Tıpta üstten ders alabiliyormuşsun. 5 yılda bitirebilir mi? Bir bilginiz var mı Moleküler biyoloji ve genetiğimi seçmeliyim yoksa tıp mı bilgisi olan yardımcı olabilir mi? 😊
Cevabın nedir?
Gizli Üye(30-35)+1 yılHer bölümde üstten ders alabilirsin eğer gerçekten iyiysen ama tıptan bahsediyoruz 6senede bitsin yeter bence. Eğer türkiyede kalmayı düşünüyosan tıp, yok efendim ben yurtdışında yaşıcam dersen genetik. Ülkemizde ne yeterli çalışma ortamı var ne de değerini bileni var moleküler biyolojininde genetiğinde
00 Yorumla
+1 yılşu dediğin bölümlerin hiçbiri kolay değil ve kendi derslerin yeterken birde üsten ders almaya inan bünyen kaldırmaz :)
10 Yorumla
+1 yılBir tıbbiyeli olarak sürünüyorum ama genetikte hiçbir gelecek bunu bil, yurtdışında da iş yok, yurtiçinde de iş yok. Tıpta üstten ders alma yok, ama en azından işin garanti.. Hakkettiğini alamayabilirsin ama Allah'a şükür de geç. Genetikçi olma. Bu kadar. ;)
00 Yorumla
Araştırma-geliştirme ve keşif konuları seni cezbediyorsa Genetik, moleküler biyoloji senin alanın demektir. Fakat Doktor olup insanlara en iyi şekilde bakacağına ve yardım edeceğine inanıyorsan Tıp seçmelisin.
11 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
4
Cevap
9Cevap
Biraz uzun yazacağım arkadaşlar. Arada kalanlar çok dikkat etsin.
Birçok kişi genetik okumak isteyen arkadaşları tıp okumaya hâlâ istiyorlarsa tıbbi genetik alanında uzmanlık veya MBG alanında doktora yapmalrını tavsiye ediyor. Bu önermenin ne kadar yanlış olduğunu açıklayayım.
1-) Benzetme
Yani bir insanın tıp ile genetik alanında arda kalması aslında çok mantıksız. Çünkü bu alanlarda eğitim alırkende, çalışırkende çok farklı bir hayata sahip olursunuz. Yani bir insan Mimarlık ile İç Mimarlık arasında kalabilir ya da Bilgisayat Mühendisliği ile Yazılım Mühendisliği arasında kalmak. Bu çok normal. Ama tıp ve genetik çok alakasız iki bölüm. Evet isim olarak da içerik olarak da benzer dersler veriliryor. Ancak sadece bu kadar.
Benzetmeye gelelim. Genetik okumak isteyen birine "Genetik okuma, tıp oku genetik uzmanı ol" demek, Beslenme ve Diyetik okumak isteyen birine "oğlum/kızım beslenme-diyetik okuma diyetisyen olma, tıp oku obezite cerrahı ol" demek kadar alakasız. Neden çünkü eğitimleri ve çalışma hayatı taban tabana zıt. Genetik-Tıp ilişkisi (ilişkisizliği) de aynı şekilde.
