4 yıllık iş sağlığı ve güvenliği okuyorum fakat iki yıllıklarla aynı seviyedeyiz, yönetmelik yok bir şey yok aramızdaki fark bile yok. Ne yapmalıyım bırakmak istiyorum bu bölümü. İs sağlığı ve güvenliği 2 yıllık ile 4 yıllık arasındaki fark nedir? Biri beni aydınlatıp ikna edebilir mi?is sağlığı ve güvenliği bölümü 4 yıllık
İş sağlığı ve güvenliği 2 yıllık ile 4 yıllık bölümleri arasında ne fark var?
Selamlar. Bazı mesleklerin sadece 4 yıllık lisans programları olurken bazı mesleklerin hem 2 yıllık ön lisans hem de 4 yıllık lisans programları oluyor. 2 yıllık bir program ile 4 yıllık bir program arasında tabi ki farklar bulunmakta. İs sağlığı ve güvenliği 2 yıllık ile 4 yıllık arasındaki fark da mevcut. Bu iki bölümün arasında fark yok demek 4 yıllık okuyanlara haksızlık olur.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nasıl?
İş sağlığı ve güvenliği
İş sağlığı ve güvenliği 21. yüzyılın en önemli mesleklerinden biridir. Artık her şirket bünyesinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurur. Ya da iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunan şirketlerden yararlanırlar. İş sağlığı ve güvenliği, iş yerinde çalışanın güvenliğinin sağlanmasıyla alakalı her türlü denetimin yapılmasını sağlayan bir disiplindir. İş sağlığı ve güvenliği bölümünü okuyanlar bir iş yerinde çalışanın sağlığını etkileyecek tüm fiziksel, biyolojik ve kimyasal tehlikeleri öğrenirler. Bu tehlikeleri değerlendirmek ve kontrol etmek konusunda uzmanlaşırlar. Ayrıca stres, taciz, zorbalık gibi psikososyal sorunları hakkında da uzmanlaşırlar.
Bu bölümü okuyanlar birçok farklı sektörde çalışma imkanı bulurlar. Çünkü sektör ne olursa olsun her özel şirket veya kamu kurumu için çalışanların iş sağlığı ve güvenliği önem arz etmektedir. Sanırım iş sağlığı ve güvenliğinin nasıl bir bölüm olduğunu, okumaya değer olup olmadığını anlamışsınızdır. Bence güzel ve okumaya değer bir bölüm.
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) 2 Yıllık ve 4 Yıllık Arasındaki Fark Nedir?
iş sağlığı ve güvenliği programı
Birçok bölümün hem 2 yıllık hem de 4 yıllık programları bulunuyor. Bu bölümün de 2 yıllık ve 4 yıllık iş sağlığı ve güvenliği programları mevcut. Bu iki program arasında fark olmadığını söylemek mümkün değil. Çünkü 2 yıllık eğitimle 4 yıllık eğitim arasında tabi ki fark vardır. İs sağlığı ve güvenliği bölümü 4 yıllık lisans programı daha detaylı eğitimin verildiği bir programdır. 2 yıllıkta daha temel dersler verilirken 4 yıllık programda uzmanlaşmanızı sağlayan daha detaylı dersler vardır. En büyük fark işe alımlarda yaşanmaktadır. Eğer iş veren lisans ve ön lisans mezunu iki aday arasında kalırsa kesin olarak isg 4 yıllık lisans mezununu seçecektir.
Gelelim en önemli farkı anlatmaya. İş sağlığı ve güvenliği uzmanları A, B ve C sınıfı diye üçe ayrılmaktadır. Bu sınıfların amacı çok tehlikeli (A), tehlikeli (B) ve az tehlikeli (C) iş yerlerini birbirinden ayırmaktır. İlk olarak C sınıfı uzmanlığı alınır ve sonra iş deneyimi elde ederek sınava girilir ve sınıfınızı yükseltebilirsiniz. İş sağlığı ve güvenliği 4 yıllık bölümünden mezun olanlar direkt olarak C sınıfı sertifikası almak için sınava girebiliyorlar. Ön lisans mezunlarının ise bu sertifikaya sahip olmaları için sınava girmeden önce kursa gitmeleri gerekmektedir. Ayrıca sınava girerek C sertifikası alan lisans mezunları 3 yıl iş deneyimi elde ettikten sonra B sınıfı sertifikası için sınava başvurabiliyorlar. Kısacası eğer lisans okursanız C sınıfı sertifikası almak için kursa gitmenize gerek kalmaz.
