Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra zorunlu hizmet için atandığı hastanedeki ilk iş gününde CİMER’e şikayet edilen trans kadın doktor Larin Kayataş, ‘genel ahlak’ gerekçesiyle meslekten men edildiğini duyurdu.
Trans kadın doktor göreve başladığı ilk gün "genel ahlak kurallarına uygun değilsin" denilerek meslekten atıldı. Bu hak mı şimdi?
Vermiş olduğun açıklamadan daha fazlası var sosyal medya da. Sırf trans olduğu için tıp fakültesine alınmamakla birlikte memur olarak ataması da yapılmazdı hastaneye mantıken. Zaten kimsenin seçimi kimseyi ilgilendirmemeli, mutluysa ve işini lâyıkıyla yapıyorsa ayakta alkışlanmalı. Fakat belirtilenlere göre alkollü bir şekilde hastaneye gitmiş.. Hekimlik disiplin gerektirir, ki hangi sağlık çalışanı olursa olsun hastaların sağlığı ben dahil biz sağlık çalışanlarına emanettir.. Trans bir birey olmasa dahi, yine alkollü gitse asla normal karşılanmaz.. Sosyal medya paylaşımları kendisini ilgilendirir, ne yaptığı bizleri ilgilendirmez. Asıl sorun mesleki çerçeve içerisinde ne yaptığı.. Yine de ömür boyu men edilmesine çok üzüldüm çünkü tıp doktoru olmak her baba yiğidin harcı değil.
Konuyu tam detayları ile bilmiyorum ama gerekçe genel ahlak ise vay benim güzel ülkeme.. Neden büyüyemiyoruz işte sebebi.. Karanlik kafalar.. Arkadaş reşit olduktan sonra herkes kendi mahremiyetini yaşayabilir. Yaptigi işle ne alakasi var. ilga falan , mügayir filan, gelsin paralar yaşasın bürokrasi..
O zaman niye tıp okulunda okumasına izin verilmiş ki gadası. Biz bu kafayla olduğumuz yerde çok sayarız. İnsanların dört duvar arasında yaşadıkları kendilerinin bileceği iştir. Biz mesleğinde yaptığı katkılara bakmalıyız.
Tek nedeni trans birey olması değil, üstelik 8 Mart eylemine neden katıldığını, seçim zamanı "CHP'ye bas geç" diye tivit atmakla ne demek istediğini falan da sorgulamışlar. Twitter hesabını takip etmediğim için, cinsel içerikli paylaşımları varsa da ben bilmiyorum. Devletin görevinin sadece mesleki yönden değerlendirme yapmak olduğunu düşünüyorum. Gerisi beni ilgilendirmez. İster eşcinsel doktor olsun, ister grup seks yaptığını Twitter'da ilan etsin, bana ne? Kimsenin a.. nın gö... nün bekçisi değilim. Beni doktorluğu ilgilendirir. Eğer işini gerektiği gibi yapan bir doktorsa da, daha zorunlu hizmetini bile tamamlamadan meslekten atılması haksızlıktır ve başkasına yapılan haksızlığa ses çıkarabildiğimiz ölçüde insanız.
Şaşırmayın burası böyle saçmalıklar ile yönetilen bir ülke.. cinsel yönelim ne zaman ahlaksızlık olmuş ki bunlar anlayabilsin. ya da şöyle diyim dindar geçinip yemedikleri halt kalmaz ortalıkta gezerler bunlar mı çok ahlaklı şimdi..
@venom3425 Kimlerin iş düzenini nasıl bozuyirmus? Benim de iş düzenimi mesai saatlerinde namaza gidenler bozuyor. Buna istinaden onlari işten el cektirmek mi gerekir? Aç insan suç işler. Bir insanın namusuyla ekmek kazanma kapısını kapatmak hem dinen hem ahlaken büyük bur vebale girmek demektir.
Rica ederim.. Ama ahlaklı faziletli insanlar olmak, öyle davranmak bütün toplum için kazanç olur. Olaylara sadece kendi açımızdan yaklaşmak hataya düşürür.
