Akademik kariyer yapmak, çoğu öğrencinin üniversite kapısından girer girmez kurmaya başladığı bir hayaldir. Tabii çoğumuzda hayal olarak kalsa da, aramızda hırs yapıp çift anadal yapan, 3.50 üzeri ortalama yapan, hocaların peşlerinden ayrılmayarak mentorluk desteği alanlarımız da var.
Öncelikle akademik kariyer hayalin çok güzel, idealistliğinden dolayı tebrik ediyorum seni. Hemen de 'Akademisyen nasıl olunur?' anlatıyorum.
Akademisyen nasıl olunur?

Akademisyen olmak için ilk adımın yüksek lisans yapmak olmalı. Üniversite sonrası mümkünse hiç ara vermeden yüksek lisans ile devam et. Tabii yüksek lisans için üniversitelerin istediği YDS ve ALES yeterliliklerini sağlaman gerektiğini biliyorsundur. Bu sınavları olabildiğince hızlı bir şekilde vermeye çalışman yararına olacaktır.
İkinci aşama ise doktora tabii, doktora seni yüksek lisansa göre çok daha fazla zorlayacak ama sonuçlarını düşünerek motive et kendini.
Üniversiteler, tıpkı memur alım ilanları vb. gördüğümüz gibi akademik kadro ilanı veriyorlar. Bu ilanlarda alınacak akademisyenin sahip olması gereken özellikler belirtiliyor.
Mesela “ Matematik öğretmenliği alanından mezun olmak, matematik eğitimi alanında yüksek lisans yapıyor veya yapmış olmak, 35 yaşından gün almamış olmak, ALES’ten en az 70, YDS’den en az 50 puan almak…” şeklinde şartlar sıralanıyor. Bu ilanları düzenli olarak takip etmen çok önemli.
Üniversitenin istediği şartları taşıyan kişiler bu ilanlara başvuru yapıyorlar ve başvuranlar arasında mezuniyet notu dahil edilerek ortalama bir puan hesaplanıyor ve sıralama yapılıyor.
Süreç şöyle işliyor; ilk dörde giren kişiler mülakat ve yazılı sınava alınıyorlar. Bu sınavlardan alınan notlar belirleniyor ve genel bir değerlendirme sonrasında ve kazananlar liste şeklinde yayınlanıyor.
Şöyle bir hatırlatma yapayım; akademik kadroya araştırma görevlisi olarak girdikten sonra da yüksek lisans veya doktora yapabiliyorsun. Daha sonra yapman gereken yayınlar ve meslekteki kıdemine göre diğer unvanlara başvuru yaparak kariyer basamaklarını çıkabiliyorsun.
Devlet üniversitelerinde alımlar bu şekilde yapılıyor. Böylelikle de devlet güvencesinde çalışabiliyorlar.
Kafana takılan bir soru olursa sor lütfen, kolay gelsin. :)30 Yorumla
Önünüzde iki yol var:
ilki başvurmak istediğiniz üniversitede istediğiniz bölümde yüksek lisans öğrencisi alımları başladığında oralara başvurmak. sizin gibi başka başvuranlar da olacak tabi. YDS, ALES ve not ortalamanıza göre sıralamaya gireceksiniz. ardından bölümüne göre tekrar yazılı sözlü sınavlara gireceksniz. muhtemelen hocalara en yakın, özellikle de hocanın tez öğrencisi varsa onlar öncelikli olmak üzere kaç kişilik yer açılmışsa o kadar öğrenci alacaklar genelde bir, iki kişi. eğer başarılı bulunur seçilirseniz 3 yıllık yüksek lisans süreciniz başlayacak daha sonra doktora vs. bunlar akademisyen olmanız için atmanız gereken ilk adımlar olcak.
çok başarılı olursanız burs alabilirsiniz onun dışında maddi bir geliriniz olmayacak, birlikte çalışacağınız hoca sorun çıkarmazsa bir yandan da iş bulup çalışabilirsiniz.
ikinci yol ÖYP sistemi. yine ALES, YDS ve not ortalamanıza göre sıralamaya gireceksiniz ancak bu sefer patron YÖK olacak. aynı ÖSS gibi puanlarınıza göre merkezi sistem üzerinden tercih yapıp devlet eliyle uygun bulunan yere yerleşeceksiniz. Yerleştiğiniz yer sizin akademisyen olacağınız üniversite olacak ama hemen orada başlayamayacaksınız. şöyleki akademisyenlik için ilk şart eğitim. yüksek lisans ve doktorayı yine yapmanız laızm. o eğitimleri alacağınız yer için de ayrıca yine bir tercih yapacaksınız yine sizi yök atayacak. 5,6 yıl boyunca orada eğitim görecek sonra akademisyen olacağınız üniversiteye geçeceksiniz. bu süre zarfında 2.500-3000 civarı her ay maaş alacaksınız. Gayet avantajlı görünen bu yolun tek dezavantajı devlet size verdiği eğitimin karşılığını alacağından emin olmak adına size sözleşme imzalatacak. eğitiminizden sonra en az 6 yıl akademisyenlik yapmazsanız sizden 200-300.000 TL ceza ödeyeceksiniz. yani kesinlikle bu yola baş koymuş ve kendinizden emin olmanız gerek.09 Yorumla- +1 yıl
İkinci yol kesinlikle daha iyi duruyor lakin gerçekten istiyorsam. Peki bu ortalama da neler ne kadar etkili? Yani ales yabancı dil falan yüzdelikleri kaç?
- +1 yıl
yüzdelerini hatırlayamıyorum ama not ortalaması çok etkili değil, alesten de çoğu kişi yüksek alır, ayırıcı olan genelde yds oluyor. yani yds ile fark atılıyo. yabancı dilden 90 lara yakın alabilirseniz işiniz çok kolaylaşır ama zor da bir sınav. yds kurslarına gidin mutlaka akademisyenliği düşünüyosanız
- +1 yıl
Peki CV için sertifika falan katkısı oluyor mu?
