Ama uzun bir yazı olduğundan buraya sığmıyor o yüzden ben de notlara yazıp ekran resmini aldım:
https://www.hizliresim.com/k95xwqf
Ben şu anda 2 yıllık bir bölümün son senesindeyim 4 yıllık bir bölüme geçmeyeceğim bunun yerine bir yere girip çalışacağım iş öğrenmek için maaşına bakmadan. bence sende öyle yapmalısın yani en başta tabii ki maaş hep düşük olacak ondan kaçarın yok bir anda yüksek maaşlı bir yere giremezsin zaten sen işi öğrendikçe maaşın zaten artar sen ne kadar iyi olursan o kadar artar tabii sevdiğin bölümse bu. istemediğin bir bölümünü okuduysan bence bir daha üniversite oku istediğim bölümü. Biraz devrik cümleler oldu ama bence anlaşılır kusura bakma.
Bende aynı senin gibi düşünüyorum zaten. Başta ben de maaşa bakmam ama bu işyerinde maaşım ben gelişsem de hep sabit kalır ya da en fazla 1-2 bin₺ yükselir. Yani ben burada biraz tecrübe edinip başka bir yere işe girmeyi düşünüyorum. Ve başka yere gireceğim zamanda diplomaya bakıyorlar o yüzden kararsız kaldım ya.
Sana okuda diyemem çalışta diyemem ama ne yaparsan yap kendini geliştireceğin bi ortam oluştur derim ayrıca ben karşılıksız gelen iyilikleri seven bi adamda değilim birilerinin destekleri ve fikirleri ile ilerlemek onun görüşlerini yaşamak olur ne o adami dinle nede buradan birisini simdi yap kendine bi kahve yak mumu al eline kalemi iki tarafinda artılarını eksilerini yazarak düşün doğru cevap çıkacaktır
4 yıllık lisans kazan ve oku. 4 sene mezunlar bile iş bulamıyor 2 yıllıklar zor kendi alanında iş bulur imkanlarını genişletmen için eğitim alman gerekiyor
Cevap
57Cevap
Eğer zamanın varsa olabilir yoksa sadece universite olabilir yani kararı senin vermen gerekiyor
müşteri temsilciliği ya da pazarlama ile ilgili iş yerinde yükselebileveğin iki yıllık bir meslek okusan acaba hem orada yğkselirsin hem de elinde işine dair belge olur ofis ortamında çalışıyor olmak eminim ki rahattır bende ameliyathane hizmetleri okuyorum ama okul dışında mali müşavirin yanında çalışıyorum ikiside alakasız ama hastanede çaşışmaktansa büroda çalışmak bana daha iyi geliyor bu yüzdrn büroya uygun bir bölüm okumayı düşünüyorum aemde böyle yapabilirsin işte yükselme imkanın yoksa imkan yarat ya da kendi bölümünün bir işine gir dış ticaret demişsin lojistik firmalarında iş bulabilirsin kolaylıkla buna inanıyorum ben şojistik okumayı çok istemiştim olmadı sen bunu yapabilirsin okuduğun bölüm dolayısıyla bilmiyorum bir çok seçenek var şunu yap diyemem ama okuma hevesin çol da yok gibi geldi eğer içinde istek varsa 40 yalında bile okursun kardeşimi liseye yazdırmaya gittiğimde okulda mğdğr yardımcısının sosyoloji okuduğunu yıllardır istediğini ama ancak yeni yapabildiğini öğremiştim 30 kusür yaşındaydı her dala özel bir değil bir çok örnek verilebilir aöa önemli olan senin neyi neyden daha çok istediğin önce buna karar vermelisin ben çok düşünür az konuşurum burayı bunun için açtım konuşabilmek için ama biraz abarttım sanırım umarım demek istediğimi anlamışsındır kafa açmak istememiştim..