İster alkol kullansın, ister muhalif olsun, ister toplum ahlakına çok ters bir yaşam sürsün eğer kişi mesleğini kötüye kullanacak, iş disiplinini aşacak davranışlar içinde değilse mesleğinden men edilmesi insanlık suçudur. Bir trans kadın olarak bu haberi alana kadar Türkiye de dahi olsa bir yere geldiğimde rahat yaşayabileceğimi düşünürdüm ama şunu öğrenmiş oldum burada hiçbir azınlığa huzur mutluluk yok
Burada bu kadının özel hayatıyla ilgili yorum yapanlar, iyi olmuş diyenlerin bir hayatını araştırsın devlet, bu kadına ettikleri laftan daha fazlalarını yaptıkları çıkar eminim. Herkes netten sallıyor iyi oldu vs vs araştırsın devlet bakalım kim ak kim kara, kim az kim çok. Sanki herkes peygamber, en ufak bir seks paylaşımına men gelirse böyle işi skm. Kimse seks yapmıyor ülkede sanki
Kişinin tercihini doğru bulup bulamayabilirsiniz ya da eleştirebilirsiniz ama saygı duymak zorundasınızdır. Eğer kişi trans bir bireyse bu onun tercihi. Kararında doktorluğunu etkileyen bir durum söz konusumu? Görevini suistimal edebileceği bir etken mi? Bunlar göz önüne alındığında eğer haklılık varsa ne ala ben sadece buna bakarım siyasi vb. şeyler beni ilgilendirecek etkenlerde değil.
Ne yazik ki boyle durumlar bizim gibi gelisememis ulkelerde olur. Hirsizlik yapan, devleti milleti soysa bu kadar tepki gormez. Sirf kendi sahsi secimi icin bu haksizliga maruz kalmasi bizim ne kadar gerilerde oldugumuzu gosterir.
Kendileri ahlak timsalleriymişçesine.. Hiç bir zaman inanmadım dindarlık gösterisi yapanın dinine, hiç bir zaman inanmam ahlaklıyım diye dolaşanın ahlakına.. Öyle olan belirtme ihtiyacı duymaz.
@linkerboy1991 @soncomarbukucusu sorun şu; çocuklara ve kadınlara tecavüz edilip, öldürülürken, ülke talan edilirken. Sesi çıkmayan ve kendilerini müslüman diye öne çıkaranlara biz süslüman diyoruz. Dinini yaşayıp, haklının yanında zalimin karşısında duranlara da müslüman diyoruz. İster baş örtüsü taksın, ister takmasın. İster trans olsun ister heterosekseksüel olsun
Keske cinsiyetine bakmak yerine mesleğini ne kadar iyi yaptığına, hastalarına yaklaşımına baksalarmis, yazik olmuş. Hadimiz olmayan, bizi ilgilendirmeyen şeylere ülkece bu kadar burnumuzu sokmasak keşke
İnsanların olduğu gibi yaşamasına engel olmaya çalışan, kendi istediği hayatı yaşayamadığı için bunu yapar. Başkasının özgürlüğünü ve özgüvenini kaldıramıyorlar.
Al işte neden abi niye işini yaptıktan sonra özel hayatı kimi ilgilendirir şu an git hastaneye neredeyse hepsi görünüş aynı bişey yıldızı gibi göğüs göt meydanda hepsi aynı o zaman hayret bişey.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ulan size yardımı dokunacak birine böyle yapıyorsanız sizin hayatını s****im ben hemi! Onca ota b*ka lafınız yok bir trans doktor için mi aklınız yan basıyor‽ Başınıza bir şey gelse yardıma bile ihtiyaç duyulmayacak itlersiniz!!!
özellikle son yıllarda ülke kafayı lgbt bireyleriyle bozdu. ekonominin halinden çok lgbtlerle ilgileniyorlar çünkü böyle yapınca cahil kesimin oyunu alcaklarını biliyorlar
kadın doktorlar gibi hareket edip atıldıysa kendisi haklı. kafama göre hareket ederim diyip atıldıysa atan haklı. bazı meslekler sakal-bıyık bırakamaz, bazıları sivil kıyafet giyemez, bazıları bonesiz olamaz gibi düşünün.
kafandan kavram uydurma. meslek ahlakı bi hastayı taciz etseydi, ilgilenmeseydi olurdu. özel hayatında tweet atmak meslek ahlakı değil. kadın o kadar çalışmış emekleri özel hayatı yüzünden gidiyo sizin gibi cahiller de savunmaya devam ediyo.
