Çevreme bakıyorum da üniversite bitirenle bitirmeyen arasında fark yok. Bazen lise mezunu daha iyi kariyer yapıyor. Ben mesela lise diplomasıyla Dubai’de dünyanın en büyük inşaat şirketlerinde kurumsal emlak şirketlerinde çok güzel pozisyonlarda çalıştım. Kimsenin diplomayla ilgilendiği yok burada herkes tecrübe ve İngilizce soruyor. Biraz da giyim kuşam özgüvene bakıyorlar o kadar. Bazı tanıdıklarım var bilgisayar programcısı çok güzel yerlere gelmiş adam bilgisayar mühendisliği bölümü mezunu değil sağdan soldan toplama bilgi ve pratikle işi uzmanı olmuş. Mühendis gibi maaş alıyor. Gerçekten yani 4 sene üniversite yerine aynı bilgiyi insan kendine dışardan verebiliyorsa diploma bu kadar gerekli mi?
Cevabın nedir?
Bu kadar gereksiz olduğunu kabul edelim bir anlığına. Herhangi bir örnek ile.. mesela matematik öğretmenliği.. ne gerek var lise mezunu akıllı birisi de uygun bir dille ilkokul orta ve lise dönemini öğretebilir değil mi? Ve belli bir zaman sonra artık insanların matematik bilgisi bir yere kadar gelebilecek seviyeye kadar iner. Yani lise de öğrenilen son konuya kadar. Integral ve türev e kadar. Çünkü bundan sonraki kısma gerek kalmayacak herkes 4 islem ve belli kişiler de azcık üstü olan bir konuda kalıp durucak. Çünkü daha ilerisi ogrenilemeyecek.. o zaman elinizdeki telefon bozulacak yenisi gelmeyecek, bilgisayar bozulacak bir üstü gelmeyecek, binaların dayanıklılıkları hesaplanmadigi icin yıkılmalar meydana gelecek, rüzgâr 'ın gücü hesaplanmadigi icin köprüler belki de yıkılacak... daha nice örnek.
Sadece iş hayatını diyorsan eğer yine aynı mantıkta düşünmek lazım. Örneğin bir makine bozulacak usta gelecek yapmaya ama hiç karşılaşmadığı bir sorunla karşılaşacak ve otomatikmen yapamayacak.. Çünkü temel çalışmasını bilemiyecek.
Yani uzun lafın kısası evet bir işte diploma gereksiz görünebilir fakat o işin tam donanımlı yapılması ve bilimsel-teknik anlamında ilerlemesi icin gereklidir diploma.
Lafım o diplomayı önceki senelerde çıkan soruları ezberleyerek alan insanlar icin geçerli değildir. Oyle insanlar yerine okumadan kendini yetistirenleri tercih ederim... :)20 Yorumla
+1 yılsizin çevrenizdekiler daha zayıf eğitim alarak, üniversiteyi diploma alınacak bir yer görmüş olabilirler. zaten türkiyede ilk 10.000e giremeyen öğrencilerin geneli de böyledir.
üniversite diploması doğru yerde okuyan için bir markadır. kaliteli bir eğitim, kaliteli bir başlangıçtır. bazen kendinizi fazla anlatmaya gerek kalmaz. üniversite ve bölümünüzü söylersiniz, yeterli olur.
üniversite diploması bir uzmanlaşma, branşlaşma kadar, açık bir bakış açısıyla dünyayı görmek demektir. analiz etme, sebep-sonuç ilişkisi, yaklaşım ve uzaklaşma için ve hepsinden önemlisi sorun çözebilme yetisi için size donanım sağlar. siz de üzerine inşaata devam ederseniz; strateji geliştirme, oyun kurma, yenilik getirme konusunda gelişirsiniz.
diploma bir son değil, başlangıçtır.20 Yorumla
+1 yılLise veya üniversite ne farkediyor ki? Öğrencinin kendisinde iş yoksa nereden mezun olduğunun çok da bir önemi kalmıyor.