Bence imkanın varsa bir lisans programını kesin bitir. en önemli olan şey o. ingilizce kursu sonraki aşama. ona her zaman gidersin. önce 4 yıllık okul defterini kapatırsan daha nitelikli iş bulma konusunda şansın artar. Başkalarının kafasını karıştırmaması için önce sen ne istiyorsun ona karar vermelisin bence.
Merhabalar. Fikirler derya deniz gibi gözüküyor fakat ; sizin isteminize bağlı bir şey bu. Fakat orada kalacağınızın bir garantisi yok, onun için kalkanı olan, yani sizi koruyabilecek bir yol da çizmeniz güzel olacaktır. Bu konuda üniversite veya bir başka başvuru aracınız olabilir.
Burası Türkiye bu tip ülkeler de girişimci olman gerekir ihracat odaklı ya da işin de akademik başarı elde edip Yurtdışına gitmen gerekir.
Türkiye de çoğu kişi siyasi partilere üniversite de başlayarak kariyer ve akademik faaliyetleri için çalışır.
Çünkü Türkiye gibi ülkeler de güçlü tarafta olup ünlü, güçlü insanlar ile tanışmak çok büyük fırsat kapılarını aralar
Çalışma hayatına girmediğin her senen boşa harcanıyor, çalışırken yüksek veya doktora yapabilirsin ama çalışmaya başlama zamanın ne kadar erken olursa o kadar deneyimli olursun, kaç okul bitirirsen bitirdikten sonra girdiğin işte ilk işin olacağı için deneyümsiz olacaksın 🤘🏻
Bence birileri ben yardım ederim dese de en büyük yardımcı kendin emin ol çevrende kimseler kalmaz bu işin birde maddi boyutu var maaş düşük kurslar pahalı ve kafanda var ki okumak içinde uhdesi kalmasın derim okumalı yaparsın kazanır
En son ki güncellemede ki bağlantıya gidip yazıyı okudun mu?
Okudum şimdi okumadan bile tahminim doğru çıktı bu hayatta kendine güveneceksin kimseye değil aile bile bir yere kadar yanında olur insan kendi ayakları üzerinde durmayı öğreniyor bilmeli
Ne söylesek bu devirde... Alağı tükürsen sakal, yukarı tükürsek bıyık. Yani okusan iş bulabilme imkanın zor. Çalışsan, kendin de diyorsun maaşım düşük olacak. Üstelik sen ne kadar çalışsan çalışkazanan patron olacak. Patron senin zamanından çalarak daha üst seviyelere çıkacak, ama sen ne yükselirsin ne düşersin kariyerinde. Sen çalışarak Patronun kazanması değilde, kendin çalılaran kendinin kazanmasını sağlayacak bir iş olması lazım bu devirde
Eğitim camiasını bilen biri olarak buna karar verecek olan sensin, ancak 4 sene sana boşa harcanmış zaman olarakta dönebilir. İş hayatında yapabileceğin bir iş varsa kesinlikle değerlendir derim. Hayata ne kadar erken başlarsan o kadar iyi.
Açıköğretim seçeneğini değerlendirebilirsin. Meslek edinmek ve mesleğinde ustalaşmak her zaman daha iyi olur. Üniversite günümüzde pek bir işe yaramıyor maalesef ama mutlaka açıktan da olsa lisans diplomasına sahip olmanda fayda var 😊
Şimdi sana diyecekler ki bu devirde üniversite okumak boş. Hiç öyle düşünme eğer derlerse çünkü sadece gerçekten isteyen insanlar başarıyor. Öncelikle ne olmak istediğine karar ver. Sonra sınava hazirlan bir sene dişini sık hayatın guzellesecek. Sana güveniyorum 💮
Bence birak bu universite islerini ve kendi isini kur evden yurutecegin bi is olabilir fazla sermaye gerektirmeyen bir is olabilir.
Kimsenin altinda ezilmeye degmez.
Zaten artik universite okumak bi olcut degil. Herkes universiteye bir sekilde gidebiliyor. Onemli olan hepsinin icinden herhangi bi farkinla siyrilabilmek. Kendine iyi bak.