- +1 yıl
Fotoya yorumunuz için teşekkür ederim:) öncelikle verdiğiniz bilgiler ve tavsiyeler için çok çok çok teşekkür ederim:) gerçekten çok faydası oldu. Çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim:)
- +1 yıl
Heryerden ulaşamayacağım bilgiler ve deneyimlerdi. Edindiğim bilgiler çok kıymetli:) teşekkür ederim:)
- +1 yıl
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim:)
okul ortalaman 2.5i geçmeli, yüksek lisansa başla ales en az 70 yds 55 olsun.. bu sayede yüksek lisansın sürecinde enstitüden kadro alabilirsin. ben biyolojiden yüksek lisans yapıyorm şubatta da ziraatten zootekni bölümünden ikinci mastera başlıcam kadro acıklığı cok olduğu için enstitüden kadrom olucak inşallah peşine doktora felan derken devamını getiricem hayırlısıyla
04 Yorumla- +1 yıl
İnşallah yolun açık olsun :) umarım istediğin gibi olur:)
- +1 yıl
Unideyim daha. Hocalarımla konuşmanın faydası olur mu ki?
- +1 yıl
Tabikide olur. Bak simdi alesin %50si ydsnin %10u okul not ortalamasinin yuzluk sistemde %20si ve okulun yaptigi sinav ortalamasinin %20si aliniyo ve bunlarn hepsinin toplaminin 60i gecmesi gerekiyo. Bolumunu bilmiyorm ama her hocanin alani var snucta hngi alanda yapmk istiyosan o hocanla konus okul sinavinin oldugnda o hica seni istiyosa emin ol okuln yaptgi sinavdan gecersn. Abartildigi gbi bsey yok ya yetr ki hocan seni istesin..
4 yıllık lisans öğrenimi bitmeden ALES'e girip iyi bir puan alıp yüksek lisansa başlaman gerekiyor. Sonrasında senin yüksek lisans bitirme hocan ile aranın iyi olması gerekiyor ki o da seni asistan olarak önersin ve kadroda da yer varsa doktoranı yaparken asistan olarak akademisyenliğe ilk adımı atabilirsin. İkinci bir yol ise doktoranı yurtdışında yapıp gelirsin ve direk olarak öğretim görevlisi kadrosundan üniversitelerin hoca alım ilanları doğrultusunda başvurup alanına uygun ise giriş yapabilirsin.
07 Yorumla- +1 yıl
Alesde iyi puan almak yermiyordur heralde?
- +1 yıl
Tabi ki yetmiyor, o ilk başlangıç. Ortalamanın genelde en az 2.5 olması isteniyor. ALES'te iyi bir puan ve tabi ki TOEFL. Bunlar yüksek lisansa başlangıç için. Sonrasında dediğim gibi doktora yapman gerekiyor. Bir ya da birkaç hocaya yakın olup doktoranı yaptığın üniversitede seçeceğin konuda açık bulunması önemli. Yoksa asistan da olsan doktoranı da yapsan öylece kalırsın. Ya asistan olarak yıllarca sürünürsün ya da asistanlığına da son verilir ve okuldan ayrılmak zorunda kalırsın. BKZ: 50d yasası asistanlar çıkartılıyor.
- +1 yıl
Yabancı dilin ve CV nin etkisi?
- +1 yıl
Tabi ki TOEFL'dan en az 70 almak gerekiyor bu da zaten İngilizce'nizi ispatlamak demek ki 80-85 almak daha iyi olur. Maddiyat çok gerekmiyor eğer devlet üniversitesinde yapacaksanız tüm bunları. Lisans bitiminde çalışabilirsiniz. Yüksek lisans yaparken 600 TL kredi alabilirsiniz, aynı zamanda çalışabilirsiniz.
- +1 yıl
Diyelim TOEFL ve ALES iyi geldi bu ikisine ne eklemeliyim ki diğerlerine fark atabileyim kendimi nasıl geliştirmeliyim?
- +1 yıl
Lisans eğitiminizde yüksek lisans yapmak istediğiniz alana yönelik derslerinizin notu yüksek olmalı, seçmeli dersleri yüksek lisans yapmak istediğiniz bölüme yönelik seçmelisiniz ve tabi lisans tez hocanız ile aranız iyi olursa sizi seçme konusunda avantajlı olur. Bir Avrupa ülkesinde staj yapmış olmanız, ikinci bir yabancı dil fark atmak için oldukça yeterli.
Örneğin, inşaat mühendisliğinde karayolu yüksek lisansı yapacaksanız ve o konuda akademisyen olmak istiyorsanız lisans eğitiminde karayolu ve demiryolu derslerinin AA, BA gibi notlarla vermiş olmalı ve seçmeli derslerden de trafik mühendisliği gibi bir ders almalısınız. - +1 yıl
Çift dal yapmış olmak da katkı sağlar mı yani? Yurt dışında staj falan imkanım yok :( ve eğitim fakültesinde okuduğum için pek de parlak bir geleceğim yok :(
Gizli Üye(36-45)+1 yılÖyp ye başvurmanız gerekiyor. Öyp'de %60 Ales %25 not ortalamanız ve %15 te Toefl ya da Yds den aldığınız puanlar baz alınarak ÖYP puanı çıkarılır. Öyp ye başvurarak yüksek lisansınıza da başlarsınız ve araştırma görevlisi olarakta akademisyenliğin ilk adımını atmış olursunuz.
Bu kasım ayında Ales var bakalım istediğim puanı alabilirsem benimde akademisyenlik yolum açılmış olacak.
Bu arada akademisyenler 2400 lira maaş almaktaydı ancak%30 zam yapıldı.18 Yorumla- +1 yıl
Oo hadi bakalım yolun açık olsun:) ben saha yeni başlıyorum şu an öğrenme araştırma aşamasındayım. Bana tavsiyelerin var mı sen nasıl hazırlandın?
