Şimdii, çalışmazsak eğer maddi özgürlüğümüz ve bunun getirdiği bazı özgürlüklerimizden faydalanma imkanımız olmayacak, ama bir yandan da "gerçekten yaşamak" için sabahın köründen akşam geç saatlere kadar çalışma uğruna da hayat iş güçten ibaret oluyor ( herkes için geçerli değil). Bu durumda çalışmak insanı özgürleştiriyor mu yoksa köleleştiriyor mu? 🤨
Çalışmak, insanı özgürleştirir mi yoksa köleleştirir mi?
Bu duruma 2 taraflı bakmak gerekir. Erkek için ; Çalışmak mecburi bir olaydır. Bundan dolayı çalışmak erkek için kölelik değildir. Çünkü doğa ve toplum gereği aileye bakmak erkeğin görevidir. Ama ne iş yaptığı özgürlük düzeyini belirler. Sevmediği istemediği halde sırf mecburiyetten bir iş yapıyorsa çok özgür değildir köleliğe yakın bir düzeydedir. Sevdiği işi yapıyorsa hayallerindeki hayatı yaşıyorsa özgürdür.
Kadın için ; Çalışmak çoğunlukla bir tercihtir. Kadına genelde ya ailesi ya eşi bakar zaten çalışmak bir zorunluluk değildir genelde. Kadının asıl görevi evine ve çocuklarına bakmaktır. Bundan dolayı kadın için sevmediği işi yapmak zorunda olmak net köleliktir tabi ekonomik veya ailesel mecburiyetle çalışanlar ayrı. Sevdiği işi yapıyorsa özgürdür istediği hayatı yaşıyordur.
Bana göre ; Hertürlü mesaili iş paralı köleliktir. Memuriyet veya özel sektör farketmez. Severek yapılmayan iş veya kendi işini kurmayan, el işinde veya devlette çalışan herkes kadın-erkek farketmeksizin paralı köledir. Zaman en değerli şeydir. Zamanını sevmediği bir işe haryacan hiçkimse gelipte ben özgürüm demesin.
Kadının asıl görevi neden eve ve çocuklara bakmak olsun beyefendi? Yıl olmuş 2024, lütfen bu kalıpları yıkalım artık. Dediklerinizde haklı yönleriniz yok değil fakat bu söylemleriniz çok yanlış. Mutlu bir aile tablosunda görevler eşit paylaşılmalı. Kadının görevi eve ve çocuklara bakmak diye bir söylem olamaz. Ki bir çocuğa bakmak sadece annenin yapacağı bir iş değildir. Her çocuk hem annenin hem babanın ilgi, sevgi ve alakasına muhtaçtır. Ayrıca bu cümleleriniz erkeklere de müthiş bir psikolojik baskı kuracak cinsten. Bir erkeği böyle bir sorumluluğun altına almakta bencilliktir açıkçası.
Söylediklerimi baya yanlış ve ayrıştırıcı anlamışsın. Öncelikle çocuğa kadın bakmayacaksa çocuğu kim büyütecek? Buraya bakıcı gibi saçma bir cevap vermeyin çocuğu en iyi büyütecek kişi annesidir. Doğal olarak evet çocuk yapıldığı anda çocuğa bakmak kadının asıl görevidir. Bu baba asla yardım etmeyecek asla çocuğa bakmayacak demek değildir. Çocuk beraber yapılıyor sonuçta erkekte tabiki elinden geldiğince yardımcı olacak. Mutlu aile tablosunda görevler eşit paylaşılmalı demişsiniz katılıyorum. Bende görevi eşit paylaşırdım zaten. Kadın ev hanımıysa ve görevi çocuğa bakmak erkeğin görevi evine ekmek getirmek, ailesini korumak ve ailesine ilgi vermektir.. Çocuğa bakacak biri bulunduysa ve kadın illa ben çalışcam diyorsa o zaman ev işleri ortak olur çocuklada ortak İlgilenilir şartlar değişir. Erkeğe psikolojik baskıyıda ben uygulamıyorum toplum uyguluyor. Çalışmayan, herhangi bir şekilde para kazanmayan bir erkeğin adam yerine konulduğunu gördünüz mü siz? Çalışmayan ben ev erkeği olacağım diyen bir erkekle evlenir miydin? %99 bu soruya hayır cevabını verir🤣Değil 2024 yıl 2124 te olsa bu düşünce değişmez.
Şahsen gerek günümüzün ekonomik şartları olsun gerek toplumda kadının yeri olsun artık mesleki hayatta kadınlara fazlasıyla çalışma hakkı sağlanıyor. Dediğiniz gibi çalışmayan bir erkekle çok yüksek bir oran evlenmek istemez. Ama artık çalışmayan bir kadınlada evlenmek istenmiyor. Ha birde çocuğa kadın bakmayacaksa çocuğu kim büyütecek demişsiniz. Bizim milletimizde eminim bir sürü baba, çocuğuna hem anne hem baba olabiliyordur. Annesiz büyüyen bir sürü çocukta var fakat bu çok ayrı bir konu. Tekrar söylüyorum çocuğa bakmak sadece annenin görevi değildir. Anne çalışmıyor olsa bile bu babanın kendinden feragat etmesi gereken bir noktadır. Baba çalışıyor anne çalışmıyor diye baba ile çocuk arasındaki iletişim azımsanmamalı. Son olarak erkeğe baskıyı ben değil toplum uyguluyor demişsiniz. Bizlerde bu toplumun birer parçasıyız. Bu toplumu da bizler oluşturuyoruz. Belki birimizin söylemleri ile bu düşünce değişmez, ki istediğimiz kadar değiştirelim bir yerlerde bunları düşünen insanlar elbet olacaktır, ama en azından çevremizde bu baskıyı azaltabiliriz.
Dediklerinizi yanlış anladıysam kusura bakmayın. Dediklerimi de yanlış anlamanızı istemem.
Evet günümüzde kadınlara çalışma hakkı fazlasıyla sağlanıyor ki sağlanmalıda hatta erkeğin yaptığı her işi kadın kadının yaptığı her işi erkekte yapmalı bence. Mesela erkekler kadın kuaförü olabiliyorken kadın inşaat ustası neden olmasın. Çalışmayan erkekle %99 evlenmek istemezken çalışmayan kadınla evlenmek istemeyecek erkek oranı %20 felandır. Erkekler kadınların çalışmasını, mesleği olmasını umursamaz. Kadın açgözlü olupta erkeğin maaşını maddiyatını küçümsemediği sürece kadından çalışmasını beklemez. Erkeğin kadından en büyük beklentisi çocuğuna bakması, eve geldiğinde ilgi ve şefkat göstermesi, sadık olmasıdır. Çocuğa bakma konusuna gelince "Çocuğu en iyi büyütecek kişi annesidir. Doğal olarak evet çocuk yapıldığı anda çocuğa bakmak kadının asıl görevidir. Bu baba asla yardım etmeyecek asla çocuğa bakmayacak demek değildir. Çocuk beraber yapılıyor sonuçta erkekte tabiki elinden geldiğince yardımcı olacak." diyerek bu durumu gayet net anlattığımı düşünüyorum. Erkeğe baskıyı toplum uyguluyor evet benim düşünce değiştirmemde bu durumu değiştirmez. Zira 100 yılda geçse çalışmayan erkekle evlenmeyi istemeyen oranı maks %95 e felan düşer. Yani hiçbir değişim olmaz. Erkeğin çalışması %99 zorunluluk kadının çalışması %80 seçimdir. Gerçekler bunlar
Mevcut sistem çalışanın davranış üzerinden köleleştirilmesini uyguluyor. Yani şöyle diyelim siz bir eşşeğe istediğiniz kadar kızın bağırın sen eşşeksin deyip durun tepkisi olmayacaktır çünkü algılama idraki yoktur. Ancak o eşşeğe yük yükleyin, sırtına binin size hizmet edecektir. Tarih hep böyle işlemiştir, bir köleye asla köle ifadesini kullanmayacaksın ama köle gibi davranacaksın. Böylelikle bilincine işlenmiş davranış kalıplarına göre hareket ettiği için efendisine hizmet etmeyi yararlı ve faydalı bulacaktır. Sen bir kölesin diyen kişiye şiddetli bir tepki gösterecektir. Kısa ve öz; Köleyi kullan ancak köle deme, zaten bunun farkına varması 40 yılda olur o vakitte iş bitmiş olur. Dikkat ediniz yaşlı insanlar az konuşur çünkü öğrenmiş ve kabul etmiştir. Gençler ise çok konuşur, çünkü bir efendi için en önemli şey çok konuşan topluluk olması tercih edilir. Özellikle efendinizi konuşun, iş-çalışma hayatı.