Canım Türkiye de okumak zor okusan devlete borcun oluyor anlamsızca okul bitiyor işsiz kalıyorsun alanında iş bulamıyorsun mesela ben İngiltere de yaşıyorum burada okula gidenlere yıllık bi dünya para veriyorlar iş var imkan var sen bilirsin
Öncelikle kendine inancin olmalı hedefine ulaşmak için sen zaten kafanda ben bu işi yapmayacağım dersen zaten başarılı olmazsin. Sana tavsiyem 4 yıllığı geçiş yapman. Ama tabi ing. de öğren ekstra imkanın olursa dediğin yerde çalışmaya ya devam edebilirsin
öncelikle yeteneklerini geliştir derim. yabancı dil olur, ilgi duyduğun konu ile ilgili kurs vs olur, okul yerine bunları dene derim. birde işe girip çalışmak yerine kendi işini kurma noktasında adımlar atabilirsiniz. günümüzde en önemli husus gıda ve e-ticaret. en basit örnek verecek olursam 1 dönüm arsaya patetes ekmek bile en doğru tercih olur derim.
Ben 24 yasindayim dgsye hazirlaniyorum mezun oldugun bolumle olgili bir seyler yap sana sunu soyleyim tarih ogretmeninin atama gelmedigi ivin bir firmada satis muduru olarak calstgini gordum bu tarz seyler artik turkiyr sartlarinda normal olmus bende adam akilli 4 yillik iyi bir bolum okurum diyemiyorsan hic girme derim cubku hepso ayni kapiya cikiyor artik , gercekten nasibin neyse olsun kardes
Ben 2. Yi okuyorum son sınıfım ve yine giricem yks ye kpss desen çok uç geliyo işletmeden atanmak kiii torpil de devrede olunca ekstrem imkansız..
Cok guzel universitelerden mezun olup issiz gezen bir ulke ve gencleriz diploma oldugu halde issiz ise diplomasiz dusunemiyorum tabi ki her sey okul diploma egitim degil
hem çalışıp hem de dgs ile 4 yıllık üniversiteye geçip okuma imkanın varsa bunu dene istersen
hem çalış hem de açık öğretim okuyabilirsin illa örgün okumana gerek yok
Bence kesinlikle 1 dil öğrenmelisin. Enerjini buna yoğunlaştır..
Sınava gir açık öğretimden 4'e tamamla
ayrıca orada işe başla
Üniversite okurdum. Hiç bir özel sektöre guvenme, ters düşersiniz, isinizden olursunuz. Performansin düşer isinden olursun. Muhakkak oku. Daha iyi bir yer bulursun.
Sen kimseyi dinleme oku hatta 4 yıllıkta kesinlikle Erasmus yapmalısın ondan sonra Türkiye'den kaç acilen 😅
Bende 21 yasındayım ve senın gıbı sımava hazırlanıyorum o yüzden üzüldüm ama ben umutluyum ahahah
Kesinlikle işe girip çalışmalısın. Çünkü bir diploma aldığında da göreceksin ki hiç bir işe yaramıyor. Ha amacın sosyal çevre ve bilgi birikimse kesinlikle oku ama iş odaklı düşünerek üniversite okuma. Bizim ülkemizde geçersiz maalesef.
Bence dgs ye gir açıköğretim tercih et bi yandan da bölümünde ilgili işe gir hem tecrübe edinir iş öğrenirsin hemde okulun bitince elinde deneyim sahibi bir sen olarak istediğin yerde çalışabilirsin senin için daha iyi olur ben öyle yapıyorum şu an
@seminta02 ben dgs ile geçiş yaptım zor bi sınav değil tyt gibi düşün
@seminta02 yaparsın bence
Allah yardımcın olsun üniversite okusanda bişey olmayacağı için sen çalışmaya bak 4 yıl sonra hiç olmazsa 300 350 k para yaparsın okula gidersen borçla çıkarsın çalışırsan çalıştığın paraya kendi sevdiğin işini kurarsın bence tabi yinede sen bilirsin
Tekstil ölmeyen bir sektör ve yabancı dille beraber müşteri temsilciliği çok iyi bir meslek maaş açısından, stresli bir ortam fakat iyi kazanırsın. Bencede tavsiye veren kişinin fikri daha mantıklı güvenebilirsin.
