Bu sene YGS'ye girdim LYS için hazırlanıyorum. Mutfak sanatları bölümüne girmek istiyorum fakat lisede anadolu lisesi okudum. Meslek lisesinde bu bölümü okuyanlara göre hiç bişey bilmiyorum. Bu bana sorun çıkartır mı? Yoksa üniversitede sıfırdan mı öğretiyorlar?
Cevabın nedir?
+1 yılMerhabalar..
Öncelikle şunu sana söyleyeyim, meslek lisesi okuyarak MYO na giden ile Anadolu veya düz lise okuyarak MYO okuluna gidenler arasında azda bir fark var.
Fark konusu şu.
Meslek lisesinde okuyan arkadaşlar uygulama konusunda , okulda önceden el işleri ve projeler yaptığından dolayı, uygulama konusunda 1-0 önde okula başlıyorlar.
Bu bir meslek liseli için avantaj ama bir dezavantaji var. Okulda matematik fizik konularında eğitim konusunda çok zayif olduklarından düz ve anadolu liselilere göre geride kaliyorlar.
Ben ilk üniviersitemi İnsaat MYO okudum. Meslek lisesinden gelen arkadaşlar sadece proje çizme konusunda önceden gördüğünden avantajli başladı. Ama matematik, fizik, İngilizce vb birçok derste çok zorlandi. Biz proje çizmeyi orada öğrendik. İnan meslek liselilerden daha iyi çizmeye basladik.
Kisaca olay su, çok rahat okula gidebilirsin , okuyabilirsin, diğer öğrencilerden hatta daha öndesin kesinlikle.
Tecrübelerine dayanarak söylüyorum, üzgünüm ama meslek liseliler okulu zor bitiriyor, genelde okulu uzatıyor.
Düz ve anadolu liseden kazananlar rahat bitiriyor.
%99 olay bu.22 Yorumla- +1 yıl
@b4h4rb4l
Ben meslek liselileri kötülemek amacıyla söylemedim yanlıs anlama. Ama onlara verilen eğitimde matematik, fizik vb birçok ders yok.
Bu yüzden çok geride kalıyorlar.
2 yıl ben okudum meslek lisesinden gelen arkadaşlarla birlikte.%99 u dediğim gibi, proje dersi hariç çok zayiflar , çok zorlanıyorlar.
Onlar meslek lisesinde harc yapmaya bile öğrenip yapiyorlar ama MYO da öyle bisey yok.
Tecrübe sadece , bilmesem haklısın diyecem ama biliyorum, %99 olay böyle.
Kızlar Bir Adım Öne konusunda 447 cevap paylaştı. Meslek lisesi çıkışlılar önce yerleştirilir ve yer kalırsa seni alırlar diye biliyorum. Belki bu 4 yıllıklar için geçerli değildir. Son tercihlerini de özel okul yazabilirsin. %50 burs ile ücretin yarısını verebilirsin. Onu da taksit taksit ödeyebilirsin. Bu ayrıntıları da düşün ve okulları araştır. Sonra puanım iyiydi ama niye yerleşemedim deme hani.
Bölüm olarak geri kaldığını düşünme. Senin gibi çok insan var ve okulda da onları görürsün. Özellikle özel okulların yarısı böyle. Ayrıca öğreneceksin her şeyi herkes gibi. İşlerde de çalışacaksın falan filan. Ben de aşçılık bölümündeyim. Geç tanıştım ben de bu meslekle.00 Yorumla
Avantajlı girdiklerine bakma, diğer kültür derslerinde oldukça başarısız oluyorlar. Yani ne kadar tecrübe sahibi olursa olsun, kültür dersleri görmedikleri için üniversiteyi bitirmeleri oldukça zor oluyor.
00 Yorumla
Meslek Lisesi cikisliyim aşçılık okudum şimdi mutfak Sanatları okuyorum. Ama bölümdeki kişilerin çoğu düz lise anadolu lisesi çıkışlı. Hiçbişey bilmiyor gibi dersler. Istiyorsan oku.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
38
Cevap
75Cevap
Öğrenirsin sorun değil ama, izlediğin belgesellerin yemek programlarının gazına gelme.. Gastronomi çok ciddi emek isteyen bir iştir. Sen Jamie ya da Maksut gibi biri olurum hayaliyle giriyorsan bunun için çalışmanın dışında pek çok farklı alanda yetenek ve bilgi sahibi olman gerekir.. Ve tabi ki çok yetenekli olman gerekir.