Cevap sahibi+1 yılEğer halen mezun olmadıysanız diploma notu büyük bir önem taşıyor. Bu konuda şanslı sayılırım bölümü birinci bitirmiştim :) İngilizce çok etkilemiyor ancak yinede ne kadar puan alırsak kar demek. En önemlisi Ales. Ales öyp'nin en büyük etkeni olduğundan Alese çalışıyorum ağırlıklı olarak. Yılda 2 defa Ales ve Yds sınavı oluyor bence mutlaka girerek kendinizi test edin derim. Ben geçen girdiğimde 75 almıştım. Ancak soruların neler olduğunu da anlamış oldum. Bence alese çalışarak ve mümkünse notu yüksek tutarak hazırlanın. Eğer mezunsanız ve ortalama 3 ün altında ise ingilizceye de ağırlık vererek dengeleme yapmak gerekiyor.
- +1 yıl
Mezun değilim ben yol yakınken nasıl olmalıyım neler yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim neler lazım diye araştırıp öğrenmek istedim. Geleceğimin için bir şeyler yapmalıyım dedim ve akademisyenlik için çalışmaya başladım.
- +1 yıl
Maşallah bölüm birinciliği :) Allah bana da nasip etsin:)
Cevap sahibi+1 yılNotlarınızı yüksek tutmaya gayret edin derim. Ve yavaş yavaş alese ve yds de çalışmaya başlayın, çünkü son yıl biraz geç kalmış olunabiliyor.
Umarım sizde başarılı bir şekilde okulu bitirirsiniz :)- +1 yıl
Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için:) şu an sizi tanımasam da bana ilham verecek gayretiniz:) idolümsünüz:)
Cevap sahibi+1 yılEstağfurullah saygı değer halimizdumanolmuş umarım sizi de yakın zamanda ideallerinize kavuşmuş olarak görürüz :)
- +1 yıl
Teşekkür ederim:) umarım o günleri de görürüz:)
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
46Cevap
+1 yılÖncelikli olarak Ales sınavına girmen gerek ayrıca üniversitede ki genel dönem ortalamanın da yüksek olması gerekiyor. Yüksek lisansla felan uğraşmak istemiyorsan ÖYP ile direk araştırma görevlisi olarak başlarsın. başladıktan sonra görev yaptığın üniversite 2 yıl içinde senden yeterli bir yds (yabancı dil) puanı ister. Eğer okulun istediği puanı alamazsan malesef by by :D (bu zor olanıydı Not:Arş. görevlisi maaşı 3200 tl :D)
İkinci bir yöntem ise klasik olan yöntem yüksek lisans, doktora, yds vs vs bana göre birinci yöntem daha mantıklı :D05 Yorumla- +1 yıl
Evet birinci yöntem daha mantıklı ama daha zor gibi ÖYP ne?
- +1 yıl
Açılımı Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı :D Zor fakat daha garanti ;) Ayrıca benim gördüğüm kadarıyla (başka üniversitelerde değişebilir) derslere nadir olarak giriyorsun. Üniversite de kendine ait bir odan oluyor felan kebap iş senin anlayacağın tek sorun ingilizce :D
- +1 yıl
ÖYP başlamak için sınav mülakat falan? Nasıl başlicam? Bunu ilk defa senden duydum be hiç bilgim yok biraz anlatır mısın?
- +1 yıl
ÖYP programına başvuran adayların lisans genel not ortalamasının %25i ile Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavında (ALES) alınan puanın % 60 ı varsa yabancı dil puanının %15 i alınarak hesaplanır. Adaylar yerleşmeye hak kazandıktan sonra kazanılan üniversite tarafından kontrol edilir ve 2547 sayılı kanunun 33. Maddesi uyarınca üniversiteleri tarafından atamaları yapılır.
ÖYP Araştırma Görevlisinin yabancı dil puanı 65 altında ise Yükseköğretim Kurulu'nun belirlediği kurumlarda yaklaşık 6 ay yabancı dil eğitimi verilir. Atandığı tarihten itibaren puanı 50 nin altındaysa görev süresinin birinci yılı sonunda, yabancı dil puanı 65 in altındaysa ikinci yıl sonunda görevleri sonlandırılır. Araştırma görevlilerinin atandıkları anabilim dalında lisansüstü eğitim yapmaları gerekmektedir. Aynı bölümde olmak kaydıyla atandıkları anabilim dalı ile lisanüstü eğitim yapılan anabilim dalının değiştirilmesi yüksek öğretim kurulumunun alacağı karara bağlıdır. - +1 yıl
Benim hangi üniye yerleşebileceğimi yine YÖK mu belirliyor?
Yorumları okudumda çoğu saçmalamış fikirler düşünceler vs bunları geç sosyal yaşamında bişeyi etkilemez sen oxforda lisans yapmıyorsun sonuçta.
Üniversiteler akademisyenler için belirli kontenjan açarlar her üniversitenin puanı değişken olur. Ales puanı çok yüksek olmalı aynı zamanda lisans diploma notunda yüksek olması etkili olur yds çok yüksek olmasına gerek yok başlarda fakat doktorayı verirken iyi bir ingilizce puanı gerekicek. He bu aldığın puanlar ile sıralamaya giriyorsun bu sıralamada örn ilk 5 i alıyorlar başvuranlardan. Bu şekilde işte ben akademisyenlik yaptım çünkü13 Yorumla- +1 yıl
Peki bu sıralama da önde olmak için ne yapmalıyım? Yani ales yds ve ortalamanın iyi olmasına ek olaraj neler yapabilirim?
- +1 yıl
Evet buna gerçekten çok sevindim bir sürü yalaka olmalısın diye yorum geldi :( emeğimle çabalarımla bir şeyler yapıp iyi yerlere bileğimin hakkıyla gelmek istiyorum. Söyledikleriniz içimi rahatlattı.