Ise gir ama gelecegi olan bir sektörden basla para her zaman Ticarettedir girdigin iste de cevre yapmaya iliskiler kurmaya bak okudugun Üni seni ileriye götürmez 4 seneni heba etme ömründen
Dikey geçişi kazan ve açıktan 4 yıllık bir bölüm oku derim.
Eğer iş bölümün güzelse çalışıp evlenene kadar kariyer birikimi yapıp işini eline almanıda tavsiye ederim.
Iyi bir meslek sahibi olman icin kafandaki gereksiz seyleri birakman gerekir sevgili pesinde olmak gibi
boş ver okunarak bi bok olunmuyo hayata en kısa yoldan nasıl atılabilirim düşüncesine kapılmalısın bence
Işe girip çalışmalısın, üniversitenin önlisansıda, lisansıda hatta yüksek lisansıda artık bir işe yaramıyor.
Yaşın küçük ; ekstre bir diploma Alman daha iyi şartlar da iş imkanları açar sana ; kesinlikle git üniversiteye
Bana mezuna kalmak çok zor geliyor. Bence puanının yettiği bir şey yazabilirsin. Sonunda işsiz kalıyoruz zaten
Okuyanların çoğu boşa okuyor, sonuç a101-bim oluyor genelde, bence işe girip çalış, kazandığın para ile borsada yatırım yap geleceğini kur.
Beş sene üniversite okudum keşke eğitim hayatına harcadığım parayla ticaret yapsaydım en azından keyfim yerinde olurdu
Türkiye gibi bir yerde yaşıyoruz bence kesinlikle okumalısın ❤
bu ülkede okuyup bi bok olunmuyo git işini öğren daha karlı bence
Bence lisansı tamamlaya çalış. Eğer durumlar el vermiyorsa hem çalışıp hem okuyabilirsin
Tipsiz olduğum için özür dilerim anne ve baba yüzünüzü kara cikartim
İşe girip cals üni Zaman kaybı.. he kapasite var ve ders calsmak zevkli geliyorsa üni oku derim
Üniverste okumayı bırak 4 yılı daha çöpe atamazsın is bulmak için çabala biraz girisim
Bu devirde okusan nolcak gidip markette kasiyer olcan
Bence işe girip çalışmalısın en kısa yoldna para kazanmaya bak
Benim son görüsüme yazı yazar mısınız lütfen bir konuda fikirleriniz lazım 😪😪😪
İse girip çalış bence öyle atanamiyorsun boylede 🥺
Şu zamanda okumanın değeri yokki bence çalış daha iyi
nasıl istersen öyle hareket et önemli olan istediğin şey ne
Ne güzel doğal yazmışın ya sjsjs
Şu an 7 bin tl bir para değil kpss çalış
Ise gir calis napcan uni okuyup
hem çalış hem oku açıktan en azındna diploman olsun
Üniversite okumak vakit kaybı artık
Ise gir calis napcan uni okuyup
Kendi işini kurmalısın.
bam spam ban blocke hack hesap kapandı
Oku oku
Pişman olmamak için
Üniversite okumalısın
Lisans daha iyi olur.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Sevgili dostum sorunun içi umutsuzluk dolu. Daha baştan "Umut göremiyorum." diye başlamışsın. Bu sebeple gel umut meselesini konuşalım.
Aman hocam ne umudu biber olmuş elli lira, çocuklar otelde tatil istiyor ama ben otelin önündeki çimlerde bile kalamam sen neden bahsediyorsun deme. Çünkü zorlu şartları aşmanın en önemli şartı umut denen enerjiyle sürekli pillerini doldurabilmendir. Umudunu bir kaybedersen gelsin depresyonlar gelsin çok daha kötü şeyler.