@Whoredeniz acilde cinsiyet değiştirmiş hastalara köpek çektiğini, bir kan istemi yapınca şimdi yapamam sonra yaparım dediğini, geceden kalma kafayla leş gibi alkol kokar vaziyette hastaneye geldiği zamanların olduğunu, çalışma arkadaşlarının şikayetçi olduğunu bizzat araştırıp görebilirsin. kaldı ki hiçbir hasta kokain partilerini milletin gözüne sokan bir hekime muayene olmak istemez, bir doktor olarak ben de dahilim buna. bir kere tıp etiğine de bu uygun değil hangi ülkeye gidersen git. ülkede binlerce travesti hekim var ve açıkça da söylemekten çekinmeyenleri de var onlar varken neden özellikle bu kız men edildi demek ki cinsel yönelimi ile alakası yok, alakası olsa mahkeme 1 yıl gibi uzun sürmezdi
Böyle araştırıp öğrenip bilgilenip konuşan, hemen ilk okuduğu ile linç ve duyar kasmayan insanlar var ya. Hastasıyım böyle insanların. Ellerinden öperim sayın doktor hanım 👏
Geceden kalma kafayla yari ayık vaziyette acile gelip hasta muayene ettiğim için, üst baş alkol koltuğun için, kan istemi yapılınca şimdi uğraşamam diye sorumlulukları ertelediğim icin meslekten men edildim diyecek hali yoktu tabi ki trans olduğum için beni görevden attılar diyecekti ki haklı görünebilsin. Hastanede görseniz bu nasıl doktor diyeceğiniz canınızı emanet etmeyeceğiniz hatta belki de dövüp "bazı doktorlar da şiddeti hak ediyor" diyeceğiniz tiplemeleri burada savunmanız cidden çok komik
Nasıl biri olduğunu merak eden biraz twitter ve instagram sayfalarına bakabilir. Bir hekim olarak kokain partileri düzenleyip alenen insanlara paylaşması her şeyden önce tıp etiğine uygun değildir dünyada nereye giderse gitsin kabul görmez. Şunları da savunmayın Allah aşkına her şeye muhalefet olacaksınız illa
@trttddyy :) bence yazdıklarını okumaları yeterli gerçekten. Senin gibi kişilerin çoğalması dileğiyle. 🙏 İnsanlık suçu olan her şeye karşı duralım tabiki, ama bir şeyi araştırıp etmeden maduru oynama amaçlı yapılan paylaşımlara hemen atlayıp gaza gelmeyin. Görevinin gerekliliklerini yerine getirmediği için işten çıkarılıp çıkarıldığında beni trans olduğum için attılar dediği için kurumları taşlamak yerine. Olayın özünü araştırmak gerekir. Ki böyle insanlar yüzünden gerçekten madur olan insanlara da yardım edilmiyor.
Ne yapmış m k hastayla ilişkiye mi girmiş diğer doktorlara çükünü mü göstermiş.. aklınızı skim... normalde eşcinselliği tasvip etmiyorum ama trans birey işini yapıyorsa ne denirki
Trans olduğu için değil de başka sebeplerden dolayı atılmış olabilir. İlla Trans olduğu için atıldığını sanmıyorum. Belki de şımarık bir şekilde bazı kuralları çiğnemiştir.
Namaz kılmak ülkenin kabul ettiği dine mensup olduğu için vacip olduğu için yapıyor ve bu zaman hiç kimsenin libidosuna tesir olmuyor durupta hayatından translar hakkında araştırma yapmayan biri gelip burda bize akıl veriyor. translik hem mental hemde fiziksel olarak insanlar için zaralidir
Ikinci defa gördüm bu yorumu. Neye dayanarak "çok doğru" olduğunu iddia ediyorsunuz bilmiyorum. Hayatınızda hiç lgbti+ birey tanıdınız mı bilmiyorum. Sürekli "bunlar sapkın" diyerek is vermediginiz insanlar aç kalmamak için seks işçisi olunca yine bağırıyorsunuz (senin için söylemiyorum, seninle benzer düşüncelere sahip insanlar için söylüyorum). Umarim çocuğunuz olursa lgbti+ birey olmaz, böyle bir ebeveyne sahip olmak onun hayatını daha da cehenneme çevirir
Ana Sayfa > Eğitim & Kariyer > Sorular > Trans kadın doktor göreve başladığı ilk gün "genel ahlak kurallarına uygun değilsin" denilerek meslekten atıldı. Bu hak mı şimdi?