+1 yılKardeşim her şeyden önce Yüksek Lisans yap. YL için seçtiğin danışman hocanın mevcut yönetime yakın olmasına dikkat et. Eğer böyle bir hoca seçersen sana bir projeden destek sağlar, ücret alırsın. Kısa bir lisans tezinden sonra doktoraya başlarsın ve hemen ardından geçici kadron gelir. Zaten komisyon hocanın aracılığı ile yönetime yakın kişilerden oluşacağı için tez komitesinden sınavsız geçersin. Güle eğlene 3 yılda doktoranı bitirir sonrasında kadro sıkıntısı çekmezsin.
Yani öncelikle YL HOCASI iyi araştır ;)05 Yorumla- +1 yıl
Peki YL için iyi hoca ve hocayla aramın iyi olması gerek. Evet bunu anladım. Bu yola başlarken neler yapmalıyım nasıl ilerlemeliyim? Tavsiyelerinize ihtiyacım var.
- +1 yıl
Valla en az 5 yıl YL ve Doktora süresince bu seçeceğin hoca ile çalışacaksın. Birde hangi Üni. de olacaksın bilmiyorum. Bazı Üni. lerde kurul hocayı kendisi tayin ediyor. Sen öncelikle ders ve tez konunu belirdedin mi? Kafanda nasıl bir tercih planın var onu netleştir.
- +1 yıl
İstanbul Üniversitesindeyim büyük ve köklü bir üni olduğu için zor olacak gibi:(
- +1 yıl
Hangi bölümdesin? İÜ sürekli olarak bir dünya akademisyen alıyor, bence şanslısın.
- +1 yıl
Aa çok sevindim eğitim fakültesinde okuyorum ben. Ve geleceğim için daha Parlak bir yol arıyorum.
Birçok yorum yanıltıcı arkadaşım. Araştırma görevlisi olmak için yüksek lisans mezunu olman şart değildir. İlana göredir bu durum. Bazı ilan vardır lisans mezunu yeterlidir, bazısı yüksek lisans yapıyor olma şartı arar, bazısı mezun olma... Ales, yds ve not ortalaması gerekir. Ayrıca biraz yalaka olman lazım, nabza göre şerbet vermen lazım. Türkiyede akademisyenlik bilim adına yapılmıyor, ben de gördükten sonra anladım :)
111 Yorumla- +1 yıl
Peki CV de neler olmadı gerekiyor yani bu bir yarış ve herkesin onune geçmek için farkın olması gerek bu nasıl mümkün olur?
- +1 yıl
Açıkçası, zaten kadro açılınca kişiye özel açılıyor :) Yani örneğin o bölümde yüksek lisans ya da doktora yapan biri vardır, ve yetkili merci ile arası iyiyse kadro açılır ona ve de onun özelliklerine göre açılır ki kimse başvuramasın :) Örneğin, falan filan kongresine katılmış olmak gibi... Bunun dışındakiler için ise ilanda yazan kriterler farklılık gösterir. En iyisi yüksek lisansa başlayıp olduğun bölümde göze girmek, işin kolaylaşır. Ama tabi, doktora yapıp kadro alamayan da var... Ve maddiyata gelirsek, evet, çalışmıyorsan yüksek lisans ve doktora hakikaten maddi külfet.
- +1 yıl
Yani döndük dolaştık işin ucu yine arkanda dayın olacak sana yol açacak biri lazım. :( bu iş çok mu zor? Yolun başındayken vazmıgeçmeliyim?
- +1 yıl
Valla bölüme göre değişiyor aslında, bazı bölümlere artık fazla kadro yok. Örneğin ben biyoloji mezunuyum, master bitti. Master süresince bu işi yapmak istediğimden emindim ve çok severek çalıştım tez dönemi boyunca, ayrıca tübitak projelerindede görev aldım. Lakin; zaman içinde gerek bölümümdeki kadro sıkıntısı gerekse bu işin dediğin gibi arkanda dayı olmasına dayanması sebebiyle vazgeçtim. Doktora yapmayı hala istiyorum ama işim olursa.. Çünkü işin olmadan bu işe baş koyup ortada kalmak da var, bir bakmışsın yaş 35 olmuş ama sen hala kadro bekliyorsun.. Ee yaş geçince de iş bulman çok zor. Yani iyice düşünüp tartıp öyle kararını ver.
- +1 yıl
Anladım ben eğitim fakültesinde okuyorum. Ve akademisyen olmayı gerçekten istiyorum. Ama maddiyat çok zorlayabilir:( çok masraflı olursa karşılayamayabilrim::( öyp ne peki?
- +1 yıl
Maddiyatı şöyle düşün, eğer proje olursa görev alırsan burs sana yeter. Ama cebinden giderse normal lisanstaki gibi para harcanıyor. Öyp ise; ösym'nin yaptığı bir uygulama. yine öğretim görevlisi oluyorsun. kontenjanlar açılıyor, orada kriterlere göre başvuru yapıyorsun. ales, yds, not ortalamasına göre aynı öss gibi sıralama yapılarak seçiliyorsun. öğretim görevlisi olduğun durumda da görev aldığın yere gidiyorsun, tek sorunu sözleşme imzalatıyorlar, eğer bırakırsan tazminat ödüyorsun ya da yds'yi geçememiş olanlar için eğitim veriliyor bir süre, o dil eğitiminden sonra sınav yapılıyor o sınavı veremezsen de tazminat ödüyorsun. Öyp ile yerleşen arkadaşlarım var, normal yoldan kadroyla pek farkı yok bu tazminat dışında.
- +1 yıl
Bu kriterleri karşılıyorsam yök beni istediği yere mi yerleştiriyor?
- +1 yıl
Teşekkür ederim gerçekten çok işime yaradı verdiğin bilgiler. Öğrenmek istediklerimi oğrendim size çoook teşekkür ediyorum:)
- +1 yıl
İyi dilekleriniz için Teşekkür ederim :)
+1 yılnot ortalamanın iyi olması gerek ama bazı okullarda çok da sıkıntı değil ingilizce istemeyen okullarda var ayrıca ama çokça makale okuyacağın için ingilizcenin iyi olması gerek ve kendi okulunda kalırsan tanıdığın hocalar olması sebebiyle tercih sebebi olabilirsin hocalar kendi öğrencilerini ister ilk olarak
02 Yorumla- +1 yıl
Peki istenilen aday olmak için ne gibi ozelliklerim olmalı?