Ülkemizde mutfakların çoğu Bolulu veya Sivaslı ustaların tekelinde. Ve her gün öyle yemek programlarında gördüğün şekilde takılamayacaksın.. Sürekli yemek buharı sıcak kesikler, bunlara da hazırlıklı olman gerekir..00 YorumlaTurizm otel de okuyorum şu an . emin ol bana okulun kattıgı pek birşey yok şuanda. ama staj cok işe yarıyor. 5 ay staj yaptım bu sene 5 ay daha var. tabi aynı olmaz ben en azından pratikte iyi olurum biçok tarif bilirim. püf noktalar bilirim ama bu yüzde 90 oranla staj sayesinde. bir yerde. özellikle iyi bir otel olursa iyi olur staj tarzı birşey ayarlayıp birkaç ay çalışabilirsen birçok şey öğrenmiş olursun diye düşünüyorum
00 YorumlaSorun çıkartmaz bence eğer severek okursan ve gerçekten yeterli ilgiyi gösterirsen onlardan daha başarılı bile olabilirsin önemli l*n bölümünü severek seçmen ve isteyerek okumandır. Sıfırdan öğretmezler unide ama başlangıç için yeterli bilgiyi mutlaka verirler.
00 Yorumlabende anadolu lisesi mezunuyum. makine mühendisliği okuyorum. meslek lisesinden gelenler var diye bize öğretmiyiceklermi yani dedğine göre:) kafana takma herşeyi sıfırdan en ince ayrıntısına kadar öğretiyorlar lys de iyi puan almaya bak ssen:)
00 YorumlaAslinda bilmen pek onemli degil okulda ogretilenler sadece teorik egitim olarak kafanda kaliyor is pratige geldiginde hersey tamamen degisiyor staj yaparken anliyosun bunu gastronemi yazdiginda ya da ascilik hic bir zorluk cekmezsin sifirdan anlattiklari icin
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılgastronomiden bahsediyorsun galiba rahat ol herşeyi öğretiyorlar :) puanın yetersiz gelirse özel aşçılık yaz meslek liseleri devleti dolduruyor genelde :) bende aşçılık mezunuyum özelden gastronomi okumuyorum ama diyetisyenlik yazdım kazandım bıraktım öyle yani :)
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılgir direk mutfağa hrmen başlamış olursun. :) şaka mısınız ya. Mutfak bir sanattır. okulunu tabiki fe oku da zevk meselesidir bu. ben mühendisim ama tahmin edemiceğin mutfak bilgisinr sahibim. inhiliz ftansız uzak doğu isveç daga satamicağım kadar. dene araştır oku
00 Yorumla
+1 yılöğrenirsin dert değil, bir ton kitap yazılmıştır bunun üstüne. el becerisi de alıştırma ile gelişeceğine göre...
00 YorumlaYok ya.. Niye çıkarsın.. Bak önce yemek yemeyi seviceksin.
Yiceksin ve yapıcaksın. Yediğini yapıcaksın olay bu :)00 YorumlaGastronomi sadece yiyecek içecek mezunları okusun diye yok ki :) mulakatla girmek istersen kontenjanı alabilirler ama diğer türlü etkisi olmaz
00 Yorumla
+1 yılvalla deli para var ascilikta. asci olsaydim simdiye amerikada iyi bir otelde 7bin dolar para aliyor olacaktim.
00 YorumlaOnlar tabii ki senden avantajlı olarak girecekler ama yeterince ilgilenirsen açığı kapatır başarılı olursun.
00 Yorumla
+1 yılİyi bir seçim. Zorluğu çok kapsamlı olduğu için ve el beceri gerektirdiğindendir. Fakat bizim mesleğimizken çoğu kişinin zevkle yaptıgı bir hobi.
00 Yorumlasıfırdan öğretiyorlar
ama mutfakta ikisinde de çok zaman geçirmiyorsun. meslek lisesi okuyoanlar senden daha fazla mutfakta olmuş oluyorlar.. daha ön hazırlıklılar o kadar...00 YorumlaÖnemli olan heves ve yetenek canım benim yolun açık olsun. Hedefinden vazgeçme.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılben meslek lisesi yiyecek içecek öğrenciyim ünide her türlü bir adım önde olcaz herkesin yeni örendiği acemi olduğu şeylerin püf noktolarını biliyo olcaz sunum konusundada tecrübemiz olcak
00 Yorumla
+1 yılgünde 30 dk fazla çalışarak -arada fark varsa eğer- rahatlıkla kapatırsın..
YETER Kİ İŞİNİ SEV !00 Yorumla
+1 yılSana sifirdan ogretiyorlar yani endiselenme bolume yerlesebilirsen sorun yok :)
00 YorumlaHayır sorunçıkartmaz sadece geriden başlarsın onuda bir kursa giderek kapatabilirsin.
00 Yorumlahic sorun cikartmaz kardes, meslektenim, eger yardimci olabilecegim bir sey cikarsa seve seve.
00 Yorumlasıfırdan öğretiyorlar zaten öğrenmek için gidiyorsun ister düz ister anadolu ister meslek farketmez.. yalnız lys girmene gerek yok gastronomi ve mutfak sanatları ygs-4 puanıyla öğrenci alıyor
00 Yorumla
+1 yılÜnide sıfırdan öğretiyorlar. Ama yine de tercihlerde hep meslek lisesi çıkışlılarda öncelik vardır. Puanın ne kadar yüksek olursa olsun öncelik hep onlardadır.
