Jeoloji mühendisliği önemli bir meslek mi?

Jeoloji mühendisleri ülkemizde az maalesef. Bu yüzden bu alanda mühendis yetişmesinin gerektiğini düşünüyorum. Önce bir jeoloji mühendisi iş bakımından ne yapar? kısa bir açıklama yapayım ardından tercih edip etmemek, karar vermek sana kalmış bir durumdur.
Jeoloji mühendisi; mühendislik, madencilik, yer altı suyu ve atık projelerde dahil olan, yürüten, petrol, haritalama programı ve planı geliştiren, özellikle yerleşim alanlarını ve çalışmalarını seçerek, yürüten kişilere jeoloji mühendisleri diyoruz.
Biliyorum birçok mühendis çeşitleri var ve eminim içlerinde zorlanıyorsun seçim konusunda. Ya okuyup işsiz kalırsam? Ya işimi bulup yeterli ücret alamazsam? Ya geleceği olan bir mesleği elde edemezsem? soruları beyninde uçuşuyor farkındayım. Sana tavsiyem seçim konusunda çevrenin yorumları elbette al bilen ve önerenleri dinle. Fakat, tercihi sen yapmalısın. Çünkü alanı okuyacak, bilecek ve mesleği edinecek kişi sensin. Bu yüzden aldığın kararlar, onayladığın tercihlere kimsenin müdahale etmesine izin verme...
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Rica ediyorum..
Ben jeoloji mühendisiyim. Özel bir şirkette tünel işi yapıyorum. Yani şu an gelirim 15.000. Daha yüksek alanlar var tabii. Ayrıca Bizim bölümden madencilik yapanlar da var petrol sondajları yapanlar var yurt dışında yine çalışan arkadaşlarım var. İngilizcen iyi olursa yurt dışına gidersen iyi para kazanıyorsun. Beraber daha önce çalıştığımız çocuk hatta benden sonra başladı mesleğe şu anda Rusya'da 80 bin lira maaş alıyor. Biraz sabır etmen gerekiyor ilk başta. Tecrübe kazandığın zaman çok rahat her yerde çalışabiliyorsun. Şu an madencilik büyük revaçta. Kariyer. net araştır bak özellikle maden firmaları bayağı bir jeoloji mühendisi arıyor. Açıkta kalırsın diğer arkadaşlar neye göre açıkta kalırsın diyor bilmiyorum. Bu ülkede maden tünel su sondajı bunlar bitmedikçe jeolojinin işi bitmez. Önemli olan çalışmak ve çalışmayı istemek. Mesleğimde 14 yılım çok şükür boşta kaldığım süre 7 ay bu zamana kadar. Onda da aileme biraz zaman ayırdım sürekli şehir dışında çalıştığım için hep ayrı kaldık bu süre içerisinde de birlikte zaman geçirmiş olduk. Ama farklı daha iyi bir yerler kazanabiliyorsan senin için daha iyi tabii. İnşaat mühendisleri çok ve işsiz yine aynı şekilde makine mühendisleri. Önemli olan tecrübeyi kazanıp kendini ispatlamak madencilik ve petrol şu zamanda revaçta.
Çok gerekli ve önemli bir meslek bak bugün deprem oldu Allah bir daha yaşatmasın ama jeoloji müh önem verip bina yapılan toprak ve zeminin onların belirttiği yerlerde yapılsa belki can kaybımız olmayacaktı bir tek bina yapımı değil yer altı jeotermal kaynaklar vs her şey onların sayesinde dediğim gibi güzel bir meslek kendini geliştirirken daha iyi olur ama rüşvet alıp bina izni verme sende
Ona bakılırsa bu ülkede mesleğin pek bi anlamı kalmadı tıp okumadığın sürece ki ben bile okumama rağmen gelecek kaygısı içindeyim o kadar eğitim almamıza rağmen önemli bir meslekte olsa sonuç hep bir şiddet hep bir ölüm hep bir hakaret değer görülmüyor maalesef o yüzden önemli önemsiz diye ayırmak pek bir şey ifade etmiyor sen işini ne kadar özenli ve insanlara ne kadar faydalı olabildiğinle ilgilenirsen sorduğun sorularım cevabını daha kolay verebilirsin kendine 🙂
Cevap
13Cevap
Babam jeoloji mühendisi. Bir devlet kurumu olan MTA'da çalışıyor. Zaman zaman petrol rafinesi, kömür ve maden yataklarıyla ilgili projeler hazırlıyor.
Ayrıca kimi zaman mahkemede bilirkişi olarak ifade veriyor.
Ama genç nesil bu mesleğe ne kadar önem verir bilemiyorum.
Güzel bir Meslek bence ama tabiki az tutuluyor Türkiye de düşünebilirsin veya bunun yerine Harita Mühendisliğine bakabilirsin
Hersey ortada oysaki hata hatalara sürükler durur
Kaderimizde buda mı vardı hayır yok tu sadece kuruldu onca guzel meslekler varken jeoloji mühendisliği seçmen düşündürücü hemde neyse iui akşamlar diliyorum
Bizim gibi ülkelerde maalesef önemi bilinmiyor. Bilinseydi bugünkü durumlar min. kayıplarla atlatılırdı.
Bölüm önemli ama sana ekmek vermez bu ülkede
Onun yerine Jeodezi ve Fotogrametri mühendisliğini araştır
Türkiye'de kıymeti bilinse bu kadar can mal kaybı olunur muydu sen düşün
Evet. Petrol rafineri tesisini jeologlar tasarlar ve çizer. Formülleri iyi bilirler.
elini sakladığım yerde jeoloji mühendisi var
Her meslek önemlidir...
Bir hafta çöpler toplanmasa...
Çoban sürüye sahip çıkmasa...
Pazarlıklar tezgah açmasa...
Düşün bakalım neler oluyor...
Aç kalırsın bu ülkede. Jeoloji mühendisleri kendi alanlarında iş bulamıyorlar.
ben Makine mühendisi olarak işsizim, jeolojiyi düşünemiyorum bile
Hangi uniden mezunsyn ben de makine muh okuyorum
Uludağ üni
Önemsiz meslek yok ama sıralamasından görüyoesun...
O meslek odtü boğaziçi itü vs bunlarda var mı hatırlamıyorum, bunların dışında asla okunmaz
Eğitim kalitesi düştü, nerdd okursan oku Allah yolunu açık etsin orası ayrı, ama odtü boğaziçi itü gibi okulları kazanmaya çalış
Onlar olmuyorsa gtü ve iyte yi araştırabilirsin
gtü, iytü, ytü
Bir etüt olmuş 4.5 5 binlira piyasada tutulursan ayda 4 5 tane etüt yaptığını düşün
Ben bu işin içindeyim projelerde olursa arada ruhsat işleri felan
Sen sadece yeteneğine güven
Önemli olmaya önemlide ıssız kalırsın büyük ihtimall önu kapalı
İlgi çekici bence okumak lazım
Öyle ama eskidendi şimdi iş sıkıntı.
Çok para kazandıran bir iş
Hiç önemi yok copculerden farkı yok
Bence evet
En İyi Cevap