2-) Doktora Eğitimi
Ülkemizi alanında gururlandıran değerli insan Aziz Sancar'ın tıp okuduğunu bilmeyen yok. Aziz Hoca'nın Amerika'da unvanı Moleküler Biyolog. Çoğu anne-baba Aziz Hoca'yı örnek gösterir genetik okumak isteyen çocuklarına. Ancak atlanan bir nokta var. Bilimsel araştırmalar elbette tıpta da yapılabilir ancak bunlar tamamen klinik odaklı ve bilim üretmekten ziyade var olan bilimin klinğe uyarlanması şeklinde olur. O sebeple tıp hekimleri deney-gözlem temelli makaleden ziyade sadece teorik temelli makale yazar. Yani tıp okuyup labda deney yapacağını sananlara kötü haber. Dolayısıyla tıp okuduktan sonra genetik çalışmasını ancak doktora eğitimi alarak yapabilirsiniz. Tıbbi genetik alanında uzmanlık yaparsanız klinik araştırma dışında bir şey yapamazsınız. Ayrıca uzmanlığınızı Türkiye dışında hiçbir ülke tanımaz. Dolayısıyla uluslararası alanda bir öneminiz olmaz. Doktorayı dünyanın en fakir ülkesinde bile yapsanız not ortalamanız yüksekse Amerika'dan bile kabul alırsınız çünkü akademide tanınırlık doktorayla başlar. Doktoranın ne kadar zor ve teorik olduğunu burada paragraflarca anlatamam. Dolayısıyla çok iyi bir temeliniz olması gerekiyor. Peki bu temeli tıp alanınada elde edebilir misiniz? Bir bakalım. Tıpta verilen Tıbbi Biyoloj, Tıbbi Genetik, Tıbbi Fizyoloji, Tıbbi Histoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Biyofizik ve Klinik Mikrobiyoloji derslerinin içeriği Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde verilen eğitimin yüzde 5 ini bile kapsamıyor çünkü tıbba sizin doktor olmak için geldiğiniz varsayılıyor ve ancak bir doktorun öğrenmesi gerektiği kadar biyoloji-genetik vs. öğrenirsiniz. Bu alanlar dışında Ortapedi, cerrahi ve dahiliye gibi bir çok alanda ders alacaksınız. Bu derslerden geçebilmek için kafanızda yer açmak zorunda kalacaksınız ve çoğu teorik bilgiyi unutacaksınız. Sonra genetik alanında ilerlemeye ve doktora yapmaya karar verdiniz. Eksik veya sıfır temeliniz olduğunu unutmayın. Not ortalamanız büyük oranda düşük olacak. Eğer şanslıysanız 3.20 ortalamaya sahip olabilirsiniz. Doktora beş yıl. Zayıf temelle başladığınız için bilim sınavında başarılı olamadınız ve bilimsel hazırlık okumaya başladınız. Tek bir dersten bile kalırsanız atılıyorsunuz. Ama ilgilisiniz diye geçtiğinizi ve doktora eğitimine başladığınızı var sayalım. Bu arada yurt dışında doktora yapmayı unutun. Ortalama Amerikan-İngiliz üniversiteler bile 3.50 ortalama istiyor. Tıpta en iyi 3.30'lük bir ortalamaya sahip olursunuz. 3.50 isteyen üniversitelerin sıklıkla 3.80'lik öğrencileri bile reddetiğini unutmayın. Kaldı ki Amerika'da bilimsel hazırlık bile yok. Neyse tr'de doktoraya başladınız. Hiç lab deneyiminiz var mı? Elbette tıp okuduğunuz için var ancak onunda kliniğe yönelik olduğunu unutmayın, mbg temel bilim. Dolayısıyla lab derslerinde çok zorlanacak ve belkide doktoranız beş seneden 7-8 seneye uzayacak atılmazsanız. Gelin hayatınızan ne gidecek. İstediğiniz eğitimin yüzde 5'ini kapsamayan 6 yıllık eğitim+bilimsel hazırlık+temel eksikliğinden dolayı 7 yıl olmuş bir doktora etti mi 14-15 yıl. Aldığınız unvan ne Doktor Öğretim Üyesi. Diğer türlü hesaplayalım. 4 sene sadece ilginizi çeken bir genetik eğitimi+5 yıllık doktora etti mi 9 yıl. 5 sene sonra 14 yıl olmuş olacak. Yani Tıp okusaydınız yeni mezun olacağınız zaman. Bu süreçte deneyimli bir doçent olursunuz.