00 YorumlaInan senin çok bir farkın yok zaten üniversite temelden başlar umarım yerleşirsin
00 YorumlaSıfırdan başlanır her şeye ama tabi onlar daha tecrübeli olurlar.
00 YorumlaÇeşitli kurslar va bu iş için ayrıca gideceğin üni dede stajın olacak belli bir süre
00 Yorumlane lise de ne de üniv. işi ögrenemiyosun zaten sen diplomanı almaya bak..
00 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 532 cevap paylaştı.
+1 yılHerşeyi orada sıfırdan öğretiyorlar ilk baştan herşeyi
10 Yorumla
+1 yılBende dusunuyorm üniversite olarak ama nazil bisey is bulma orani ne bilemedim emin olamadm
00 Yorumla
+1 yılsorun yaşamazsın zaten herşeyi sıfıran anlatıyorlar tbi onları biraz bilgisi oluyor hemen anlıyorlar sen ise biraz çalışman gerekiyor
00 Yorumla
+1 yılbölüm çok güzel.. sıfırdan öğretmeseler bile git bence. uğraşırsın
00 Yorumla
+1 yılGirersin. Mutfak bolumunde okumustum ben de eglencelidir..
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılYgs sınavı olmadan girme ihtimali var mı? Sen bilirsin sanırım ya da araştırdığın kadarını söylesen çok makbule geçer : )
00 YorumlaSıfırdan öğretiyorlar ama bilenle hiç bilmeyen arasında fark olur zaten ama anadolu okumuşsun daha iyi bölümlere gidebilirsin..
00 Yorumla
+1 yılsıkıntı yapma yemek yapmayı biliyorsan üzerine gördüklerini de ekler sen yaparsın bişiler :D
00 YorumlaBen meslek lisesinde bu bölümdeydim zor çok zor lise olmama rağmen 350 sayfa modülden yazılı oluyorduk ezberine inanıyorsan git
00 Yorumla
+1 yılBende YGS te girdim ama çok bir şey çıkmadı ondan takma kafana zateneslegi kazansan bile atama olmaz
00 Yorumla
+1 yılGizli ben gazi gastronomi de okuyorum ne mesleklisesi ne okul bir seşey öğretmez yazın gidip caliscan
01 Yorumla- +1 yıl
Her kafadan bir ses çıkmış bakma öyle dediklerine otelde öğrenmen zor evde yapa yapa kendin ogrencen
Merak etme sıfırdan öğretiyorlar resmen
2 Yıllık MYO larda öyle. Sanki hiç birşey bilmiyormussun gibi öğretiyorlar sana00 YorumlaAzmin elinden hiç bişey kurtulamaz. Eğer azimliysen onları bile geçersin kendine güven
00 Yorumla- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 346 cevap paylaştı.
+1 yılBir sorun çıkarmaz hic mi yemek yapmiyorsun evde? Lisede fazla birşey ogretmiyolar merak etme
00 Yorumla Ben otelcilik ve turizm meslek lisesi mutfak bölümü mezunuyum. Şu devirde sana mutfağı tavsiye etmem uzak dur derim sadece :))
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılgirebilirsin sifirdan ogrniyor gibi olursun merak etme
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılünide sıfırdan alıyorlar. tek fark senin meslek lisesi çıkışlılara göre daha fazla çaba sarfetmen olacak.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılTabii ki girebilirsin. Anadolu lisesi bitirmek hep avantajdır.
00 Yorumla
+1 yılBen ascilik okulunda okuyorum ama bolum ascilik degil sordum biraz zorluk cekersin dediler ama sanmiyorum cunku yetenegim var
00 YorumlaBunu günün sorusu yapan zihniyetinizi zikiyim sizin
00 YorumlaBu meslegi severek yaparsan hiçbir engel önünde duramazzzzzz
00 Yorumla
+1 yılmutfak sanatları derken aşçılık mı yani
00 Yorumla
+1 yılSıkı bir calismayla girersin tabi. n
00 YorumlaSen de o ışığı gördüm gizli yaparsın sen..
00 Yorumla
+1 yılmutfak sanatları aşçılıkmı oluyor.
00 Yorumla
+1 yılYgsden kac puan aldın nereye hedefliyosun?
00 Yorumla
+1 yılSifirdan basliyordur dersler
00 Yorumlaevet girebilirsin üniversite sıfırdan öğretiliyor
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılHayır sorun çıkartmaz.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılSen bana bile girersin rahat ol
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılsorun olmaz yapabilecegine inaniyorsan yaparsin
00 Yorumlazengin koca bul giriyorsun.
00 YorumlaSeviyosan okuyabilirsin gastronomi güzel bölüm
00 Yorumla
+1 yılKat sayı kalktı istersen doktor bile olabilirsn
00 Yorumla- Devamını Gör (53)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı