İibf den idari savcı olunuyomus dogru mu bide idari savcının normal savcıdan farkı ne? Aynı isi yapmıyolar mı
Cevabın nedir?
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(36-45)+1 yılİdari hakimlik var, idari savcı diye bir kavram yok. Danıştay Savcılığı kavramı var. Danıştay Savcılığı için de belirli bir süre idari hakim olarak çalışman gerekiyor. Zaten Danıştay Savcısı da çok az. İdari hakimlik için hukuk dışı bölümlere kota sınırı var. Yani 100 idari hakim alınacaksa bunun yalnızca 20'si farklı bölümlerden olabiliyor. Geçen sene kazanıp mülakatı geçen sayısı 8-10 kişiydi 100-150 alınanlardan. İdari hakimler idare mahkemelerinde ya da vergi mahkemelerinde görev alabilirler sadece. Adliyeleri adli yargı adliyelerinden farklı yerlerde yer alıyor. Duruşmaları yok hemen hemen neredeyse, cübbeleri kül rengi gri bir şey yani bildiğin kırmızı hakim cübbesinden değil. :) Şöyle: www.legalkitabevi.com/.../idari1-1384786484.jpg Mesleki tatmini pek olmadığından hukuk mezunları için pek tercih sebebi değil, çünkü vatandaş görmüyorlar hemen hemen. Dosya hakimliği diye geçiyor çünkü sadece dosya üzerinden bakıp karar veriyorlar çoğu zaman. Özlük hakları adli yargı hakim savcılarıyla aynı. Maaşları yeni başlayan bir idari hakim yeni zamla 5.000-5.100 TL civarı alıyor. Kıdemin arttıkça 8 bin TL'ye kadar çıkıyor.
126 Yorumla
Soran+1 yılHadi ya :( onu acık degil yani.. ben hakim olmak istiyorunm ama hukuk puanları çok yuksek. Hakim olundugunu soylediklerinde normal hakim gibi sanmıstım: (
Cevap sahibi+1 yılİdari hakim de hakim. :) Fakat mesleki tatmini pek yok, o yüzden hukuk mezunlarının pek tercih ettiği bir alan değil. Neticede vatandaş fazla görülmüyor, duruşmaları hemen hemen yok derecede az. Adliyeleri farklı oluyor normal adli yargı ile. Baktıkları davalar genellikle belediyelerin imar planları, idarelerin yaptığı işlemler, memurların disiplin ve atama kararlarıyla ilişkili işlemler vs. Yani boşanma, ceza vs. davaları adli yargı hakimleri bakar. İdari yargıda ise idare ve vergi mahkemeleri var sadece. Derslerine iyi çalışırsan hukuk fakültesini kazanman kolay.
Soran+1 yılBilgilendirme için teşekkür ederim. İstiyorum ama ne kadr çalışsam da matematik yapamıyorum. Ya bide hukuk okuma diyen çok var. Hukuğun önü kapalı mı :S :O
Cevap sahibi+1 yılBize hukuk fakültesinde ilk öğretilen şey "hukukun" diye yazılması gerektiğiydi. :) Eşit ağırlık bölümlerinden günümüzde en iyi seçilebilecek bölüm artık hukuk. Neden? Çünkü hukuk fakültesi sayısı çok arttı. Ve artık hukuk mezunları kendi bölümleri dışında da alanlara çok yönelmeye başladılar. Bu alanlar nedir dersen? Banka müfettişliği, kurum uzmanlıkları, bakanlık müfettişlikleri vs. kadrolarına başvuruyorlar artık yerleşmek için. İİBF (iktisat, işletme, maliye vs.) bölümlerinin girebildiği hemen hemen tüm kadrolara girme hakkına sahip hukuk mezunları. Hal böyle olunca da artık işletme, iktisat mezunları KPSS'ye girip düz memur olma derdine düştüler. Yani İşletme, İktisat artık günümüzde sadece Boğaziçi'de okunur. Hukuk fakültesinin imkanları çok geniş. Hâkimlik, cumhuriyet savcılığı, serbest avukatlık, kamu avukatlığı, bakanlık müfettişlikleri, bakanlık uzmanlık kadroları, kaymakamlık, noterlik, diplomatlık... uzar gider bu liste.
Cevap sahibi+1 yılGünümüzde çoğu kişi avukatlığa yöneldiği için son zamanlarda biraz avukatlıkta bayağı yığılma görüldü. Ama dediğim gibi diğer kadrolara da başvurma hakkına sahipsin sonuçta en prestijli bölüm ve hiçbir zaman geçerliliğini yitirmeyecek bir bölüm. Kaldı ki 1-2 sene önce sayısal birincisi bile hukuk seçti. Bakma sen kazanamayanların çamur atmasına. :) Ne yap ne et hukuk kazan, valla iktisat işletme mezunlarının halini görünce şükrediyorum ben kendi halime.