O yüzden bu yazıyı iyi oku ve umudunu kaybettiğini düşündüğün başka insanlarla paylaş.
1) Zihnin Seni Kandırmasın
Dostum zihnin her zaman iyiliğine çalışmaz. Onu kontrol edemez ve her lafını dinlersen seni parça pinçik eder. Kötü bir durumda kaldığın zaman zihninde hemen olumsuz düşünceler uçuşmaya başlar.
"Şimdi bittim", " Bu işten paçayı sıyıramam" ve "Rezil oldum" gibi türlü kötümser düşünce mızrakları bağrını deler.
Şunu iyi bil ki bir şeyi düşünüyor olman onun doğru olduğunu göstermez. Zihnin yanlış sonuçlara varıyor hatta düpedüz saçmalıyor olabilir.
Umutsuzluk duygusu otomatik olarak umutsuz düşünceleri besler ve bu döngüye bir kere girdin mi örtün beni ölem moduna girersin.
Bunun sana bilimsel adını da vereyim "Bilişsel Çarpıtma" yani beyninin gerçekliği duygu durumuna göre çarpıtması.
Bu çarpık bakış seni öyle bir hale koyar ki, suyun içinde susuz kalırsın ve boğazına kadar suyun içinde olduğunu fark edemezsin.
Bu sebeple böyle durumlarda zihnine "Kapa çeneni" de. Sakince düşün ve zihninin sana gönderdiği bilgilerin doğru olmayabileceği ihtimalini değerlendir. Bak gör sen bunu yapınca o uğursuz sesler nasıl hafifliyor.
2) Kendine Doğru Soruları Sor
Umutsuzluk hissetmeye başladığın zaman her türlü kötü senaryoyu düşünür ve neden felaketlere uğrayacağın konusunda elli tane çok mantıklı görünen sebep bulursun.
Bunun nedeni zihin bilgisayarına yanlış sorular sormandır.
Zihnine "Ey zihnim neden hiç umudum yok hadi bana ispatla" dersen zihnin de işini yapar ve sana umutsuz olman için gereken tüm mükemmel sebepleri sunar.
Aklını kullanıp zihnine doğru soruları sorarsan mesela " bu zorlukların üstesinden nasıl gelebilirim? " dersen aynı zihin sana bu sefer olumlu cevaplar verecektir.
3) Umutsuzluktan Hangi Çıkarı Sağlıyorsun Anla
Çoğu zaman olumsuz düşünceleri işine geldiği için üretirsin. Örneğin "Asla iş bulamam" demenin ardında evde yatmanın rahatlığını korumak çıkarı yatıyor olabilir.
"Ben bu işi hayatta beceremem" dediğin zamanda aslında o işi yapıp risk almak yerine topa hiç girmemeyi tercih ediyor olabilirsin.
Kısacası şu an farkında olmadığın bir çıkarın olduğu için bu umutsuz durumda olabilirsin.
Uydurduğun bahaneyi belirle ve ondan kurtul.
Eğer kısa yol istiyorsan şöyle yap.
Kendine " Umutlu olursam ve olumlu düşünürsem neler kazanırım?" sorusunu sor.
Yani seni sabote eden zihnine masayı tersine çevir.
4) Çözüm Odaklı Ol
Umutsuz insanların o şekilde olmalarının sebebi hayattaki problemlerinin hiç bir zaman çözülmeyeceğine kendilerini inandırmalarıdır.
Bu sebeple sürekli şikayet edip ağlayarak, çözüm konusunda tek adım atmazlar.
Ayağına diken batan birinin acıdan ağlamasına rağmen dikeni çıkarmak için kılını bile kıpırdatmamasına benzer bu durum. Sakın böyle olma.
Her durumun bir çözümü vardır. Tüm yaşam aslında çözülmesi gereken problemlerin toplamıdır. Problem çözdükçe güçlenirsin ve kendine güvenin artar. Üstelik mutluluk yaşamına hediye olarak gelir. "Yapamam" deme "Nasıl Yapabilirim? " de.
