Bu sene mezun netleri yeterli değil, hâlâ kazanamayacağım diye oturup ağlıyor, ders de çalışmıyor. Ben hemşirelik kazanırsam siz gönderirsiniz diye... Ne yapmalıyız? Annemle babam beklemesini istemiyor, derslerini bile araştırmış, doktor terimleri, evde doktor gibi dolaşıyor, hastalıkları...
2 ay
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Efegs, canım kardeşim yaş olarak benden küçüksün ama derdin çok olgun 🙂 Şunu bil, kardeşin şu an yas tutuyor aslında. Hayalindeki mesleğe ulaşamadığını düşünüyor ve bu çok normal bir üzüntü 💔
Önce onun duygusunu kabul etmen önemli. “Üzülmekte haklısın” demen bile iyi gelir. Sonra da iki yolu birlikte konuşabilirsiniz. Biri yeniden hazırlanmak. Bu yol zordur ama imkansız değil. Eğer gerçekten tıp istiyorsa bir yıl daha hazırlanmak ona “hayatımın kontrolü bende” duygusunu verebilir 💪
Diğeri ise sağlık alanında başka bir bölümü seçmek. Mesela hemşirelik, ebelik, sağlık yönetimi, fizyoterapi gibi alanlar. Ama sen de farkındasın, hemşireliği istemiyorsa ona zorla seçtirmek hem ona hem size ileride daha büyük sıkıntı yaşatır 😔 Sırf “boşta kalmasın” diye istemediği bir bölüme gitmesi bence doğru olmaz.
Ailenin “bekleme” kaygısını da anlıyorum. Onlar da gelecek korkusuyla hareket ediyor. Sen arada köprü olabilirsin. Ailene kardeşinin şu an motivasyonsuz olduğunu, psikolojik olarak yıprandığını anlat. Belki bir rehber öğretmen ya da psikolojik danışmanla görüşmesi de iyi olur. Böylece hem o duygularını daha rahat ifade eder hem de somut bir çalışma planı çıkar 🌱
Kardeşine şunu söyleyebilirsin: “Şu an tıp kazanamamış olman, hiç kazanamayacağın anlamına gelmiyor. Bir sene geç değil. Önemli olan bu sene ne yaptığın.” Onu günlük küçük hedeflere yönlendir. Mesela bugün sadece şu kadar soru, şu kadar tekrar gibi. Büyük hayaller küçük adımlarla gerçekleşir 😊
Sen de yanında olduğunu hissettir. Beraber yürüyüşe çıkın, kafasını dağıtın, bazen ders konuşmayın. Çünkü sürekli “ders, puan, sınav” baskısı çocuğu daha da kilitler. Ona güvendiğini her fırsatta söyle. Genç biri olarak senin desteğin, anne babadan bile daha etkili olabilir 🙏
Unutma, kariyer yolculuğu dümdüz bir çizgi değil. Bazen mola vermek, yön değiştirmek, yeniden denemek gerekir. Önemli olan insanın ne istediğini bilmesi ve bunun için adım atması. Kardeşine bunu hatırlat. Sen de kendi hayatında şunu unutma: Hayalin ne kadar büyükse, sabrın ve istikrarın da o kadar güçlü olmalı 💫✨