Soran+1 yılSayende öğrenmiş oldum , sağol :) Elimden geleni yapıcam ama HUKUKUN puanı çok yüksek olduğu için şansım biraz düşük. Hem ben Hukuk kazansam avukatlıkla uğraşmam ki , direk sınavlarına girip Savcı ya da Hakimliğe başvururum :P Hangi üniv. desin sen? bir de kaç puanla girmiştin?
Cevap sahibi+1 yılAvukatlık da çok güzel bir meslek, çünkü maaşı çok iyi. Hakimlikte ve savcılıkta her 2-3 yılda bir tayinin çıkıyor adli yargıda görev yapıyorsan. Çoğu kişi taşınma işi yüzünden sıcak bakmıyor, sermayesi olan büro açıyor. İstanbul hukuktayım, 481 puanla girmiştim ben 3-4 yıl önce.
Soran+1 yılOha :O 481 nasıl yaptın ya :O
Soran+1 yılBide şey şimdi Hukuk tm3 e geçmiş, Tm 3 te 390-400 yapabilmem için kaç net yapmam lazım? :S
Cevap sahibi+1 yılBenim zamanımda 481 puan 7 bine denk geliyordu. 7 bininci olarak girmiştim fakülteme. Puanlar önemli değil, önemli olan sıralama biliyorsun ki puanlar her yıl değişiyor neticede. :) Matematiğin çok iyi ise her türlü herkesi sollarsın tm3'e geçse bile. Çünkü eşit ağırlıkçılar matematikte iyi değiller o yüzden matematiği olan işi götürüyor.
Soran+1 yılMaalesef bende matematiği kötü olanlar grubundaym :)
Cevap sahibi+1 yılAllah'a sığın o halde işin zor :)
Soran+1 yılÖyle yapıyorum :)
Soran+1 yılHukukçuuu matematik sorularıma yardım eder misin :))
Cevap sahibi+1 yılGönder arada bakarım çerez niyetine :)
Soran+1 yılBurdan mi yaziyim :)
Cevap sahibi+1 yılYok kargo ile evime gönder :)
Soran+1 yılOlur sende coz geri gonder :)
Soran+1 yılObeb okek sorusu atiyorum ilk.. :)
Boyutları 2 birim, 3 birim ve 4 birim olan dikdörtgenler prizmalari bir araya getirilerek kup olusturulacak. Dikdörtgen ler prizmalarinin sayisi kactir?
Ben 72 buluyorum ama cevap 576 :O
Soran+1 yıl2) sirasiyla 2/5 , 6/5 , 3/2 saat aralikarla calan üç ayrı zil ilk kez saat 11:00 da beraber calmistir. Buna gore bu üç zil ikinci kez beraber caldiklarinda saat kaci gosterir?
Soran+1 yılBu da eşitsizlik --> 2x+1 / 4 - x-2 / 3 <_ 5 eşitsizliği ni saglayan kac farkli dogal sayi vardir?
5 ten önceki isaret kucukesit
Cevap sahibi+1 yıl1. Soruda doğru düşünüyorsun. Cevap 72 olmalı. Okek alıp (12*12*12) / (2*3*4) = 72
Cevap sahibi+1 yıl2. soruda yöntem olarak okek alacağını bilmelisin. Kesirli verilen saatleri dakikaya çevirip de okek alabilirsin ya da kesirli sayıların okek alma kuralını biliyorsan (payların okeki, paydaların obebi) direk saat cinsinden de bulabilirsin. Ben kesirli sayıların okekini aldım direk kolaylık ve zaman açısından rahat etmek için 6 saat çıkıyor. İlk 11.00'da ise 6 ekliyorsun ikinci kez 17.00'da karşılaşmış olurlar. Cevap 17.00
Cevap sahibi+1 yılSon soruna gelecek olursak. İlk önce eşitsizliği sağlayan kaç doğal sayı vardır dediği için sorunun bir kenarına hemen x büyük eşittir 0 yazmalısın. Paydaları eşitleyip aradaki eksiyi de paydaki (4x-8)'e dağıttıysan (2x + 11) / 12 küçük eşittir 5 oluyor. Paydadaki 12'den kurtulmak adına her iki tarafı da 12 ile çarparsan 2x + 11 küçük eşittir 60 oluyor. Son olarak x küçük eşittir 24,5 çıkıyor. Başlangıçta x için büyük eşittir 0 demiştik. Bu yüzden 0'dan 24'e kadar olan tüm sayılar sağlar. Kaç tane dediği için toplam 25 tane sayı eşitsizliği sağlar.
