New York merkezli bir iş dünyası dergisi olan Fortune haber yapmış. Araştırmaya göre, Z kuşağı girmek istedikleri işte 5 saatten fazla çalışmak istemiyormuş.

New York merkezli bir iş dünyası dergisi olan Fortune haber yapmış. Araştırmaya göre, Z kuşağı girmek istedikleri işte 5 saatten fazla çalışmak istemiyormuş.

Desteklediğim bir bakış açısı. Çok çalışmakla bir şeyler elde edilseydi Türkiye dünyada birinci olurdu. Dünyada en fazla mesai saati uygulayan ülkeyiz. 12 saat normal mesai olarak kabul ediliyor, 16 saat çalıştırılanlar oluyor. Bu şartlarda çalışan kişi kendisine vakit ayıramıyor modsuz ve depresif oluyor ve işe verimliliği düşüyor. Şu eski kafadan bir kurtulalım. Çok çalışmakla olmaz. Doğru çalışmakla olur. Sen gündüz 5 saat birisine gece 5 saat başka birisine o işi yaptırsan işin daha verimli olur ve o insanlar da daha mutlu olurlar. Sosyal zamanları daha çok olur.
Hem bazı işler var içeriden baktığın zaman zaten 4 5 saatlik bir faaliyet var. Ama mesaiye bakıyorsun 9 saat. Kısaca o işte boşa vakit öldürmeye ne gerek var?
5 saat çalışmak için az bir süre. Önemli olan verimli çalışmak deyip tembellik yapmak ulusu çökertir.
Haklısın.
Ancak büyük ülkeler daha uzun çalışmalara ihtiyaç duyar 9-10 saat gibi.
@CptSimonRiley farzi misal 5 olmasın 7 olsun. Vardiyalı iki kişi 7 saat çalışarak 14 saat yapar gayet yeterli bir süre bir iş için. Büyük ülkeler işçinin çalışma saatine değer veriyor. Mesaisi bittiginde seni zorla evine gönderiyor git saatin bitti diye. Belçika mesela çalışma gününü 4 güne indirmişti insanların kendilerine daha fazla zamanı olsun diye.
Ancak ABD, Almanya gibi ülkelerde durum farklı. Veya Japonya.
6 saat gayet makul 8 saat çalışmak çok zor zaten 2 saat yolda geçiyor 1 saat de yemek yiyorsun 8 saat de uyuyorsun geriye sana 5 saat kalıyor bence yeterli değil
Mümkün ama işverenler bu duruma sıcak bakmıyor. 5 saat zaten yeterli bence. Ekstrası zaman kaybı. Şunun şurasında kaç yıl genç kalıyoruz? Zaman hızlı akıyor yaşlanıyoruz ve gençliğimizin tadını bile çıkaramadan çalışıyoruz ondan sonra yaşlanınca da parayı harcayacak enerjimiz ve isteğimiz azalmış oluyor zaten.
Vardiyalı çalışma sistemi olabilir veyahut ertesi güne bırakılabilir bir iş tabii bazı işler hariç. Onun dışında biz alışmışız 12 saat çalıştırılmaya 5 saati kendimize az görüyoruz bu yüzden.
Ben is yerimde vardiyalı 8 saat calıstıroyorum calıscak adam zor buluyorum
5 saat vardıyalı demek ekstira yük daha fazla insan demek o insanların magaslarını sigortalarını kim ödeyecek nasıl ödeyecek demek bir işi ertesi güne bırakınca ertesi günde birişi ertesi güne bırakcaklar
Haklısınız 8 saat kabul edilebilir o bile iyi ama daha fazla saate az ücretle çalıştırmak vicdansızlıktır.
Emek olmadan yemek olmaz. Ayrıca bir insan işini seviyorsa sabah akşam kendisi çalışmak isteyecektir zaten. Günde 10 saat yazılım ile uğraşsam yorulmam mesela.
