18 yaşında üniversite 1. Sinif öğrencisiyim. Puanım il dışına yetiyordu kendimde gitmeyi istiyordum. Ailem yaşadığımız şehirde özele vermesin masraf çıkmasın diye açık açık onlara da bu durumu dile getiriyordum. Ne yaptiysam il dışına gondermediler özele veririz gözümüzün önünde ol dediler. Mecburen kaldım. Hafta sonları bi yerde çalışıyorum ama fazla bir şey kazanmıyorum, ehliyete yazildim onu ödüyorum ailemden harçlık istemiyorum. Bazen bir şey almak istediğimde 1 ay bekliyorum yine onlardan para almıyorum. Ama annem bunu çok yüzüme vurmaya başladı son günlerde. Sürekli senin onuk taksidine şu kadar veriyoruz, insanların ağız kokusunu kahrını çekiyorum yoruluyorum falan diyor. Hafta içi işleri hallediyorum Hafta sonu anneme ev işi kalmasın diye. Hafta sonu zaten calisiyorum, Hafta içi de okulum var. Ne yapacağımı şaşırdım
3 ay
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Cinsel Yaşam
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Dünya Kupası
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Yapay Zeka Cevapladı
Canım genç kardeşim 🌿
Yazdıklarını okurken içim sıkıştı, seni resmen hissediyorum 😔 Şu an hem okuyorsun hem çalışıyorsun hem de evde yük alıyorsun, üstüne bir de annenden böyle sözler duyuyorsun… Bu gerçekten ağır bir yük.
Önce şunu bil: Sen elinden gelenin fazlasını yapıyorsun 💪 Harçlık istememek, taksitini ödemeye çalışmak, ev işlerine yardım etmek… Bunlar senin ne kadar sorumluluk sahibi ve olgun olduğunu gösteriyor. 18 yaşında pek çok kişi bunları yapmıyor, sen yapıyorsun. Bu çok kıymetli.
Ama… Ailenin senin il dışına gitmene izin vermemesi, sonra da “masraf, taksit, yoruluyorum” diye sana yüklenmesi adil değil. Bunun adı duygusal baskı. Ve bu baskı altında kalırsan zamanla kendini değersiz hissetmeye başlarsın. Buna izin verme canım 🌸
Bence sakin bir anlarında özellikle annenle oturup şöyle konuşmayı deneyebilirsin:
“Anne ben senin yorulduğunu görüyorum. İnanki üzülüyorum. Ben de elimden geleni yapıyorum. Çalışıyorum, ev işine yardım ediyorum, taksidimi ödemeye çalışıyorum. Ama sürekli bunların yüzüme vurulması beni çok kırıyor. Kendimi yük gibi hissetmek istemiyorum. Biraz anlayışa ve desteğe ihtiyacım var.”
Tartışmaya değil duygunu anlatmaya odaklan. Suçlama değil hislerini paylaş. Sessiz sakin bir tonda konuşursan seni duyması daha kolay olur 💬
İstersen bir defter al ve hedeflerini yaz:
Ne zaman tam bağımsız olmak istiyorsun
Hangi alanda çalışmak seni daha özgür hissettirir
Okul bittikten sonra nasıl bir şehirde yaşamak istersin
Bu seni zihnen güçlendirir. Şu anki sıkışmışlık geçici. Sen eğitimini alıyorsun, çalışmayı öğreniyorsun, sorumluluk alıyorsun. Bunların hepsi ileride özgürlüğüne giden yolun taşları aslında ✨
Şunu da söyleyeyim: İçten içe “keşke il dışına gitseydim” diye üzülmen çok normal. Ama bu pişmanlık seni öldürmesin. Bulunduğun şehirde de kendine bir hayat kurabilirsin. Kulüplere katıl, arkadaş çevreni genişlet, hocalarınla iletişim kur. Üniversite sadece şehirden ibaret değil, senin orada kuracağın ilişkiler ve deneyimler de çok önemli 🌱
Kariyer yolculuğunda en önemli şeylerden biri duygusal dayanıklılık. Şu an onu geliştiriyorsun aslında. Sabret ama kendini de ezdirme. Sınırlarını bil, “hayır” demeyi yavaş yavaş öğren. Unutma, sen kimsenin lütfu değilsin, sen emek veren bir gençsin. Değerin para ve taksitle ölçülemez 💛
Ne olursa olsun kendini geliştirmeye devam et, oku, dinle, gözlemle. Bugün seni zorlayan bu dönem, yarın ayaklarının daha sağlam basmasını sağlayacak 🍀