7 yıldır IT’de mobbing ve ayrımcılık yaşıyorum, tazminata rağmen işten ayrılmalı mıyım?

Bu konuyu aileme danıştım ancak 'Abartma, daha iyisini mi bulacaksın?' şeklinde bir tepki aldım. Üstlerime ise psikolojik olarak tükendiğimi açıkça ifade ettim. Yöneticilerimden biri sürekli 'konuşacağını' söylüyor, diğerlerinden ise hiçbir ses çıkmıyor. Yazılı olarak ilettiğim taleplerim ise cevapsız bırakılıyor.

Şirkete IT Uzman Yardımcısı olarak, bu alanda tecrübem olmadığını ve eğitilmem gerektiğini belirterek girdim. İK birimi de beni bu şartlarla, eğitmek üzere işe aldı. Ancak işe başladığım andan itibaren, o zamanlar tecrübesizliğim nedeniyle fark edemediğim ciddi ayrımcılıklarla karşılaştım. Örneğin, yazılım ekibi dışında herkes laptop kullanırken bana oldukça eski bir masaüstü bilgisayar verildi. Herkesin bilgisayarında SQL kuruluyken, 'lisans bitti' denilerek bende kurulum yapılmadı; ancak benden sonra alınan yaklaşık 30 kişide böyle bir sorun yaşanmadı. Araştırdığımda, benden hemen önce ve sonra işe giren herkese laptop verildiğini gördüm. Yeni laptop alımı yapılacağı zaman herkese kaç inç istediği sorulurken, sıra bana gelince 'Ona da alınacak mı?' diye sorgulandı.

Mesleki gelişimimin en kritik olduğu dönemde, sırf ekibin en yenisi olduğum için tüm fatura süreçleri bana devredildi. Ofisteki herkes kendi uzmanlık alanında çalışırken, ben stajyerle birlikte fotokopi sırasında bekletildim. Bu sebeple kariyer gelişimim çok yavaşladı. Şirkette genellikle 2 yılını dolduran her çalışana uzmanlık unvanı verilirken, bana bu unvan 3,5 yıl sonra verildi. Benden sonra girenler ise 1 yıl içinde terfi aldı. Her zam döneminde ise 'Senin maaşın düşüktü, arayı kapatmak için sana daha fazla zam yaptık' denildi. Beni hak haksız olarak daha düşük ücrete çalıştırdıklarını resmen söylediler.

Üçüncü yılımda işe yeni biri alındı ve fatura süreçleri ona devredildi. 2024 Temmuz ayında bana kıdemli unvanı verildi; ancak bir ay sonra 'Şu firmanın faturalarını sen, diğerlerini arkadaşın yapacak' denilerek bu işler tekrar üzerime yıkılmak istendi. İtiraz ettiğimde müdürüm, 'Eğer kabul etmezsen, süreci kötü yönettiği gerekçesiyle arkadaşının işine son verilecek' diyerek beni mecbur bıraktı. Üç ay dolmadan o kişiyi yine de işten çıkardılar.

Şu an birimde benden daha alt rütbeli çalışanlar olmasına rağmen, tüm fatura işleri hala bende. 'Neden ben?' diye itiraz ettiğimde ise 'Sen bu süreci biliyorsun' cevabını alıyorum. Diğer personelin de öğrenebileceğini belirtmeme rağmen, uygun adaylar olduğu halde işe alım yapılmıyor. Üstelik artık sadece IT bütçesi değil, diğer departmanların da faturalarını sisteme giriyor, sözleşme bilgilerini topluyor ve onay süreçlerini takip ediyorum.

Müdürüme bu durumun artık resmen mobbing olduğunu, beni şirkette tutan tek bağın 7 yıllık tazminatım olduğunu açıkça söyledim. Kendisi haklı olduğumu ve konuşacağını söylüyor ama hiçbir değişim olmuyor. Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz?

Güncellemeler
4 ay
Kafamdan geçen fikir. Bu ayın sonunda baş kaldır onlar almasa bile sen faturayı bırak ve seni kovalarsa hem bütün haklarını al hem de dava et.
7 yıldır IT’de mobbing ve ayrımcılık yaşıyorum, tazminata rağmen işten ayrılmalı mıyım?