Cevap
48Cevap
Ülkemizde mümkün değil. ama olabilir de yani ileride ne olur bilmiyoruz ama şu an imkansız gibi geliyor. ülkelerde çalışma saatleri ve mesai düzenlemeleri, çeşitli yasal, ekonomik ve kültürel faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Türkiye gibi ülkelerde de çalışma saatleri, iş kanunları ve şirket politikalarına göre düzenlenir. Z kuşağının beklentileri ve çalışma alışkanlıkları, iş dünyasında değişikliklere neden olabilir. Şirketler, yeni nesil çalışanların taleplerini anlamak ve onlara uygun esneklik ve çalışma ortamları sunmak için çaba gösterebilirler.
Türkiye de çin gibi köle sistemi çalışma var bu sebepten dolayı günde 5 saatten az çalışma da olsa insan zorsunarak yapıyor. Önce çalışanlar ın iş yükünün çok hafif olduğu hobi yapar gibi çalıştığı bir çalışma sistemi olmalı ondan sonra nüfus ve şartlar göz önünde bulundurularak çalışma saati belirlenmeli
z kuşağı hiç çalışmayayım ama ultra lüks yaşayayım istiyor. buyursunlar yaşasınlar kimse onlara engel değil. beğenmedikleri işverenler yerine kendileri iş kursun işveren patron olsun hem kendisi zengin olsun hem de çalışanlarını çok az çalıştırıp yüksek maaş versin madem öyle kolaysa
Z kuşağına şımarık falan diyecekler ama kesinlikle doğru bir istek.
Şurada 8 saat ve fazlası çalışan herkes eminim ki günde sadece birkaç saat verimli çalışıyor.
Kimseyi kandırmayın, günün çoğunu boş boş geçirdiğinizi herkes biliyor. Özellikle memurlar 2 saatte bitecek işi yaya yaya 8 saatte yapıyorlar.
Mesai süre bazlı değil iş bazlı olmalı.
z kuşağı en çok ssikişen bir nesil dolayısıyla çocuklar haklı ssikişmeye zaman yetmiyor yani bizim ülkemizde sosyal hayat diye bir kavram yok insanlar yaşamak istediği herşeyden yoksun yani herşeyi işden ibaret bir sömürü ülkesiyiz ssikiş olmayan bir toplum mutlu olamaz sağlık huzur ve sevgi ile kal 🌹🌹
Yok öyle bir dünya
En az 8 saat çalışmak gerek haftada da altı gün olmalı
Çalışmayan toplum üretemez kazanamaz
Yunanistan'a bakın anlarsınız her on yılda bir çalışma saati azaltiyorlar git gide uretimsiz olacaklar gün gelecek balık ve turizm hariç biseyleri kalmayacak
(Bu arada bende bir çalışanım ve haftada ortalama 60 saat çalışıyorum net)
Abi senin iş harici hayatın kalmamis he. 40 saat adam olana cok bile. İşçi isen patronunu bu kadar zengin etme meraklısı olmamalı bi insan
@boynuzluvoyvoda mevzu patron işçi meselesi değil kardeş. Bende yatmak dinlenmek isterim boş zamanim daha çok olsun isterim. Mesai ucretimi alıyorum şimdi calismazsam ne zaman calissgimda bu ülkeye katkım olacak 60 yaşından sonrami? Mevzu milli servet boşa gecirdigimiz her zaman milli servet aslinda
Kendine faydan olmazsa milletine ne faydan olabilir ki? Her şey kararında güzel. Yukarıda sorudaki de saçma abarti çalışmakta saçma. İsim nedeniyle haftanın 3 günü gece 12 gibi eve geliyorum. O günlerden sonra hicbir şey yapasim gelmiyor. Ne yemej yapasim ne yiyesim ne dışarı cikasim ne bir şeyler izleyesim. 8 saatlik islerde en azından Kendine vaktin kalıyor toparliyorsun kötü etkilemiyor. Ve ailen varsa onlara da vaktini harciyorsun. Şimdi düşünsene liseye giden bir kızın var sende günde 10 saat civari çalışıyorsun. O kiz ilgiyle buyumedigi icin ilgiyi disaridan arayıp önüne gelen erkeğe yürüyor ne yaptigi belli olmuyor. Onun erkek versiyonu da sabah aksam oyunla kafayı bozuyor. Hani ülkemizde o harcanan emege deyse belki fazla da calisilir da verdikleri 3 kurus para. Patron rahatca son model arabasını alsin diye boyle calismaya ne gerek var. Ülkeye katma deger de çoğu işten gelmiyor. Su an ekonomi ondan bu halde. İlk ekonomi politikasi degismeli ki insanlar devletini düşünebilsin