5) Planla ve Eyleme Geç
Umutsuzluk ve hareketsizlik ikiz kardeşlerdir. Ne kadar hareketsiz kalırsan o kadar umudunu kaybedersin. İşler kötü gittiğinde içindeki aptalca sesler sana "dur ve saklan" der. Ama tam tersine kötü bir durumda tek kurtuluşun hareket halinde kalmaktır.
Örneğin bir aksiyon filminde, filmin kahramanına kötü birileri dürbünlü tüfekle ateş ediyorsa o kahramanın elinden geldiğince hareketli kaldığını izlersin. Ama öldüm artık diyerek olduğu yerde oturursa onu ceylan gibi avlarlar. İşte yaşamdaki problemlerle mücadele şekli de böyledir.
Umutsuzluğa düşüren sorunlarını listele. Her biri hakkında neler yapabileceğini düşün ve plan yap. Sadece plan yapmak bile moralini oldukça düzeltecektir. Hemen ardından da mutlaka eyleme geç. Minicik bir eylem bile büyük fark üretir.
Gece evinin lambası söndüğü zaman karanlıkta oturup ağlamazsın. Hemen ne yaparım diye düşünürsün. Çıkıp yeni bir lamba alıp eve getirip takarsın. İşte bu kadar.
6) Destek Al
Dostum umutsuz hissettiğin zaman eve çekilip battaniyeye sarılarak saklanmak hiç bir şeyi düzeltmeyecek tam tersine işler daha da kötü olacak.
İnsan sosyal bir varlıktır. Ailen ve arkadaşların bu günler için var. Onların desteğini iste.
Ancak tabi bu insanların seni daha da bunaltacak kötümser ve pasif tipler olmaması lazım eğer öylelerse sana zararları olur. Tam tersine seni motive edip umut verecek insanlarla iletişim kur.
Ancak daha da iyisi işini bilen bir profesyonelden destek almak olacaktır. Hocam ben onlara güvenmiyorum falan deme. Alacağın en kötü profesyonel destek evde battaniyeye sarılıp kendi kendini eritip bitirmenden iyidir.
7) İnan
Benim için en önemli madde bu. İnandığın kendinden büyük bir şeyler olsun kardeşim.
"Ben hiç bir halta inanman çok akıllıyım" diyenler yavaş yavaş nihilizm bataklığı içinde boğulup hızlı hızlı delirirler.
Bu sebeple Evren nedir? Ben kimim? Neden bu boyuttayım? Hayatımın amacı ne? gibi sorulara çok net cevaplarının olması seni son derece güçlü bir insan yapacaktır. Çünkü insan inanmaya yatkın bir varlıktır.
Tüm evrenin sevgiyle dolu olduğuna, her şeyin bir sebebi olduğuna ve yaptığı tüm iyi işlerin sonucunu göreceğine inanan biriyle. Evrenin rastgele, acımasız bir yer ve her şeyin anlamsız olduğuna inanan biri arasında ciddi psikolojik direnç farkları vardır. Bana inanmıyorsan bu konuda bilimsel araştırmalara bir bakman yeter.
Evet umarım bu ufak tavsiyeler size faydalı olacaktır.
Tabi kendini kaliteli bilgiyle beslemen umutsuzluktan kurtulma sürecinde son derece önemli.
Öğrendiğin her kaliteli bilgi seni daha da güçlendirecek ve umudunu arttıracaktır.
Bu konuda sana yardımcı olabilecek ve motive edecek bir çok videoyu kanalıma yükledim. Özellikle "Mutlu Olmak İçin Vazgeçmen Gereken 15 Şey" videomu çok dikkatli izle derim.
Kanal burada bir bak istersen. Bir şey kaybetmezsin ama çok şey kazanabilirsin.
https://www.youtube.com/c/AydinSerdarKuru
Sevgilerimle
Yaptığınız görüş için teşekkür ederim. En kısa zamanda da mutlaka kanalınıza bakacağım.