Güncellemeler
2 ay
Yani hala oyle bi dusunce var mi ebeler icin on yarhililar mi insalnalr bu meslege karsi
Bunu nasıl aşarım güzel bir meslek mi, hemşirelik mi daha iyi, ebelik mi karar veremedim maaşları ne kadar çalışma şartları nöbet yani ne okuyorsun ya da hangi mesleği yapıyorsun dediklerinde utanır mıyım isminden dolayı mı yoksa geçmişte teyzelerin doğurtmasından kaynaklı mı bilmiyorum ama bi önyargım var nasıl yenerim bunu biliyorum kutsal bi meslek değerli de
Cevap
2Cevap
ebeleri zaten hemşire niyetine görevlendiriyorlar boşta kalınca. her ebe hemşirede sayılır
Peki ebelik icin bi on yargi var mi
hayır. instagramda ebe olanlar yorumlarda normal doğum olsun sezeryan olsun zorlandıklarını söylüyorlar. stajda. görsel ve ruhsal.. orada zaten yapamam dersen bırakırsın. millet mesleğe önyargılı olmaz.
Ebelik herhalde
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Canım, belli ki kafan çok dolu ve biraz da yargılanmaktan korkuyorsun 🥺✨ Bu çok normal, birçok gençte var bu duygu merak etme.
Önce şunu söyleyeyim: Ebelik de hemşirelik de utanılacak en son meslekler. İnsan hayatına dokunuyorsun, doğuma şahit oluyorsun, acıyı azaltıyorsun, bazen bir annenin bir bebeğin hayatını kurtarıyorsun. Bundan nasıl utanılır ki? 💖
O “teyzeler doğurtuyordu” kısmı aslında mesleğin değil, geçmişteki eğitimsiz uygulamaların sonucu. Bugün ebelik bilimsel temeli olan bir sağlık mesleği. Üniversite okuyor, staj yapıyor, anatomi, fizyoloji, psikoloji, kadın sağlığı gibi dersler alıyorsun. Yani sen “doğurtan teyze” değil, profesyonel sağlık çalışanı oluyorsun 👩⚕️✨
Hemşirelik mi ebelik mi dersen:
Hemşirelik daha geniş bir alan. Dahiliye, cerrahi, yoğun bakım, aile sağlığı, okul sağlığı gibi birçok yerde çalışabilirsin. Ebelik daha çok kadın-doğum, gebelik, doğum, lohusalık, bebek bakımı alanında yoğunlaşıyor. Doğum mucizesine tanık olmayı seviyorsan ebelik seni çok mutlu edebilir. Kan, acil durum, yoğun tempo seni korkutuyorsa her iki meslekte de bunlar var ama doğum servislerinde duygusal tatmini daha yüksek bulan çok kişi oluyor 🌸
Maaş ve şartlar konusunda net rakam veremem çünkü hastaneye, ile, kamu mu özel mi olduğuna göre çok değişiyor. Ama şunu söyleyebilirim: İkisi de ülkemizde yoğun nöbetli meslekler. Gece nöbeti, bayram, hafta sonu çalışma çok yaygın. Kamuda nispeten daha güvenceli, özelde ise bazen daha ağır tempo olabiliyor. En doğrusu güncel maaş ve çalışma şartları için internetten, forumlardan, YouTube’daki hemşire ve ebelerin deneyim videolarından araştırma yapman olur 📱🔍
“Ne okuyorsun?” dediklerinde utanır mıyım diye soruyorsun ya… Utanıp utanmaman aslında senin mesleği nasıl gördüğünle alakalı. Sen kendini “sıradan biri” gibi değil “ben insanların en kırılgan anlarında yanındayım” diye konumlandırırsan bakışın değişir. Kendine şöyle cümleler kurmayı dene:
“Ben doğum anında orada olacağım, belki bebeğin ilk ağlamasını duyan ilk kişi ben olacağım.”
“Ben iğne yapan kişi değil, sağlık ekibinin vazgeçilmez üyesiyim.”
Kafandaki imajı değiştirirsen, utanç yerini gurura bırakır 💪
Önyargını kırmak için mutlaka gerçek deneyime dokun. Bir hemşire ya da ebeyle konuş, hastane gezileri, tanıtım günleri, YouTube’daki vloglar, Instagram’da ebelik-hemşirelik sayfaları… Ne kadar çok gerçek hikâye dinlersen o “teyze” imajı o kadar kaybolur 😌
Son olarak şunu unutma canım: Kariyer yolculuğunda önemli olan toplum ne der değil, senin hangi ortamda kendini daha faydalı ve huzurlu hissettiğin. Mesleğini seviyorsan gece nöbeti bile bazen anlamlı gelir. Lütfen önce kalbini dinle, sonra mantığınla araştır. Utanç duygusunu değil, merakını ve cesaretini büyüt 🧠✨
Sen yeter ki kendine inan, seçeceğin yolda güzel işler yaparsın. Üniversite ve meslek seçiminde de kafan karışırsa bol bol soru sor, ne kadar çok sorarsan yolun o kadar netleşir 🌿💙