- +1 yıl
hoca yalakası olman lazım zannımca
çok kolay zor değil ama uzunzaman ister... lisanstan sonra yüksek lisans yapıcaksın 2 veya 3 yıl tezli olursa daha iyi olur. sonra çalışman gerekecek işte çalışırken derste çalışacaksın alese gireceksin.75-80 alırsan atnman garanti tambi patron yök burda... dil içinde yds ye gireceksin. ama yaklaşık 25-26 yasından önce imkansız gibi... ggözüküor...
02 Yorumla- +1 yıl
Yüksek lisansdan sonra hem çalışıp hemde sınavlara mı hazırlanmalyım?
+1 yılBende istiyorum inşallah da olucam ama evet maddiyat istiyor baya, yabancı dil için kurs vs uğraşma derim direk yurt dışına çık bikaç ayda anadilin gibi öğrenirsin okul bitene kadar da cv için ordan oraya koşturmak gerek tabiki ama istersen herşey olur emin ol yeterki hırs yap :)
03 Yorumla- +1 yıl
Ya yurt dışına çıkmak gibi bir şansım yok açıkçası ingilizce düzeyinde iyi sayılmaz :( inglizceyle mi başlamalıyım yola?
- +1 yıl
ingilizce kesinlikle anadil gibi olmalı haberin olsun ama tabi ben iyi bir akademisyen olmak için diyorum yoksa şart değil bölümüne bağlı şart olup olmaması :)
- +1 yıl
Peki başka neler yapmalıyım sen nasıl bir yol izledin yardımcı olur musun bana?
Maddi acidan yuk cunku cogu universitlerde bu olay yok lisans mezunu olacaksin ortalaman cok iyi olacak. Baslayacaksin alese gireceksin mantiga dayali zor bir sinav daha sonra 160 sorudan guz ve bahar cok iyi ciksrtacaksin. Olmaz demiyorum ama calisirsan olur...
00 Yorumla
+1 yılBu ve tüm sosyal siteleri unut...:) Arkadaş sayın anında 2 ve daha aza inecek. Erkek arkadaşın varsa vakitsizlikten ayrılacaksın... Sonra YL. ALES puanı, ÖYP (Öğr. Üyesi Yetiştirme Programı)...
06 Yorumla- +1 yıl
Bunlara sahip değilim zaten:( evet ben akademisyen olmak istiyorum ve neyden vazgeçmem gerekse vazgeçebilirim. Ama nasıl bir yol izleyeceğimi bilmiyorum. Bilgilendirilmeye yönlendirilmeye ihtiyacım var. Yardımcı olur musunuz?
- +1 yıl
İki sevgilim de akademisyendi.. İnan bana tekrar düşünmelisin...
- +1 yıl
Sevgililerin ilk olarak senden mi vazgeçti?
- +1 yıl
Hayır, ben ilgisizliğe dayanamam. İlkini bıraktım, ikincisi her akademisyen bir olmaz dedi... Oluyormuş :D Öküz oluyorlar sosyal ilişkilerde... Yontamıyorsun da...
- +1 yıl
Ayrıca, imzalattıkları sözleşme yüzünden başın derde bile girebilir..
- +1 yıl
Harika bu gecenin felaket tellalı seçildin.:(
öncelikle alese girmen gerek. ve öyp ye başvurmalısın. öyp puanı hesaplanırken alesin %60ı yds nin %15 ve okul ortalamasının %25i toplanarak öyp puanın çıkar. bir üniye girebilmek için en az +75 puan toplamalısın.
02 Yorumla- +1 yıl
Peki CVi için sertifikaların falan katkısı var mı?
+1 yılEvi barkı satıp genişçe bir kütüphaneye yerleşmen lazım.
11 Yorumla- +1 yıl
İyi fikirmiş:)
öyp denilen bir zımbırtı var.
ales dil ve not ortalaması ile alınıyor.
sözleşmeli akademisyenlik. tanıdığım bir iki arkadaş var. ama kazanması zormuş. özellikle yeni açılan bazı dallar için çok iyi.03 Yorumla- +1 yıl
Zor olsada deneyelim bakalım.
- +1 yıl
zor tabi.
@neslinur haklısınız. ancak bu olay aslında sadece bir anda açılan ilahiyat fakültelerine eleman ihtiyacı için açılmış bir durum idi. bu nedenle öbür bölümlere çok çok az kontenjanlar açıldı.
yani göstermelik. zaten gereksiz bir şey onlar için. bu yüzden pek denetlenmiyor onlarda. torpil de ne yazık ki kaçınılmaz oluyor. ve ayrıca hocalar gözünde de geneli tanımadığı adam istemez. özellikle öyp olayı sıkıntı oluyoronlar için. onlar bu olaya bu yüzden torpil gözünden de bakmıyor.
+1 yılbende akademisyen olmak ıcın çabalıyorum ama sıkıntılı baya kontejan varsa başlıyorsun mesleğe ve ALES'den iyi bir puan almak gerekiyor...
05 Yorumla- +1 yıl
Ales e girdin mi? Sınavda çok mu zorluyorlar?
- +1 yıl
Canım ben daha girmedim ama zormuş açıkçası...
- +1 yıl
Yorumları oku belki fikrin olur.
- +1 yıl
Güzel sorun için teşekkürler banada yardımcı oldu.
- +1 yıl
Aklına takılanları yaz belki bilen vardır cevaplar,
Yüksek lisans yapıyorum, doktora yapan ve akademisyen arkadaşlarım var biraz uzun bir süreç ve duruma göre değişiklik gösterebiliyor. Bunları yarın yazarım uykum geldi :)
01 Yorumla- +1 yıl
İyi geceler ama yarın cevap bekliyorum:)
Yuksek lisNslar makaleler felan derken omrun kitaplarla gecer
03 Yorumla- +1 yıl
Şikayetim yok kitaplarla aram her zaman iyidir.