Soran+1 yılÇook teşekkürler :)
Cevap sahibi+1 yılÖnemli değil.
+1 yılhukuk okumana gerek yok.
Kamu yönetimi okuyupda o sınava girebilirsin22 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkür ederim
Gizli Üye(36-45)+1 yılyukarıdaki arkadaş güzelce açıklamış yalnız heyecanlı bir hukuk fakültesi öğrencisi olduğundan ciddi bir yanlış yapmış...
serbest avukatlara her ay düzenli maaş ödeyen bir kurum yoktur. yani avukatların 'maaşı iyi' olamaz. kamu avukatlarının ise maaşı zaten kuş kadardır. o da hiçbir şekilde 'maaşı iyi' olamaz. yanlış bilgiyi düzeltmeye geldim. gidiyorum.011 Yorumla
Soran+1 yılYani kısaca avukat olmayalım mı? :)
Cevap sahibi+1 yılbecerebilen çok sever beceremeyen şikayet eder. yine de mesleki bir hatada ağır ceza mahkemesi'ne dikileceğini hatırlatalım...
Soran+1 yılPEki meslek önerisinde bulunabilir misin? Sayısalı çok iyi olmayan bir insanım :)
Cevap sahibi+1 yılben de sayısalı çok iyi olmayan bir insandım bana sorma :D
Soran+1 yılbölüm ne? :)
Cevap sahibi+1 yılokumuyorum.
Soran+1 yılEn iyisini yapmışsın :D Bende bizimkilere okumucam ben demeye başladım. Okuyoz okuyoz aç kalıyoz ne biçim işse :D
Cevap sahibi+1 yılçalışıyorum. hukukçuyum.
Soran+1 yılHobaaa :D Aç mısın peki? :D Yani dediğim gibi ben düz mantığım, hangi bölümü okucam desem herkes onu okuma aç kalırsın diyolar. Hatta çoğu insan hukukçular için bile işsiz geziyolar diyolar. Okumamak daha mantıklı geliyo ama hukuk kazansam düşünmeden atlarım o ayrı :D
Cevap sahibi+1 yılhangi mesleği kötü yaparsan yap, aç kalırsın.
Soran+1 yılTamam sağol bilgiler için :)
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
5
Cevap
6Cevap
İbf den idari hakim olabilirsiniz savcılık yok. Ancak hakimlikte ibf kotası var yüzde 20. Yani şans düşük ama olmayacak şeyde değil. Size sayıştay. kaymakamlık ve merkezi uzmanlıkları tavsiye ediyorum bir uzman olarak onlar daha kolay. Özellikle merkezi uzmanlık tam size göre bence.
00 Yorumla
+1 yılSavcılık makamı olmaz idari mahekemelerde. Fakat hakim olabilirsin. Ancak zordur sınavı ve alım az olur
11 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkürler
hukuk şart değil. kamu yönetimi, işetme vs. bölümleri bitiren sınava girebiliyor
13 Yorumla
Soran+1 yılPeki idari hakimle normal hakimin farki ne biliyo musun?
Soran+1 yılPeki Teşekkür ederim
- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 839 cevap paylaştı.
+1 yılKamu yönetimi okuyor kuzenim , oradan da geçmeyi düşünüyor.
00 Yorumla İdari savcı diye birşey yok idari hakim olabilirsin
00 Yorumla
+1 yılBen yazacaktim da arkadas sagolsun
11 Yorumla
Soran+1 yılYine de teşekkürler :)
Gizli Üye(30-35)+1 yılEvet öyle iibf bölümleri de oluyor
11 Yorumla
Soran+1 yılTeşekkürler
+1 yılHukuk fakültesi okumak şart diye biliyorum.
00 Yorumla
+1 yıltabiki de şart..
#cahildioksit00 YorumlaEvet
00 YorumlaSoruya bak şart tabi
00 Yorumla
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi

Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Merhaba,
Türk yargı sistemi, adli ve idari olmak üzere ikiye ayrılır. Adli yargı hakimleri bireyler arasındaki uyuşmazlıkları, idari yargı hakimleri ise bireyle devlet arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde görev alırlar.
2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununa göre adaylığa atanacakların aşağıdaki şartları taşımaları gerekmektedir:
Hukuk Fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye’deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak, Hukuk Fakültesinden mezun olanlar dışından alınacak adaylar bakımından hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren Siyasal Bilgiler, İdarî Bilimler, İktisat ve Maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olmak,
Hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer verilip verilmediğinin tespit edilmesi amacı ile hukuk fakültesi haricindeki alanlardan mezun olanların ayrıca transkript belgelerini,
İdari hakim olmak için aranan şartlar yukarıda sıralanmıştır.
Başarılar.