00 Yorumla
+1 yılNe bolume ne baska birsye okurkenki yaptigin emege bakar. Kendine kattiklarina. Bos bos okursan bos mezun olursun
20 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
51Cevap
Devlette düz memurum.
Yanlış anlamayın kimseyi küçük görmüyorum ama yan masamda ki adam lise mezunu.
Torpili olan, tanıdığı olan kendini bir yere atıyor
Üniversite eğer kaliteli ise sıkıntı yok.
Ama anadolu da x bir üniversiteden cok bir beklentin olmasın. (İyi bölümler hariç)20 Yorumla
+1 yılElbette eğitim gereklidir. Belli ölçüde insanın kendisini yetiştirmesiyle belli bir ustalık kazanabilir. Ama bu bildiğinizi tekrarlamaktan ibarettir. Bazı işler bu şekilde devam ettirildiği için işin gereği çözüm getirebilinir. Dediğiniz gibi bazı işlerde de iletişim önemlidir. Yabanı dil bilgiside ön plana çıkabilir. Yüksek eğitim almanıza gerek kalmayabilir. Ancak mühendislik eğitimi sonradan öğrenilebilen bir eğitim değildir.
10 Yorumla
+1 yılverdiğin örnekler çok uç örnekler. 10.000 de bir olur. diploma önemli ama sadece diplomanın yeterli olduğu yerler de olur yeterli olmadığı yerlerde. İyi bir üniversite mezunu olmak tabiki sizi iş hayatına önde başlamanızı sağlayabiliyor ama süreklilik açısından kendinizi geliştirmeniz önemli.
10 YorumlaDiploma bir kagit parcasi.
Universitede ornemen gereken tek bisey var. Oda arastirma yapmak.
Gerisi insanla alakali.
Diploma almak onemli degil. Ancak 4 yil farkli bir ortamda zaman geciriyorsun. Essegi bile baglasan biseyler ogrenir00 Yorumlaişi yapmak asıl mesele. 32 yaşındayım 7 yaşından beri Türk sanayisi içindeyim. Ben öyle ilkokul terk ustalar gördüm ki dev fabrikaların emanet edildiği. Adamın mühendis dövme yetkisi var. İşi yapamazsan diplomayı al kıvır...
00 Yorumla
+1 yılRulo yaptık , arada açıp misafirin önüne seriyoruz.
41 Yorumla- +1 yıl
😂😂
+1 yılsonuçta işi yapan diploma değil, kabiliyet en önemlisi, yalnız dışarıyı bilmem ama Türkiye güzel bayanların iş bulmak için okuma bilmelerine dahi gerek yok
00 YorumlaDiploma sadece o eğitimi aldığına dair bir belgeden ibaret işi o yapmıyor kişi günün şartlarına ve kendi birikimlerinide göz önünde bulundurarak kendini geliştirmeli
00 Yorumla
+1 yılkpss kpds bilmemneler var şimdi yetmiyor tabii ki.. devlet memuru olmak için üniversite de yetmiyor
00 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 314 cevap paylaştı.
+1 yılTicari olarak olmasada kişisel gelişim olarak işe yarıyor
00 Yorumla
+1 yılbir sağlık bir de hukuk alanlarında sorarlar heralde
00 YorumlaAlanına göre değişir
Girişimle ilgili mesleklerde bırak lisansı, doktora diploması bile işe yaramaz00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBizim ülkemizde öğrencilerin bir kismi sadece bölümü bitirmeye bakıyor yani öğrenme amacı olmuyor haliyle issizlik geliyor bir kısmıda iyi bitiriyor ve iş sahibi bu kadar.
00 Yorumla
+1 yılÜniversite diploması bir boka yaramıyo ülkeyi ilkokul lise mezunları yönetiyo gerisini sen düşün
10 Yorumla
+1 yılSaçmalık nasıl fark olmaz. Yanındakilerin yetersizliği. Çevre meselesi.