"Tıbbiyeyi bitirdikten sonra 2 yıl Mardin Savur'da mecburi hizmet yapar. O günleri çok güzel günler olarak hayırla yad eder. Biyokimya alanında "fotoreaktivasyon" konusuna ilgi duyan Sancar, derinlemesine araştırmalar yapmak üzere Dallas'taki Teksas Üniversitesi'nin yolunu tutar. Bu üniversitede "Moleküler Biyoloji" konusunda doktora çalışmalarına başlar.
Doktora sırasında, öncesinden güçlü bir deney tecrübesi olmadığı için kendini deney yapma konusunda geliştirmeye çalışır. Yaptığı deneylerden bir tanesinde ne yaparsa yapsın başarısız olur. Aynı bölümdeki doktora öğrencilerinden birisi "senin deneysel araştırmaya kabiliyetin yok, en iyisi doktorluğa dön" der." Bu Aziz Sancar'ın doktorada yaşadığı anılardan sadece biri.
3-) Tıp Okuyarak Kendinizi Kısıtlamak
Moleküler Biyoloji ve genetik ve/veya biyoloji okuduğunuzda istediğiniz canlı üzerinde çalışabilirsiniz. Hatta soyu tükenmiş canlılar bile bu kümeye girer. Ancak tıp okuduğunuzda çalışacabileceğiniz tek canlı türü insan olur.
4-) Diploma Türü
Tıp bitirdiğinizde diplomanızda mezun olduğunuz okula göre farklılılar olur. Akredite diploma ve akredite olmayan diploma. Diplomanız akredite değilse bilimsel araştırma hikayesini unutun. Çünkü ülkede bilimsel araştırma=0. Akredite olmayan bir diploma yurt dışı deneyiminde en büyük ve belkide aşılamayan tek engel.
Ancak temel bilimler ve/veya mühendislik bitirdiğinizde bachelor of science diploması alırsınız. Bunu hangi üniversiteden alırsanız alın tüm ülkelerde kullanabilirsiniz. Tıpta uzmanlık eğitimi vs. doktora eğitimini de yukarıda anlattım.
5-) Garanticilik
Genetik okuma Tıp oku diyenlere şunu sormak lazım. Aynı tıp eğitimi hayvanlara uyarlanarak veteriner fakültesinde de veriliryor. Neden Genetik okuma veteriner fakültesi oku denmiyor. Çünkü tıp garanti meslek vaad ediyor. Evet, haklısınız. Türkiye şartalrında hele hele üç üniv. bitirmiş ama işsiz olan yığınla genç varken. Ancak amacınız bilim üretmekse, şu kadar para kazabilir miyim düşüncesi olmamalı. Düşünceniz ben ikinci bir Aziz Sancar, ikinci bir Celal Şengör, İkinci bir Darwin veya alanımda bir ilk olabilecek miyim olmalıdır. Ki zaten bu soruları kendine sorup kendilerine verdikleri evet cevabını gerçekleştiren insanların ağzı kokmuyor. Amerika'da akadmeisyen-bilim insanı maaşları yıllık 650-800 bin$ arası.
6-) Çalışma Alanları
Kanserden örnek verelim.
Moleküler Biyolog aldığı moleküler ve hücresel düzeydeki eğitim ve -aldıysa- kanser alanındaki doktora eğitimiyle kanserin kendisine çare bulur.
Doktor ise moleküler biyoloğun bulduğu tedaviyi hastaya uygular. Zaten bu yüzden tıp uygulamalı bilimdir.