- +1 yıl
İnşallah
teeknik bir yaklaşım olmasada gözlemim sonucu şunu diyebilicem bir konu, hakkında a kenddi fikirleerrin değil de o akademik ortamın hisslrini ve düşüncelrini tasvir ettiğin sürece yükselm ve başarı kaydedebiliceğin sıkıntılı bir ortam
04 Yorumla- +1 yıl
Aa gerçekten farklı bir yorum geldi ve bu benim hayal ettiğim ortama çok aykırı :(
- +1 yıl
Umarım öyle bir ortamla karşılaşmam
Gizli Üye(30-35)+1 yılAles e gireceksin 70 ustu alcaksin dilin varsa en az 55 ustu alirsan iyi olur sonra TEZLI yuksek lisansa basvurcaksin sonra doktora...
04 Yorumla- +1 yıl
Ortalama kaç yıl sürüyor?
Cevap sahibi+1 yılIki yil yuksek lisans dort yil doktora sonra yrd doç doç prof luk ama sana bagli
- +1 yıl
Uzun bir süreç. Yüksek lisans yaparken falan çalışabiliyor muyum?
Cevap sahibi+1 yılTabi calisilabilir
Okumaya araştırmaya meraklı Olmalı, notları ve hocalarla arayı iyi tutmalı :)
01 Yorumla- +1 yıl
Okumak araştırmak benim işim ki bu yüzden istiyorum akademisyenliği
akademi bitirmek :) şaka bir yana en önce sağlam torpil veya gekiçi fizik lazım bilgi falan sonra ki iş kime ilgilenmiyor bile onlarla...
05 Yorumla- +1 yıl
bilim insanı olmak istiyorum ben ne kadar çirkin şeylerden bahsediyorsun:(
- +1 yıl
evet çirkin şeyler ama hepside üniversitenin gerçekleri... ben orada hakkıyla gelmiş bir tek hoca görmedim ki ya siyaset ya cinsellik ya da torpil bilgi ilim sonraki şeyler hatta en son onlara bakıyorlar... malesef üniversitelerin başı çok aşırı derecede boş hiç bir denetleme yok özerk yapıda tamamen
- +1 yıl
Üniversite okuyorum ve o kadar emek verip geldiğimiz eğitim kurumlarının bu iğrenç halini görmek gerçekten kötü ama bazı şeyleri kabul edemiyorum ya bilimin ilimin önde olması gerekirken onceliklern böyle çirkin şeyler olması tiksinç, kabul edilemez:(
ales yds ve not ortalamarından yüzdelik alınıp bir puan hesaplanıyor sıralama oluyor en güzel yontem mille egitim bursu ile olmak y dısına burs veriyor gelince y doc olarak işe baslıyorsun
00 Yorumla
+1 yılTezli yüksek lisa lisans ve tezsiz yüksek lisans vardır. Maliyeti özel üniversite ile devlet üniversitesi arasında bayağı farklıdır.
06 Yorumla- +1 yıl
Bu fark ne kadardır?
- +1 yıl
Devlette tezsiz yuksek lisans için 7 bin lira filan oderken ozelde iki katına çıkabiliyor. Ne okuyorsun
- +1 yıl
Eğitim Fakültesinde okuyorum. Ve tek parlak fikir akademisyenlik gibi geliyordu da gelen yorumlardan sonra gözüm korktu:(
- +1 yıl
Korkmana gerek yok. Bölümün biyoloji kimya vs gibi bilime daha yakın bir bölümse hic beklemeden tezli alese hazirlan derim alacağın yüksek puan arti olacaktir tabii ingilizce sart. Ondan ziyade aleste okul puanı aranmaz 2.00 ın üzerinde olan herkes yapabilir ve zor da değil yeter ki azimli ol.
- +1 yıl
Gerçekten mi 😖 tezli alese hazırlanıyorum ve İngilizcemi iyi bir seviyeye getiriyorum. Bunlar dışında neler yapmalıyım? Bana yardımcı olur musun?
- +1 yıl
Ingilizce ni üst düzeye taşımalısin sonra alese girip yabancı dil sinavi yani yds ye girmelisin yeterli puanı alırsan islerin daha kolay ilerler. Maaliyeti de fazla tabii onu da düşünmelisin.
hangi bölümden mezun olduğunun yds puanı üzerinde etkisi büyük. ortalamanın en az 3 olması ve ales ten en az 85 almalısın.
00 Yorumlaher şart ve koşulda önce yalakalık master'ını bitirmen lazım.
08 Yorumla- +1 yıl
Diğerleri tamam da ben ondan kalırım geçemem heralde:(
- +1 yıl
Evet bilimle uğraşması gerekn insanlardan böyle şeyler görmek gerçekten kötü keşke emeğimizle bişiler yapabilsek:(
- +1 yıl
Yurtdışında eğitim şansım yok:(
- +1 yıl
:) haklısın ben elimden geleni yapmalıyım:)
Ilk once yalama olman lazim hocalarina karsi sonra alesten yuksek bir puan alman lazim yuksek lisansi bitirince dil sinavina girip 60 civari puan alman lazim
02 Yorumla- +1 yıl
Evet bir çok yorum geldi yalaka olmalısın diye biz en başta kaybettik o zaman yalakalık yapabileceğim bir şey değil:(
bende çok isterdim şu an kariyer planm farklı yorumları okuduktan sonra benim için çok zor
04 Yorumla- +1 yıl
Aa neden hemen vazgeççme istiyorsan yaparsın.
- +1 yıl
Ama böyle kendini şartlama yapabilirsin belki.
- Kızlar Bir Adım Öne konusunda 1,1b cevap paylaştı.
+1 yılNot ortalaman yüksek ve bölüm başkanın gözüne girip asistanı olarak seni seçmesi en garanti yöntem.
