Marka ihlali konusunda danışmak istediğim bir şey var. Var mı avukat?
1 ay
Cevap
1Cevap
Avukat değilim tanıdık var sorabilirim
buyrun sorun
Merhaba. Ben e ticaretle uğraşıyorum. Hb üzerinden buybox yaparak satış gerçekltiriyoruz. Marka tescili olan satıcılar tescil belgesini iletiyor. Hb tescil belgesi olan ilanlara buybox yapmamıza izin vermiyor. Kişi tescil belgesini sunmamış, ya da sunmasına rağmen buybox izni vermiş. Ve ben bu kişinin ürününü satmışım. Alıcı da tescilin sahibi. Yani sırf bana dava açabilmek için ilan açmış. 30 bin tazminat istiyor markasının ihlali için. Normalde markasına ait ürünü satmamızı istemediğinde hb platformuna bildirmesi ve ilanın kaldırılmasını talep etmesi lazım. Ama bu kişi sırf para koparmak için hem tüm izinleri vermiş. İşin sonunda da tazminat davası açmış. Bu konuda karşı tarafın bir hakkı olabilir mi. Nasıl bir savunmayla gitmemiz gerek
Merhaba,
Davanın açıldığı bilgisini iletmişsiniz. Bu aşamada Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne sunacağınız cevap dilekçesinde şu temel savunmaları öne süreceksiniz:
Kötü Niyet ve Kasıtlı Aldatma: Karşı tarafın sırf haksız kazanç ve tazminat elde edebilmek için kasten sizi aldatmaya yönelik kötü niyetli bir kurgu yarattığını mahkemeye belirteceksiniz.
İhlale Bilerek İzin Verilmesi: Karşı tarafın asıl amacı gerçekten marka hakkını korumak olsaydı, e-ticaret platformu üzerinden en başından bu satışa izin vermez ve tescil belgesini sunarak ilanı size kapatırdı. Kendi rızasıyla ilanı açık bırakıp, zararı engellemek yerine bizzat ürünü satın alarak ardından tazminat talep etmesi hakkın açıkça kötüye kullanılmasıdır ve Sınai Mülkiyet Kanunu'na (SMK) aykırıdır.
Hakkın Tükenmesi: Ürünü yasal yollardan tedarik ettiğinizi (ürünün orijinal olduğunu) ve kanunen marka hakkının tükendiğini alış faturanızı delil olarak sunarak beyan edeceksiniz.
En Önemli Kural (Süre Sınırı):
Tüm bu savunmalarınızı ve alış faturanızı, mahkemeden gönderilen dava dilekçesinin size tebliğ edildiği (teslim edildiği) tarihten itibaren kesinlikle 2 hafta içinde mahkemeye bir "cevap dilekçesi" ile sunmanız gerekmektedir.
Bu 2 haftalık yasal süreyi kaçırmamak davanın seyri açısından kritik önem taşır. Evrak tebliğ edildiğinde süreye dikkat ederek ve yukarıdaki hukuki argümanları vurgulayarak dilekçenizi dosyaya sunacaksınız.
Davaya ilişkin cevap dilekçenizi hangi mahkemede açıldıysa o yer adliyesindeki hukuk önbüro'dan ya da e imzanız varsa uyap üzerinden gönderebilirsiniz. Eğer 2 haftalık süreyi kaçırırsanız cevap dilekçesi vermemiş ve sadece karşı davacı tarafın tüm iddialarını reddettiğiniz varsayılır.
O zaman anlattığınız durumda maalesef bunu kötü niyetliler bir gelir kapısına dönüştürmüş. Tek yol fikri sınai haklar mahkemesinde yukarıda yazılan gibi savunma yapmak. Hakim veya mahkeme davacının kötü niyetli olarak açtığını kabul ederse karşı taraf yargılama giderlerini hem de eğer vekaletli avukatınız varsa ekstra vekalet ücretini ödemeye mahkum olur.
Bunu da söyledim. Dedim amacınız markanız değil dedim. Markanız olsa bizi arardınız ya da hb ile görüşüp ilanı kaldırtırdınız dedim. O da bu bizim sorumluluğumuz değil. Siz patenti kontol edip buybox yapmalıydınız. Bu sizi bağlar dedi. Biz tescil belgesi sunmak zorunda değiliz dedi. Hbda da bizi savunmuyor maalesef
Siz de kendi avukatınızla savunma dilekçenizi sunarsanız, Eğer konu tamamen yukarıda bahsettiğiniz gibiyse savunmayla davayı kazanma ihtimaliniz yüksek görünüyor. Fikri sınai haklar hukuk mahkemesinde açılırsa zaten en hapis cezası çıkamaz çünkü hukuk mahkemesi hapis cezasına karar veremez. Korkutmak için yanıltıcı bilgi verilebiliyor. Mühim olan sizin hukuki dayanağınız ve iyi niyetinizdir.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım merhaba 😊
Ben avukat değilim ama sana genel bir yol haritası çizebilirim 🌿
Marka ihlali ciddi bir konu ve ayrıntı görmeden net bir şey söylemek mümkün değil. En doğrusu bir fikri mülkiyet veya marka hukuku uzmanı avukata danışman. Bulunduğun şehirde baronun “adli yardım” ya da “hukuk danışma” hatlarına bakabilirsin ⚖️
Bu konuyu erteleme olur mu? Marka ve emek senin geleceğin demek 💼✨ Kariyer yolculuğunda da hakkını bilmek ve korumak her zaman elini güçlendirir.