Doktor meoleküler biyolog-biyokimyager-kimyager ve eczacıların geliştirdiği kemopterapi ilaçlarını hastaya uygular. Doktor bu noktada aldığı eğitimle hastaya doğru tanıyı koyup doğru tedaviyi yapar o kadar.30 Yorumla
+1 yılTabiki tıp. Moleküler biyolojinin içine ettiler, her önüne gelen bu bölümü açıyor. Türkiyede yeterince çalışma alanı olmamasına rağmen ne hikmetse YÖK bu bölümü açan ünilere izin veriyor. Moleküler biyolojiyi seçersen hayatının hatasını yaparsın. Kardeşim de bu bölüm için çok uğraştı ama şükür ki vazgeçti bu sevdasından. Fakat boğaziçi ya da koç Üniversitesi olursa düşünebilirsin moleküler biyolojiyi. Buna bilkent üniyi de dahil edebilirsin
00 YorumlaTıpta üstten ders alma yok öncelikle. Ayrıca tıp okumak istiyosan insanları ve onlara yardım etmeyi seven sabırlı sakin ve aşırı çalışkan biri olmalısın
10 YorumlaTürkiye de tıp. Genetik türkiye de ne kadar tutar bilmem
10 Yorumlatıp diğer dediklerinin önü açık değil ama tıp okumakta gt ister kazanmaktan zor okuması :(
10 Yorumlatıpta üstten alttan hiçbir yerden ders alamazsın en az 6 sene paşa paşa okursun. hiç şu yapmış bu yapmış muhabbetine girme ben de tıp öğrencisiyim her tarafım doktor ve tıp öğrencisi dolu.
011 Yorumla- +1 yıl
Tip okuduktan sonea laboratuvarda arastirma yapabiliyor musun? Yani doktorluk paymak sart mi illa?
- +1 yıl
Peki maaş konusunda sıkıntı çeker miyim? Doktorluk gibi işim hazir olur mu? 😊😊😊
- +1 yıl
Birde bir soru daha 😊 diyelim ki okulu bitip doktor oldum. Temel bilimle de secmedim Sonrasinda laboratuvarda calisma arastirma yapma ozgurlugum oluyor mu? Baska ulke vs vs de olabilir.😄
- +1 yıl
@lalalalife bak şimdi tus u bilirsin orada temel bilimler bölümleri var sana uygun olan bir tanesini seçersin. temel bilimlerde hasta bakmıyorsun genel olarak tıbbi araştırmalar yaparsın, tıp derslerine girersin. maaşı kötü değil gayet iyi, işin de hazır olur zaten asistan olarak işe başlıyorsun hemen. yalnız bunu iyice araştır benim de temel bilimler hakkında çok bilgim yok açıkçası.
- +1 yıl
Tamam çok sağol 😄😊
- +1 yıl
Evet anlıyorum Vay demek cerrahi 😊 aslında ben doktorluğu daha çok yapmak istiyorum ama şöyle bir şey var ki araştırmayı seçip doktorluğu da bırakmak istemiyorum Ben zaten insanlara yardım ederken doktorluk yaparken aynı zamanda genetikle ilgili ya da ona benzer bir şey ile ilgili araştırma ve inceleme yapmak istiyorum😊 yani doktorluk yaparken Hiç mi araştırma şansım yok onu merak ettim😄
- +1 yıl
😊😊 ya gerçekten hayatıma şekilverdin ne diyim sagol ksjsks 😄😄
+1 yılTıp fakültesinde üstten ders alabileceğini zannediyorsun :D
03 Yorumla
Soran+1 yılEvet tıp okuyan bir arkadaşım abisi ortalamamın yüksek olduğu taktirde belirli sayıda kredi alabileceği mi söyledi
- +1 yıl
:D tabiki yönetmelikte öyle yazar. Ama sen tıbbı 6 senede bitir öp de başına koy, üstten ders almak için değil de sene tekrarı yapmamak için uğraş
Soran+1 yıl👍👍
Sorman bile hata tip tabiki
00 Yorumla
+1 yılTıpta üstten ders mi alcan 😂😂😂 bence moleküler biyoloji seç çok para var molekülerde
00 YorumlaBence Tıp'ta cerrah seç en keyiflisi :)
10 YorumlaGenetiği seç 🙊
10 Yorumla
+1 yılbence tıp
10 YorumlaKızlar Bir Adım Öne konusunda 1,3b cevap paylaştı. Tabiki tıp
00 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi

Aşk İlişkileri
YKS2026