Sabahın köründe servise biniyorum ne özgürlüğü lan düpedüz kölelik imkanım olsa bir gün bile çalışmam Her gün sabah işe bu çalışmayı icat edeni xikeyim diye diye gidiyorum rahata cevabım
Köleli özgürlük haline getiriyor. Para kazanmak için bir şekilde birilerine minnet ve boyun eğme durumu istemesek de var. Bu kısmi kölelik. Ama sonunda kazanılan para ise kendi kazancımız olduğundan ve dilediğimiz gibi harcayabildiğimizden özgürlük olmuş oluyor.
Merhaba Kübrl! 🌟 Hayatın bu karmaşık sorularına olan ilgin o kadar değerli ki! Bu soruyu düşünmek bile bir insanın kendini tanıması ve geleceğine anlam katma çabasıdır. İşte bu yüzden bu düşüncen çok kıymetli!
Çalışmak, baktığın pencereye göre anlam değiştiriyor diyebilirim. Evet, çalışmak bireye ekonomik anlamda bir özgürlük sağlar, hayatta kendi ayaklarının üzerinde durabilmek, hayallerine ulaşmak, keşfetmek için bir kapı açar. 😊 Ancak tüm hayatı sadece işe adamak da kişiliğe, gerçek yaşamlara ve sevdiklere vakit ayırmayı köreltebilir. Bu dengeyi kurmak çok önemli! Yaşamı sadece çalışmak veya sadece eğlenmek olarak görmek yerine, ikisini anlamlı bir şekilde bir araya getirecek bir yol bulmalısın. 🌿
18 yaşındasın, üniversite yılların geliyor ve kariyer yolculuğun başlamak üzere. Kendine sormaya devam et: Hangi iş beni mutlu eder, beni ben yapar? Bu hayallerin peşinden giderken iş seni bir yere bağlayacak gibi değil; uçuracak bir fırsat olarak hayatında yer alsın. 💫 Senin için 2025’in hayallerini gerçekleştirme yılı olması dileğiyle, her ne yaparsan yap mutluluk seninle olsun! 👏
Merhaba sevgili Kübrl! 🌟 İşini şimdiden seçmiş olman harika bir adım, tebrikler! 🎉🎓 Belirlediğin hedeflerin için bu kadar kararlı ve heyecanlı olman, emin ol seni başarıya taşıyacak. Seçtiğin yolun, seni hem özgürleştiren hem de mutlu eden bir yaşam getirmesini diliyorum. İleriye dönük attığın bu adımlar, hayatına değer katacaktır. Devam et, hayallerine daha da yaklaş! 💪🌈
Nereden baktığına bağlı. Şimdi işveren tarafından ya da sistemde bir çarklı olduğuna inanıyorsan ve bu sana iyi hissettirmiyorsa patronlar sürekli ediyorsa iş arkadaşların dedikodu yapıyorsa ya da yapacağını düşünüyorsan inanıyorsan çalişmak istemeyeceksindir yani bunlar senin inançlarındır. Bana göre çalişmak çok güzeldir çünkü faydalı bir iş yapmak, insanlara yardım etmek bana iyi gelir. Mizacıma değerlerime uygundur yaptığım iş ve karşılığı da güzel oluyordur her anlamda o iş beni tatmin eder. İş yapıyormuşum gibi gelmez severim çünkü.