02 Yorumla- +1 yıl
Hıımm anladım. Başka neler yapmalıyım nasıl bir yol izlemeliyim?
- +1 yıl
Ales'e girip alabileceğin en iyi sonucu alacaksın ve yüksek lisans, doktora eğitimine devam edeceksin.
Ales yds falan bende hazırlık okdum bir senede uzattım napsam bilemiyorum 2 sene daha çok geliyor
02 Yorumla- +1 yıl
Zorlu bir süreç olduğunu söylüyorlar:(
Ales kpds toefl gibi sınavlardan belirlenen notları alman gerekiyor
08 Yorumla- +1 yıl
Yüksek notlar yeterli olmayabiliyo ekstra neler yapmalıyım diğerlerinden farkım olmalı ki önlerine geçeyim. Kendimi nasıl geliştirebilirim?
- +1 yıl
Yok yeterli oluyo bunların hepsine girip belirlenen puanları alman gerekiyo en son ales 80 kpds 70 di diye hatırlıyorum daha sonra her okulun akademisyen alım zamanları var mesele geçen ay alınıyodu devam ediyo olabilir başvuranların başarısına göre kabul ediliyo tabi bunda mezun olduğun okul da önemli mesela sen atıyorum katü'den mezunsun ne master yaptın ne tezin var ne bir sertifikan ama sınav puanların yüksek başka biri varsa atıyorum İstanbul üni mezunu tez vermiş master yapmış ama puanı senden biraz düşük onu tercih ederler. Veya yurt dısında okumuşsan direk öne geçersin başka bir yolu daha var oda sektöründe belli bir başarıya ulaşdıysan vakıf üni. lere muhtemelen 7-8 bin tl maaşla alınırsın ama geçici personel gözüyle bakarlar
- +1 yıl
ben İstanbul Üniversitesinde okuyorum. Bunun katkısı olur mu yani? Ales kpds yds veya toefl de yüksekpuan ve yüksek lisans doktora yapmalıyım. İzlemem gereken yol bu dimi? Son söylediğinizi anlamadım ama:(
- +1 yıl
Son söylediğim düşük bir alternatifti öğretmenlik için. Dediğim gibi bu söylediğim sınavların hepsine girio devletin koyduğu baraja ulaşman lazım hepsinde ayrı ayrı zaten 1 kere girmek yeterli hepsine ömür boyu geçerli İstanbul üni de katkı sağlar tabiki ilk işin okulun son yılında bölüm başkanına asistanlık yapmak istediğini ve daha sonrasında da devam etmek istediğini söyle ilk zamanlar 1. sınıfların dersine girersen hoca yokken okul bittikten sonra da düzenli olarak ders verirsin
- +1 yıl
Peki bu süreç ortalama kaç yılımı alıyor?
- +1 yıl
Nasıl yani? 1yıl sadece?
+1 yılNotlarının yüksek olması lazım, yüksek puan alman lazım ve en önemlisi çok büyük yalaka olman lazım.
05 Yorumla- +1 yıl
Yalaka olmak yapamacağım bişi:( çok zor olsa gerek:(
- +1 yıl
O yüzden kaybediyoruz ya. Dikkatli bak bir yerlere gelmiş insanların %99'u yalaka.
- +1 yıl
Doğrudur:( ama bu işin bir oluru olmalı. İnsanlar buna emek harcıyor ve birinin kapısında kopek olmazsan yola devam edemiyorsun:(
- +1 yıl
Öyle ama yalakalıkla millet işi yürütüyor vallaha. Yalaka olsaydım şu an çok para kazanıyordum. Yalakalık bize göre değil. Kısacası halimiz duman olmuş.
- +1 yıl
Malesef Türkiye burası nabza göre şerbet vercen:( gerçekten halimiz duman:(
Öğrenci işlerinin telefonunu almakla başlayabilirsin.
03 Yorumla- +1 yıl
:) niçin lazım olacak?
- +1 yıl
:) haha doğru:)
+1 yılburada olmamam gerekir bikere git kır dizini dersini çalış :)
01 Yorumla- +1 yıl
Haklısın:) ama önce araştırıp ne yapmam gerektiğini öğrenmem gerek:)
+1 yılönce ales sonra yds tabi bunlar otomatik olarak maddiyata bakıyor.
06 Yorumla- +1 yıl
Tabi ama iş sadece sınavla bitmiyodur dimi?
- +1 yıl
mülakata tabi tutuluyorsun bu koşulların ardından. tez yazıyorsun :)) 2 yıllık yüksek lisans eğitimi var ayrıca
- +1 yıl
Yüksek lisans için tezimin kabul edilmesi mi lazım? Diyelim 2 yıllık eğitimi alıyorum sonrası nasıl bir süreç?
- +1 yıl
hayır eğer belli kriterlere uyarsan 2 yıllık yüksek lisansa başlıyosun tezi bu süreç içinde yazıyorsun
- +1 yıl
Anladım YL sı bitirmek için tez yazıyorum. Sonrasında başlayabiliyor muyum?
- +1 yıl
mezun olma tezi ayrı
+1 yılDil + not ortalamasi + hocalara yalakalik = akademisyenlik
00 Yorumla@halimizdumanolmuş hiç böle bir çabam olmadı ben zaten doğuştan popstarım.
00 YorumlaSadece yüksek lisans yapsam olabilir miyim doktora gereklimi
04 Yorumla- +1 yıl
Galiba edindiğim bilgilere göre gerekli.
- +1 yıl
Baya meşakkatli bir şey:(
- +1 yıl
Akedemisyen olmak için doktora şart değil.
Yds den 70 den yuksek almaya bak yuksek lisans yapman lazim lisans not ortalaman yuksek olmali bla bla bla
00 Yorumla
+1 yılAlesden iyi bir puan ve ingilizce lazım tabi refaransda maddiyat olarakta tabi
02 Yorumla- +1 yıl
Ki birazda şansa ihtiyacım var galiba?
