ürün kullanmadan da evde hazırladığınız ürünlerle fırın temizliğini kolaylıkla yapabilirsiniz. Yalnız fırının temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli konu kullanılan ürünlerin sağlığınıza zarar vermemesidir. Yüksek miktarda toksit içeren ürünler temizlik esnasında solunum yolu ile akciğerlerinizi olumsuz etkileyebilir.
Daha sonrasında ise fırınınızı temizlemeye içerisindeki tepsileri ve rafları çıkartarak işe başlayın. Bunları fırın temizlemek için aldığınız ürünle veya oluşturduğunuz karışım ile tepsilere ve raflara uygulayın ve biraz bekletin. Şimdi size kimyasal olmayan ama harika bir temizlik yapabileceğiniz püf noktalarından bahsedeceğim.
Pratik olarak temizlik yapmak isterseniz ben temizlik ürünümü hazır kullanmayı tercih ederim derseniz size yağ çözücü spreyi mutlaka tavsiye ederim ovalamadan hızlıca ve derinlemesine bir temizlik bu ürün sayesinde hızlı ve pratik spreyi fırın içerisine sıkıp bir süre bekledikten sonra bir sünger yardımıyla kirlerinden arındırın sonrasında bir mikrofiber bez ile sonrasında durulayarak tertemiz bir fırına kavuşabilirsiniz.
1-) Karbonatlı Limonlu Su ile Fırın İçi Temizliği
Bir kap içinde ya da sprey şişe içinde 1 paket karbonat, 1 limon suyu ve suyu karıştırın.
Daha sonra karışımı fırının iç yüzeyine püskürtün.
Eğer sprey şişe kullanmıyorsanız bez yardımı ile temizliği yapabilirsiniz.
Fırın içine dağılan karbonatlı suyu yaklaşık 30 dakika boyunca bekletin.
Bekleme süresi geçince nemli bez ile fırının yan yüzeylerini ve tabanını silin.
2-) Amonyak ile Yağ Temizliği
Bir kap içinde yarım bardak amonyak ve 2 bardak suyu karıştırın.
Karışımı fırının tüm yüzeylerine sürün. Bu esnada fırın telini, varsa termometreyi dışarı alın.
Fırın teli için mutfak lavabosunu kullanabilirsiniz.
Fırın içinde amonyaklı suyu dağıttıktan sonra, birkaç saat fırının kapağını kapalı tutun.
Amonyak, fırının içinde dağılarak eski pişirimlerden kalan yağı ve yanıkları çözecektir.
Belirli bir süre bekledikten sonra ılık bir bezle tüm yüzeyi temizleyebilirsiniz.
3-) Sirkeli Sabunlu Su ile Fırın Camı Temizliği
Karıştırma kabı içine aynı ölçülerde sirke ve su ekleyin.
Bu sıvı karışıma yine aynı ölçüde sıvı sabun ya da rendelenmiş sabun ilave edebilirsiniz
Yağların kolayca çıkmasına destek olacak diğer malzemeniz karbonatı da aynı şekilde ekleyin ve tüm malzemeleri karıştırın.
Karıştırdığınız malzemelerden kendi temizlik deterjanınızı oluşturmuş oldunuz.
Şimdi bu deterjanı sünger yardımı ile alarak fırının her yerini temizleyebilirsiniz.
Temizliği bitirdikten sonra nemli bir bezle son dokunuşu yaparak fırının daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
4-) Limonlu Su ile Fırın Kokusunu Tazeleyin
Diyelim ki balık pişirdiniz ahh o balık kokusu nasıl zor çıkar işte bu yöntem de harika bir fırın kokusu alma yöntemidir.
Orta boy bir kase içine ılık su ve limon suyu ekleyin.
Daha sonra bulaşık süngeri ya da cam bezi kullanarak bu karışımı beze alın.
Fırının camlı bölümünü, taban kısmını ya da yan yüzeylerini güzelce limonlu su ile ovalayın. Suyun ılık olması temizlik işinizi kolaylaştıracaktır.
Limonun kokusu sayesinde fırında oluşan yemek kokusu da ortadan gider. Bu yöntemi dilediğiniz anlarda deneyerek fırına yenilik ve hijyen katabilirsiniz.
Fırın Temizliği Ne Sıklıkla Yapılır?
Fırında pişirilen her yemek ardında mutlaka bir kalıntı bırakır. Bu kalıntıları her seferinde temizlemezseniz sonrasında üstesinden gelemeyeceğimiz bir hale dönüşür ve işleri daha da çıkmaza soktuğu gibi istediğimiz temizliği de elde edemeyiz. Bunun için pişirilen her yemek sonrası fırın temizliği mutlaka yapılmalıdır. Ayrıca fırın temizliğinde karbonat limon gibi malzemelerden her zaman beklediğimiz mucizevi etkiyi alamayabiliriz, bu sebeple benim kesin çözüm önerim Yağ Çözücü Sprey ;)
🌺 Birkaç defa fırını temiz ve nemli bir bezle silip sirke, karbonat ve lekelerden tamamen arındır. Işıl ışıl tertemiz bir fırına sahip olacaksın. :)
🌺 12 saatin sonunda karbonatlı karışımı, nemli bir bulaşık süngeri veya bezle güzelce temizle. Boş bir sprey şişesinin içine beyaz sirke koyup, karbonat lekelerinin kaldığı bölgelere püskürt.
🌺 Fırınının içindeki rafları ve tepsileri gibi diğer aparatları çıkart. Ardından bir çay bardağı karbonatla yaklaşık 3-4 yemek kaşığı suyu karıştırıp, macun kıvamına getir. Bu karbonatlı karışımla fırının içini hafifçe ovalayarak kapla ve 12 saat bu şekilde beklet.
Firin tam sogumadan yag ve pas sokucu sikmayi deneyin wd40 normalde mekanik isler icin kullaniliyor ama mutlaka ondada ise yariycaktir telle biraz ovun mis gibi olur ama pesine tabi sabunla falan temizleyin zehirlenmeyin
Ben fırın daha sicakken yağ sökücü sprey döküyorum 1-2 dk bekledikten sonra fırın hala sicakken güzelce ovalayarak temizliyorum hiç bir yağ kalmıyor pırıl pırıl oluyor
Şöyle soyliyim hanımlar bulaşık kapsülünü makinemiz dede kullanıyoruz ozamn onun yıkadığı tabaklardanda yemiyelim neyse şimdi canım sıcak suya 1 veya 2 kapsül at erisin sonra bez ile fırını sil bı kova da sıcak su ile arıt eğer şüphen varsa dediğim le ilgili Google var yaz der sana 😘