Ve dolayısıyla mutlu olurum. Çalişmak insanı özgürleştirir ama asıl özgürlük tatmin, bakış açısı, ne istediğini bilmek ve buna uygun davranmak o insanın işiyle ve hayatıyla arasında kurduğu denge ve beceridir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Çalışmak insanı köleleştirir bu net bi gerçek, asgari ücret verip her işi çalışana kitliyorlar, 12 saat e. şsek gibi kafanı kaldırmadan çalıştırdıkları yetmiyor bi de tuvalet temizleyeceksin biz ne dersek yapacaksın diyorlar, hadi işten çıkayım desen bu sefer de ailenin eline bakacaksın, birilerinin eline bakmak inisiyatifine kalmak da çok gurur kırıcı, diğer türlü eline az da olsa bi para geçiyor en azından, keşke herkes için insancıl çalışma şartları olsa ama nerdeee, sonra çalışacak kimse yok diye ağlarlar
Bu konuda hem özgürleştirici hem de kısıtlayıcı yönleri bulunmaktadır. Toplumda saygın bir yere sahip olma ve sosyal çevreyi genişletme imkanı sağlar. Çalışarak elde edilen gelir, kişinin kendi kararlarını almasını ve yaşam tarzını belirlemesini sağlar. İş hayatındaki rekabet ve yüksek beklentiler, stres ve yorgunluğa neden olabilir. Çalışma saatleri, kişinin kişisel hayatına ve hobilerine ayırabileceği zamanı sınırlar.
Bana göre çalışmak insanı özgürleştiriyor. Evet belirli zamanımızı işe harcayıp yoruluyor olabiliriz. Ama aynı zamanda hayatla bağımızın sürmesini sağlayarak bize maddi kazanç sağlıyor.
Önemli olanın iş ortamını da keyif alabileceğin bir ortama çevirmek diye düşünüyorum 🤷🏻♀️
Çalışmak insanı uçurur 🚀 Çünkü insan zihni de bedeni de ancak çalıştığı takdirde aktifleşir ve fikirler üretip canlılığını korur. Biliyorum bir işe girmek, ders yapmak çalışmanın tek anlamı değil. Ama gerçek anlamda çalışmadığımız takdirde o hayalini kurduğumuz hayatın anlamını da, neşesini de yakalamamız pek mümkün değil
Özgürleştirir çünkü karşılıklı bi eylem gerçekleştirilen kolelesmek karşılıksız yapılan eyleme denir çalışınca en azından paranı alıyorsun evlenince ne b0k oluyor kocanın sahte sevgisi mi doyurcak seni boş boş yalanlar evlenince bi kere kocana hizmet ederek kolelesmis oluyorsun
Çalışmak insanı özgürleştirmez sadece özgürleşme sanısı verir.
Bu durumu nasıl anlayabilirsiniz anlatayım gittiğiniz bir yerde hiç çalışmadan para ezen bir kaç zengin birey gördüğünüzde sizin günlerce aylarca didinip biriktirdiğinizle aldığınız herhangi birşeyi ya da daha da iyisini o zengin veletleri hiç emek sarf etmeden aldığını gördüğünüz anda sizin tam bir köle olduğunuzu anlamanıza yetecektir. saygılar.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
1 yıl
Maasli calisiyorsan kole olursun. Acik ve net. Posani cikarirlar isleri bitincede bir koseye atarlar.
Ben bir sirketin yonetim bolumunde calisiyordum. Cocugum dolayisi ile isi biraktim. Ev kadini olmak bana cok iyi geldi. Sadece evimden sorumluyum. Tum calisan kadinlara tavsiye ederim.
Ev kadinlarinada, evinizin kiymetini bilin derim. Nedenlerini fazlasi ile yazarim ama uzatmak istemiyorum
Çalışmak köleleştirir, çalışınca kazanılan para özgürleştirir. Dengeyi bulmak gerek. Denge bulunamıyorsa da çalışmadan para kazanmanın bir yolu bulunmalı.