30 Yorumla
+1 yılYaramıyoor; torpili bile referans adı altında istiyorlar lisans diplomamı yırtmak istiyorum. yazıklar olsun eskiden tek seferde çağırırlardı şimdi en az 3 sefer
10 Yorumla
+1 yılhiç bir işe yaramıyor. kurumsal holding gibi firmalar bir tek diplomaya bakıyor o kadar
00 Yorumlao senin dediğin kalifiye ve kendini geliştirmek üniv diplomasi bunu ne yazıkki tam anlamıyla vermiyor
10 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılSen kim bilir ne pozisyonlara girdin de işe alındın 😉
60 YorumlaBu zamanda bir işe yaramıyor ama kültür olarak işe yarıyor kız ayool
10 YorumlaKızlar Bir Adım Öne konusunda 961 cevap paylaştı. Malesef ülkemizde eğitim yok ki diplomanın faydası olsun
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılaklın hep sekse çalıştığından bazı şeyleri anlaman zor
20 Yorumlabelli meslek grupları hariç pek işe yaramıyor ancak eğitim seviyesini sosyal açıdan yükseltiyor
00 YorumlaKızlar Bir Adım Öne konusunda 312 cevap paylaştı. isi bilmesede diplomaya bakiyorlar onu soruyorlar malesef
00 Yorumla
+1 yılAklını kullandıktan sonra her işi başarırsın kormıcaksın bir işi yakarken. ..
00 YorumlaYarıyor ama bölümün güzel ve çağa uygun bir bölüm olacak
00 Yorumla
+1 yılHep kendini öv zaten en iyisi sensin teyze
30 Yorumla
+1 yılAvantaj ama dediğin gibi her şey değil
10 Yorumla
+1 yılİnşllah yarıyordur 3 yıldır yardırıyorum.
00 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 377 cevap paylaştı.
+1 yıl4 yıllıksa yarayabilir..
00 Yorumla Bu devirde Türkiyede pek ise yaramıyor.
00 YorumlaKızlar Bir Adım Öne konusunda 691 cevap paylaştı. Çoğu kişi için ise yaramaz
10 Yorumla
+1 yılFaydalı bir soru olmuş en azından bu sefer
00 Yorumla
+1 yılsadece iş için yarıyor başka birşeye yaradığı yok
00 YorumlaKızlar Bir Adım Öne konusunda 490 cevap paylaştı. CB olmaya yarıyor. başka bir fonksiyonu yok.
10 YorumlaYaramiyor bence uni mezunu dolu issiz var.
00 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 3,2b cevap paylaştı.
+1 yılMezun olduğun bölüme bakar.
10 Yorumla
+1 yılBen öğretmen oldum:))
00 Yorumla
+1 yılRulo yapıp kendini tatmin edebilirsin
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSektörden sektöre değişir.
00 Yorumlaİse yaradığını pek sanmıyorum
02 YorumlaBölümüne göre , kişisine göre değişir.
00 YorumlaTurkiyede ise yaramiyor
00 Yorumla
+1 yılHaklısın öyle olan çook
00 YorumlaÜniversite mezunu olmanın avantajları var
00 Yorumla
+1 yılHa Ha Ha
00 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 366 cevap paylaştı.
+1 yılbazen gerekli bazen aranmaz bile
00 Yorumla Kızlar Bir Adım Öne konusunda 381 cevap paylaştı. arada yarar
00 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 2,2b cevap paylaştı.
+1 yılokula bağlı
00 Yorumla
+1 yılYaramazmı
00 YorumlaYarıyor 😏
00 Yorumla
+1 yılartık yaramıyor
00 YorumlaYarar tabi ki
00 YorumlaKızlar Bir Adım Öne konusunda 12,2b cevap paylaştı. Sağlıkta işe yarıyor
00 Yorumlaİşe yarar tabii
00 Yorumla
1 özel cevapSadece soran ve cevap paylaşan üye bu paylaşımları görebilir. Daha fazla bilgi için tıkla!
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne