Tabiki biliyorum, öğretim benim mesleğim.. Eğitim , bireyin doğumdan ölümüne kadar olan hayatı boyunca , isteyip - istemediği, bilerek ya da bilmeyerek yaşamış olduğu deneyim ve aktarımların tümüdür. Öğretim ise buna göre belirli aralıkları kapsar, i. Bireye kazandırmak istediğimiz davranışları belirli bir mekan, belirli bir lkonu ve müfredat dahilinde, bireyin yaşına ve kişisel özelliklerine yöre yapılan sistemli aktarımdır. Her ikisi de bizim hayatımızın bir parçasıdır. Ama görselde daha mecazi bir anlam ile eğitimin aslında kişinin çevreye uyumundan ve görgü kapasitesinden bahsetmiş. Öğretim maalesef biraz işin akademik kısmını kapsıyor.
Diplomayı para kazanmak için alıyorlar. Eğitim eksik olduğu için birçoğu hüsranla karşılaşıyor. İş bulamadık iş bulamadık diye ağlıyorlar sonra oysa her üniv okuyanın mükemmel bir işe sahip olacağı diye bir kural yok. Bence kişi kendini keşfetmeli yeteneklerini ona göre hayatını odaklamalı böyle olursa hem eğitim hem öğretim olur. Her iki durumda da kendisi kazançlı çıkar. Tek bir noktaya odaklanmak başarı götürmez bana göre
Eğitim bir metoddur, bir şeyler kazandirmak adına birisine verilen akademik bilgiden oluşur çoğu zaman. Ama öğretim daha kapsamlıdır, hayatın her alanında vardır, her yaşta öğreneceğimiz nice bilgi ve deneyim vardır. Eğer bir şeyleri öğrenememiş, deneyimlememiş ve içselleştirememişse bir insan, istediği kadar diploma, mevki sahibi olsun yine de eğitimsizdir...
Ben açıkçası kendimce eğitimin her daim , anne karnından itibaren aileden, çevresindeki durumlardan gördüğü, insanın yaşamı boyunca aldığı yazili olmayan edindikleridir.
Öğretim ise okuldan itibaren devam eden kitabi bilgilerdir. Aslında okulda edinilenlerin hayata aktarılması gibi eğitimin bir parçası gibi düşünürüm.
Eğitim verilen dir, öğretim alınan. Öğrenmek isteyen öğrenir, istemeyen eğitilir. Hele birde diploma denen kağıt parçasını üstünlük tescili sananlar var ki yazık.
Bu tür kişiler zaten iş hayatına atıldığı zaman anlıyorlar diplomanın ne kadar boş olduğunu, kendini geliştirmenin esas olduğuna focuslanıp, var güçleri ile dil öğrenmeye ve kurs görmeye başlıyorlar.. Bunun da sürekli olması esas tabi.
Eğitim vericidir öğretim alıcıdır. Alan ve veren öğretici ile öğrenendir. Ne kadar çok verilirse almak isteyen de almak isterse o kadar çok alır. Bilginin işleyiş biçimidir.