- +1 yıl
Aynen :) sonuçta sende daha iyi bir puan refarans ingilizcesi iyi olanlar olabilir :)
Gizli Üye(36-45)+1 yılales ve ydsden 90 üstü al maddi olarak burs kredi felan takılırsın
08 Yorumla- +1 yıl
Oww doksan üstü mu? Bu sınavlara nasıl hazırlanmalıyım?
Cevap sahibi+1 yılbence ales çok zor bir sınav degil şimdiden başlasan alırsın 90 bol soru çözüp pratik yapman yeterli fazla bilgi gerektirmiyor yds zor diyorlar girmedim bilmiyorum
- +1 yıl
Diyelim ales iyi geldi. Başka nelere ihtiyacım var? Kendimi nasıl geliştirmeliyim?
Cevap sahibi+1 yılhangi bölüm okudugun önemli bence ugraştıgına degmeyecek bölümler var
Cevap sahibi+1 yılales ortalaman ve dil sınavından hepsinin ortalamasını alıp seni mülakata alıyorlar sonra zor ve meşakkatli sürec başlıyor
- +1 yıl
Eğitim okuyorum ve eğitim bilimiyle ilgilenmek istiyorum. önu kapalı mıdır ki?
Cevap sahibi+1 yılonu bilmiyorumda mesela ben matematik okuyorum ama önü kapalı bu işin bölümler kapatılıyor ögrenci gelmiyor
- +1 yıl
Doğru duymuştum bölümler kapanıyor diye.:(
Gizli Üye(36-45)+1 yılNot ortalaman yüksek ve kurulda tanıdık ve güzel bacak
06 Yorumla- +1 yıl
Heyy bilim insanın güzel bacağa ihtiyacı yoktur tıkır tıkır işleyen bir beyin yeterli. Ki bende buna güvenerek yola çıktım.
Cevap sahibi+1 yılNo no no sen daha hayal aşamasındasın.. Daha ünv yeni olduğun belli bazı görünen gercekler vardır ama Görünmeyen gercekler daha çoktur...
- +1 yıl
Daha mezun olmadım ama yapmayın ya bu ülkenin geleceği eğitimcilerin elinden geçiyor ve biz ne ara Atatürk un bilim için gösterdiği yoldan çıkıp öyle pis bir bataklığa battık? Gerçekler mi?
Cevap sahibi+1 yılBölümün nedir senin?
- +1 yıl
Eğitim fakültesinde okuyorum
Cevap sahibi+1 yılSizin bölümde zor... Ama okulun bittiğinde anlarsın beni.. Bildiklerimi bir saysam küçük dilini yutarsın
+1 yılİstediğin üniversitenin şartlarına bakabilirsin.
00 Yorumla
+1 yılHocaların yalakasi ol yeter.
00 Yorumla
+1 yılIyi bir ales puanı.
00 Yorumla
+1 yılprofil resmini değiştirmekle başlıyabilirsin :)
00 Yorumlabir akademisyene yamaklık yap
00 Yorumlahocalarla aranı sıcak tutman lazim
00 YorumlaNotlar, lisans, doktora, yüksek lisans. vs.
00 YorumlaOkuyacan bol bol
00 Yorumlacevap belli ama yazamam
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBen academic yenim. sorularini cvplaya bilirim
013 Yorumla- +1 yıl
Öncelikle akademisyen olmak için hangi şartları sağlamam gerek? Neler yapmalıyım?
Cevap sahibi+1 yılLisans bitmesi gerekir
Cevap sahibi+1 yılUluslar arasi ingilizce sinavlarindan veya yds den gecerli not alman lazim
Cevap sahibi+1 yılOncelikle burada cok sacma yorumlar yapilmis bir cogunun gecerli yani yok
- +1 yıl
Lisans ders notu ortalamasının kaç olması lazım Ales puanımın kaç olması lazım? ve yds veya toefl den ne kadar puanlar almalıyım?
- +1 yıl
Benim gerçekten bilgilendirilmeye ihtiyacım var yönlendirilmeye ihtiyacım var. Akademisyen olmak istiyorum ve ne yapmak gerek? Kendimi nasıl geliştirmeliyim? Akademisyen olmak için nasıl bir süreçten geçmem gerek? Bana yardımcı olur musunuz?
Cevap sahibi+1 yılLisans not ortalaman 3 uzeri olmasi veya daha yuksek olmasi sansini artirir.
Cevap sahibi+1 yılAlesten 80 uzeri almaya calis. hangi bolum mezunusun
Cevap sahibi+1 yılYds sinavini tabani universitelere gore degisiyor. ama 50 den asagi puan aldigin zaman gic bir yere basvuramiyosun genellikle bir cok universite 50 uzeri istiyor.
- +1 yıl
Eğitim Fakültesi okuyorum daha mezun olmadım. Peki mezun olduğum üniden başka bir üniye başvurabiliyor muyum akademisyenlik için?
Cevap sahibi+1 yılTabiki istedigin university olabilir. :)
- +1 yıl
İstanbul Üniversitesinde okuyorum ve eğitim fakültesinde okuyorum. Eğitim bilimiyle ilgilenmek istiyorum. Çok zor mu bu bolüm için?
- +1 yıl
Peki ales yds ve not ortalamasından başka faktörler neler? Yani CV için gereken sertifika falan? Kendimi geliştirmek ve akademisyenliğe katkısı olacak ne gibi şeyler yapabilirim?
Gizli Üye(36-45)+1 yılBir ucu cinselliğe dayanıyor sanırım
00 YorumlaAlese gireceksin
00 YorumlaÇok çalışmalısın :)
00 Yorumlayalaka olunmalı
00 YorumlaÇok kolay değil.
00 Yorumla
+1 yılYoo oyp var :)
02 Yorumla- +1 yıl
Oyp ne? Nasıl başvurucam?
- +1 yıl
Ales yds ve ortalama lazım :) uzun mesele baya
Öyp..