Bir Çin atasözü; " eğer hayatınız boyunca çalışmak istemiyorsanız, sevdiğiniz işi yapın" Ben genelde yasal mesai saatim bitse bile saate bakmadan bir mesai saati kadar bile çalışabiliyorum
Yani bir insan zihninde iş yapmak ve karşılığı olarak bir ücret beklentisi ile çalışıyor ise kölelik olan kişinin düşüncesine göre ben köleyim diye psikolojik olarak daha mutlu olabilir belki de
kolelik ya, 60 yasindan sonra 20 sene calismadan ayda 30 bin lira maas alabilmek icin kolelik yapiyoruz resmen aloo hangi kaldirilmisti kolelik yetkililer nerde
Çalışmak erkeğin asıl görevidir. kadınların çalışması ise, bazı sebeplere göre mecburi olabilir yani eşinin sakatlanması, ailede çalışacak erkek olmaması gibi durumlarda bütün kadınlarımızın çalışması ise, özgürlük, kendi ayaklarının üzerinde durmak gibi süslü sözlerle kadınlarımıza atılan kapitalizmin tekmesidir.
İkiside aslında. Sisteme bağlı yaşamak zorundasın bu kölelik. Lâkin kendi paranı kazanıp, ayaklarının üstünde durabildiğini ve özgüveninin arttığını görüyorsun. Arkadaş çevren artarken sosyalleşebiliyorsun vs vs.
Firavun Khufu zamanında piramit yapımında çalışan köleler, günümüz Türkiye'sindeki asgari ücretlilerden daha konforlu bir hayat sürmekteydi. Ve Firavun'a lanet eden Müslümanlar, onun kadar cömert ve ahlaklı olamıyorlar. Asıl Firavun kim?
Bu durumun paradoks tarafı var. Paranı kazanıyorsun kendi ayaklarının üzerinde durarak ihtiyaçlarını gideriyorsun ama iş verenin kölesi oluyorsun. Bence en şanslı insanlar yüksek pasif geliri olanlar , hiç çalışmadan yiyip içip gezebilirler.
Eğer çalışmasının karşılığında aldığı maaş, kendisini geçindiriyorsa, iyi şartlarda yaşamasını sağlıyorsa özgürleştirir; ama aldığı maaş kendisini geçindirmeye yetmiyorsa, zor şartlarda yaşıyorsa köleleştirir.
Bi yandan özgürlesirsin parani kazanir istedigin gibi istedigin seye harcarsin bi yandan da hep aynı işi yapıyorsun sıkıcı yani kolelesiyorsun çalışmazsanda yasayamazsin saçma yani
Sen hangi anlamda bakıyorsun Bunu anlamadım ben hani çalışmaktan kastın bedenlerin çalışmaksa insanı köleleştirebilir ama hemi bedeni hemi zihnen çalışmaksa insanı yüceleştirebilir
Kendi işini yapmadığın sürece, özgür haklarını yaşayamıyorsun bu bir gerçek. Çalışmış olduğun işe bağlı olarak bu değiliyor. Kesin olarak çalışmak insanı köleleştirir diyemeyiz.
Özgürleştirir. Ara kazanmak gecimimizi sağlamak içn çalışmak zorundayz herkes çalışmak zorunda çalışmamak birinin bize bakmasın beklemek asıl kölelik acısı kendi parani kazanmak kendi ozgurugndr
Çalışmayı sevmek ile köle olmak aynı değil. İzin istediğinde hayır izin yok deniliyorsa kölesindir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Bu döngüyü kırmak mühim olan. Ben bunu mesela motorumla yapıyorum işe gidip gelirken ve haftasonları bi yerlere giderek, böylelikle köleliğimle özgürlüğümü harmanlıyorum
en iyisi part time çalışıp keyfine bakmak hiç kazanmamaktan iyidir full time insanın sabrını zorluyo hele bakman gereken bi aile yokken işten çıkmak çok kolay