4
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
eninde sonunda alacagin belge C tecrübesiz oldugun icinde yien 2 yilliklar gibi muamele göreceksin. $ yil okumak zaman kaybi
0
7 Yorumla
Soran
+1 yıl
İşte bende böyle bir cümle kuracak birini bekliyordum 😀
Gercekler bunlar malesef. Benim kardesim 4 yillik mühendislik mezunu üstelik yüksek lisansida var. ama ISG uzmani olarak calisiyor, 1 yil kursa gitti C aldi sonra özel okula gitti tez felan yazdi B aldi. Yani ne bilim türkiyede is bulmak eziyet.
Evet çok zor bende 4 yıllık okuyorum ikinci sınıf oldum bu sene ama hocalarimiz bile boşuna diyordu bize yani hı umut kalmadı bende tekrar sınava girdim iki yıllık sağlık bölümü kazandım ya ikisine birlikte devam edicem ya da ikisinden birini okuyacam
Ya bazıları iyi bazıları kötü diyor bende şaştım kaldım çünkü hem fizik kimya biyoloji ve mühendislik bölümlerinden mezun olanlar kolaylıkla bizim gibi iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabiliyor herkes istediği gibi sertifika alabiliyor
4 yıllık ve 2 yıllık arasında çok büyük farklar yok daha doğrusunu söylemek gerekirse açıktan okunabilecek de bir bölüm. 4 yıllık okumanın avantajı, 2 yıllıkta mezun olduktan sonra belirli bir ücret vererek Çalışma Ve Sosyal Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına gitmen gerekiyor ve oradan aldığın belge ile uzmanlık sınavlarına girebiliyorsun. Bu eğitim kurumlarının şu an ki güncel tutarları: C sınıfı: 2.500 B sınıfı: 4.000 A sınıfı 5.000 4 yıllık bölümlerde bu kurumlardan eğitim almanıza gerek yok direk olarak C sınıfı IGU sınavlarına kayıt yaptırıp girebiliyorsunuz. Özetle söylemek gerekirse 4 yıllık da okusan 2 yıllıkta okusan veyahut bu dediklerimi açıköğretim sistemi ile de okusan sonunda o uzmanlık sınavına giriyorsun ve aynı belgeye sahip oluyorsun. Meslek ile düşüncelerimi dile getirecek olursam eğer güzel bir meslek işini iyi yaparsan çok güzel paraları kazanacağın bir meslek ama bir o kadar da tehlikeli ve riskli unutmayın ki 1. derece adam öldürmek ile yargılandığımız ve 6331 sayılı İş Sağılığı Ve Güvenliği Mevzuatının yetersiz olduğu ne yazık ki yönetmeliklere de uyulmayan bir meslektir.
Bence 2 Yıllık okuyup, bir kurumdan isg kursu aldıktan sonra c sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için isg sınavına girer ve sertifikamı alıp bir işe girerim. hem çalışıp hem de isg lisansı mı açıktan tamamlarım. hem çalışır para kazanırım hemde dört yıllık mezun olurum sonra da. isg yüksek lisans yapar ya da hizmet süremin dolmasını bekleyip b sınıfı için yine kurs alırım ( yüksek lisans yaparsanız kursa gerek yok). sonra da b sınıfı olur işime bakarım. bence mantıklı olan bu. kurs seçerken de dikkatli olurum çünkü ortalıkta bir sürü merdiven altı var. bakanlık yetkili bir kurumdan almam gerektiğini ne yazıkki arkadaşlarımın yediği kazıktan sonra öğrendim. bunun için tavsiye isterseniz de yazarım size.
4 yıllığını bitirirsen iş bulma olanağın daha çok artar. Daha yüksek maaşla çalışırsın. Neredeyse iki katı. Sonra yüksek lisans şansın olur. Yani üstüne iki yıl daha okudum mu akademik kariyer başlar. Zamanla master doktora yard doç doç yard prof prof derken alır başını gidersin. Üniversitede hocalık da yapabilirsin. Bir işi yapmak yerine nasıl yapıldığını genç uşaklara öğretmekten bahsediyorum. Daha kolay daha rahat.