@boynuzluvoyvoda görüşlerinin bir kısmına katılmıyorum kardeş ama saygı duyarım
Kız çocuğu erkek çocuğu mevzuda biraz abes
Konu birazda terbiye ile alakalı eskiden insanlar 13-14 saat çalışıyordu ama o kız çocukları normal büyüdü belki evet sevgi eksikliği oldu ama yapacak bişe yok çalışmak gerek
13-14 çalışmanın acısını biz çekiyoruz. Herkes kafadan kontak olmuş abicim. Babami 15 sene önce sildim. Annemde cok çalışmak yüzünden daha beter halde
Neslin genelinin sıkıntısı bu abicim. Artik anne baba ikisi de çalışıyor. Çocuk ya bakici ya kres ya babaanne vs ile büyüyor. Çalışma saati arttikca onlar kotu etkileniyor. 8 saat ideal. Fazla para vericeklerse de meraklısı fazla çalışıp kazansın
6 saat ideal kendi işini yapıyorsan 14 saat yine çalış ama Türkiye de işçinin hakkını veren patron yok 6 saat çalışmak hayat makul birileri tekne, gemi, yat, kat alsın diye ömrünü vermek saçmalık sen çalışıp ürettin diye kimse senin hayatını güzelleştirmez zenginliğin tadını çıkarır
Haklılar çalışma günleri de 4 güne indirilmeli yaşlanana kadar çalışıyoruz kim için? Elalemin ihtiyaçlarını gidermek için yok markette kasiyer ol yok hastanede hizmetli ol yok doktor ol yok öğretmen ol eee bu insanlar hiç mi eğlenemeyecek hiç mi kazandığı parayı harcayacak vakti bulamayacak sabah gidiyoruz akşam geliyoruz o azıcık vakitte ne yapılır ki? Hiçbir şey.. O yorgunlukla uyumaktan başka bir şey gelmiyor insanın aklına zaten
Keşke
Aslında çok çalışmak değil efektif çalışmak var günümüzde. Belli bir limit veya kota olmalı ve o hedefe ulaşıldıktan sonra iş yerinde bulunmak gerekmiyorsa neden olmasın ki?
Hizmet sektörlerinde zor ama üretim sektörlerinde olabilir.
Ulkede tembellik var zaten 5 saat olunca zaten aa yemek molasi azcik ara veriyim aaa sigara molasi azcik ara vereyim tuh tamda ise basliycakken mesai bitmis görüyor musun olacak is değil tabiki herkes kendine de ozel vakit ayirmak istiyo ams ekonomi
Sistem iyice acımasızlaştı. Ya günlük saatte kısacaklar, ya da haftalık günden. Başka türlü rahatsızlık kaybolmaz. İnsanlar, emekli olmak için yaşıyor ve zamanını harcıyor. Gençken de yaşamalı.
12 saat mesai olsa nolur boş anlamıyorki idareciler yine çalışan 4-5 saat dolu çalışır diğeri vakit , malzeme ve eletrik israfı z kuşağı bilir işi. verimli 5 saat 4 gün çalışılır.
Diğer kuşaklara sorulsa onlar 24 saat çalışmak mı isteyecek? Böyle boş şeylere vakit harcadığımıza inanmıyorum. Ne boş insanlarız.
Türkiye'deki iş sahipleri Suriyelileri günde 12 saat çalıştırıp asgari ücret ödeme opsiyonu varken Z kuşağı denen sorumsuz ve sorunlu çocukları çalıştırıp, asgari ücret üstü maaş ödemezler.
Z kuşağı yan gelip yatayım yiyim içiyim hersey istedigim gibi olsun istiyorsun hala bunun olmayacagini kavrayamadilar neden vücut gelişiyor beyin gelişmiyor çünkü
Mümkün. 8 saat mesaide ancak 1 saatlik iş yapanların ülkesi burası
Doğru bir çalışma sistemi ile olabilir
Z kusagı insan olmak istiyor ama ülkemizde mümkün değil.
Z kuşağı önce iş bulsun saatine sonra bakılır
Z kuşağı para kazanmanın öyle kolay olduğunu zannediyor ben bu kuşaktan değilim ve asla olmadım 5 saatten az çalışmak da nedir saçmalık resmen
Sadece türkiyede değil dünyada da imkansız bunun için ancak mesleklerde robotlaşmanın çok artması lazım
Türkiye de tabiki mümkün değil işverenler işçiyi çok çalışıp az kazandırmaya alışmış yapar mı hc öyle seyelr
8 saate okeyim de, haftada 4 gün çalısma sistemine gecen bi ülke vardı belçika sanırım o kadar isterdim ki 4 gün çalıs 3 gün tatil yap hayat böyle bisey olmalı zaten
tabiki mümkün değil bizim gibi 3. dünya ülkelerinde
Beş saatten az hayal ürünü de, 8 saat olsa o yeterdi.
Z kuşağı armut piş ağzıma düş istiyor da, imkânsızlarla uğraşıp dursunlar.
Ben de Z kuşağı bir gencim ama 15 saat çalışıyorum bana mübah mı
Dizi seti
Araştırma çok başarılı Z kuşağıyla çalışmak çok zor 🤦🏽♀️
kendi işlerini kurup günde 5 saat çalışsınlar zaten işçi olmak saçma bişey
Benden habersiz benim isteğimi paylaşmanız hiç hoş olmamış!!
6-8 saat aralığında idealdir abartmaya lüzum yok oldukça zeki ancak tembel bir kuşak 😒
İdeal dedim zaten?
Dünyanın en saçma seyi diğer ülkeler gibi saat calısma üzülüyorum olsa dah mantıklı
Zaten insan ancak verimli 5 saat çalışabilir. Bence yapılması gereken bu.
Hiç bir ülkede mümkün değil. Z kuşağı hiç
çalışmak istemiyor. Hazıra konsun sadece para yesin istiyor. Çok tembeller.
maalesef z kuşağını çok rahata alıştırdılar , teknolojının avantajını değil dezavantajını yaşayacaklar kanımca
bu ülkede fakir kesimden olan herkes ırgat, maraba, amele
Ne 5 saati ya harelde avrupadakı z kusagına yapılmıs bu test bu ulkedekı z kusagı 12 saat olmamasına razı
onlar hiç çalışmak istemiyo remek vermek istemiyor hazır olsun hersey. öyle bi dünya yok
z kuşağı çalışmadan yata yata devletten para istiyor
Z kusagina da bi eyt lazım
@boynuzluvoyvoda yok yok eyt değil direk 18 yaşından sonra memur statusune alınsın çalışmadan maaş bağlansın
Eski nesle verdikleri tarifeden. Super olur
Sonra bütün ülkeler Yunanistan gibi olsun djdjdh
Köle olma yolunda ilerliyoruz bide saat belirliyorlaryakinda insan satışı da gerçekleşir köle olarak :))
İstemek hakkımız 24saat çalışıp kazandığım parayı harcamaya zaman bulamadıgım bi hayat istemiyorum neyseki kendi işimi kurucam yakında
Mümkün olabilir aslına bakarsan. Bir kısım 5 saat çalışacak sonra başka bir kısım 5 saat çalışacak. Sıra ile olabilir.
3 saatini telefonla oyalanmaya harcamazsa faydalı olabilir.
Neden olmasın, asıl bunu istememek aptallık 🙄
Ben de istiyorum ama ülkemizde zor..
Tembel toplumlar çökmeye mahkumdur.
😃😃hiç çalışmasın oldu olcak tembeller
haftada 5 gün 5 saat mesai ideal
Z kuşağı dayak istiyor . dd
Ülkemizde gençler çalışmak istemiyor genel olarak
Çok şey istiyorlar. Ne kadar ekmek o kadar köfte
Oyle de olmaz , islemez hayat
Hiç çalışmasınlar daha iyi 5 saat ne
Zikkim kusagi gunde 28 saat calismak istiyormua
Z kuşağı çok şey istiyor...